6 PUNCA BERAT SEMAKIN NAIK WALAUPUN SUDAH DIET

Assalammualaikum...


" Ala asal berat badan aku semakin lama semakin naik?". Aku bukannya makan banyak sangat pun. Kadang tak makan nasi pun.



Ramai sebenarnya yang alami masalah macam ni even diorang dah berdiet giler punye. Tapi bila timbang...aik berat semakin naik. Lepas tu dah mula putus asa, malas dah naik diet bagai ni. Kadang tu dah makan supplement pun tak jalan. Lepas tu nak salahkan supplement.

Tidak sebenarnya. Supplement tu ok je...yang tak ok sistem badan kita. Bila sistem badan kita tak berfungsi dengan baik, apa yang kita makan pun takkan serap dalam badan dengan baik. Makanan memang dah patut jaga even orang yang berdiet pun kena pastikan pemakanan adalah seimbang.

Video dibawah ini Ida ada kongsikan 6 punca berat badan semakin naik walaupun sudah diet. 

Hope you enjoy it!




Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp : www.wasap.my/0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya


"Wanted: A New Blog List for March-July 2020"

Assalammualaikum...

Bila ditanya apa makanan kegemaran sebenarnya ada banyak. Ida jenis tak cerewet bab makan ni. Asalkan sedap..kenyang masuk perut semua ok je bagi Ida. So salah satunya kalau selalu order mungkin Nasi ayam. Anak-anak pun suka makan nasi ayam. Kalau berjalan, nampak nasi ayam mesti order yang tu je. hahaha..

Uolls jemput join segmen blogger Anis ni jugak ye.


klik pada banner


You want to be on the blog list? Just enter this easy-peasy segment! Everyone who sends their link in the comment section below will be added to my blog list 😄 Below here is the requirement or step on how to enter this segment 📃

1. Do follow my blog 💻
2. *update* I cancel this requirement because lazy enough to fix my Fb button hehe
3. Create a post with a title of "Wanted: A New Blog List for March-July 2020" together with the banner.
4. Backlink the banner to this post's URL link.
5. Tell me about your favourite food in the post! I would love to know about it. (also optional)
6. Publish it and leave the URL link to your post under the comment section. 📫

The last date to enter this segment is on the 28th of February 2020. Thank you in advance for joining!

KATA MADAH 31#


Assalammualaikum...


ELAKKAN RIAK DENGAN APA-APA SAJA.

KERANA APA-APA YANG KITA MILIKI HARI INI ADALAH MILIK ALLAH, DAN ALLAH AKAN AMBIL BALIK PADA BILA-BILA MASA SAJA.

Sentiasa ingatkan pada hati kita, apa yang kita ada sekarang, ketika ini atau saat ini semuanya kepunyaanNya. Tak kisah sama ada kekayaan kita, keluarga kita atau kecantikan kita. Semua itu hanyalah pinjaman dari Allah. Allah nak lihat sejauh mana kita mensyukuri nikmat yang Dia telah berikan.

Zaman sekarang orang kaya ingin jadi lebih kaya, menindas orang miskin. Menjadi sombong sedangkan dia juga orang miskin sebelum menjadi seperti sekarang. Seadainya sekali Allah tarik nikmat yang Dia berikan, segala kekayaannya pasti akan hilang sekelip mata tanpa memberi sebarang amaran.

KEKURANGAN KOLAGEN AKAN MEMBENTUK KEDUTAN PADA KULIT?

Assalammualaikum...

Bila cakap pasal kedutan pada muka ni. Oh mesti ramai yang tak suka dengar kan? Apa lagi kalau usia kita masih muda tapi orang cakap macam dah berusia lebih dari umur sebenar. 


Selain dari persekitaran, tekanan hidup kita, pemakan juga memainkan peranan dalam pembentukan kedutan ni. Lebih-lebih lagi dengan pengambilan gula yang berlebihan. Tahu tak, pengambilan gula yang berlebihan akan meningkatkan kadar AGE dalam badan kita. Ia akan jadi berkeliaran dalam badan dan menganggu pembentukan protein dalam badan.

Ramai sekarang ni yang dah tahu kepentingan kolagen untuk kulit. Nak-nak bila nak masuk 3 series dah. Lagi menyeramkan bila kedutan halus mula nampak di tepi mata dan hidung. 


Kolagen berfungsi untuk mengekalkan keanjalan dan ketegangan kulit.

Kulit yang kerap terdedah kepada sinaran matahari dan pencemaran alam sekeliling menjadi faktor kolagen di dalam sel kulit menyusut dengan lebih cepat sebelum ia mampu dibina semula.

Kesannya kehilangan kolagen pada kulit mengakibatkan kulit menjadi kendur berkedut, kuku juga mudah patah dan turut menyebabkan rambut semakin nipis dan tidak bermaya.
Shaklee Collagen Powder mengandungi nutrisi penting untuk menyerlahkan kecantikan dalaman.

Antara kebaikan Collagen Powder Shaklee:
  •  Membantu merangsang penghasilan collagen
  •  Menjadikan kulit lebih tegang, anjal, gebu & lembut.
  •  Mengecilkan liang pori.
  •  Mengurangkan kedutan & garis halus.
  •  Mengurangkan pigmentasi & jeragat.
  •  Memelihara kelembapan kulit.
  •  Menganjalkan payu dara & punggung.
  •  Menjadikan rambut lebih kuat, lebat dan bersinar.
  •  Membantu mengekalkan kesihatan tulang rawan, tulang, sendi dan gigi.

KENAPA COLLAGEN SHAKLEE YANG LATEST NI SPECIAL SANGAT?? 


Cuba tengok nama dekat packaging yang terbaru ni.. hehe

Kalau dulu Shaklee Collagen Powder, sekarang dah bertukar ke ➡️ Collagen Plus Powder!

Kenapa ada PLUS??

Sebab new collagen ni shaklee upgrade formula tauu korang.. PLUS Vitamin C + PLUS Vitamin B!

Wow!





Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

10 FRUITS THAT MAKE YOUR SKIN GLOWING

Assalammualaikum...


10 FRUITS THAT MAKE YOUR SKIN GLOWING






1. Apples - 84% water

2. Strawberries - 90% water

3. Watermelons - 92% water

4. Iceberg lettuce - 96% water

5. Oranges - 87% water

6. Spinach - 96% water

7. Celery - 95% water

8. Grapefruit - 91% water

9. Tomatoes - 93% water

10. Cucumbers - 96% water

HEALTH QUOTES 20#

Assalammualaikum...


" Having your whole day revolve around healthy food is just a different way of being unhealthy"

~ Rachel DeVaux

CARA BUKA AKAUN BANK ISLAM

Assalammualaikum...

Semalam kita dikejutkan dengan berita pelawak kumpulan Bocey, arwah Abam meninggal dunia di kediamannya. Ramai yang datang masa pengebumiannya. Pada pandangan Ida, mesti banyak kebaikan yang arwah sumbangkan, baik dengan orang ramai hinggakan ramai yang datang menziarahinya buat kali terakhir. Apa-apa pun Al Fatihah (dibaca dalam hati ya) dan takziah kepada keluarga arwah Abam.


Bulan lepas Ida ada kongsikan yang Ida ada buka akaun Tabung Haji untuk anak-anak termasuklah Ida. Sebenarnya sebelum ke Tabung Haji tu, Ida ke Bank Islam untuk buka akaun di sana. Hari tu memang busy je dari pagi sampai tengahari di bank.



Kenapa Ida nak buka akaun Bank Islam? 

Sebenarnya nak asingkan simpanan pada akaun sekarang. Itu la akaun nak berniaga..itu la nak simpan. Itu lah nak shoopping. So nanti tak dapat nak bezakan pula mana untuk simpan..mana untuk berniaga. So baik kita asingkan sekarang.

Jom Ida kongsikan cara nak buka akaun Bank Islam.

CARA BUKA AKAUN BANK ISLAM

1. Bawa surat beranak asal 
2. Bawa lesen memandu.
3. Bawa duit RM100 untuk buka akaun

Masa Ida ke sana hanya bawa salinan surat beranak, kad pengenalan semua. Lepas tu tak guna rupanya. Nasib la dia mintak lesen memandu Ida ada bawa. So kerani kat kaunter pertanyaan itu la yang tolong photostat kan.

Sebenarnya mudah je nak buka akaun ni tapi nasihat Ida pergi awal pagi. Bila nak masuk tengahari tu dah mula ramai orang. Selepas dah tiba giliran uolls staff tu akan tanya kenapa buka akaun ni.

Pada mulanya Ida jawab hanya untuk simpanan. Dia kata ada yang buka untuk perniagaan dan sebagainya. So Ida jawab untuk berniaga. Nanti staff tu akan tanya juga berapa income uolls dalam sebulan dan apa yang uolls jual.


Selepas settle temu ramah semua, uolls kena pergi sendiri depositkan duit RM100 tu dalam mesim ATM/CDM. Dah settle jumpa balik staff tadi. Dan nanti dia settlekan semua kertas dan dapat kad bank uolls. Mudah kan!

Hope apa yang Ida kongsikan ni dapat membantu.

"Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends"

Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends. Ini adalah sticky post sehingga 29 February 2020 nanti. So sehingga itu, entry terbaru mama ada di bawah post ini ye. Jom ramai-ramai join Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends.





Giveaway Wang Tunai Mamapipie





Syarat-syarat Penyertaan Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends



  1. Terbuka kepada blogger yang menetap di Malaysia bagi memudahkan urusan bank in wang tunai
  2. Buat satu blog post bertajuk "Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends". Tepek banner di atas beserta link ke post ini.  Boleh copy code html yang mama dah sediakan di bawah post ni bagi memudahkan kerja korang.
  3. Tag 3 rakan 
  4. Wajib Follow Youtube ibusyurga: Klik Sini -> Youtube ibusyurga
  5. Wajib Follow & Letak Blog di bawah ke dalam Bloglist korang
Ini syarat wajib dan mama akan check satu.. satu.. Kalau tak patuhi syarat ni korang akn disqualified.

Mama galakkan korang rajin singgah dan komen blog penaja kerana hadiah utama akan dipilih sendiri oleh penaja. Mama pun tak pasti bagaimana cara mereka akan memilih pemenang nanti..


  • Digalakkan Follow Media Social Mama: Instagram FB Youtube Twitter FB Page
  • Last sekali, tinggalkan link pernyertaan korang di post ini.
  • Tarikh tutup giveaway adalah pada 29 Feb 2020 11.59 malam. 
  • Insya Allah, pemenang akan diumumkan pada 5 mac 2020


Hadiah Wang Tunai RM1000 - Senarai Hadiah

Wang tunai sejumlah RM 1000 akan dihadiahkan kepada 17 orang pemenang.. Banyak kan.. Alhamdulillah, Semoga murah rezeki penaja kita. Sama-sama kita doakan agar penaja-penaja kita sentiasa murah rezeki dengan rezeki yang berkat, diberkati Allah dan bisnes sentiasa menjadi. Seramai 17 pemenang akan dipilih memenangi total RM1000 nanti. Pemenang hadiah utama akan dipilih sendiri oleh pihak penaja. Jom tengok senarai hadiah yang akan dimenangi:

Hadiah RM200 (Seorang Pemenang)

1 x RM200

Hadiah RM100 (2 Orang Pemenang)

2 x RM100

Hadiah RM50 (14 Orang Pemenang)

14 x RM50


Korang boleh copy code html di bawah dan paste as html dalam blog post korang. Good luck semua!!



CARA BUAT MASKER MUKA DENGAN VITAMIN C SHAKLEE

Assalammualaikum...

Nak kulit cantik ko kenalah ambil sumber vitamin C. Dari makanan atau lagi senang beli je vitamin C yang jual kat farmasi atau pasaran sekarang. Pengambilan Vitamin C setiap hari akan membantu anda dapatkan kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan dan menyekat pembentukkan pigmentasi. Pigmen adalah penyebab utama kejadian jeragat.




Jadi sebab itu la ramai yang ambil supplement vitamin C ni untuk kulit diorang. Malah vitamin C ni juga sebenarnya bagus untuk tingkatkan sistem imun kita.

Tapi ramai tak tahu vitamin C ni juga boleh dijadikan masker muka untuk kulit uolls. Hah jangan terkejut. Kadang tempek pada jerawat uolls, esok confirm dah surut jerawat tu. Best tau.

Kali ini Ida nak kongsikan cara buat masker muka dengan Vitamin C Shaklee. 


CARA BUAT MASKER MUKA DENGAN VITAMIN C SHAKLEE




1. Ambil 1 biji vitamin C shaklee dan uolls patahkan atau potong kepada 3 bahagian. Macam Ida nak senang Ida ambil sebiji tu terus pecahkan sampai hancur dan simpan dalam bekas. Kalau uolls rasa malas, ambil beberapa biji dan blend sampai halus dan simpan.

2. Ambil 1 bahagian yang uolls bahagikan tadi masukkan dalm piring dan hancurkan. Dan masukkan sedikit air. Jangan terlalu cair tau. Lepas tu kacaulah sampai sebati.

3. Lepas tu uolls tempek la masker tu kat muka dan biarkan sehingga 15-30 minit. Tapi sebelum tu uolls dan pastikan kulit uolls dan bersih ye dari sebarang kotoran atau mekap.

4. Selepas itu, bilaslah dengan air bersih. 

5. Selamat mencuba!

Kalau uolls tak faham, boleh tengok video di Youtube Ida sekali. Dan jangan lupa like dan subsribe sekali tau!

Oh ya kalau nak beli vitamin C ni boleh la wasap Ida ye. 1 botol vitamin C ni ada 180 biji tahan selama 6 bulan. Dan harganya hanya RM97.50 sahaja. Belum termasuk kos pos lagi ye.

Hope you enjoy it!




KATA MADAH 30#

Assalammualaikum...


Bilamana engkau mahu mencari kawan sejati, maka ujilah terlebih dahulu dengan berpura-pura membuat dia marah.
Bilamana dalam kemarahan itu dia masih berusaha menginsafkan kamu, makan bolehlah englau mengambil dia sebagai kawan. 
Bila tidak demikian, makan berhati-hatilah.

Macam-macam kita dengar dengan kawan sejati ni. Dengan kes viral kebelakangan ni. Banyak sebenarnya macam, kes kawan makan kawan. Kes kawan tipu kawan..macam-macam.

Dengan zaman sekarang yang penuh dengan fitnah, maka berhati-hatikan kalian semua dalam meilih kawan. Tak semua kawan yang baik didepan kita mahupun disisi kita merupakan "kawan sejati". Kadang kala luarannya sahaja baik, tapi dalamannya hanya Allah yang tahu apa niat dia yang sebenarnya.

Jangan terlampau mempercayai sesiapa pun. Berhati-hati la!

6 BENEFITS EXERCISE FOR BRAIN

Assalammualaikum..


6 BENEFITS EXERCISE FOR BRAIN





1. Increases production of neurochemicals that promote brain cell repair

2. Improves memory

3. Lengthens attention span

4. Boost decision making skills

5. Prompts growth of new nerve cells and blood vessels

6. Improves multi-tasking and planning

REVIEW MATTE BB CUSHION DARI SENDAYU TINGGI

Assalammualaikum...

Selamat bercuti uolls. Ke mana sahaja uolls pergi nak isi masa cuti raya cina ni dengan keluarga? Ida just duduk rumah je sebab cuti bukan lama sangat pun. Nanti buat bakar-bakar makan dengan keluarga je.

Hari ni Ida nak kongsikan foundation yang Ida rasa terbaik Ida guna setakat ni. Sesuai dengan kulit Ida berbanding dengan foundation jenis lain yang pernah Ida cuba.




Kalau dulu kalau sebut je pasal foundation jenis cushion jadi tak suka sebab ada orang kata bila pakai kulit jadi putih sangat. Tambah kulit macam Ida yang tak berapa putih ni kalau pakai mesti nampak macam kelabu je.


So pertama kali Ida cuba foundation dari Sendayu Tinggi ni iaitu Matte BB Cushion. Bila cuba, wah rasa best sangat sebab tak rasa macam foundation tu ada kat kulit. Malah bila dah lama pakai pun tak nampak macam merekah atau bercapuk.




Jenis Ida memang tak suka pakai foundation tu tebal-tebal sangat. Yelah tambah kulit macam ida ala-ala koko sikit ni, kalau pakai putih sangat memang la nampak ketara kan. Kang bila bandingkan muka dengan tangan nampak tak sama je.


Ni pertama kali Ida nak kongsikan setelah dah lama guna. Kalau ikutkan packaging yang baru ni, dah 3 kali Ida beli. Lama nya guna baru tukar 3 kali. Yelah Ida bukan berkerja kat luar. So memang jarang-jarang la pakai.

BB cushion dari Sendayu Tinggi ada 2 jenis sebenarnya. Yang macam ida guna ni jenis matte. Kalau lagi satu tu jenis doll skin. Kemasan dia jenis air brush gitu.



yang ni Doll Skin bb cushion. Kemasan semi matte

Kod yang Ida guna 03 iaitu Daffodil. Uolls kalau nak cuba boleh ke drugstore dulu dan cuba kod yang sesuai dengan kulit uolls okay.




Packaging dulu lain sikit. Yang terbaru Ida beli ni nampak lagi menyerlah lagi packaging die. Dan terbaru ini juga ada tambahan Jojoba oil yang memang bagus untuk kulit


Oh lupa kulit Ida jenis kombinasi. Kebanyakkan foundation yang Ida guna tak berapa sesuai. Sekejap je dah nampak berminyak kulit. Lepas tu bercapuk. Kalau BB cushion mcam ni, Ida just touch up dengan bedak powder biasa je. Ida tak suka jenis compact powder


Ini bahan-bahannya. Jangan risau ia paraben free dan ada 50 SPF untuk lindungi kulit uolls tapi sunblock still kena pakai okay!


Uolls kalau nak beli BB cushion boleh beli dari drugstore atau agen Sendayu Tinggi yang dipercayai. Malah boleh terus beli dalam website Sendayu Tinggi.

website: https://www.sendayutinggi.com

HEALTH QUOTES 19#

Assalammualaikum...


" Health is the first form of wealth. Invest in yours by eating whole, unprocessed foods"

~ DR Axe

11 KEBAIKAN ZINC PLUS SHAKLEE

Assalammualaikum...

Kalau dulu orang panggil Zinc complex tapi sekarang setelah sekian lama pengeluaran zinc ni dihentikan. Ia telah dinaiktarafkan kepada Zinc plus Shaklee. Yang pasti kebaikannya juga sebaik seperti dulu.


Korang tahu tak?

ZINC merupakan mineral yang perlu ada dalam setiap sel tubuh kita. Ia merangsang tindakan bagi 100 enzim iaitu bahan-bahan yang menggalakkan reaksi-reaksi biokimia dalam tubuh kita.

ZINC merupakan faktor dalam memelihara kesihatan yang baik dan membantu dalam memetobalismekan karbohidrat, lemak dan protein.

Selalunya kaum ibu-ibu suka ambil zinc ni untuk sembuhkan luka bersalin, manakala lelaki untuk tingkatkan kualiti sperma diorang.

Jadi jom kita ketahui sedikit sebanyak kebaikan Zinc Plus shaklee ni.

KEBAIKAN ZINC PLUS SHAKLEE




1. Untuk sistem imun badan - membantu mengaktifkan sel-sel imun badan termasuk T-Cell dalam badan ( ini penting kerana ia akan memberi respon dengan lebih baik termasuklah untuk 'detect' awal sel-sel kanser dalam badan )

2. Untuk kulit yang sihat
Penting untuk kulit sihat bebas jerawat. Zinc boleh mengawal hormon testosterone yang mana jika ia tak seimbang boleh menyebabkan jerawat.

3. Zinc juga penting untuk penghasilan kolagen dalam badan.

4. Zinc juga boleh mengelakkan pertumbuhan bakteria, terutamanya jika ada liang pori yg besar dan terbuka luas, ia boleh membantu mencegah bakteria tumbuh seterusnya boleh elak kulit berjerawat & boleh juga bantu melegakan kulit yg sensitif. Secara ringkasnya Zinc nie bagus untuk kulit bebas jerawat.

5. Zinc untuk tenaga & stamina. Zinc merupakan mineral penting yg menggalakkan kekuatan otot & daya tahan badan.

6. Zinc untuk penyembuhan luka. Zinc boleh menghasilkan sel2 baru & ini amat membantu mempercepatkan penyembuhan luka. Luka akan lebih cepat kering, juga boleh mengelak bakteria pada luka & luka lebih cepat sembuh. Inilah sebabnya kalau korang perasan, kandungan dalam krim kebanyakkannya ada kandungan zinc.

7. Zinc untuk rambut. Zinc menggalak rambut tumbuh lebih sihat, subur & tebal. Jika kandungan zinc rendah dalam badan, folikel rambut lebih mudah terurai san rambut mudah gugur. Bagus sangat zinc nie untuk masalah rambut gugur.

8. Zinc untuk kesihatan minda. Zinc membantu meningkatkan daya ingatan & proses pembelajaran. Juga boleh mencegah penyakit berkaitan usia seperti aizheimer.

9. Zinc untuk kesuburan / sistem pembiakan yg sihat. Zinc untuk lelaki membantu meningkatkan fungsi, kualiti & kuantiti sperma.


10. Zinc untut wanita, membantu sistem pembiakan wanita, mengawal hormon dan pengeluaran telur.

11. Terdapat juga kajian yg zinc bagus untuk prostat lelaki, ia membantu mengelak mati pucuk.


Tiap tablet dalam Zinc Plus Shaklee mempunyai 100% nilai harian zinc, iaitu 15mg zinc.

Dirumus dengan zinc gluconate (satu bentuk zinc chelated) supaya mudah diserap badan.

Zinc gluconate juga 100% berasaskan tumbuhan. Ia diekstrak dari fermentasi glukosa dari jagung maka rasa dia kurang pahit, rasa pedar dan kurang rasa logam.



Dengan pengambilan 1 biji zinc sehari sekali sahaja dah boleh dapat keistimewaan macam di atas dalam tubuh uolls setiap hari. Kalau biasanya boleh ke uolls hadap semua tu dalam masa satu hari? Agak susah jugak kan.


Berapa harga Zinc plus Shaklee ni?

Harga 1 botol hanya RM66.25 (SM)/RM76.25 (SS). 1botol ada 120 biji dan tahan selama 4 bulan penggunaan.


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:




(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)


Email : chintashoope@gmail.com
No ID: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

PERLU KE ORANG DEWASA MAKAN UBAT CACING? KETAHUI 12 TANDA JANGKITAN CACING INI!

Assalammualaikum...

Bila kali terakhir uolls makan ubat cacing? Ingat tak? Rasanya ramai yang tak ingat atau ada yang mungkin tak tahu sebenarnya kita orang dewasa pun kena makan ubat cacing seperti kanak-kanak.



Salah ye. Orang dewasa pun kena ambil ubat cacing setiap tahun. Sebenarnya orang dewasa pun tak terlepas dari kena jangkitan cacing seperti kanak-kanak.

Selain dari makanan mahupun minuman, jangkitan cacing juga boleh berlaku melalui kulit iaitu dengan keadaan persekitaran tak bersih mahupun tidak menjaga kebersihan diri kita sendiri. Bila cacing mula masuk ke dalam badan, ia akan mengambil segala nutrisi dalam badan kita. Sebab itu lah akan berlaku perkembangan yang terbantut kerana kekurangan zat makanan.


Jangkitan cacing yang paling biasa adalah cacing gelang (round worm), cacing kerawit / cangkuk (hook worm), cacing benang (thread worm) dan cacing pita (tape worm). Seseorang pesakit mungkin dijangkiti lebih daripada satu jenis cacing kerana kebanyakan cacing hidup dan membiak dalam keadaan tanah yang sama.

12 TANDA JANGKITAN CACING


1. Cacing keluar dari dubur atau ada cacing pada najis.

2. Punggung terasa gatal terutama pada waktu malam.

3. Badan menjadi lemah dan hilang selera makan, serta sakit perut atau cirit birit dan kembung. Susut berat badan.

4. Pucat dan berat badan menjadi kurang walaupun selera makan ada.

5. Batuk-batuk yang berpanjangan.

6. Demam, ruam di badan, alahan, kaki gatal dan bengkak.

7. Mengetap gigi ketika tidur malam.

8. Kedutan dan lingkaran hitam pada kelopak mata.

9. Hiperaktif (bagi kanak-kanak)

10. Sakit kepala.

11. Sensitif terhadap cahaya.

12. Gusi dan hidung berdarah.

Kebiasaannya, dos albendazole yang disyorkan bagi orang dewasa dan kanak-kanak yang berumur 2 tahun ke atas adalah 400mg dos tunggal. Manakala bagi kanak-kanak yang berumur antara 1 hingga 2 tahun, 200mg diberikan secara dos tunggal bergantung kepada keadaan pesakit. Perlu diingatkan bahawa ubat cacing ini tidak boleh diambil oleh wanita yang mengandung dan bayi yang berumur kurang daripada 1 tahun.

sumber: KKM


Sebenarnya banyak je jenama ubat cacing yang terjual di pasaran. Selalunya pada tahun-tahun sebelumnya Ida akan ambil jenama Zentel atau Noxworm. Bentuk tablet pun ada.Tahun ni Ida ke klinik diorang bagi jenama Odibend. So takde masalah pun jenama apa-apa pun asalkan setiap tahun uolls kena pastikan makan ubat cacing ni.


Bagi kanak-kanak pula lagi mudah ada dalam bentuk chewable macam jenama Champs ni. So anak-anak boleh kunyah je macam gula-gula.Siap perisa coklat lagi. Sedapnya. Jadi takde alasan la kalau anak-anak tak boleh makan kan.


So bagi uolls yang belum makan ubat cacing tahun ni, sila ke pergi beli kat farmasi atau klinik ye. Harganya tak mahal sangat pun. Selain tu jaga lupa untuk menjaga kebersihan diri.

KATA MADAH 29#

Assalammualaikum...


ORANG YANG SELALU JIWANYA TIDAK TENANG IALAH ORANG PEMARAH, PENDENDAM, RASA TIDAK CUKUP, HASAD DENGKI, MEMIKIRKAN MASA DEPAN YANG BELUM TERJADI, TIDAK SABAR, LUPA TENTANG QADHA DAN QADAR DARI ALLAH, TIDAK PERCAYA DENGAN ORANG

Zaman sekarang ni ramai orang macam ni. Ada rasa tak puas hati, dengki dengan kejayaan mahupun kehidupan orang lain. Sentiasa cuba mencari kesalahan orang lain.

Diharapkan kita dijauhkan dari sifat macam ni.

6 MENU SARAPAN PAGI YANG MUDAH DAN RINGKAS

Assalammualaikum..

Menu sarapan pagi orang Asia selalunya jenis berminyak, bergoreng atau berlemak. Memang agak jarang la orang-orang Asia yang mengamalkan pemakanan sarapan yang sihat. Sebenarnya kalau rajin takde masalah pun nak sediakan menu sarapan sihat ni. Salah satunya nasi lemak. Nasi lemak sebenarnya sihat cuma sambalnya kita boleh cuba untuk kurangkan minyak dan gantikan gula putih dengan gula yang lebih sihat.

Hari ni Ida nak kongsikan menu sarapan pagi yang sihat dan mudah untuk uolls sediakan.


6 MENU SARAPAN PAGI YANG MUDAH DAN RINGKAS

1. Roti Wraps

kredit : www.RebeccaSaw.com

Ida pertama kali cuba wraps ni memang sedap. Ida cuba yang warna hijau ( onion& chive ) dan warna purple ( garlic ). Selain itu original, potato, curry, mulitgrain tortilla, dan banyak lagi. Uolls boleh cuba. Cara Ida simple je.

Rebus ayam dan carik-carikkan. Potong tomato, timun secara bentuk dadu. Masukkan salad dan mixed herbs, black pepper dan gaul. Lepas tu letak atas roti wraps ni yang dipanggang sikit kalu rajin dan letak mayonis dan sos cili. Dah siap. Memang sedap. Lain kali nak cuba yang jenis lain pula.


2. Telur dadar



Menu ni paling simple dan sebenarnya agak mengenyangkan. Terpulang pada citarasa masing-masing. Macam Ida suka tambah tomato, timun dalam telur dadar untuk sarapan macam ni. Lepas tu letak mayonis dengan sos cili kat atas. Kalau ada sosej. Tambah la sosej..ada cheese, letak la cheese. Tabur sikit rosemary atay thyme kat atas.

3. Overnight oat



Oat ni tak semua orang mengemarinya sebenarnya macam Ida sendiri. Kurang minat sikit oat ni. Selalunya Ida tambah oat dalam minuman nestum. Bagus oat ni bukan sahaja sihat malah mengenyangkan. Banyak resepi overnight oat dalam google korang boleh cari. Sebagai contohnya berry overnight oat. Buat malam sebelumnya dan simpan dalam peti. Esoknya sarapan uolls boleh terus makan.

4. Roti sandwich telur



Menu sarapan ni pun agak mudah nak buat. Hanya perlukan roti terpulang apa pun jenis roti tapi paling sihat dengan menggunakan roti wholegrain. Goreng telur mata lembu dan selitkan sedikit daun salad dan buah tomato. Jangan lupa letak sediki mayonis, sos cili da sedikit black pepper. Dah siap! Kalau ada cheese pun boleh letak jugak.

5. Roti bakar



Ni paling mudah nak sediakan. Buat roti bakar je..lepas tu sapu planta atau dengan jam serta kaya. Paling best, buat pulak telur separuh masak dan cecah dengan roti bakar pun sedap. 

6. ESP shaklee



Ini jugak sangat mudah nak sediakan. Sesuai untuk siapa yang memang tak sempat nak sediakan sarapan di rumah. Masa memandu pun boleh teguk minum. Cuma shake..shake..shake sahaja. Malah ESP mengandungi nutrisi yang bagus untuk kesihatan badan kita.

Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

Giveaway Tahun Baru 2020 Mamapipiedotcom

Assalammualaikum...

Giveaway Tahun Baru 2020 Mamapipiedotcom. Ini adalah sticky post sehingga 31 January 2020 nanti. So sehingga itu, entry terbaru mama ada di bawah post ini ye. Dah lama mama tak buat giveaway memang teringin nak buat tapi tak berkesempatan pula. So, sempena hari lahir mama yang jatuh pada 1 January yakni Tahun Baru yakni Hari ni, maka mama nak lancarkan Giveaway Tahun Baru 2020 Mamapipiedotcom. Jemput sama-sama meriahkan. Sebelum tu mama nak ucapkan selamat tahun baru 2020 kepada semua. Sekejapan aje kita dah di era 2020. Tetiba teringat pula Wawasan 2020 yang dilancarkan masa sekolah dulu. Macam tak percaya kita dah sampai ke tahun itu..

Giveaway Tahun Baru 2020 Mamapipiedotcom

 http://www.mamapipie.com/2020/01/giveaway-tahun-baru-2020.html


Syarat-syarat Penyertaan Giveaway Tahun Baru 2020 Mamapipiedotcom


  1. Terbuka buat blogger yang menetap di Malaysia bagi memudahkan urusan pos. Sorry buat blogger negata jiran kalau mama buat segment bolehlah join nanti ye.
  2. Buat satu blog post bertajuk "Giveaway Tahun Baru 2020 Mamapipiedotcom". Tepek banner di atas beserta link ke post ini juga ye. Dalam post tu korang kena nyatakan hadiah nombor berapa yang menjadi pilihan korang. Mama akan randomly pick pemenang berdasarkan hadiah yang dipilih. Total ada 4 Hadiah.
  3. Wajib Follow blog mama: http://www.mamapipie.com
  4. Wajib Follow FB page: https://m.facebook.com/mamapipie/
  5. Wajib letak blog http://www.mamapipie.com dalam bloglist korang (ini mama akan check satu-satu).
  6. Wajib Subscribe YouTube: https://m.youtube.com/channel/UCeU4OMTRsXMlU3WNy-FJUUA
  7. Digalakkan Follow Media Social Mama (ni tak wajib) || FB | Twitter | Instagram |   
  8. Tinggalkan link pernyertaan korang di post ini.
  9. Pemilihan pemenang akan berpandukan En Random.org atau terpulang jika mama tetiba rajin nak pilih secara manual, mama akan pilih secara manual.

Tu je lah. Mudah saja kan. Bagi sesiapa yang ada masalah untuk nak buat perkara di atas dengan alasan munasabah mama tetap akan terima penyertaannya. Dun worry OK!


Hadiah Giveaway Tahun Baru Mamapipiedotcom 2020


Hadiah akan diberikan bagi 4 orang peserta bertuah. Walau bagaimanapun jika penyertaan melebihi 60 orang mama akan tambah lagi hadiah.. Setiap peserta akan di pilih berdasarkan hadiah yang menjadi pilihan korang.

Hadiah 1




Blouse design 1, warna kuning cair/cream. Free size Boleh refer size di bawah

Bahu 15
Dada 40
Ketiak 18
Labuh baju 30


Hadiah 2



Blouse design 2, warna peach. Free size Boleh refer size di bawah (sorry anak panah tu macam confusing sikit)

Bahu 15
Dada 40
Ketiak 18
Labuh baju 30


Hadiah 3



Set perfuma dan mandian Royale, Ada 3 barang dalam ni perfume, body mist Dan shower gel. Bau wangi u ol. Boleh jadikan hadiah buat yang tersayang juga ni


Hadiah 4


Wang tunai RM50 (akan terus bank in ke akaun korang)


Segment ini berakhir pada 20/01/2020 11.59 Malam.