6 PUNCA BERAT SEMAKIN NAIK WALAUPUN SUDAH DIET

Assalammualaikum...


" Ala asal berat badan aku semakin lama semakin naik?". Aku bukannya makan banyak sangat pun. Kadang tak makan nasi pun.



Ramai sebenarnya yang alami masalah macam ni even diorang dah berdiet giler punye. Tapi bila timbang...aik berat semakin naik. Lepas tu dah mula putus asa, malas dah naik diet bagai ni. Kadang tu dah makan supplement pun tak jalan. Lepas tu nak salahkan supplement.

Tidak sebenarnya. Supplement tu ok je...yang tak ok sistem badan kita. Bila sistem badan kita tak berfungsi dengan baik, apa yang kita makan pun takkan serap dalam badan dengan baik. Makanan memang dah patut jaga even orang yang berdiet pun kena pastikan pemakanan adalah seimbang.

Video dibawah ini Ida ada kongsikan 6 punca berat badan semakin naik walaupun sudah diet. 

Hope you enjoy it!




Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp : www.wasap.my/0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya


"Wanted: A New Blog List for March-July 2020"

Assalammualaikum...

Bila ditanya apa makanan kegemaran sebenarnya ada banyak. Ida jenis tak cerewet bab makan ni. Asalkan sedap..kenyang masuk perut semua ok je bagi Ida. So salah satunya kalau selalu order mungkin Nasi ayam. Anak-anak pun suka makan nasi ayam. Kalau berjalan, nampak nasi ayam mesti order yang tu je. hahaha..

Uolls jemput join segmen blogger Anis ni jugak ye.


klik pada banner


You want to be on the blog list? Just enter this easy-peasy segment! Everyone who sends their link in the comment section below will be added to my blog list 😄 Below here is the requirement or step on how to enter this segment 📃

1. Do follow my blog 💻
2. *update* I cancel this requirement because lazy enough to fix my Fb button hehe
3. Create a post with a title of "Wanted: A New Blog List for March-July 2020" together with the banner.
4. Backlink the banner to this post's URL link.
5. Tell me about your favourite food in the post! I would love to know about it. (also optional)
6. Publish it and leave the URL link to your post under the comment section. 📫

The last date to enter this segment is on the 28th of February 2020. Thank you in advance for joining!

KATA MADAH 31#


Assalammualaikum...


ELAKKAN RIAK DENGAN APA-APA SAJA.

KERANA APA-APA YANG KITA MILIKI HARI INI ADALAH MILIK ALLAH, DAN ALLAH AKAN AMBIL BALIK PADA BILA-BILA MASA SAJA.

Sentiasa ingatkan pada hati kita, apa yang kita ada sekarang, ketika ini atau saat ini semuanya kepunyaanNya. Tak kisah sama ada kekayaan kita, keluarga kita atau kecantikan kita. Semua itu hanyalah pinjaman dari Allah. Allah nak lihat sejauh mana kita mensyukuri nikmat yang Dia telah berikan.

Zaman sekarang orang kaya ingin jadi lebih kaya, menindas orang miskin. Menjadi sombong sedangkan dia juga orang miskin sebelum menjadi seperti sekarang. Seadainya sekali Allah tarik nikmat yang Dia berikan, segala kekayaannya pasti akan hilang sekelip mata tanpa memberi sebarang amaran.

KEKURANGAN KOLAGEN AKAN MEMBENTUK KEDUTAN PADA KULIT?

Assalammualaikum...

Bila cakap pasal kedutan pada muka ni. Oh mesti ramai yang tak suka dengar kan? Apa lagi kalau usia kita masih muda tapi orang cakap macam dah berusia lebih dari umur sebenar. 


Selain dari persekitaran, tekanan hidup kita, pemakan juga memainkan peranan dalam pembentukan kedutan ni. Lebih-lebih lagi dengan pengambilan gula yang berlebihan. Tahu tak, pengambilan gula yang berlebihan akan meningkatkan kadar AGE dalam badan kita. Ia akan jadi berkeliaran dalam badan dan menganggu pembentukan protein dalam badan.

Ramai sekarang ni yang dah tahu kepentingan kolagen untuk kulit. Nak-nak bila nak masuk 3 series dah. Lagi menyeramkan bila kedutan halus mula nampak di tepi mata dan hidung. 


Kolagen berfungsi untuk mengekalkan keanjalan dan ketegangan kulit.

Kulit yang kerap terdedah kepada sinaran matahari dan pencemaran alam sekeliling menjadi faktor kolagen di dalam sel kulit menyusut dengan lebih cepat sebelum ia mampu dibina semula.

Kesannya kehilangan kolagen pada kulit mengakibatkan kulit menjadi kendur berkedut, kuku juga mudah patah dan turut menyebabkan rambut semakin nipis dan tidak bermaya.
Shaklee Collagen Powder mengandungi nutrisi penting untuk menyerlahkan kecantikan dalaman.

Antara kebaikan Collagen Powder Shaklee:
  •  Membantu merangsang penghasilan collagen
  •  Menjadikan kulit lebih tegang, anjal, gebu & lembut.
  •  Mengecilkan liang pori.
  •  Mengurangkan kedutan & garis halus.
  •  Mengurangkan pigmentasi & jeragat.
  •  Memelihara kelembapan kulit.
  •  Menganjalkan payu dara & punggung.
  •  Menjadikan rambut lebih kuat, lebat dan bersinar.
  •  Membantu mengekalkan kesihatan tulang rawan, tulang, sendi dan gigi.

KENAPA COLLAGEN SHAKLEE YANG LATEST NI SPECIAL SANGAT?? 


Cuba tengok nama dekat packaging yang terbaru ni.. hehe

Kalau dulu Shaklee Collagen Powder, sekarang dah bertukar ke ➡️ Collagen Plus Powder!

Kenapa ada PLUS??

Sebab new collagen ni shaklee upgrade formula tauu korang.. PLUS Vitamin C + PLUS Vitamin B!

Wow!





Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

10 FRUITS THAT MAKE YOUR SKIN GLOWING

Assalammualaikum...


10 FRUITS THAT MAKE YOUR SKIN GLOWING






1. Apples - 84% water

2. Strawberries - 90% water

3. Watermelons - 92% water

4. Iceberg lettuce - 96% water

5. Oranges - 87% water

6. Spinach - 96% water

7. Celery - 95% water

8. Grapefruit - 91% water

9. Tomatoes - 93% water

10. Cucumbers - 96% water

HEALTH QUOTES 20#

Assalammualaikum...


" Having your whole day revolve around healthy food is just a different way of being unhealthy"

~ Rachel DeVaux

CARA BUKA AKAUN BANK ISLAM

Assalammualaikum...

Semalam kita dikejutkan dengan berita pelawak kumpulan Bocey, arwah Abam meninggal dunia di kediamannya. Ramai yang datang masa pengebumiannya. Pada pandangan Ida, mesti banyak kebaikan yang arwah sumbangkan, baik dengan orang ramai hinggakan ramai yang datang menziarahinya buat kali terakhir. Apa-apa pun Al Fatihah (dibaca dalam hati ya) dan takziah kepada keluarga arwah Abam.


Bulan lepas Ida ada kongsikan yang Ida ada buka akaun Tabung Haji untuk anak-anak termasuklah Ida. Sebenarnya sebelum ke Tabung Haji tu, Ida ke Bank Islam untuk buka akaun di sana. Hari tu memang busy je dari pagi sampai tengahari di bank.



Kenapa Ida nak buka akaun Bank Islam? 

Sebenarnya nak asingkan simpanan pada akaun sekarang. Itu la akaun nak berniaga..itu la nak simpan. Itu lah nak shoopping. So nanti tak dapat nak bezakan pula mana untuk simpan..mana untuk berniaga. So baik kita asingkan sekarang.

Jom Ida kongsikan cara nak buka akaun Bank Islam.

CARA BUKA AKAUN BANK ISLAM

1. Bawa surat beranak asal 
2. Bawa lesen memandu.
3. Bawa duit RM100 untuk buka akaun

Masa Ida ke sana hanya bawa salinan surat beranak, kad pengenalan semua. Lepas tu tak guna rupanya. Nasib la dia mintak lesen memandu Ida ada bawa. So kerani kat kaunter pertanyaan itu la yang tolong photostat kan.

Sebenarnya mudah je nak buka akaun ni tapi nasihat Ida pergi awal pagi. Bila nak masuk tengahari tu dah mula ramai orang. Selepas dah tiba giliran uolls staff tu akan tanya kenapa buka akaun ni.

Pada mulanya Ida jawab hanya untuk simpanan. Dia kata ada yang buka untuk perniagaan dan sebagainya. So Ida jawab untuk berniaga. Nanti staff tu akan tanya juga berapa income uolls dalam sebulan dan apa yang uolls jual.


Selepas settle temu ramah semua, uolls kena pergi sendiri depositkan duit RM100 tu dalam mesim ATM/CDM. Dah settle jumpa balik staff tadi. Dan nanti dia settlekan semua kertas dan dapat kad bank uolls. Mudah kan!

Hope apa yang Ida kongsikan ni dapat membantu.

"Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends"

Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends. Ini adalah sticky post sehingga 29 February 2020 nanti. So sehingga itu, entry terbaru mama ada di bawah post ini ye. Jom ramai-ramai join Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends.





Giveaway Wang Tunai Mamapipie





Syarat-syarat Penyertaan Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends



  1. Terbuka kepada blogger yang menetap di Malaysia bagi memudahkan urusan bank in wang tunai
  2. Buat satu blog post bertajuk "Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends". Tepek banner di atas beserta link ke post ini.  Boleh copy code html yang mama dah sediakan di bawah post ni bagi memudahkan kerja korang.
  3. Tag 3 rakan 
  4. Wajib Follow Youtube ibusyurga: Klik Sini -> Youtube ibusyurga
  5. Wajib Follow & Letak Blog di bawah ke dalam Bloglist korang
Ini syarat wajib dan mama akan check satu.. satu.. Kalau tak patuhi syarat ni korang akn disqualified.

Mama galakkan korang rajin singgah dan komen blog penaja kerana hadiah utama akan dipilih sendiri oleh penaja. Mama pun tak pasti bagaimana cara mereka akan memilih pemenang nanti..


  • Digalakkan Follow Media Social Mama: Instagram FB Youtube Twitter FB Page
  • Last sekali, tinggalkan link pernyertaan korang di post ini.
  • Tarikh tutup giveaway adalah pada 29 Feb 2020 11.59 malam. 
  • Insya Allah, pemenang akan diumumkan pada 5 mac 2020


Hadiah Wang Tunai RM1000 - Senarai Hadiah

Wang tunai sejumlah RM 1000 akan dihadiahkan kepada 17 orang pemenang.. Banyak kan.. Alhamdulillah, Semoga murah rezeki penaja kita. Sama-sama kita doakan agar penaja-penaja kita sentiasa murah rezeki dengan rezeki yang berkat, diberkati Allah dan bisnes sentiasa menjadi. Seramai 17 pemenang akan dipilih memenangi total RM1000 nanti. Pemenang hadiah utama akan dipilih sendiri oleh pihak penaja. Jom tengok senarai hadiah yang akan dimenangi:

Hadiah RM200 (Seorang Pemenang)

1 x RM200

Hadiah RM100 (2 Orang Pemenang)

2 x RM100

Hadiah RM50 (14 Orang Pemenang)

14 x RM50


Korang boleh copy code html di bawah dan paste as html dalam blog post korang. Good luck semua!!



CARA BUAT MASKER MUKA DENGAN VITAMIN C SHAKLEE

Assalammualaikum...

Nak kulit cantik ko kenalah ambil sumber vitamin C. Dari makanan atau lagi senang beli je vitamin C yang jual kat farmasi atau pasaran sekarang. Pengambilan Vitamin C setiap hari akan membantu anda dapatkan kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan dan menyekat pembentukkan pigmentasi. Pigmen adalah penyebab utama kejadian jeragat.




Jadi sebab itu la ramai yang ambil supplement vitamin C ni untuk kulit diorang. Malah vitamin C ni juga sebenarnya bagus untuk tingkatkan sistem imun kita.

Tapi ramai tak tahu vitamin C ni juga boleh dijadikan masker muka untuk kulit uolls. Hah jangan terkejut. Kadang tempek pada jerawat uolls, esok confirm dah surut jerawat tu. Best tau.

Kali ini Ida nak kongsikan cara buat masker muka dengan Vitamin C Shaklee. 


CARA BUAT MASKER MUKA DENGAN VITAMIN C SHAKLEE




1. Ambil 1 biji vitamin C shaklee dan uolls patahkan atau potong kepada 3 bahagian. Macam Ida nak senang Ida ambil sebiji tu terus pecahkan sampai hancur dan simpan dalam bekas. Kalau uolls rasa malas, ambil beberapa biji dan blend sampai halus dan simpan.

2. Ambil 1 bahagian yang uolls bahagikan tadi masukkan dalm piring dan hancurkan. Dan masukkan sedikit air. Jangan terlalu cair tau. Lepas tu kacaulah sampai sebati.

3. Lepas tu uolls tempek la masker tu kat muka dan biarkan sehingga 15-30 minit. Tapi sebelum tu uolls dan pastikan kulit uolls dan bersih ye dari sebarang kotoran atau mekap.

4. Selepas itu, bilaslah dengan air bersih. 

5. Selamat mencuba!

Kalau uolls tak faham, boleh tengok video di Youtube Ida sekali. Dan jangan lupa like dan subsribe sekali tau!

Oh ya kalau nak beli vitamin C ni boleh la wasap Ida ye. 1 botol vitamin C ni ada 180 biji tahan selama 6 bulan. Dan harganya hanya RM97.50 sahaja. Belum termasuk kos pos lagi ye.

Hope you enjoy it!




KATA MADAH 30#

Assalammualaikum...


Bilamana engkau mahu mencari kawan sejati, maka ujilah terlebih dahulu dengan berpura-pura membuat dia marah.
Bilamana dalam kemarahan itu dia masih berusaha menginsafkan kamu, makan bolehlah englau mengambil dia sebagai kawan. 
Bila tidak demikian, makan berhati-hatilah.

Macam-macam kita dengar dengan kawan sejati ni. Dengan kes viral kebelakangan ni. Banyak sebenarnya macam, kes kawan makan kawan. Kes kawan tipu kawan..macam-macam.

Dengan zaman sekarang yang penuh dengan fitnah, maka berhati-hatikan kalian semua dalam meilih kawan. Tak semua kawan yang baik didepan kita mahupun disisi kita merupakan "kawan sejati". Kadang kala luarannya sahaja baik, tapi dalamannya hanya Allah yang tahu apa niat dia yang sebenarnya.

Jangan terlampau mempercayai sesiapa pun. Berhati-hati la!