Showing posts with label TIPS PEMILIHAN BABY CARRIER YANG SELAMAT DAN BETUL. Show all posts
Showing posts with label TIPS PEMILIHAN BABY CARRIER YANG SELAMAT DAN BETUL. Show all posts

Tuesday, June 30, 2015

KEBAIKAN BABY CARRIER,BAIK KE BURUK?

Assalammualaikum..

Kalau pergi mana-mana tempat kadang kala penuh sesak dengan orang seperti pasar atau mana-mana karnival. Mungkin juga ada sesetengah ibu bapa yang suka aktiviti mencabar seperti mendaki gunung dan sebagainya tapi bila ada anak kecik. Alahai dah berhenti buat semua tu sebab mana lagi nak dukung anak. Kalau anak yang bambam tu...tak larat ooo..mau gilir-gilir korang suami isteri.



Kali ini Ida nak kongsikan kebaikan baby carrier. Baik ke buruk sebenarnya?

KEBAIKAN BABY CARRIER

1. Kebebasan

Bukannya maksud ibu bapa bebas taknyah jaga anak k..maksudnya mudah ibu bapa nak bebas dukung anak bergilir-gilir atau lebih mudah hands free. Ok contohnya kalau korang pergi shopping baju raya dengan sesak orang ramai dengan anak-anak lagi. Kesian tak kat anak? Kalau ada baby carrier kan senang kalau korang nak shopping,taknyah bawa stroller. Anak korang leh gendong pada badan,tangan boleh bawa beg shopping. Tak perlu risau anak bersesak dengan orang lain.


2. Penyusuan

Salah satu kebaikan baby carrier ni untuk menyusukan anak even masa korang tengah berdiri sekalipun takde orang pun perasaan korang tengah menyusukan anak. Mesti diorang ingat anak tengah tidur.

3. Keselamatan

Bila anak ada dekat dengan kita dia akan rasa lebih selamat. Anak-anak kecik ni kalau bersesak dengan orang ramai die akan jadi tak selesa dan jadi moody la skit. Nak menangis nak mengamuk.


4. Melihat dunia.

Ada yang cakap bila baby carrier ni penglihatan anak terbatas. Sebenarnya tidak kedudukan anak yang duduk dalam baby carrier duduk lebih kurang aras penglihatan kita. Berada dekat bawah. Dan of couse penglihatan die juga boleh lihat benda disekeliling untuk merangsang otaknya.


5. Selesa

Sama juga dengan keselamatan tadi tapi ini lebih pada keselesaan. Contohnya bila anak dah penat dan nak tidur. Kalau ada kat tempat bising atau panas memang anak tak boleh tidur kan. Tapi bila baby carrier ni anak lebih selesa nak tidur sebabnya kedudukan kepala die berada di dada kita. So die akan dengar denyutan jantung kita. Keadaan yang sangat selesa dan sama masa die berada dalam kandungan dulu.


Kalau Aqil nak tidur tempat sesak camni memang Ida akan gendung je die dengan baby carrier. Die boleh tidur dengan selesa lebih dari sejam lebih. Sampaikan habis berjalan la..

Ni antara kebaikan baby carrier yang Ida nak kongsikan tapi ingat bagi yang masih nak mencuba baby carrier ni kena beli baby carrier yang betul. Ida pernah kongsikan dulu,boleh klik di sini

Semoga apa yang Ida kongsikan diberi manfaat bersama.

HAPPY BABYWEARING!

Saturday, December 13, 2014

ISU CROTCH CARRIER

Assalammualaikum..

Actually entry kali ini, Ida nak kongsikan sedikit ilmu tentang isu crotch carrier. Maybe ramai ibu bapa yang tak tahu psal ni. Ida sendiri pun tak tahu tapi selepas Ida belajar sedikit ilmu, so Ida nak kongsikan kepada korang supaya lebih banyakkan research dan membaca.


Sebelum ni Ida pernah ceritakan tentang tips pemilihan baby carrier yang betul dan selamat. Kalau sapa yang terlepas, boleh baca di sini

GARIS PANDUAN BABY CARRIER YANG BETUL


1. Kedudukan kaki
Kedudukan kaki bayi perlu diletakkan sekurang-kurangnya pada sudut 90%. Kedudukan kaki yang tinggi memberikan sokongan yang kuat. Dan perlu ada regangan pada bahagian kelangkangnya, Menyokong punggung bayi sepenuhnya seperti gambar di bawah


2. Menyokong tulang belakang bayi

Mestilah menyokong keseluruhan badan bayi


3. Sokongan kepala
Bahagian belakang baby carrier mestilah sampai di atas kepala bayi.

4. Adjustability
Bagi yang akan membawa bayi itu mestilah selaraskan dengan perubahan fizikal bayi.

Ini antara jenis crotch carrier



jenama Bjorn yang famous orang suka pakai


Sapa pernah naik flying fox atau yang lompat tu. Dia ada pasang alat kat bahagian kelangkang kan? Agak-agaknya lompat dari atas ke bawah, die sokong badan kita pada bahagian tuttt...sakit tak? Cuba perhatikan pula keadaan bayi anda dalam crotch carrier ni, sama kan?


sumber:google

Jika nak tahu lebih lanjut tentang kesan crotch carrier ni atau hipdysplasia boleh baca di sini.

Ada 1 lagi kebanyakan ibu bapa suka gune jenis hipseat. Ini pun tak boleh ye.





Dan kenapa tak boleh letak kedudukan anak pada bahagian hadapan seperti ni?



Sebenarnya Ida dah ade baby carrier tapi disebabkan racun dengan design2 baby carrier yang lawa malah boleh custome made ikut design sendiri. Geram plak rasa, kena menabung ni.

cantik kan?

Ini antara vendor yang terpilih (actually Ida yang suka semua vendor ni,cuci mata..ehheheh).

4. https://www.facebook.com/groups/bwbabyultra/

Lagi best kalau korang join group Malaysian Babywearer ni, bleh belajar banyak benda.

Selamat belajar...

Monday, October 13, 2014

MY FIRST BABY CARRIER

Assalammualaikum..

Actually nak kongsikan skit psal parcel yang Ida baru dapat arini. Excited sangat. First baby carrier untuk anak. Sebelum ni memang ade rupanya yg Ida ade tu tak bagus utk tulang belakang anak. Sebelum ni Ida ade kongsikan tips pemilihan baby carrier yang selamat dan betul .Hope korang ade baca la.Penting bagi ibu2 yang tak tahu langsung psal pemilihan baby carrier ni.

Mesti ade baca kan kes bayi jatuh dari baby carrier dan koma. Si ibu membeli baby carrier jenis ergo tapi tiruan. Bukan nak salahkan si ibu, maybe si ibu sendiri tak de pengetahuan psal ni dan tak tahu baby carrier tu tiruan.


ni la baby carrier untuk anak

Actually Ida beli ni dari kenalan Ida di alam maya juga. Kami berkongsi kebaikan susu ibu dan baby carrier ni. Kebetulan die baru beli tapi baru pakai sekali je sebab anak die masih kecil. So die nak jual. Tapi sebenarnya Ida plan nak beli jenis Bigeyes harga die rm300 tapi bila en suami baca mesej Ida dan tanya nape tak beli je jenama andrea ni. Jenama dari Indonesia. Murah la skit lagipun masih baru. Ida pun kata ok la.

Sebab nya, en. suami cadang nak beli rumah tahun ni memandangkan tahun depan dh ade GST so harga rumah akan naik. Ida pun tak kisah, so deal la beli.

Kalau sesiapa berminat boleh beli dekat page Cozy baby. Harga die rm180 dah termasuk pos. Dah try masukkan Aqil dalam tu, memang selesa sangat. Aqil siap lompat2 lagi dalam tu.hehehhe.

Friday, September 19, 2014

TIPS PEMILIHAN BABY CARRIER YANG SELAMAT DAN BETUL

Assalammualaikum..

Ida ade share 1 jenama baby carrier yang tak selamat digunakan. So ade orang tegur kang kena saman, so Ida dah delete gambar tu dan since ade beberapa orang tanya jenama apa yang bagus. So arini Ida nak kongsikan sedikit tentang pemilihan baby carrier yang selamat dan betul. Ini Ida kongsikan yang Ida amik dari group Malaysian Babywearers.

Apa itu BABYWEARER?

Babywearer itu maksudnya ORANG yang menggendong bayi menggunakan alat menggendong bayi ataupun baby carrier.

Apa itu BABYWEARING?

Babywearing itu pula adalah PERBUATAN menggendong bayi menggunakan alat menggendong bayi....

Apa itu BABY CARRIER?

Baby carrier itu bermaksud ALAT menggendong bayi yang diperbuat daripada kain.

Jadi boleh nampak dengan jelas, babywearer ialah ORANG, babywearing ialah PERBUATAN, dan baby carrier ialah ALAT.


TIPS PEMIIHAN BABY CARRIER YANG SELAMAT DAN BETUL


1. Make sure your baby can breathe. Baby carriers allow parents to be hands-free to do other things … but you must always remain active in caring for your child. No baby carrier can ensure that your baby always has an open airway; that’s your job.

a. Never allow a baby to be carried, held, or placed in such a way that his chin is curled against his chest. This rule applies to babies being held in arms, in baby carriers, in infant car seats, or in any other kind of seat or situation. This position can restrict the baby’s ability to breathe. Newborns lack the muscle control to open their airways. They need good back support in carriers so that they don’t slump into the chin-to-chest position.

b. Never allow a baby’s head and face to be covered with fabric. Covering a baby’s head and face can cause her to “rebreathe” the same air, which is a dangerous situation. Also, covering her head and face keeps you from being able to check on her. Always make sure your baby has plenty of airflow. Check on her frequently.

2. Never jog, run, jump on a trampoline, or do any other activity that subjects your baby to similar shaking or bouncing motion. “This motion can do damage to the baby’s neck, spine and/or brain,” explains the American Chiropractic Association.

3. Never use a baby carrier when riding in a car. Soft baby carriers provide none of the protection that car seats provide.

4. Use only carriers that are appropriate for your baby’s age and weight. For example, frame backpacks can be useful for hiking with older babies and toddlers but aren’t appropriate for babies who can’t sit unassisted for extended periods. Front packs usually have a weight range of 8 to 20 pounds; smaller babies may slip out of the carrier, and larger babies will almost certainly cause back discomfort for the person using the carrier.



Ini beberapa jenis baby carrier yang selamat.



Pemilihan jenis baby carrier juga mengikut berat dan umur



Ini kedudukan yang betul jika anak duduk dalam baby carrier

JENIS BABY CARRIER YANG BAGUS

Ring sling



 yang ni kita akan ikat sendiri je. cam orang indonesia gendong anak diorg. kena pastikan kain wrapping kita tebal dan panjang

Baby carrier Boba


Snuggbaby



Madame Googoo


jenama ni memang cantik2 design die..cute sangat

Tula Baby Carrier


Ni beberapa jenis yang Ida suka. Bagi sesiapa nak beli kena pastikan yang original ye. Harga memang beratus-ratus sebab kualiti dan kekuatan kain untuk menampung anak. Sebolehnya beli dari kedai yang berdaftar jual barangan bayi ni. Contoh Mumdreams, Motherkidz, One Baby World, dll

Ini ade beberapa video tutorial bagi sesiapa yang nak belajar wrapping ni..


ni menggunakan kain batik cm Ida gune


Di sini Ida kongsikan link yang bagus untuk rujukan dan beli baby carrier.

Google+ Followers