9 PRACTICAL TIPS FOR A HEALTHY & SUSTAINABLE DIET

Assalammualaikum...


9 PRACTICAL TIPS FOR A HEALTHY & SUSTAINABLE DIET






1. Eat more fruirs and vegetables

2. Eat locally when in season

3. Avoid eating more than needed, especially treats

4. Keep animal protein for plant-based ones

5. Choose whole grains

6. Choose sustainabley sourced seafood

7. Eat daily products in moderation

8. Avoid unneccensary packaging

9. Drink tap water

Segmen Bloglist My Litte Fellas II

Assalammualaikum...



klik pada banner untuk join

Segmen ni akan berjalan dari post ni update sehingga 30 July 2020

So jom cepat-cepat join dan support

KATA MADAH 37#

Assalammualaikum...



ORANG YANG TIDAK PERNAH MELAKUKAN KESALAH ADALAH ORANG YANG TIDAK PERNAH MENCUBA SESUATU YANG BARU

Bila seseorang itu tak pernah kesalahan itu bermakna dia sangka apa yang dilakukan semuanya betul. Jadi berkemungkinan juga seseorang itu susah untuk menerima pendapat orang lain apatah lagi nasihat dari orang lain.

Malah seseorang itu juga akan menjadi takut untuk mencuba benda yang baru dan takut hadapi cabaran.

KENYIR ELEPHANT CONSERVATION VILLAGE (KECV)

Assalammualaikum...

Musim sekolah akan kembali beroperasi sepenuhnya minggu depan dengan syarat patuhi SOP. Even kes di Malaysia sedikit tak bermakna kita perlu buat sambil lewa. Kena pastikan tahap kesihatan dan kebersihan diri dijaga dengan ketat.

Serius memang ramai ibu bapa sendiri yang masih risau untuk hantar anak ke sekolah tapi itu la tanggungjawab kita untuk didik tahap kebersihan diorang dan dalam masa yang sama kena banyakkan berdoa.


Sebelum musim persekolahan akan bermula ni. Ida ada pergi short trip di Kuala Terengganu. Ida ada mention dalam entry sebelum ni, hotel yang Ida stay semasa berada di sana. Boleh check it out di sini >> hotel arena boutique

Dah lama sebenarnya Ida nak bawa anak-anak pergi tengok gajah di Pahang tapi tak berkesempatan. Kebetulan di Kenyir juga ada satu tempat untuk tengok gajah. So apa lagi kebetulan memang nak berjalan di Kuala Terengganu kan.




Pasar Payang tarikan utama di sini 

Selepas kami bershopping di Pasar Payang tu, barulah kitorang lihat gajah di Kenyir Elephant Conservation Village. Kawasan dia takde la susah nak cari, lalu jalan highway dekat dengan perkampungan.





About Kenyir Elephant Conservation Village— KECV
Kenyir Elephant Conservation Village (KECV) is the latest addition to Tasik Kenyir’s vast attractions, it was built in 2012 and has covered of 256 hectares of land. There is only 10% of the area are developed and the rest of them remain untouched. The purpose of maintaining the 90% area untouched are to preserved the nature of the forest and ensures a “home” for the elephant orphan that living in it.



The elephants in KECV are all local elephants. Most of them are orphans, some of them were missed in their teams and lost themselves in the woods, some of their families were killed due to ivory trade and there are also elephants were caught by villagers because of raiding crop and villages.



KECV ensures the support and survival of current 18 elephants living in harmony with nature and community. Moreover, the elephants are taking care by professional veterinarians and elephant keeper.



kredit to web KECV



masuk tu terus pergi tengok gajah dimandikan

Tiket masuk dalam ke dalam pun takda la mahal sangat. Boleh la tahan.



Actually nak kata banyak aktiviti pun tidak juga. Lebih kepada menghayati alam semula jadi. Masa berjalan masuk dalam hutan tu rasa tenang je. Dengar air sungai, bunyi burung. Baguslah untuk anak-anak untuk rasai pengalaman. Nak jalan masuk masa nak pergi tengok gajah mandi tu agak jauh la juga tapi takpelah. Biasalah tu.Kalau pergi zoo sekalipun memang akan berjalan jauh juga nak pusing satu zoo tu kan.

berOOTD jap sebelum naik pergi bagi gajah makan pula.

Selepas tengok gajah mandi tu, naik la bukit sebelah lagi nak bagi gajah makan pula. Wah bersenam sungguh ni. Masa datang tu diorang bagi makan pada 3 ekor gajah. Makanan boleh dibeli di sebelah kaunter sangkar gajah tu. Siap boleh pegang. Kasar kulit gajah tu.



Kat sebelah tempat gajah tu ada bangunan tangga naik untuk pusing sekeliling hutan. Siap ada jambatan gantung kat atas tu. Siapa yang gayat tak payah la nak naik tapi rugilah.




kemain tinggi

Kalau uolls rasa penat dan dahaga, jangan risau kat atas tu ada kaunter untuk beli minuman mahupun aiskrim. Kat bawah bila nak balik pun ada kafe kecil kalau kelaparan.




rehat sebentar selepas penat pusing sekeliling. Nampak muka masam budak seorang tu


Ini antara pakej yang ada. Nak tahu lebih lanjut uolls boleh masuk ke dalam web sesawang dia. Nanti Ida bagi link kat bawah ye.


exclusive packages


 3D2N Houseboat Packages


2D1N Houseboat Packages


Pakej untuk school trip dan group trip pun ada. Takdelah uolls kena ambil pakej yang sekali houseboat tu, nak masuk tengok gajah je pun boleh. Itu just pakej nak lebih jimat kalau nak masuk ke Tasik Kenyir. So uolls bolehlah tengok harga dia dalam web. Insyaallah berbaloi untuk anak-anak rasai pengalaman baru.

balik tu singgah kejap tengok kat Tasik Kenyir

Nak tengok lebih lagi, boleh pergi channel Youtube Ida. Dan jangan lupa untuk sebscribe sekali. Minta support kawan-kawan. Nanti Ida subscribe balik.



Apa-apa pun still jangan lupa untuk jagakan kesihatan dan kebersihan okay. Kalau rasa tak sihat tu, tak payah nak keluar merata-rata.


Layari web





gambar sebelum ke Kenyir. Dah berOOTD kan sini jugak

HEALTH QUOTES 26#

Assalammualaikum...




" TAKE CARE OF YOUR BODY. IT'S THE ONLY PLACE YOU HAVE TO LIVE "


~ Jim Rohn

PAIN RELIEF CAPLET SHAKLEE : KEBAIKAN DAN KEISTIMEWAAN

Assalammualaikum...

Shaklee ada keluarkan lagi satu produk baru yang sangat bagus bagi membantu mereka untuk menghilangankan rasa sakit terutamanya ketika bersukan iaitu Pain Relief Caplet. Kalau selalunya mereka akan dapatkan ubat tahan sakit untuk hilangkan kesakitan dan memberikan kesan sampingan pada masa akan datang. Kini tidak perlu lagi.




Jika masih yang belum tahu, sebenarnya kesakitan ini ada dalam 2 jenis iaitu akut dan kronik.





Kesakitan Akut berlaku apabila kecederaan yang dialami oleh seseorang berlaku secara tiba-tiba dan menyebabkan kerosakan pada tisu badan. Kemudian akan berlaku peningkatan dengupan jantung da tekanan darah.

Kesakitan Kronik selalunya dikaitkan dengan penyakit kronik. Contohnya seperti kanser, migrain yang teruk, sakit pinggang yang teruk dan sebagainya.

Pain Relief Caplet Shaklee ini secara umumnya membantu:

  • memberikan penghilang rasa sakit dari rasa tidak selesa akibat berlebihan.
  • mendorong pergerakan sendi yang selesa selepas bersenam.


Bahan-bahan utama dalam Pain Relief Caplet ini membantu:

  • meringankan rasa tak selesa yang berlebihan
  • menggalakkan flesibiliti dan pergerakan yang selesa


Dua bahan utama dalam Pain Relief Caplet 


1. Boswellia





Boswellia sebenarnya juga dikenali dengan nama kemenyan India. Di mana ia adalah ekstrak herba yang diambil dari pokok serrata Boswellia.

Resin yang terbuat dari ekstrak boswellia telah digunakan selama berabad-abad lamanya dalam perubatan rakyat Asia dan Afrika. Ia juga dipercayai dapat merawat penyakit keradangan kronik dan kesihatan yang lain. 


Asid boswellia yang terdapat dalam resin getah adalah bahan utama yang memberi kesan anti-keradangan, ia secara tradisionalnya digunakan untuk merawat :


  • Arthritis
  • Spondylitis
  • Sindrom kesakitan kronik
  • Penyakit keradangan usus

Ada kajian klinikal dilakukan ke atas boswellia di mana mendapati dengan 1000mg ekstrak boswellia (diambil secara berasingan dalam tempoh sehari), dapat membantu memperbaiki sakit sendi, knee flexion dan sakit akibat berjalan jauh.

Dalam kajian yang berasingan, ekstrak yang mengandungi asid boswellia ini telah terbukti dapat memberikan pergerakan sendi yang lebih selesa.


Kerana boswellia adalah anti-radang yang berkesan, ia boleh menjadi ubat penahan sakit yang berkesan dan dapat mencegah kehilangan tulang rawan. Beberapa kajian mendapati bahawa ia bahkan berguna dalam merawat barah tertentu, seperti leukemia dan barah payudara.

2. Safflower



Safflower merupakan bunga seperti thistle dalam keluarga bunga matahari. Biasanya dikenali sebagai 'kusum' di India dan 'honghua' (bunga merah) di China. 

Salah satu tanaman tertua di dunia dan telah wujud selama lebih daripada 4000 tahun. Ditanam untuk biji, minyak dan bunganya. Dihasilkan secara komersial sebagai minyak yang boleh dimakan, pewarna kain, pewarna makanan dan tujuan perubatan.

Ekstrak bunga dari Safflower ini mempunyai kesan antibakteria, antivirus dan anti-keradangan. Dalam perubatan tradisional Cina, ia digunakan untuk meningkatkan peredaran darah seperti menyingkirkan darah beku dan mengawal atur kitaran haid bulanan. Ia juga diketahui dapat merawat:


  • Kesakitan haid/ sengugut
  • Kesakitan abdomen
  • Kesakitan sendi
  • Osteoporosis
  • Migrain

kredit : https://vitamin-cerdik.com/

Siapa yang sesuai ambil Pain Relief Caplet?




1. MELEGAKAN KESAKITAN SENDI - mereka yang mencari penyelesaian bagi masalah sendi dan bagi pergerakan fleksibel.

2. MELEGAKAN KESAKITAN TUBUH - mereka yang mahu melegakan kesakitan tubuh disebabkan oleh aktiviti seharian.


3. MELEGAKAN KESAKITAN OTOT - mereka yang mempunyai gaya hidup aktif , yang ingin melegakan kesakitan otot dan selepas melakukan aktiviti yang berat seperti bersenam.

4. MELEGAKAN KETIDAKSELESAAN DAN KESAKITAN - para ibu yang mahu melegakan ketidakselesaan dan kesakitan disebabkan pergerakan yang berlebihan selepas melakukan kerja-kerja rumah.

Apa yang unik tentang Pain Relief Caplets:

  • Lembut pada perut
  • Tidak mengandungi aspirin
  • Bebas gluten
  • Halal



Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)

Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

6 BENEFITS OF EXERCISING IN NATURE

Assalammualaikum...

6 BENEFITS OF EXERCISING IN NATURE


1. Fresh air has more oxygen

2. Greenscapes raise serotonin levels

3. Triggers primal regions of our brain and psyche

4. More sensory stimulation

5. Increases feelings of well-being and lowers depression

6. Sun exposure increase vitamin D levels and helps optimize hormones

REVIEW: ARENA BOUTIQUE HOTEL KUALA TERENGGANU

Assalammualaikum...

Sekarang ni sudah dibolehlah untuk merentas negeri tapi SOP kena tetap dijaga. Jadinya ramai la orang yang mula bercuti ke sana ke sini. Baru-baru ini Ida short trip ke Kuala Terengganu. First time keluar berjalan tapi masih dalam negeri Terengganu lagi. hehe. Belum lepas negeri lain lagi. Di sebabkan anak-anak jugak akan mula bersekolah jadi boleh la trip di tempat terdekat je.



Masa ke Kuala Terengganu, Ida check in dalam hotel dalam bandar. Sebelum tu memang dah survey dalam google. Kebetulan memang banyak hotel yang ada so ambil rawak je. Nasib baik hotel nya ok cuma hotel ni tepi jalan tapi it's ok sebab diorang ada sediakan parking belakang hotel.




ARENA Boutique Hotel terletak di Kuala Terengganu, dalam jarak 5 km dari Muzium Negeri Terengganu. Ia menawarkan penginapan dengan lounge berkongsi, kemudahan parking peribadi percuma dan taman. Sauna dan perkhidmatan sewaan basikal disediakan untuk tetamu. Penginapan ini menyediakan kaunter penerimaan tetamu yang dibuka 24 jam, perkhidmatan pemindahan lapangan terbang, mesin ATM dan WiFi percuma.



Bilik-bilik tamu di hotel ini dilengkapi dengan TV skrin rata. Semua bilik di ARENA Boutique Hotel Kuala Terengganu mempunyai penyaman udara dan meja.

Tempat penginapan ini terletak 1.7 km dari Chinatown dan 6 km dari Masjid Kristal. Lapangan terbang terdekat ialah Lapangan Terbang Sultan Mahmud, yang berjarak 14 km dari ARENA Boutique Hotel Kuala Terengganu.

kredit: Booking.com

Bagi Ida hotel ni nampak macam kecil je dari luar. Tapi dalamnya memang luas. Kebetulan Ida ambil bilik katil premium king. Harga still bawah RM100. Ok la untuk duduk sehari je. Bukan nak stay lama. Biliknya memang luas. Siap ada pintu kecil untuk keluar ke balkoni.



bilik air sebelah kiri TV




abaikan barang yang dah bersepah tu

Bilik air hotel ni pun sangat selesa dan luas. Peti ais kecil pun ada. Paling menarik cermin dalam tandas die. Ada lampu beb. Jakun kejap.hahaha



Hotel ini berhadapan dengan Bank Islam. Dekat dengan kedai-kedai dan paling penting dekat dengan Pasar Payang. Itu kan tarikan utama orang nak ke Kuala Terengganu kan.

Kalau perasan gambar kat atas. Sebelah TV tu nampak macam dinding biasa kan. Sebenarnya itu pintu untuk ke balkoni. Menarik kan. Macam pintu rahsia gitu. Mula tak perasan jugak apa benda la ada kunci kat situ. Pas tolak baru tahu itu pintu luar.hehe


pemandangan dari balkoni


So siapa yang nak ke Kuala Terengganu. Boleh stay kat hotel ni. Ida rekemen terbaik sebab biliknya luas. Selesa kalau keluarga besar sekalipun nak stay sini.


#staysafe

KATA MADAH 36#

Assalammualaikum...




BANGUNLAH DI PAGI HARI DENGAN SENYUMAN, KARENA HARI INI KAU AKAN SELANGKAH LEBIH DEKAT DENGAN IMPIANMU


Bila kita bangun dalam keadaan bermasam muka. Seharian mood kita mesti akan jadi "spoil " kan.

Bila kita takde mood so takde la senyuman pada bibir kita. Jadi apa yang kita buat pada hari tu semua jadi tak kena.

Cuba untuk bangun pagi dalam keadaan tersenyum dan positif. Itu salah satu langkah untuk kita berusaha menuju ke arah impian kita

11 KEBAIKAN TELUR YANG KITA TIDAK TAHU SEBENARNYA

Assalammualaikum..

Siapa yang tak suka makan telur kan. Dari budak kecil sampai dewasa memang telur menjadi menu utama kalau dalam makanan harian. Nak goreng sedap, nak rebus pun sedap. Buat scramble pun sedap. Dan bermacam-macam resepi juga boleh tercipta dengan menggunakan telur. Malah telur juga digunakan dalam bidang bakeri. Senang kata, kalau tak makan telur dalam sehari tak sah.


Tapi ada juga sesetengah orang yang tak boleh makan telur sebab ada alahan dengan telur. Macam mana nak tahu uolls alah dengan telur atau tak, boleh la buat pemeriksaan jika tiba-tiba uolls ada jadi ruam atau bengkak selepas makan telur.

Telur merupakan sumber protein yang tinggi dan paling mudah dimakan dalam menu harian. 1 biji telur rebus mempunyai 85 kalori dan 7g protein. Telur bukan sahaja mempunyai kandungan protein yang tinggi, malah segala jenis vitamin yang penting untuk badan kita seperti kalsium, folat (vitamin B9), Vitamin A, D, E, B1, B3, B6, B9, B12 dan banyak lagi.

Di sini Ida nak kongsikan  11 kebaikan telur yang kita tidak tahu.

11 KEBAIKAN TELUR YANG KITA TIDAK TAHU SEBENARNYA

1. Kandungan kolestrol yang baik


Ramai yang takut makan telur sebab risau kolestrol akan naik. Silap sebenarnya. Kolestrol yang ada dalam telur hanya menambahkan kolestrol yang baik iaitu HDL (high density lipid) untuk badan kita. Bukan kolestrol yang jahat. Jika masih risau juga, janganlah ambil telur terlalu banyak dalam pemakanan. Bukan sampai tak nak ambil langsung.

2. Menguatkan sistem imun


Pengambilan telur sebenarnya dapat membantu kita kuatkan sistem imun badan kita tau. Pengambilan telur dapat memastikan badan tidak dijangkiti bakteria dan virus secara semulajadi.

Selenium yang terdapat dalam telur adalah nutrien yang badan kita perlukan untuk memperbaiki daya tahan badan dan juga mengawal hormon tiroid.

3. Mengurangkan risiko sakit jantung


Telur ini amat membantu bagi mengurangkan risiko sakit jantung kerana telur menuubah kolesterol LDL kepada HDL.Kolestrol yang tidak baik menyebabkan saluran arteri kita tersekat. Kolestrol LDL (Low-density Lipoprotein) mempunyai zarah-zarah yang kecil dan juga besar. Zarah-zarah kecil ini akan menyebabkan saluran tersumbat, manakala zarah-zarah yang besar akan membuatkan saluran bebas dari tersumbat. Jadi dengan menambahkan zarah-zarah besar ini ke dalam saluran darah, risiko untuk diserang sakit jantung lebih rendah.

4. Rambut dan kulit lebih sihat


Ini kerana dalam telur bukan sahaja terdapat vitamin B2 malah kaya dengan vitamin B5 dan B12. Vitamin ini sangat penting jika mahu mendapatkan kulit mahupun rambut yang lebih sihat dan cantik. Kuning telur berfungsi untuk menyuburkan dan menguatkan rambut, manakala kandungan vitamin A dan kolagen yang tinggi dalam putih telur pula membantu mempercepatkan proses rawatan kulit terbakar dan parut, jerawat, kedutan dan juga ruam.

5. Meningkatkan tenaga


Telur dapat menambah kadar tenaga kerana mengandungi vitamin B2 dalam telur juga dikenali sebagai riboflavin. Ia amat penting kerana dapat membantu badan kita menukar makanan menjadi tenaga. Untuk proses ini berlaku, badan kita memerlukan lebih tenaga. Sebiji telur mengandungi 15% daripada keperluan harian vitamin B2.

6. Mengurangkan stress atau tekanan


Mesti pelik kan bila dengar telur dapat mengurangkan stress?? 
Mengikut kajian pada 2004, mineral dan vitamin dalam telur boleh meningkatkan serotonin dalam badan bagi mengurangkan tekanan dan juga rasa bimbang.

7. Melindungi otak


Ramai yang tidak tahu tentang ini, tapi telur amat penting untuk otak kita. Kolin yang terkandung di dalam telur bertanggungjawab dalam proses ini. Kolin diperlukan untuk neurotransmitter (pemancaran neuro) dalam otak kita berfungsi dengan baik. Kekurangan nutrien ini boleh menyebabkan masalah saraf di dalam otak.

8. Meningkatkan kesihatan mata


Nak mata sihat makan lobak merah, tapi ramai tak tahu telur juga membantu dalam kesihatan mata. Ini kerana dalam telur terdapat dimana Lutein dan zeksantin adalah dua asid amino yang dapat menjaga kesihatan mata dan dengan pengambilan yang kerap boleh mengurangkan penyakit yang berkait dengan mata.

9. Membentuk tulang dan gigi yang lebih sihat dan kuat


Tak semestinya minum susu boleh dapatkan tulang dan gigi yang sihat dan kuat. Telur juga boleh. Ini kerana telur dapat membekalkan vitamin D yang diperlukan untuk tulang dan gigi yang lebih baik.Vitamin D sangat penting untuk kesihatan tulang dan gigi kita. Vitamin D dalam telur membantu penyerapan kalsium, dan vitamin D juga baik untuk kesihatan hati.

10. Kurangkan nafsu makan


Banyak menu diet ada masukkan menu telur dalam diet pemakanan harian diorang kan? Tahu kenapa. Sebabnya dalam telur mempunyai sumber protein yang sangat baik untuk membuatkan kita berasa lebih kenyang. Kalori dalam telur juga rendah yang amat membantu kita dalam proses mengurangkan berat badan.

11. Sumber asid amino yang lengkap

Badan mendapat asid amino yang diperlukan .Badan kita mampu menghasilkan sehingga 11 asid amino yang diperlukan badan untuk berfungsi. Namun, badan kita masih perlukan lagi 9 asid amino, yang mana ianya didapati di dalam telur.




ESP shaklee ni sebenarnya protein. Tahu kan protein ini sangat penting bagi kita untuk keseluruhan siste badan kita. Kulit, rambut, kuku, tulang dan lain-lain semuanya terdiri daripada protein.  Sel-sel dalam badan kita pun memerlukan protein untuk menjalankan tanggungjawabnya atau peranannya untuk membina sel-sel darah yang baru dan gantikan tisu yang dah rosak.

Ringkasnya, struktur dalam tubuh badan manusia dibina daripada susunan berikut:

SEL ——> TISU ——–> ORGAN ———> SISTEM

Struktur badan kita terdiri daripada SEL. Kemudian, sel-sel ini akan membentuk tisu-tisu. Seterusnya, tisu-tisu akan membentuk organ dan akhir sekali, organ-organ ini akan membentuk sistem. Oleh sebab itu, badan kita SANGAT memerlukan PROTEIN.

Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)

Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya