Showing posts with label RESEPI. Show all posts
Showing posts with label RESEPI. Show all posts

Thursday, March 30, 2017

CARA BANCUH ESP SHAKLEE

Assalammualaikum...

Ada yang complain takleh nak telan la minum ESP shaklee sebab rasanya die memang soya asli sebenar..bukan cam dalam kotak yang manis tu..



Resepi best ESP shaklee



Sebenarnya boleh je nak minum ESP shaklee dalam versi lain selain minum buta-buta plain gitu je.. Kalau Ida takde masalah..memang jenis telan je.hehe


Jadi Ida nak kongsikan resepi ESP shaklee yang memang selalu Ida buat.

Bahan-bahan:

- 3 sudu besar ESP shaklee
- 1 sudu sunquick
- 350ml air sejuk (campur air masak skit, nanti beku mulut ni sejuk sangat..hehehe)

So korang kocak-kocak la sampai sebati. Ida jenis suka berlemak memang guna air skit je..korang kalau suka cair..tambah lagi air tu..

Ok..selamat mencuba!!

Friday, February 3, 2017

RESEPI SIPUT SEDUT MASAK LEMAK CILI API

Assalammualaikum...

Dah lama rasanya Ida tak share bab resepi-resepi ni. Eh betul ke? Padahal baru share resepi kerepek ubi kayu baru-baru ni.hahaha. Saje la nak gurau-guran ngan korang sambil-sambil kepala otak ni nak cari idea menulis blog.


Al kisahnya minggu lepas kami termasuk keluarga mertua pergi kenduri adik beradik mertua di Jengka Pahang. Tengok keadaan sana pun teruk juga la banjirnya. Paras air naik tinggi sampai tutup rumah. Tengok kat kuil pun nampak lumpur kat dinding memang tinggi..tenggelam kedai sebelah die tu. Masa pergi tu nampak la beberapa orang India sedang bersihkan kuil diorang.

Image result for siput sedut


Balik dari Jengka tu en suami singgah la kat Pasar Binjal sebab nak beli sedikit ayam dan ikan. But stok lauk seminggu.hehehe. Kebetulan ada la siput sedut. En suami tanya nak beli tak. Ida kata boleh la dah la juga tak makan siput sedut. Tapi sebenarnya feberet Ida tu..hehehe. Kebetulan nak beli sekilo je tapi pakcik tu nak habiskan sebab tinggal skit je..hah ko..sekilo lebih die bagi dengan harga RM10. Alhamdulillah..rezeki la tu

Balik rumah tu cuci-cuci..siang ayam terus masak siput sedut masak lemak cili api. Punya takleh tahan nak makan juga tu.hehe. Sanggup la..daun kunyit takde..takpe ku bedal je bahan apa yang ada.hahaha.

RESEPI SIPUT SEDUT MASAK LEMAK CILI API

Bahan-bahan:

- siput sedut yang dah dibasuh sebersih-bersihnya dengan air asam dan garam.
- santan
- serai
- cili padi (ikut tahap kepedasan korang. Ida letak sampai 40biji cili padi sebab ada banyak.hahaha)
- garam
- gula
- daun kunyit kalau ada
- kunyit hidup

Cara-caranya:

Cara Ida mudah je kalau masak lemak ni Tak tahu la korang masak macam mana kan.

Blender je kunyit hidup, cili padi dan santan tu.

Masukkan semua bahan-bahan dalam periuk termasuk yang korang blender tadi. Masukkan air. Kalau kurang santan masukkan santan lagi. Garam dan gula. Kalau kurang nampak kuning die tambah je sedikit serbuk kunyit.

Masak dalam api perlahan sampai mendidih. Rasa..tutup api.hah..dah siap


Boleh dah makan..senang kan. Siapa kata nak masak susah. Tapi jangan la hari-hari nak makan masak lemak ni. Kalau berat naik jangan salahkan Ida pula.hehehe

Ida makan ni nasi tambah sampai dua pinggan.hahaha. Hancur diet ku..Anak ida yang tak makan pedas pun tapi sebab die hantu seafood. Die redah je. Suruh Ida sedut sikit kuahnya die sedut yang lebihnya.hehehe. Hilang plak gambar die dalam hp.huhu

So selamat mencuba!!
This entry was posted in

Monday, January 30, 2017

HOMEMADE:RESEPI KEREPEK UBI KAYU

Assalammualaikum..

Dah beberapa hari tak update blog ni. Kesian blogku..huhu. Ntah la sejak kebelakangan badan ni rasa malas je..asyik nak tidur je. Mungkin sebab musim kot. Sejuk je.hehehe

Baru-baru ni kak ipar Ida ada bagi la sedikit ubi kayu. Tanya suami nak buat apa ni, dia kata rebus je makan dengan gula. Sedapla juga. Lepas dah habis ada la skit lagi. Takkan la nak rebus lagi kan so Ida terfikir nak buat kerepek.



Dengan kuasa en google..heheh. Maka dapatlah resepinya.

RESEPI KEREPEK UBI KAYU

Bahan-bahan:

- ubi kayu
- garam
- sedikit serbuk kunyit



Cara-caranya:

1. Korang rendam la dulu ubi kayu tu selepas dibuang kulitnya. Nak lagi senang korang siap-siap potong nipis-nipis. Kalau ada alat grater atau slicer tu lagi bagus. Ida takde..potong guna pisau jadi tebal la skit.




2. Lepas tu korang gaul la dengan garam dan serbuk kunyit tu.

3. Dah gaul goreng sampai naik keemas-emasan. Nasihat Ida jangan api kuat sebab nanti hangit.hehehe. Sebab memang ada yang hangit sikit masa Ida goreng tu.


4. Toskan dan dah boleh makan. Ada lebih simpan dalam bekas kedap udara.

Mudahkan..kalau nak lagi sedap..buatla dengan bahan lain. Lobak merah ke..keladi ke..bagusla nak jadikan snek untuk anak-anak yang tak suka makan sayur tu.

Sedap juga buat sendiri pun tapi cuba sebab tebal skit ada yang tak rata la rangup die. So siapa ada slicer nipis-nipis tu lagi bagus.:)

SELAMAT MENCUBA!!
This entry was posted in

Saturday, September 24, 2016

RESEPI PISANG GORENG RANGUP YANG MUDAH

Assalammualaikum...

Dah lama sebenarnya nak kongsikan resepi ni tapi sebab ada masalah internet, hari ini baru bekesempatan nak kongsikan. kebetulan Ida semalam pun ada gunakan resepi ni untuk buat goreng cempedak.


Ada orang lebih senang beli je tepung pisang segera adabi yang dijual di kedai kan. Tapi ni Ida nak kongsikan resepi pisang goreng rangup yang Ida dapat dari kenalan FB juga.


RESEPI PISANG GORENG RANGUP YANG MUDAH

Bahan-bahan

- pisang yang telah dipotong. (yg ni Ida guna pisang tanduk)
- planta atau mentega dalam 2 sudu besar
- minyak masak..agak2 la..
- garam secubit
- gula dalam 1 sudu besar
- tepung gandum 
- air suam
- sedikit serbuk kunyit (boleh juga letak pewarna makanan)


Cara-caranya:

Bancuh la bahan-bahan tadi. Air suam tu dimasukkan sedikit demi sedikit. Jangan terlalu cair dan jangan terlalu pekat.

Panaskan minyak. Salut pisang dengan adunan tepung tadi dan goreng sampai keemasan.

Dah siap. Nak lebih sedap buat la cili kicap tu. Mudah je. Potong cili padi dan tambah kicap. Nak lagi sedap campur skit perahan air limau.


cempedak goreng. Abaikan yang nampak hangit skit tu..Api terlebih kuat.heheh

SELAMAT MENCUBA!!

This entry was posted in

Thursday, March 3, 2016

5 RESEPI SMOOTHIE BEST UNTUK LANGSING,WAH MINUM JE PUN BOLEH KURUS!

Assalammulaikum...

Siapa tak nak kurus kan? Kalau nampak perut buncit skit dah menggelabah. Kalau boleh nak nampak cam artis korea..kecik je peha diorang. Ntah apa rahsia diorang kan.



Kejap je masa berlalu dah masuk bulan Mac pun, minggu depan anak-anak cuti sekolah pula. Ida pun akan ke Johor insyaallah sebab adik ipar akan bernikah dengan orang sana.
Hari ni saja nak kongsikan 5 resepi smoothie yang best untuk langsing.

5 RESEPI SMOOTHIE BEST UNTUK LANGSING

1. Smoothie Epal Hijau


Bahan-bahan:-

- 1/2 cawan susu soya *boleh guna ESP Shaklee atau Cinch Mix perisa vanilla
- 3/4 cawan yogurt perisa vanilla
- 1 biji buah epal yang dipotong dadu dan dibuang kulit
- 2 sudu mentega
- Kiub ais

Cara-cara:-

Kisar semua bahan dalam mesin pengisar selama 1 minit. Hidangkan ke dalam gelas bersama sudu.

2. Smoothie Mangga


Bahan-Bahan:-

- 1/4 cawan buah mangga dipotong kiub
- 1/4 cawan buah avocado ditumbuk
- 1/2 cawan jus mangga
- 1/4 cawan yogurt vanilla tanpa lemak tambahan
- 1 sudu perahan jus limau kasturi
- 1 sudu gula
- 6 ketul kiub ais

Cara-cara:-

Campurkan semua bahan dan kisar ke dalam mesin pengisar hingga lembut dan sebati. Hidang bersama sepotong mangga atau buah strawberi untuk lebih enak.

3. Smoothie Mentega Kacang dan Pisang


Bahan-bahan:-

- 1/2 cawan susu tanpa lemak tambahan
- 1/2 yogurt tanpa lemak tambahan
- 2 sudu mentega kacang
- 1/4 dari sebiji pisang
- 4 ketul kiub ais.

Cara-cara:-

Campurkan semua bahan ke dalam mesin pengisar. Kisar sehingga menjadi milky dan sebati. Hidang sejuk.

4. Smoothies Bayam


Bahan-Bahan:-


- 1 cawan Sayur Kale atau pun Bayam boleh tukar juga dengan Batang saderi @timun
- 1 biji epal hijau
- 1 biji pisang
- 1/2 biji Avocado
- 1/2 cawan daun parsli
- 2 cawan air kosong
- 1/2 air lemon atau pun limau nipis

Cara-cara:-

Campurkan semua bahan ke dalam mesin pengisar dengan sebati dan terus minum.

5. Smoothies Nenas


Bahan-Bahan:- 

- 1 cawan Bayam
- 1 cawan nenas yang dipotong dadu
- 1/2 cawan yogurt greek
- sedikit serbuk kayu manis
- jika ada chia seeds boleh juga letakkan
- sedikit serbuk kunyit (sikit aje tau )
- 1/2 cawan jus lemon
- 2 cawan blueberries
- 1/2 cawan air atau susu
*jika pekat boleh tambah air lagi tau
- kiub ais

Cara-cara:-

Campurkan semua bahan ke dalam mesin pengisar. Hidang sejuk.




Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya
This entry was posted in

Saturday, February 27, 2016

FENOMENA AISKRIM SUMI,SEDAP!

Assalammualaikum...

Baru dapat menaip entry ni. Biasa la hari jumaat memang busy skit sebab en suami cuti so takleh la nak menghadap blog ni. Sekarang kt laman sosial penuh orang share resepi aiskrim sumi. Dah jadi fenomena sana sini.



Aih takkan la Ida nak tengok je mesti la nak buat jugak kan. Alang-alang dari beli je baik buat sendiri. Senang je pun yang penting kena rajin je.

RESEPI AISKRIM PUDDING (olahan sendiri)


Bahan-bahan:

1 tin susu pekat (ida tak letak sampai 1 tin pun sebab manis)
1 tin susu cair
5 tin air
secubit garam
pudding buah/sumi/jelly

Cara-caranya:

1. Masak bahan-bahan kecuali pudding sampai sedikit mendidih dan sebati.
2. Ida tak letak sampai 1 tin susu so terpulang la kat korang kalau nak kena potong kaki.hehehhe.
3. Biarkan sejuk
4. Masukkan pudding atau lain-lain dalam plastik dan letak air susu tadi.
5. Masukkan dalam peti sejuk


Ini resepi asal die tapi korang olah la ikut citarasa korang

Ada la lebihan skit sebab dah tak cukup pudding so en suami letak sunquick dalam tu. Sedap ada rasa masam-masam.


SELAMAT MENCUBA!!
This entry was posted in

Saturday, January 30, 2016

RESEPI DONUT GEBU YANG MUDAH

Assalammualaikum....

Seharian semalam tak dapat nak jenguk blog ni dek sakit gusi yang teramat sangat. Dan ada sesuatu yang mengejutkan nanti Ida akan kongsikan. Projek nak buat donut ni dah lama tapi tak terbuat sebab peti ais penuh. Ada harapan nak beli peti ais 3 pintu ni.hehehehe.


Kebetulan memang nak buat si Asyraf merengek nak suruh buat donut bawa ke sekolah. Mummy kena la cari resepi plak. Dan ni resepi yang adik ipar bagi, tak perlu uli-uli sangat. Senang je. Ini Ida kongsikan resepi donut gebu yang mudah.

RESEPI DONUT GEBU YANG MUDAH

Bahan-bahan A


- yis segera/kering(mauripan)
- 2 sudu gula
- 2 sudu susu pekat
- 1 cawan air suam

*biarkan kembang


Bahan-bahan B

- 4 cawang tepung gandum
- 2 sudu marjerin/planta
- 2 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh garam

Cara-caranya :

1. Biarkan bahan-bahan A kembang dulu
2. Buat bahan-bahan B sehingga sebati macam doh roti
3. Masukkan bahan-bahan  tadi dan gaulkan je sampai sebati.Memang doh akan jadi lembik tapi jangan tambah tepung k..
4. Biarkan selama 1 jam ke atas.
5. Tumbuk doh bagi keluar angin dan buat la adunan donut.
6. Adunan buat kecik-kecik pun takpe sebab nanti ia akan kembang semula.
7. Biarkan adunan tadi selama 30minit.
8. Dah nampak kembang terus la goreng. Kalau nak buat frozen tu goreng sekejap je. Sejukkan dan bungkuskan.
8. Dah siap, Boleh la salut dengan gula castor atau nak buat salutan coklat pun sedap.







SELAMAT MENCUBA!

This entry was posted in

Tuesday, January 12, 2016

RESEPI NUGGET AYAM HOMEMADE YANG MUDAH

Assalammualaikum...

Pesekolahan dah masuk 2 minggu. Alhamdullilah Asyraf semakin seronok ke sekolah dan tak menangis. Tapi yang risaukan Ida die taknak makan di sekolah. Aduh terpaksa la Ida bekalkan setiap hari kat die. 


sumber google

So Ida kenalah cari resepi yang boleh die makan nanti. Tak pun Ida just bekalkan roti je kat die. Arini Ida saja try homemade nugget ayam. Ini Ida kongsikan resepi nugget ayam homemade yan mudah.

RESEPI NUGGET AYAM HOMEMADE YANG MUDAH



Bahan-bahan:

- ayam dikisar (nak beli ayam kisar kat kedai pun boleh)
- bawang putih dikisar
- lobak merah dikisar
- garam
- gula
-telur
-tepung ubi
- serbuk roti

Cara-caranya:

1. Campur kesemua bahan-bahan yang dikisar tadi dan masukkan garam dan gula.
2. Masukkan sekali sedikit tepung ubi dan serbuk roti. Tepung tu agak-agak la sehingga doh tak melekat. Kalau tak susah nak bentuk.
3. Buat la bentuk bulat ke bujur ke, bintang ke. Ikut kreativiti korang. Buat sampai habis doh.
4. Salut kan doh tadi berulang-ulang

telur-tepung ubi-telur-serbuk roti

5. Kemudian goreng. Kalau nak bekukan pun boleh.Buat sampai habis dan letak dalam peti ais.


Cara buat serbuk roti homemade


Bakar roti dan koyakkan kecil-kecil. Blender kering. Letakkan atas pan dengan ai kecil dan goreng sehingga garing. Jangan sampai hangus plak

Dah siap!!


SELAMAT MENCUBA!
This entry was posted in

Saturday, December 5, 2015

RESEPI POPIA GORENG YANG MUDAH

Assalammualaikum...

Semalam terlebih rajin la plak nak buar popia goreng. Asalnya nak buat dulu simpan nak makan arini. Anak plak sibuk suruh goreng nak makan nak dekat pukul 10malam goreng jugak la bagi diorang makan.



Sebelum ni selalu buat samosa kentang je jadi kali ni saja nak buat popia goreng. Dah lama tak buat. Simple je popia yang Ida buat. Ini resepi popia goreng yang mudah, yang bujang pun boleh buat.

RESEPI POPIA GORENG YANG MUDAH

Bahan-bahan

- sengkuang
- timun
- lobak merah
- lada hitam
- lada sulah
- garam

Cara-cara:

1. Potong semua bahan-bahan seperti sengkuang, timun dan lobak merah panjang-panjang dan nipis. Jangan terlalu tebal,jangan terlalu nipis k. Timun tu buang bijinya.

2. Basuh semua bahan tu

3. Panaskan kuali letak sedikit minyak.Kalau ada telur goreng telur dulu lagi sedap. Time Ida buat ni telur habis. Goreng semua bahan-bahan yang dipotong tadi.

4. Masukkan lada hitam, lada sulah dan garam secukup rasa.

5. Gaul sehingga sayur-sayur tu sebati dan lembut sedikit.

6. Tutup api dan sejukkan sebentar.

7. Ambil kuli popia dan letakkan inti sayur tadi skit dan gulung la macam biasa.

8. Dah habis gulung dah boleh goreng untuk dimakan. Dah siap. Sedap kalau ada sos thai.




SELAMAT MENCUBA!

This entry was posted in

Sunday, October 11, 2015

RESEPI IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK

Assalammualaikum...

Jumaat baru ni en suami ada beli 1 ekor ikan patin katanya nak buat masak tempoyak. Ida memang tak pernah la masak ikan patin tempoyak ni. Ni la kali pertama nak buat. Sepatutnya en suami janji nak masak, tengok-tengok Ida juga la kena buat..Menci tau!huhuhu




Ntah sedap ke tidak tak tahu la tunggu la die balik nanti makan. Ida ni tak cerewet sangat bab makan, en suami la cerewet..huhuhu

RESEPI IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK

Bahan-bahan:

1 ekor ikan patin dipotong
kunyit hidup sebesar ibu jari tangan
15 batang cili padi
1 batang cili merah
3 keping asam keping
3 sudu besar atau lebih tempoyak
daun kesum
garam
gula

CARA-CARA:

1. Tumbuk atau blend(separa hancur) bahan-bahan seperti cili padi,cili merah dan kunyit hidup.

2. Buka api dan masukkan dalam periuk dan gaulkan dengan tempoyak. Dan masukkan ikan

3. Masukkan air sedikit demi sedikit. Tak nak kuah terlalu cair.

4. Masukkan asam keping, garam dan gula secukupmya.

5. Dah mendidih, tutup api dan siap dihidang.



SELAMAT MENCUBA!
This entry was posted in

Friday, September 25, 2015

RESEPI RENDANG AYAM YANG SEDAP DAN MUDAH

Assalammualaikum....

Agaknya dah berapa banyak lembu dah kena sembelih kan tahun ni. Hari ini pak mertua akan tumbangkan seekor lembu dekat tumah. En suami baru je ke sana untuk tolong sekali. Awal plak tak pasal terlepas lembu tu kejap tadi.



Semalam Ida ada buat makan lontong skit tak jangka la mak mertua semua nak datang. Licin kau dah berapa kali tambah dah tu..tak sempat nak snap gambar.hehe. So malam semalam Ida ada buat rendang ayam. Adik ipar la nak makan, mak mertua pun minta masakkan sebab arini ramai nak datang rumah takut lauk tak cukup. Ida pun buat la skit. Ini Ida kongsikan resepi rendang ayam yang sedap dan mudah.


RESEPI RENDANG AYAM YANG SEDAP DAN MUDAH

Bahan-bahan:
  • Seekor ayam (potong dadu/kecil)
  • kerisik 2 sudu besar
  • 10 biji bawang besar (lebih pun takpe)-dikisar
  • 8 biji bawang putih *tengok pada kuantiti ayam -dikisar
  • halia sebesar ibu jari -dikisar
  • kunyit hidup -dikisar
  • 4 batang serai -dikisar
  • lengkuas-dikisar
  • daun limau purut
  • daun kunyit
  • cili padi - diketuk
  • cili boh
  • garam dan gula
Cara-caranya:

1. Tumis bahan kisar sampai naik minyak. Masukkan cili boh (ikut korang suka pedas mana).Masukkan cili padi.

2. Bila dah naik minyak mengelegak tu masukkan ayam, garam dan gula termasuk kerisik.

3. Gaul la sampai die masak

4. Dah nak nampak nak kering skit masukkan daun limau purut dan daun kunyit yang dipotong halus.

5. Tunggu sehingga kering dan naik minyak. Tutup api.

Dah siap boleh dimakan dengan nasi atau ketupat.


SELAMAT MENCUBA!

This entry was posted in

Saturday, August 29, 2015

RESEPI ROTI CANAI HOMEMADE YANG MUDAH

Assalammualaikum...

Beberapa hari yang lepas kakak sepupu suami ada buat roti canai sendiri. Saja la Ida pun nak cuba buat memandangkan si Asyraf pun memang suka makan roti canai. So mula la operasi menguli tepung seberat 1kg ni...huhu.

Ida mula buat petang tapi sebaiknya kalau korang rajin buat malam dalam pukul10 malan bangun esok pagi pukul 6 pagi korang uli la tepung. Ida perap sekejap je. Ini Ida kongsikan resepi roti canai homemade yang mudah.

RESEPI ROTI CANAI HOMEMADE YANG MUDAH

Bahan-bahan:

- tepun gandum 1kg
- susu pekat 2 sudu besar
- garam 1 sudu kecil
- telur 1biji
- 2 cawan air


Cara-caranya:

1. Gaulkan bahan-bahan kat atas. Uli la sampai doh tak melekit dan sebati dengan baik. Kalau doh masih keras korang tambah skit air.
2. Lagi bagus kalau uli lagi lama jadi doh akan jadi lagi lembut (tangan Ida dah lenguh so uli tak lama mana la)
3. Dah siap uli, pecahkan bulat-bulat kecil dengan menggunakan minyak. Sekurangnya-kurangnya dapat dalam 20doh kecil.( Ida tak dapat sampai 20 sebab buat terlalu besar)
4. Perap selama 2jam (paling minimum nak lagi bagus perap semalam)
5. Canai doh korang dengan minyak. Tebar la kalau pandai tebar. Pastu masak atas pan kuali.
6. Yang selebihnya buat separa masak dan simpan dalam peti ais. Dah jadi frozen, nanti boleh la makan pula.
7. Dah siap. Sedap makan macam tu je dengan kari atau sambal.

siap roti canai frozen



SELAMAT MENCUBA!
This entry was posted in

Google+ Followers