Showing posts with label TIPS MUDAH BERSALIN. Show all posts
Showing posts with label TIPS MUDAH BERSALIN. Show all posts

Sunday, September 13, 2015

6 TIPS IBU YANG SAKIT SEMASA BERSALIN SUPAYA LEBIH COOL

Assalammualaikum...

Bila si ibu sakit nak bersalin memang semua dah tak ingat apa dah. Masa ni la 'musuh manusia' suka kacau nak hanyutkan iman kita. Masa ni memang dah tak fikir apa dah, fikir nak cepat anak dalam perut keluar je.



Ini hanya perkongsian 6 tips ibu yang sakit semasa bersalin supaya lebih tenang nanti. Mudah-mudahan ada serba sedikit dapat membantu.


6 TIPS IBU YANG SAKIT SEMASA BERSALIN SUPAYA LEBIL COOL



1. Bertenang dan banyakkan membaca ayat suci Al-Quran kepada yang beragama islam. Selawat pun boleh. Tapi yang lebih baik baca doa yang dibaca oleh nabi yunus ketika dalam perut ikan paus.
لا إِلهَ إِلاَّ أَنْتَ سُبْحانَكَ إِنّى كُنْتُ مِنَ الظَّالِمينَ

Dalam rumi : La ilaha illa anta. Subhanaka inni kuntu minaz zolimin.

Maksudnya : "Tidak ada Tuhan yang sebenarnya disembah melainkan engkau, ya Allah. Maha Suci engkau, sesungguhnya aku adalah dari orang yang membuat zalim."

2. Sabar dan bersandarlah pada sesuatu benda contohnya bantal yang agak tebal atau kerusi berkusyen.




3. Apabila datang rasa sakit (kontraksi) tu, tarik nafas dalam-dalam pastu hembus. Ulang banyak kali sehingga rasa sakit itu hilang. Tips ni mmg sangat-sangat berguna dan akan mengurangkan sedikit rasa sakit semasa kontraksi nak bersalin tu.




4. Bagi yang beragama islam, ingatlah sakit sewaktu hendak melahirkan anak (start dari kontraksi) sampailah sesudah bersalin, malaikat akan mencatatkan pahala jihad kepadanya. Dan jika dia meninggal ketika sedang melahirkan anak, maka dia akan mati syahid. Bukan tu saja, apabila selepas bersalin dia juga bersih daripada dosa macam bayi yang baru dilahirkan. maksudnya dosa-dosa dia dah dihapuskan oleh Allah. Subhanallah.. besarnya ganjaran org yang melahirkan anak ni kan?

5. Walaupun rasa sakit dah datang, tapi tak masuk labour room lagi, ada yang digalakkan minum air milo atau makan telur separuh masak untuk tenaga masa nak meneran nanti. Waktu nak meneran nanti waktu yang paling penting. Kalau tak cukup tenaga nak teran nanti kesian kat baby. Ada kemungkinan lemas atau kena vakum pastu kepala dia lonjong. Kesian kat baby kita kan? Disebabkan kita, anak kita jadi mangsa. Baru nak keluar tgk dunia dah kena macam-maacam.




6. Jika korang dah ada dalam labour room dan ditemani oleh suami, bolehlah suruh dia tolong urutkan kaki sekejap. Masa itu kaki berasa sangat-sangat lenguh. JANGAN urut dibahagian perut atau pinggang kerana ia akan menambahkan lagi rasa sakit kontraksi itu.


SEMOGA MEMBERI MANFAAT!

Sunday, July 26, 2015

4 KEBAIKAN TEMANKAN ISTERI BERSALIN,KHAS UNTUK PARA SUAMI

Assalammualaikum...

Saat tiba masa nak bersalin,hati ibu-ibu mesti rasa berdebar-debar. Mula la datang perasaan takut,gelisah,semua ada. Selalunya berlaku pada ibu-ibu yang masih muda. Saat ini para suami la mesti memainkan peranan yang penting.



Saat ini si isteri amat memerlukan sokongan dan semangat dari si suami. Ini antara 4 kebaikan temankan isteri bersalin khas buat para suami.

4 KEBAIKAN TEMANKAN ISTERI BERSALIN

1. Mengurangkan debaran 

Oranng kata suami isteri ada satu naluri yang sama. Suami isteri mesti rasa berdebar untuk menyambut kelahiran anak mereka. So kongsi rasa tu bersama-sama. Jangan la plak si suami punya la nervous sampaikan pengsan sebelum masuk dewan bersalin.heheheh.

2. Meredakan kesakitan 



Si isteri sedang menahan kesakitan yang teramat sangat. Sakit die macam sengugut tapi rasa lebih sakit dari itu. Kata-kata semangat,suami usap dan pegang tangan isteri dah cukup nak kurangkan rasa sakit si isteri.

3. Menimbulkan keinsafan di hati suami 



Bila tengok si isteri berjuang untuk melahirkan anak mereka,menahan kesakitan sekaligus si suami akan rasa lebih menghargai perjuangan si isteri.

4. Lebih menghargai 


Bila melihat keadaan isteri si suami akan rasa lebih menghargai dan sayang pada isteri. Sepertimana isteri sanggup bertarung nyawa seorang diri untuk melahirkan anak. Jangan la umpama orang kata " pandai buat anak tapi tak pandai jaga", dah bersalin biarkan isteri seoran diri uruskan anak. Suami tak menghargai apa yang isteri lakukan.

TIPS BAGI SUAMI YANG CEPAT PITAM NAK TEMANKAN ISTERI

  1. Memegang tangan isteri semasa sakit kontraksi datang.
  2. Mengelapkan peluh yang membasahi .
  3. Mengurut bahagian belakang isteri untuk mengurangkan kesakitan.
  4. Memberi isteri minuman.
rujukan:Pama

SEMOGA MEMBERI MANFAAT!

Tuesday, January 6, 2015

PETUA MENERAN MELAHIRKAN ANAK

Assalammualaikum..

Memansangkan ramai kawan-kawan Ida yang akan bersalin tak lama lagi. Di sini Ida nak kongsikan petua meneran melahirkan anak. Hope dapat membantu.

PETUA MENERAN MELAHIRKAN ANAK

1. Jangan fokus pada sakit ingatkan yg kita tgh berusaha nak keluarkan seorg khalifah allah ke dunia.

2. Jangan teran cepat sangat, biasanya gesaan (urge) meneran akan datang dengan sendirinya. Bersedia meneran apabila bukaan 8-10cm. Apabila rasa sakit dan gesaan untuk meneran sudah terasa baru boleh meneran.

3. Posisi semasa nk melahirkan..Dalam keadaan berbaring, buka kaki dan tinggikan lutut sambil kedua-dua tangan pegang pada kedua-dua buku lali. Posisi ini memastikan kedudukan kaki akan terbuka dan terkangkang dengan luas bagi memudahkan proses keluaran bayi dan memudahkan doktor atau bidan menyambut kelahiran.

4. Posisi suami untuk membantu isteri supaya mudah melahirkan.. Sebelah tangan pegang bahu isteri untuk dijadikan sebagai tempat menyandar (isteri boleh bersandar dilengan suami supaya terasa lebih selesa). Dan sebelah tangan lagi tekan lutut isteri untuk mengelakkan isteri mengangkat punggung semasa meneran (elakkan koyakan)


5. Teknik Meneran dan bernafas (Second stage breathing) Tarik nafas dalam-dalam melalui mulut, dan teran sambil angkat badan (bkn angkat punggung ya..) mendekati lutut sambil dagu cecah ke dada...dgn satu nafas supaya bayi keluar keseluruhannya tanpa tersekat. Teran tanpa mengeluarkan suara untuk pastikan kita meneran sepenuh hati dan sekiranya tak cukup nafas semasa meneran, jangan lepaskan kesemuanya, terus tarik nafas semula, sebab, dikuatiri kalau lepaskan nafas kesemuanya, bayi akan termasuk kedalam semula atau tersekat.


Secara ringkasnya Ida nak kongsikan. Kena bila dalam situasi sakit nak bersalin memang takkan ingat apa-apa. Tapi dari pengalaman Ida,masa sakit nak meneran tu Ida akan sentiasa ingat Allah S.W.T. Mulut ni tak lekang asyik menyebut "Allahauakhbar". Dalam otak ni hanya fikir nak bagi anak keluar dan mata Ida akan tengok pada jam di dinding hospital.hehheh..

Alhamdullilah urusana Ida nak melahirkan anak tak lama pun bila dah masuk dalam labour room tu. So bagi ibu-ibu yang akan bersalin tak lama lagi. Good Luck!!

Sunday, January 4, 2015

TIPS MUDAH BERSALIN

Assalammualaikum..

Ramai kawan-kawan yang akan bersalin tak lama lagi. So di sini Ida nak kongsikan tips mudah bersalin. Hope dapat membantu ibu-ibu di luar sana untuk bersalin nanti.


TIPS MUDAH BERSALIN

1. 2 minggu sebelum due, amalkan makan telur separuh masak untuk beri tenaga.

2. Bila sakit nk bersalin, makan sebiji telur mentah.

3. Minum milo yang dibancuh dengan 2-3 sudu margerin supaya laluan cepat terbuka


4.Rebus epal hijau pastu makan time tgh sakit contraction

5.Amalkan membaca surah maryam untuk memudahkan bersalin

6. Time kat labour room, banyakkan membaca al-fatihah dan doa nabi Yunus serta sebut "Ya Fattah" berulang kali untuk mengurangkan rasa sakit bersalin

7. Amalkan minum air kelapa hujung2 nk bersalin. (nanti baby lahir kulitnya bersih je)

8. Makan kurma dalam bilangan ganjil


9. Banyakkan berjalan, naik tangga ke... Exercise sebelum deliver baby

10. Amalkan makan sayur bendi, sebab orang cakap bendi berlendir so senang lahirkan baby

11. Untuk exercise, duduk bersila dan temukan kedua tapak kaki, pegang jari2 kaki and tolakkan kedua tapak kaki ke arah vagina.

12. Masa proses meneran, baring sambil kaki/ betis rapat ke peha dengan tangan memegang buku lali untuk elakkan vagina terkoyak banyak. Jangan angkat punggung semasa meneran sbb nti koyak teruk

13. Amalkan menyapu minyak zaitun di sekeliling faraj bagi melembutkan bahagian tersebut


14. Semasa contraction, tarik nafas melalui hidung dan hembuskan melalui mulut. Bila sakit semakin kuat, tarik nafas dan lepaskan cepat2

15. Amalkan baca "Ya Khaliq, Ya Barri, Ya Musawwir" sebanyak 21 kali dan hembuskan dalam segelas air

16. Kerapkan bersama suami supaya laluan senang terbuka start kandungan 37 minggu

17. Minum air Selusuh. Lebih baik kalau dibuat sendiri oleh suami.. Berkat kata orang

Tuesday, October 28, 2014

MAKANAN UNTUK MUDAHKAN BERSALIN

Assalammualaikum...

Banyak petua-petua dulu yang orang lama yang selalu bagi untuk ibu2 yang bakal melahirkan anak agar mudah bersalin. Masa Ida nak bersalin dulu, Ida buat air selusuh sendiri dan nak dekat2 tu minum air kelapa. Air selusuh ni orang kata sebaiknya suami yang buat tapi Ida buat sendiri je. Ini Ida kongsikan skit makanan untuk mudahkan bersalin yang Ida baca dalam PAMA.

MAKANAN UNTUK MUDAHKAN BERSALIN

1. Makan kurma

Kurma terkenal sebagai pembekal tenaga segera. Sepanjang hamil, ibu sememangnya digalakkan makan kurma. Ia berperanan membekalkan tenaga ketika sedang sakit kontraksi dan mengecutkan rahim.

2. Minum air kelapa

Sebaik sahaja usia kandungan masuk tujuh bulan, banyakkan minum air kelapa agar bayi mudah dilahirkan.


3. Makan bendi

Semasa hamil, ibu-ibu digalakkan makan kacang bendi. Pastikan ia direbus terlebih dahulu. Lendir yang ada pada bendi dipercayai memudahkan proses bayi keluar dari rahim ketika dilahirkan.

4. Telur ayam

Supaya mudah bersalin, ibu-ibu hamil disarankan agar makan sebiji telur ayam kampung mentah setiap pagi seminggu sebelum tiba saat untuk melahirkan. InshaAllah proses kelahiran menjadi mudah.

5. Minyak kelapa

Untuk memudahkan proses bersalin, minum satu sudu minyak kelapa setiap hari bermula selepas kandungan berusia sembilan bulan. InshaAllah berkesan


Malah ada juga kata melalui urutan dan senaman. Boleh klik di sini.

Ida harap ini dapat membantu ibu2 agar mudah bersalin tak lama lagi. Nasihat Ida paling penting, minta maaf pada semua orang terutamanya suami.

Saturday, April 5, 2014

TIPS MUDAH BERSALIN

9 TIPS AGAR MUDAH BERSALIN

1. Urutan Perineal
Urutan yang dilakukan di bahagian perineum amat digalakkan kerana ia sedikit sebanyak dapat membantu anda memudahkan proses pelahiran yang bakal dilalui dan mengurangkan risiko koyak semasa meneran. Anda digalakkan untuk memulakan urutan ini iaitu di antara bahagian dubur dan faraj bermula daripada minggu ke-34 kehamilan sehinggalah ke saat mahu melahirkan.

Sebelum melakukan rutin urutan, pastikan jari anda benar-benar bersih. Urutan ini boleh dilakukan dengan menggunakan minyak tertentu yang berasaskan sumber bahan semula jadi. Antaranya minyak kelapa dara, minyak zaitun dan lain-lain. Dalam pada itu, elakkan penggunaan minyak bayi ataupun jeli petroleum. Namun, anda dinasihatkan untuk mendapatkan nasihat daripada doktor terlebih dahulu.

2. Senaman Kegel
Senaman ini baik untuk menjadikan otot vagina lebih anjal. Dengan yang demikian, otot berkenaan boleh mengembang dengan lebih baik apabila tiba proses kelahiran. Senaman ini juga bagus untuk kekuatan otot rahim.
Menariknya, senaman ini boleh dilakukan di mana sahaja tanpa perlu ada orang lain mengetahuinya. Antara teknik senaman Kegel yang boleh anda lakukan ialah menahan air kencing separuh jalan dan kira sampai 10 dan kemudian dilepaskan bakinya.

3. Teknik Pernafasan
Di minggu-minggu terakhir kehamilan, anda sangat digalakkan untuk melakukan senaman secara tetap seperti berjalan-jalan selama 30 minit selepas makan malam sambil berlatih melakukan teknik pernafasan yang bakal anda aplikasikan ketika dalam proses pelahiran. Ketahuilah, teknik pernafasan amat penting untuk dikuasai kerana ia dapat membantu ketika anda menahan sakit dan sewaktu proses meneran.
4. Tidur Mencukupi
Sudah menjadi kelaziman bagi wanita hamil mengalami kesukaran untuk tidur di minggu-minggu akhir kehamilan. Biarpun begitu, anda dinasihatkan untuk memastikan jumlah jam tidur adalah mencukupi. Hal ini sangat penting untuk memastikan anda kekal bertenanga semasa melahirkan nanti.

5. Keadaan Selesa
Ketenangan fikiran dan kemantapan mental serta emosi sangat penting. Proses pelahiran akan berlangsung dengan lancar sekiranya anda berada di dalam keadaan selesa. Apatah lagi, keadaan yang tergopoh-gapah akan menyebabkan proses kelahiran memakan masa yang lama. Sikap yang tenang dan selesa dapat menghindarkan anda daripada menerima apa-apa juga jenis alat bantuan kelahiran seperti vakum atau forsep. Oleh itu, cuba tenangkan diri sejak dari rumah lagi sebelum berangkat ke hospital.

6. Teman Kuat Semangat
Apa yang paling penting dalam memudahkan kelahiran bayi ialah sokongan daripada yang tersayang. Di waktu anda perlu berhadapan dengan segala macam tekanan untuk melahirkan, keberadaan suami di sisi pasti dapat mengurangkan serba sedikit tekanan yang dialami. Namun, suami perlulah mempunyai semangat yang kental agar dia mampu memberi sokongan ketika anda berhadapan dengan kesakitan untuk melahirkan bayi.

Selain daripada suami, anda boleh meminta ibu atau ahli keluarga yang lain untuk menemani. Oleh yang demikian, ada baiknya untuk anda menentukan siapa yang bakal menemani di dalam bilik bersalin nanti. Malah, pilihan kedua selain daripada suami perlu ada agar anda tetap ada peneman jika tiba masanya nanti suami menghadapi masalah seperti takut darah, lemah semangat dan lain-lain.

7. Perguna Graviti
Amalan sentiasa bergerak dengan berjalan-jalan dapat membantu anda ketika proses pelahiran. Malah, jangka masa proses pelahiran boleh menjadi pendek jika anda berdiri tegak. Keadaan sebegini berupaya membantu bayi masuk ke saluran peranakan dengan betul. Oleh kerana itulah, anda tidak disarankan untuk hanya berbaring di atas katil. Adalah lebih baik anda berjalan-jalan di sekitar kawasan bilik bersalin sambil ditemani suami untuk memudahkan bayi “turun” sekali gus mempercepatkan proses pelahiran.

8. Baring Mengiring Ke Kiri

Amalan sebegini juga amat diyakini mampu mempercepatkan bukaan serviks. Berbaring mengiring ke kiri adalah lebih baik daripada berbaring terlentang kerana posisi ini akan memberi sedikit tekanan kepada bayi untuk membantunya menolak “keluar” dengan cepat.

9. Makan Secukupnya
Pastikan apabila sudah mendekati tarikh jangkaan bersalin, anda makan secukupnya. Ini sangat penting bagi memastikan anda mempunyai tenaga untuk proses meneran. Sekiranya tiada selera makan, banyakkan makan kurma kerana ia berupaya memberi tenaga tambahan kepada tubuh badan.

Google+ Followers