Showing posts with label VIVIX SHAKLEE. Show all posts
Showing posts with label VIVIX SHAKLEE. Show all posts

Wednesday, April 26, 2017

CARA TURUNKAN PARAS KREATININ SUPAYA TAK KERAP KENA DIALISIS

Assalamualaikum..

Badan cepat merasa penat dan merasa ketidakselesaan dibahagian pinggangnya apabila berjalan banyak dan berdiri lama. Kakinya juga kadang2 membengkak. Ini merupakan simptom bagi pesakit buah pinggang yang kronik, dimana paras kreatinin diorang ni dah 500 ke atas.


Buah pinggang berperanan untuk mengekalkan imbangan homeostatik cecair badan dengan menapis dan menyingkirkan urea dan bahan kimia dalam darah dan menyingkirkannya dari tubuh manusia melalui air kencing. Ini adalah cara buah pinggang mengekalkan tahap normal bahan kimia di dalam tubuh.

Buah pinggang yang rosak tidak dapat melakukan tugas yang dan akan menyebabkan urea dan bahan kimia dalam darah masuk semula dalam badan.


Image result for paras kreatinin normal


Apa Itu kreatinin?

Kreatinin merupakan satu bahan buangan molekul kimia yang dihasilkan melalui proses metabolisma dalam otot. Dianggarkan lebih kurang 2% daripada keratin badan ditukarkan kepada kreatinin setiap hari. Kreatinin kemudian diangkut melalui saluran darah ke buah pinggang atau ginjal. Buah pinggang akan menapis kreatinin ini dan mengeluarkannya melalui air kencing.

Penting Ke Bacaan Kreatinin?

Buah pinggang yang sihat akan mengekalkan atau menyebabkan jumlah kreatinin dalam darah pada paras yang normal. Oleh sebab itu, kreatinin merupakan petunjuk yang boleh dipercayai untuk fungsi buah pinggang. Ini bermakna, kenaikan paras kreatinin dalam darah menunjukkan buah pinggang sudah tidak lagi berfungsi dengan sempurna atau wujudnya penyakit buah pinggang (kidney disease).

Apabila buah pinggang sudah tidak lagi berfungsi dengan sempurna, ia tidak lagi mampu memproses dan mengeluarkan kreatinin pada kadar yang biasa, akhirnya paras kreatinin dalam darah akan naik. Paras kreatinin yang tinggi adalah petunjuk awal kerosakan buah pinggang. Oleh itu, adalah penting untuk memeriksa paras kreatinin sekali pada setiap kali melakukan ujian darah.

Paras kreatinin yang normal dalam darah

 1. Lelaki dewasa 0.6 hingga 1.2 miligram (mg) per deciliter (dL).

2. Wanita dewasa 0.5 hingga 1.1 mg/dL untuk wanita. 

Lelaki yang mempunyai otot yang banyak atau lelaki pertengahan umur mungkin mempunyai paras kreatinin yang lebih tinggi daripada yang dinyatakan di atas.

Manakala orang-orang tua pula mungkin mempunyai paras kreatinin yang lebih rendah. Begitu juga bagi mereka yang kurang mendapat nutrisi atau zat makanan, atau mereka yang mengalami penurunan berat badan yang mendadak, atau yang menghidapi penyakit yang agak lama, akan terjadi penurunan paras kreatinin daripada paras normal tadi.

Orang Yang Berisiko Tinggi


Penyebab utama kerosakan buah pinggang bagi orang dewasa ialah penyakit darah tinggi dan kencing manis. Oleh itu, kenaikan paras kreatinin selalu dikaitkan dengan kenaikan tekanan darah dan paras gula dalam darah.

Bagaimana Vivix membantu turunkan paras kreatinin bagi pesakit buah pinggang?



Ini kerana Vivix satu-satunya supplemen yang bertindak hingga ke tahap sel. Buah pinggang rosak akibat dari sel-selnya yang rosak & lemah.

Vivix akan menggalak penghasilan sel-sel baru yang sihat. Seterusnya ia akan meningkat kembali fungsi buah pinggang.
Buah pinggang semakin sihat. Bukti bacaan kreatinin berjaya diturunkan.

Testimoni 1:  Tekejut bila customer ni kata bacaan kreatinin dia naik mendadak sampai 1000+++ tapi dah turun 100 selepas pengambilan Vivix. Bacaan pula normal bagi mereka yang memang takde masalah buah pinggang.



Testimoni 2: Tuan Haji ini merupakan pesakit buah pinggang yang kena dialisis 3 kali seminggu. Jadi pada 23 september lepas beliau mula mengambil Vivix sebagai makanan tambahan. Alhamdulillah pada 13 oktober bulan berikutnya paras kreatinin turun dari 1,189 ke 558. Paras gula,pottasium, kolestrol pun normal. Jadi dalam masa 21 hari mengambil Vivix paras keratinin menurun dengan mendadak.



Peluang hebat jangan dilepaskan dengan pembelian Twin Pack Vivix Shaklee.




Klik di sini untuk pembelian twin pack dengan segera




Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

CARA RAWAT ENDOMETRIOSIS TANPA PEMBEDAHAN

Assalammualaikum..

Sebenarnya ramai wanita yang mengalami endometriosis ni tanpa sedar. Ia selalunya dikaitkan dengan masalah sengugut, keguguran yang  berulang, kemandulan dan sebagainya. Dan tahu tak 5% endometriosis ni boleh bertukar menjadi kanser.




Apakah endometriosis?



Image result for endometriosis

Ia berlaku di mana tisu dari selaput dalam rahim yang digelar endometrium telah tumbuh di luar rahim seperti tiub fallopoi, ovari,usus,pundi kencing, tulang belakang dan lain-lain. Selaput ini biasanya luruh bersama-sama darah haid. Oleh itu campuran darah dari rahim dengan tisu yang telah berkecai daripada lapisan endometrium serta kuman-kuman bakteria, menjadikan apa yang digelar ‘darah kotor’ atau darah haid.

Penyebab endometriosis


Punca sebenar endometriosis tidak diketahui, namun beberapa teori yang ditimbulkan oleh saintis. Antara teori yang popular ialah:

1. Seseorang itu memang dilahirkan dengan tisu endometrium di tempat lain. Tunggu waktu haid pertama sahaja untuk penyakit ini menunjukkan belangnya.

2. Retrograde menstuation – pembalikan haid. Darah haid yang sepatutnya mengalir keluar badan melalui faraj, telah mengalir ke belakang melalui tiub fallopio. Kalau nak tahu, tiub fallopio ialah tiub yang terbuka. Maksudnya ada 3 pintu untuk darah haid mengalir. Darah haid yang mengalir ke belakang itu akan mengubah tisu pada organ lain tu jadi macam lapisan endometrium.

Menurut teori ini, keadaan ini selalunya terjadi jika darah hadi tak turun lancar akibat pintu rahim sempit atau posisi rahim yang luar biasa. Namun begitu, banyak kajian membuktikan endometriosis dan retrograde menstruation juga berlaku kepada wanita yang mempunyai rahim yang normal.

3. Sel-sel endometrium merebak ke organ lain seperti merebaknya sel kanser.

4. Ada kajian menunjukkan bahawa radikal bebas juga terlibat dalam perkembangan tisu endometriosis dalam badan.

Simptom endometriosis


1. Pendarahan berlebihan masa haid
2. Kencing berdarah/berak berdarah
3. Tak subur
4. Sakit belakang masa haid
5. Sakit masa hubungan seks
6. Endometrioma - terbentuk dinding yang kumpul darah.

Bagaimana Resveratrol membantu pesakit endometriosis dan mengurangkan dari risiko kanser?






Resveratrol membantu dengan menghantar mesej yang betul kepada sel dengan mengawal proses penyahsetilan dan mengaktifkan umur gen yang lebih panjang. Ini berpontensi mengaktifkan gen untuk menghentikan proses pembiakan kanser.

1. Menterbalikkan kesilapan DNA

Salah satu punca terjadinya kanser ialah apabila sel yang sudah tua membuat silap dalam meniru DNA sendiri secara terperinci. Kesilapan DNA ini menyebabkan sel tidak berfungsi lagi. Lagi teruk jika dia membiak sebagai sel kanser.

Jadi, dengan mengurangkan kesilapan replikasi DNA, resveratrol boleh meningkatkan usia sel. Ini juga salah satu sebab kenapa resveratrol merupakan pencapaian besar dalam melambatkan proses penuaan.

2. Kesan anti-kanser

Kajian menunjukkan resveratrol bukan sahaja mampu menghalang pertumbuhan dan pembiakan sel kanser. malah ada saintis yang mencadang resveratrol sebagai rawatan tambahan kepada kanser kerana boleh memberi kesan baik bersama-sama kemoterapi.

Resveratrol menghalang kanser melalui beberapa cara:

1. Menyekat penyerapan estrogen dan androgen, sekaligus membantu mencegah kanser yang dipengaruhi oleh hormon. Contohnya kanser payudara atau kanser prostat.

2. Mengubah gen yang rosak. Apabila gen suatu sel telah rosak, risiko untuk membiak sebagai sel kanser adalah tinggi.

3. Membunuh sel kanser

Resveratrol mampu menghalang sel kanser tanpa memudaratkan sel-sel lain. Kebolehan ini berkait rapat dengan kemampuan Vivix membezakan antara sel normal dan sel kanser berbanding rawatan kemoterapi yang tidak spesifik. Jadi, disamping menyerang sel kanser, sel sihat juga terjejas sama. Sebab tu kita dapat tengok kesan sampingan kemoterapi termasuklah rambut gugur, keletihan, muntah-muntah, cirit-birit dan ulser dalam mulut.

Bertindak sebagai antioksida, resveratrol mampu menghilangkan radikal bebas, mengaktifkan atau menyahaktifkan enzim, gen, hormon dan bahan kimia dalam tubuh yang berkait dengan kanser.


Testimoni 1: Akak ni ada masalah tulang belakang, doktor pun cakap tak boleh nak buat apa. Dah crack dekat LI sebab dulu jenis suka melompat. Tapi selepas ambil Vivix, bukan sahaja tulang belakang dah kurang sakit malah endometrosis pun kurang.



Peluang hebat jangan dilepaskan dengan pembelian Twin Pack Vivix Shaklee.



Klik di sini untuk pembelian twin pack dengan segera






Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya


Friday, April 21, 2017

PCOS PENYEBAB SUKAR HAMIL,CARA MENGATASI PCOS

Assalammualaikum...

Rezeki anak ni semua datang dari-Nya tapi kadang kala punca sebenarnya sukar hamil ni dari keadaan diri sendiri. Salah satu punca sukar hamil ialah ada masalah PCOS atau polycystic ovarian sindrom. Penyakit ni dikaitkan dengan masalah hormon tak seimbang.




Kalau difikirkan balik, kita ni jarang atau agak sukar nak mengamalkan gaya hidup yang sihat. Contoh mudah masa bujang, malas nak masak so selalu keluar makan di luar. Paling mudah makan fast food, minum kafein 3 in 1. Makanan sihat memang jarang la. Gaya hidup yang tidak sihat secara tak langsung menyebabkan PCOS ni.


Image result for pcos

Bila hormon androgen (hormon lelaki) tinggi, ini akan menyebabkan hormon wanita kita kaan terganggu. Ini akan menyebabkan haid kita mula jadi tak teratur.

Tanda-tanda PCOS

• Tiada ovulasi
• Kitaran haid tidak teratur termasuklah haid tidak berhenti
• Ovari yang bengkak dan mengandungi cyst-cyst kecil
• Berat badan berlebihan
• Bulu roma tumbuh berlebihan di badan
• Jerawat yang teruk dan kronik
• Keguguran berulang
• Kulit menjadi lebih gelap
• Metabolisme rendah
• Botak menyerupai lelaki

Setakat ini penyebab penyakit PCOS belum ditemui. Namun, beberapa faktor berikut dikaitkan dengan PCOS.

1. Peningkatan berat badan yang menyebabkan hormon tak seimbang dan kerintangan insulin. Lama-kelamaan risiko mendapat penyakit metabolik.

2. Pemakanan yang tidak sihat menyebabkan pengumpulan toksin dalam badan. Ini termasuklah radikal bebas yang menyebabkan kerosakan sel.

3. Sistem imun yang lemah dan gagal mengawal radikal bebas daripada merosakkan sel.

4. Genetik atau keturunan yang pernah ada PCOS.


Bagaimana Vivix membantu PCOS??


Kandungan resveratrol dalam vivix di dapati membantu pesakit PCOS.

Sejak 10 tahun lepas banyak kajian yang melihat potensi Resveratrol untuk rawatan PCOS.

Dalam kajian-kajian tersebut, didapati :

1. Resveratrol adalah antioksidan yang kuat yang melindungi sel-sel telur dari radikal bebas untuk meningkatkan kesuburan seorang wanita.

2. Resveratrol menghalang penghasilan androgen berlebihan dengan menyebabkan apoptosis (kematian) sel yang menghasilkan androgen

3. Resveratrol memperbaik estrous cycle (kitaran estrus – kitaran penebalan dinding rahim). Kajian ini dilakukan kepada tikus, tapi dipercayai mempunyai kesan yang sama kepada manusia.

4. Resveratrol mengurangkan saiz sel lemak. Sel lemak yang berlebihan akan ditukarkan kepada hormon wanita yang seterusnya meningkatkan risiko hormon tak seimbang.

5. Resveratrol meningkatkan sensitiviti sel tubuh kepada insulin untuk kawalan gula yang baik


rujukan: https://academic.oup.com/jcem/article-abstract/101/11/4322/2765013/Effects-of-Resveratrol-on-Polycystic-Ovary?redirectedFrom=fulltext

Jadi, berdasarkan kajian yang dijalankan, saintis menyimpulkan bahawa resveratrol mampu memperbaiki sistem tubuh pesakit PCOS dan meningkatkan peluang seseorang untuk hamil.


Testimoni 1: Kadang kala bila fungsi dalam badan tidak berfungsi dengan baik sekaligus akan menganggu kesihatan badan sendiri. 3 tahun penantian untuk dapatkan zuriat alhamdulillah dengan pengambilan Viix secara konsisten rezeki zuriat tu sampai jugak. Lebih murah berbanding rawatan kesuburan yang lain.




Testimoni 2:  Penantian selama 10 tahun untuk mendapatkan zuriat. Doa serta ikhtiar dengan pengambilan Vivix, alhamdulillah penantian itu berakhir dengan berita yang menggembirakan



Terbaru, kajian yang diterbitkan dalam The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (JECM) mendapati pengambilan 1500mg resveratrol diberi setiap hari kepada subjek dan di dapati mampu membantu meningkatkan kesihatan pesakit PCOS.

Peluang hebat jangan dilepaskan dengan pembelian Twin Pack Vivix Shaklee.




Klik di sini untuk pembelian twin pack dengan segera






Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

Monday, April 17, 2017

CARA BETULKAN PERIOD TAK TERATUR SUPAYA KEMBALI NORMAL

Assalammualaikum...

Kita sebagai wanita ada satu masalah yang sentiasa merunsingkan kepala kita iaitu masalah period. Kita boleh dianggap normal kalau period masih datang pada tarikh yang sama setiap bulan, maksudnya tepat pada masa akan datang haid, kitaran haid teratur. Tapi menjadi satu masalah kalau period kita datang lambat atau terlalu awal atau datang 2 kali setiap bulan.






Banyak sebenarnya punca period tak teratur ni. Contohnya masalah berat badan berlebihan, pengambilan pil perancang, penyusuan, menopause, stress,masalah tiroid, ubat-ubatan dan banyak lagi.


Image result for masalah period

Jadi Ida nak kongsikan sedikit pengalaman Ida sendiri. Setahun yang lalu Ida mengalami masalah keguguran 2 kali berturut-turut tapi Ida redha sebab insyaallah ada hikmah semua ni. Sejak dari keguguran tu, Ida mengalami masalah period tak teratur. Setiap bulan mesti akan datang awal dari jangkaan. Sekali tu period Ida datang 2 kali sebulan.

Tapi setiap bulan memang tak pernah miss datang period tapi period datang terlalu awal. Kadang awal seminggu dari tarikh, kadang lewat 3 hari. Siapa tak risau kan. Mulanya Ida anggap mungkin hormon Ida jadi tak seimbang lepas keguguran tu. Tapi bila dah berbulan-bulan so Ida ni mula jadi stress. Yelah siapa tak stress kan bila period jadi gelong kan.

Bila berurut, scan semua takde masalah alhamdulillah. Jadi beberapa bulan lepas Ida cuba ikhtiar mengambil GLA complex. Sebelum ni memang Ida tak pernah cuba pun, hanya ambil Bcomplex sebab Ida fikr Ida terlalu stress.

Jadi 2 bulan lepas Ida start pengambilan GLA complex. Ikut pada cara pengambilannya, kalau nak period teratur ambil sehingga period yang seterusnya. Tapi Ida ambil GLA complex sehingga hari ke-15. Jadi period kalau datang selama 7 hari, kira la sampai ke hari 15. Kalau ikut pada period traker tu. Time tu waktu subur kita.

Alhamdulillah belum habis 1 botol pun, period Ida dah kembali teratur. Syukur alhamdulillah sangat-sangat. Itu la sebelum ni gatal sangat taknak ambil.hehehe. 

Tapi berlainan pula pengalaman kawan Ida yang belum berkahwin tapi ada masalah period tak teratur. Selepas pngambilan 1 botol, period masih tak teratur tapi Ida nasihatkan supaya teruskan pengambilan. Alhamdulillah pada bulan ke 4 so dalam 4 botol die ambil. Period die kembali normal. Sekarang dah jadi isteri orang pun.hahaha.

CARA BETULKAN PERIOD TAK TERATUR

1. Kalau ada masalah berat berlebihan, cuba kurangkan berat badan tu tapi ingat jangan sebarangkan ambil ubat kurus sebabkan pengambilan ubat kurus sebarangan juga salah satu punca haid tak teratur.

2. Bagi mereka yang ambil pil perancang tu, boleh la stop. Jangan ambil dalam jangka masa yang lama sebabnya ia menganggu hormon. Dari cerita kawan-kawan Ida yang ambil pil perancang ni semuanya 100% period tak teratur dan boleh menyebabkan susah nak hamil. Nak merancang, merancang sendiri je.hehehe.

3. Jaga pemakanan. Ini juga penting sebenarnya supaya badan ada cukup nutrisi. Pemakanan seimbang insyaallah kesihatan juga akan lebih baik. Taknyah la makan junk food ke fast food, tak boleh berhenti, kurangkan.

4. Elakkan stress. Ini sebenarnya agak sukar juga kan. Kita ni boleh terlibat dengan bermacam-macam jenis stress. Stress dengan kerja la, kewangan la dan banyak lagi. Jadi cuba untuk lakukan riadah diluar. Beri ketengan kat minda dah hati tu. Dan jangan lupa banyakkan dekat dengan-Nya.

5. Banyakkan minum air supaya kita dapat kurangkan rasa panas dalam badan. Elak dari kekurangan air dalam badan. Bila badan rasa segar, insyaallah stress pun takde kan.

6. Pengambilan supplement juga membantu. 

Bagaimana GLA complex ni membantu betulkan period tak teratur?




Ini kerana setiap kapsul mengandungi lebih 300mg GLA yang mana ianya sumber terbaik Omega-6. Ia digabungkan dengan minyak sunflower dan vitamin E untuk tingkatkan keberkesanan dan kestabilan. 


Testimoni 1: Puan ni tak datang period hampir 6bulan. Period jadi tak teratur sejak ambil macam-macam jenis produk kurus. Sampai sanggup ambil yang takde kelulusan. Sekarang ni period dah stabil malah selera makan pun terkawal.



Testimoni 2: Selalunya bagi BF mom memang normal kalau tak datang period lebih dari 1 tahun tapi kalau bukan fully bf period tak datang memang kita akan risau. Jadi akak ni fikir mungkin disebabkan fakto hormon, so cuba ambil GLA complex. Alhamdulillah sekarang period dah lancar keluar.



Klik di sini untuk pembelian dengan segera






Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

Sunday, April 16, 2017

CARA KECUTKAN FIBROID AGAR DAPAT ELAK DARI OPERATE

Assalammualaikum...

Fibroid adalah sejenis ketumbuhan tetapi bukan kanser yang tumbuh dari otot rahim atau uterus. Fibriod bukan sahaja boleh terjadi pada wanita biasa juga kepada wanita yang sedang hamil.




Fibroid dalam saiz yang kecil masih boleh dianggap tidak mendatangkan masalah tetapi akan menjadi masalah jika ia membesar. Ia boleh tumbuh sehingga sebesar biji bola. Ini kerana ia akan menghimpit pundi kencing, haid yang banyak, sakit semasa haid dan sakit semasa bersama.



Image result for fibroid


Wanita berisiko mendapat fibroid apabila mempunyai hormon estrogen yang berlebihan di dalam badan. Ia juga berlaku apabila wanita :

1. Peningkatan usia
2. Haid pada usia muda dan menopaus pada usia tua
3. Sejarah keluarga yang mempunyai fibroid
4. Obesiti.
5. Pengambilan pil perancang tempoh yang lama

Bagi wanita hamil yang mempunyai fibroid akan disarankan supaya lebih kerap melakukan ultrasound supaya saiz fobriod tak menganggu tumbesaran janin malah untuk elakkan dari risiko keguguran.

Tanda-tanda fibroid

1. Pendarahan berlebihan semasa haid --> anemia
2. Kerap buang air kencing dan sukar nak membuang. Ini kerana ia semakin membesar dan menekan organ di sekelilingnya.
3. Sukar dapat anak
4. Perut buncit

RAWATAN FIBRIOD

1. Ubat untuk kurangkan hormon estrogen tapi ada kesan sampingan seperti menopause.

2. Pembedahan - buang fibrod saja atau rahim terus

3. Ikat / potong salur darah ke fibroid

4. Pengambilan supplement

Fibroid terjadi kerana terlalu banyak terdedah dengan radikal bebas. Bila terlalu banyak radikal bebas akan banyakkan lagi oxidasi stress dalam badan. Jadi untuk kurangkan oxidasi bebas ni ia memerlukan makanan yang tinggi antioksida.



Vivix shaklee membantu mengurangkan oxidasi bebas ni kerana mempunyai kandungan antioksida yang sangat tinggi.

Testimoni 1: Bagi pesakit fibroid ni perut mereka akan mejadi buncit dan keras. Macam banyak angin. Nasib Vivix ada membantu untuk kurangkan keadaan tu.



Testimoni 2: Bila mak bagitahu fibroid dah mengecil kepada 3cm. Ikthiar dengan Vivix agar dapat elak dari melakukan pembedahan.




Testimoni 3: Bila wanita berusia 47 tahun disahkan ada fibroid sebesar 7cm. Agak besar juga kan. Tapi beliau ikhtiar dengan Vivix alhamdulillah fibroid tu kecut kepada 2cm dalam masa 1 minggu sahaja.




Bagi mereka mempunyai fibroib boleh la ikhtiar dengan Vivix shaklee supaya boleh elak dari melakukan pembedahan. Tapi diingatkan, bagi wanita hamil tak disarankan ambil Vivix ye..itu atas risiko sendiri. Lebih dicadangkan supaya ambil Set Ibu Hamil.

Peluang hebat jangan dilepaskan dengan pembelian Twin Pack Vivix Shaklee.



Klik di sini untuk pembelian twin pack dengan segera




Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

Saturday, April 15, 2017

CARA MERAWAT BUAH PINGGANG SEGERA ELAK DARI DIALISIS

Assalammualaikum...

Semakin hari semakin meningkat kadar pesakit buah pinggang di Malaysia sekarang ni. Peningkatan dari 7,837 (2001) kepada 22,932 (2010) dan akan dijangkakan meningkat lagi 3 kali ganda pada 10 tahun akan datang. Kira-kira 28,000 pesakit buah pinggang berada di dalam kritikal.


Tanda bagi pesakit buah pinggang selalunya ada masalah kencing berbuih dan pembengkakan kaki. Ikut pada perubatan, buah pinggang yang rosak akan memberikan komplikasi yang teruk dan boleh meragut nyawa. 

Image result for cara merawat buah pinggang

Pada cerita dari pesakit buah pinggang sendiri, mereka jadi hilang deria, kurang selera makan, jadi pelupa, badan rasa panas, mudah jatuh dan banyak lagi.

Tahu tak apa fungsi sebenar buah pinggang?

1. Untuk menyingkir sisa buangan
Jenis sisa yang selalunya disingkirkan oleh buah pinggang dipanggil “urea” dan “kreatinin”.

2. Untuk mengawal jumlah cecair
Buah pinggang yang sihat mengawal jumlah cecair di dalam badan dan membantu membuang lebihan cecair dari darah.

3. Untuk mengawal tekanan darah
Tekanan darah perlu dikawal pada suatu tahap tertentu agar mempunyai cukup darah di seluruh tubuh anda. Mengawal tekanan darah pada tahap normal mengelakkan daripada mendapat risiko masalah jantung. Jika tekanan darah tinggi, jantung harus berkerja lebih keras.

4. Untuk menyediakan penghasilan sel darah merah.
Buah pinggang menghasilkan hormon dipanggil erythropoietin, yang membantu tubuh menghasilkan sel darah merah.

5. Agar tulang kekal sihat.
Buah pinggang mengekalkan jumlah fosforus dan kalsium dalam darah; melalui imbangan ini, tulang akan kekal sihat.

Bagaimana Nak Tahu Buah Pinggang Bermasalah?

- Ketidakselesaan atau rasa terbakar ketika membuang air kecil.
- Darah keluar bersama-sama air kencing.
- Perubahan pada kekerapan membuang air kecil.
- Sakit belakang.
- Kerap buang air kecil, terutama pada tengah malam.
- Bengkak pada pergelangan kaki
- Sembap pada keliling mata yang berlarutan, terutama pada sebelah pagi.

CARA MERAWAT BUAH PINGGANG DENGAN BAIK

1. Penjagaan makanan sangat penting bagi pesakit buah pinggang. Elakkan dari makan makanan yang ada gula berlebihan atau garan yang berlebihan. Terutamanya makanan yang segera, terlalu berlemak dan sebagainya. Banyakkan makan sayur-sayuran dan buah-buahan.

2. Pengambilan air kosong juga sangat penting. Kebanyakkan orang kita ni suka minum manis. Bila ditanya minum air tak arini? Ye minum tapi semuanya air manis bukannya air kosong. Tapi bagi pesakit buah pinggang hanya dicadangakn untuk minum 1 liter air sehari sahaja. Ikut pada nasihat doktor.

3. Jalani gaya hidup yan sihat. Bagi pesakit yang merokok, sila berhenti merokok. Begitu juga pengambilan alkohol.

4. Bukan sebarangan boleh mengambil supplement. Kena pastikan supplement ni mudah diserap dan tidak membuatka buah pinggang kena bekerja dengan keras untuk memprosesnya.

Bagaimana Vivix shaklee membantu?


Testimoni 1: Bacaaan kreatinin 1000 ke atas merupakan aras yang sangat berbahaya. Pengambilan Vivix membantu menurunkan bacaan 1000 kepada 100 sahaja. Turun 10 kali ganda!!



Testimoni 2: Anak terkejut bila ayah bagitahu buah pinggang rosak dan akan menjalani dialisis. Sebelum ni ayag selalu letih dan sakit belaang. Anak mana tak risau dengan keadaan ayah dan belikan Vivix. Alhamdulillah sekarang ayah semakin bertenaga dan sakit pun dah berkurangan.





Testimoni 3:  

Karen Sandifer, bekas penyelia Home Health Care, berkongsi kisah ini mengenai Brandy (sahabatnya) dan Vivix. Brandy dah bersedia untuk berikan satu buah pinggang dia kepada suami kerana suaminya mengalami kegagalan buah pinggang tahap 4 dengan buah pinggang polisistik.

“Tony mula mengambil Vivix sejak Febuari 2009 dan cuba teka? Kami pergi berjumpa pakar buah pinggang untuk membuat ujian supaya saya boleh memberikan buah pinggang dan sebahagian hati saya, kerana dia berapa pada tahap tinggi (4) kegagalan buah pinggang dengan buah pinggang polisistik. Jika tahap 5 anda perlu dialisis untuk terus hidup. Jadi kami mahu melakukan pemindahan organ sebelum dia terpaksa hidup dengan dialisis.

“Apabila mereka melakukan ujian darah, kami diberitahu yang dia berada pada tahap 2 atau tahap 3 rendah, dan seterusnya menghentikan dia dari meneruskan diet untuk buah pinggang, dia tidak memerlukan ubat-ubatan untuk tekanan darah lagi dan boleh menikmati hidupnya kembali, kerana dia mempunyai masa bertahun lagi sebelum perlu memikirkan untuk menjalani hidup dengan dialisis! Berdasarkan kata pakar yang berunding dengan kami, kesemua mereka mengatakan TIADA PENAWAR!

Testimoni 4: Gembira bila bacaan kreatinin menurun, doktor sahkan buah pinggang semakin sihat tak perlu lakukan dialisis. Malah selera makan juga semakin bertambah baik berbandinh dulu.


Jangan dilepaskan dengan pembelian Twin Pack Vivix Shaklee.



Klik di sini untuk pembelian twin pack dengan segera




Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.

Thursday, April 13, 2017

CARA MERAWAT BELL PALSY SUPAYA KEMBALI SENYUM DENGAN CERIA

Assalammualaikum...

Bell Palsy ini sebenarnya sejenis penyakit yang ada kaitan dengan kelumpuhan atau kelemahan otot pada hanya sebelah muka. Ia bukan stroke yang agak membahayakan. Bell Palsy ni disebabkan oleh kerosakan saraf yang mengawal otot muka dan menjadikan muka terasa berat sebelah.



Daripada pengalaman pesakit Bell Palsy mereka berada dalam keadaan mata tak boleh tertutup,lidah tak dapat nak merasa makanan, mulut terasa jatuh sebelah,telinga berasa sakit. Bunyi berdengung di gegendang telinga sehingga pesakit ni berasa sedih, tak yakin pada diri ketika melihat keadaan muka yang herot sebelah orang kata.

Image result for bell palsy

Sampai sekarang masih tak tahu punca Bell Palsy ni tapi ia ada berkaitan dengan bahagian saraf. Ia mungkin disebabkan keradangan akibat infeksi virus herpes simplex,varisela zoster, treponema lallidum atau epstein Barr.

Siapa yang berisiko mendapat Bell Palsy?

- wanita hamil pada trimester ke 3
- ibu berpantang atau selepas melahirkan anak
- penghidap HIV
- pesakit diabetes
- keturunan yang pernah ada Bell Palsy

Rawatan yang biasa dilakukan untuk Bell Palsy ini ialah melakukan fisioterapi, pemberian ubat steroid, akulpultur atau menggunakan cara tradisional. 

Bagaimana Vivix dapat membantu?

Vivix mengandungi ellergic acid yang bersifat antiradang dan antikanser yang membantu baiki saraf yang rosak. Di mana ia juga mempunyai sifat antiviral yang mampu melawan virus yang menjadi punca Bell Palsy.

Testimoni 1: Seorang ibu yang mengalami Bell Palsy ketika beliau mengandung. Di saat bangun tidur tiba-tiba muka berasa tegang, sakit, berat sebelah. Selama 9 tahun lakukan macam-macam perubatan masih tidak juga sembuh. Sehingga bertemu ikhtiar dengan Vivix sembuh selepas pengambilan selama 3bulan.



Testimoni 2: Bila alami Bell Palsy, asyik memikir je mana dengan sakit lagi. Tidur pun jadi tak lena. Tapi sejak pengambilan Vivix alhamdulillah badan rasa lebih sihat dan tidur pun semakin nyenyak.




Testimoni 3: Seorang tu dah minum 2 botol Vivix alhamdulillah setahun Bell Palsy tak datang lagi. Sorang tu berpuluh tahun alami Bell Palsy kembali sembuh selepas pengambilan Vivix.





Peluang hebat jangan dilepaskan dengan pembelian Twin Pack Vivix Shaklee.



Klik di sini untuk pembelian twin pack dengan segera




Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya


Tuesday, April 11, 2017

SLIPPED DISC SEMBUH TANPA MELAKUKAN PEMBEDAHAN

Assalammualaikum...

Slipped disc adalah masalah tulang belakang yang tergelongsor atau beralih dari kedudukan asal disebabkan oleh gel di antara tulang yang berfungsi menyerap tekanan bocor dan penyebabkan peralihan. Jadi tulang ni akan menekan pada sarat yang mengawal anggota badan seperti kaki, tangan dan leher. Ini akan menyebabkan si pesakit berasa teramat sakit hingga akan menyebabkan rasa kebas.



Antara tanda-tanda berlakunya slipped disc ni seperti kebas atau kejang kaki sakit berpanjangan, berasa mencucuk di bahagian kaki, kebas tangan, lemah tenaga batin, berasa sakit belakang yang agak teruk walaupun dalam keadaan berehat.

Ia akan beransur-ansur datang tapi akan lebih parah jika tak diberikan rawatan dengan segera. Ini boleh risiko kepada LUMPUH.

Image result for slipped disc

Selalunya bagi pesakit slipped disc ni akan disarankan melakukan pembedahan, rawatan fisioterapi atau rawatan thermal. Malah hanya akan diberikan ubat penahan sakit jika terlalu sakit.

RAWATAN SLIPPED DISC


1. Rehat yang secukupnya. Baring dalam keadaan yang rata pada permukaan yang lembut atau baring secara mengiring. Tapi ingat jangan baring terlalu lama sehingga rasa malas nak bergerak.

2. Kurangkan melakukan kerja-kerja berat atau sukan yang terlalu lasak.

3. Cuba kurangkan berat badan kerana ia juga salah satu faktor yang boleh menyebabkan slipped disc.

4. Pastikan duduk dalam keadaan postur yang betul. Jangan terlalu suka membongkok atau duduk dalam keadaan yang lama. Bangun dan berjalan sebentar untuk regangkan otot badan.

5. Berhenti merokok.Ini kerana kandungan nikotin akan mengurangkan sifat elastik cakera dan toksik sifatnya menghalang penyerapan nutrient yang diperlukan untuk memperbaiki sel-sel tubuh termasuk cakera tulang belakang.

6. Vivix shaklee membantu menjaga keanjalan struktur cakera tulang belakang dan mengurangkan risiko slipped disc. Ia sangat penting dalam menyokong kesihatan sendi dan kesihatan keseluruhan. 

Testimoni 1: Isteri mana tak sedih apabila suami tak boleh bangun kerana mengalami slipped disc. Si isteri pula diserang bell parsy. Jadi Vivix la yang membantu agar dapat sembuh.




Testimoni 2: Hadiah kepada mak Vivix sebab ada slipped disc. Dalam masa yang sama,dah tak datang lelah..sesak nafas pun takde. Malah ramai tegur nampak mak makin muda sebab jeragat dah nampak pudar.


Testimoni 3: Selepas melakukan pembedahan, beliau alami kejang otot dan sukar nak berjalan. Selepas seminggu pengambilan Vivix alhamdulillah dah boleh berjalan semula. 




Peluang hebat jangan dilepaskan dengan pembelian Twin Pack Vivix Shaklee.



Klik di sini untuk pembelian twin pack dengan segera




Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

Google+ Followers