4 TIPS SIMPLE ORAL HEALTH BASIC TIPS

Assalammualaikum


4 SIMPLE ORAL HEALTH BASIC TIPS





1. Brush twice daily with flouride toothpaste

2. Use floss at least once a day

3. Eat healthy. Reduce sugary drinks and food

4. Visit the dentist for regulary check ups

HEALTH QUOTES 16#

Assalammualaikum..



" Good sleep is where I found the greatest leverage to change my health and my body. And this is what completed the three pillars of health that changed everything for me : right nutrition. right exercise, and right sleep "

~ Shawn Stevenson

KATA MADAH 26#

Assalammualaikum..



Ramai orang menganggap ujian yang dihadapi itu tidak adil. Sedangkan ujian yang datang itu membantu kita untuk menjadi lebih baik. Menjadi lebih tabah..lebih kuat dari sebelum ni. Sabar dengan ujian yang dihadapi...ada ganjarannya suatu hari nanti.

10 KELEBIHAN TIDUR YANG CUKUP DAN BERKUALITI

Assalammualaikum...

Normalnya setiap malam berapa jam uolls tidur? 4 jam? 5 jam? 6 jam?



Selalunya kebanyakkan kita tidur hanya 6-7 jam sahaja setiap malam. Kajian menunjukkan bahawa orang yang tidur kurang dari 6 atau 7 jam sehari berisiko mendapat banyak penyakit. Tidur yang mencukupi sepatutnya ialah 7-9 jam setiap hari.


Di sini Ida nak kongsikan 10 kelebihan tidur yang cukup dan berkualiti.

10 KELEBIHAN TIDUR YANG CUKUP DAN BERKUALITI

1. Awet muda

Hah ni uolls mesti suka kan? Siapa yang tak suka nampak awet muda. Bila kita tidur cukup, kita akan jadi kurang stress dan kulit kita dapat berehat dengan sangat baik. Bila kurang stress, hati pun gembira. Muka pun nampak berseri-seri kan.

2. Seimbangkan hormon

Bila kita kurang stress, badan rasa sihat dan segar. Ini juga membantu seimbangkan hormon kita dengan lebih baik. Takde la masalah "mood swing" kan.

3. Membantu mengurangkan berat badan

Nak kurus bukan sahaja kena jaga makan, bersenam tapi tidur yang cukup juga sangat membantu. Ini kerana bila kekurangkan tidur, hormon kita akan menjadi tidak sembang dan mempengaruhi selera makan kita. Ini kerana pengeluaran hormon ghrelin dan leptin yang diperlukan bagi mengawal selera makan akan terganggu. Ini menjadikan seseorang itu mempunyai selera makan yang sukar dikawal.

4. Mencegah penyakit osteoporosis

Waktu tidur ialah waktu untuk kita merehatkan badan kita sepenuhnya. Dengan kata lain ia membantu menghasilkan tenaga bagi kegunaan tenaga keesokkan hari nya.

5. Mencegah penyakit Alzheimer's

Tidur mampu meningkatkan pemikiran dan memori dengan adanya rehat yang mencukupi. Setiap individu memerlukan waktu tidur yang teratur dan cukup dalam sehari bagi memastikan daya ingatan terus kuat dan tidak cepat lupa.

6. Mencegah penyakit jantung

Kurang tidur akan menyebabkan tekanan darah dan paras kolestrol meningkat. Ini boleh menyebabkan serangan sakit jantung dan strok berlaku. Jadi tidur yang cukup sangat penting.

7. Mengurangkan migrain sehingga 50%

Kekurangkan tidur boleh menyebabkan kita tertekan, badan rasa penat dan mula akan berlaku masalah migrain. 

8. Mencegah dan merawat penyakit kanser

Apabila terdedah kepada cahaya lampu akan menurunkan paras melatonin dalam darah. Hormon melatonin ialah hormon yang menyebabkan kita mengantuk dan juga berfungsi menentang kanser kerana melatonin berupaya membantutkan pertumbuhan tumor kanser. Sebab itu la bagi mereka yang tidur lewat atau bekerja hingga lewat malam berisiko tinggi mendapat kanser payudara atau kanser kolon kerana mereka lebih banyak terdedah kepada cahaya lampu pada waktu malam.

9. Menguatkan sistem imun

Waktu tidur, badan kita memperbaiki apa-apa kerosakan sel atau tisu badan yang disebabkan oleh stress, sinaran UV, dan lain-lain keroskan. Apabila lebih banyak protein dihasilkan semasa tidur dan protein inilah yang membentuk sel-sel baru bagi menggantikan atau memperbaiki sel-sel yang rosak.

10. Melindungi pankrease dan mencegah diabetes

Peningkatan paras hormon stress akan meningkatkan proses keradangan dalam badan yang juga merupakan salah satu faktor penyebab risiko penyakit jantung, kanser dan diabetes. 

Kenapa disarankan mengambil Ostematrix bagi mendapat tidur yang cukup?





Sepanjang bulan ni ada promosi Ostematrix tau! Beli 3 botol dapat 5% diskaun. Jadi siapa nak grab promosi ni boleh terus wasap Ida. If nak beli sebotol sahaja bolek klik link bawah ni.

Klik di sini untuk pembelian dengan segera

Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

6 TIPS FOR KEEPING YOUR SKIN HEALTHY

Assalammualaikum..


6 TIPS FOR KEEPING YOUR SKIN HEALTHY



1. Use fragrance free facial clenser

2. Avoid long hot waters

3. Use sunscreen year bound

4. Take vitamin D and biotin

5. Use retinol or retinoids

6. Routinely check your skin

HEALTH QUOTES 15#

Assalammualaikum..





" The food you eat can be either the safest & most powerful form of medicine or the slowest form of poison "


~ Ann Wigmore

REVIEW: RESTAURANT MIXWELL GARAGE KAJANG

Assalammualaikum..

Beberapa minggu lepas Ida ada pergi ke rumah adik ipar, kebetulan nak ke kenduri kahwin. Sebelum ke kenduri tu, bermalam dulu kat rumah adik ipar di Bangi.


Sampai sana dalam petang so malam tu kebetulan saja nak makan luar. Sebelum tu kami pergi main bowling dulu. Lepas tu baru la kami jalan cari makan.

Adik ipar suggest ke Restaurant Mixwell Garage di Kajang. Diorang pernah ke sana, so kami cuba jelah pergi sana.

Kawasan kedai ia macam rumah murah tapi diorang buka tempat makan. Cantik tempat dia. Makanan dia pun nampak boleh tahan sedap dan murah jugak. Ida tak ingat sangat nama dia tapi Ida share jelah ok menu yang kitorang makan.





Nak kata sedap sangat tu ntahlah,bagi Ida ok je boleh tahan.

Tempat : 4 star
Makanan 3.5 star (sebab tak rasa makanan yang lain)
Service : 4 star


Korang boleh jenguk kat Ig diorang okay

MOMY GOLD DRY PANTS PRODUK KELUARAN MUSLIM

Assalammualaikum...

Semakin hari semakin ramai produk Muslim dikeluarkan di dalam pasaran. Ini sebenarnya mengalakkan lagi peniaga-peniaga Bumiputera meloncat masuk peniagaan mereka ke dalam pasaran luar negara.

Ida nak perkenalkan produk terbaru Bumiputera iaitu MOMY GOLD DRY PANTS. Lampin pakai buang yang setanding dengan jenama lain yang berada di dalam pasaran.




Kelebihan MOMY GOLD DRY PANTS

1. Harga yang murah & mampu milik
2. Kuantiti yang memudahkan pengguna.
3. Kualiti yang setanding dengan Jenama Popular lain di Pasaran
4. Jenama Halal
5. 100% Buatan Malaysia
6. Diedarkan oleh pengedar Bumiputera 100% Muslim






Jangan risau, produk ni ada sijil halal ye. Jadi jangan ragu-ragu. Boleh gunakan tanpa was-was.



Berapa harga MOMY GOLD DRY PANTS?



TESTIMONI PENGGUNA:












Macam mana nak dapatkan MOMY GOLD DRY PANTS?

Uolls boleh dapatkan dengan stokis-stokis yang berada berdekatan dengan uolls. Boleh jenguk kat FB page diorang https://www.facebook.com/MidoriDryPants/

Bagi mereka yang tinggal di Kemaman. Boleh dapatkan lampin pakai buang ni yang berdekatan.

STOKIS MOMY GOLD DRY PANTS KEMAMAN

Ana(kemaman)
www.wasap.my/60129981050

CONSIGNEE MOMY GOLD DRY PANT

1. Area kijal
-Juliana
www.wasap.my/60164340112

2. Area kemasik
-Azila
www.wasap.my/60199452967

AGENT MOMY GOLD DRY PANT

1. Geliga
-Hafiz
www.wasap.my/60139265401

2. Area bakau tinggi
-Tahirah
www.wasap.my/60183655956


JOM SAMA-SAMA SUPPORT BISNES KELUARAN MUSLIM NI

KATA MADAH 25#

Assalammualaikum...




WAJAH YANG "KOTOR" TIDAK AKAN MENYAKITKAN HATI SESEORANG TAPI

LIDAH YANG "KOTOR" PASTI AKAN MENYAKITKAN HATI SESEORANG

Kata madah ni sebenarnya sangat bagus. Ramai orang hanya memandang pada rupa tetapi sepatutnya lihat pada adabnya. Jika kotor mulutnya makan kotor la hatinya. Sebab apa yang keluar dari mulut tu sebenarnya dari hati.

Dan dengan kata-kata juga boleh menyebabkan kita mendapat dosa. Tidak akan diampunkan sehingga kita meminta maaf darinya. Jadi berhati-hatilah.

YOUTH SKINCARE STARTER SET

Assalammualaikum..

Nak kulit cantik licin? Nak skincare sesuai untuk semua jenis kulit? Cuba lah YOUTH! 



Youth adalah skincare berasaskan tumbuhan dan dihasilkan oleh pakar kulit bertaraf antarabangsa. Youth adalah satu-satunya skincare menjamin 100% penggunanya akan mendapatkan kesan yang diharapkan. Malah dengan penggunaan berterusan, 2/3 daripada wanita telah mengubah usia kulit mereka kepada sedekad lebih muda. 


Apa yang menakjubkan, hasil keputusan ini dibuktikan secara klinikal dan bukannya dengan berdasarkan pengalaman pengguna.

YOUTH SKINCARE STARTER SET


Dalam YOUTH SKINCARE STARTER SET ada 4 basic produk : .

1. Youth Cleanser (tahan 7-8 bulan)




Cuci muka kita dengan sangat lembut dan buang sel kulit mati. Takde sabun, tak berbuih so selamat untuk kulit sensitif. Ada kandungan avocado oil untuk lembapkan & lembutkan kulit.

2. Youth Toner (tahan 7-8 bulan)




Lagi sekali bersih & buang sel kulit mati & jadikan kulit kita lebih cerah & berseri. Double cleansing tau! Muka rasa segar dan sejuk je lepas double cleansing ni.

3. Youth Moisturizer Sunblock SPF50 (tahan 9-10 bulan)




Bertindak sebagai sunblock, day moisturizer dan primer sekali! Muka memang glowing & makeup tahan lama 

4. Youth Night Cream (tahan 9-10 bulan)




Tolong galakkan pembaharuan sel kulit semasa kita tidur, so muka jadi lebih lembut dan muda! And, ada kandungan untuk mengecutkan jerawat tau
.
4 produk ni ialah paling asas untuk kita jaga muka. Penting untuk kita pakai set asas daripada brand yang sama supaya effect lebih cepat & berkesan.

Klik di sini untuk pembelian dengan segera

Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

16 SUPER HEALTHY SPICES

Assalammualaikum...


16 SUPER HEALTHY SPICES



1. OREGANOhelps soothe stomach and muscles

2. MINTcan ease hiccups

3. GINGERanti nausea remedy

4. GARLICnatural antiseptic

5. FENUGREEKhelps flush out harmful toxins

6. FENNEL can reduce bad breath and body odor

7. CLOVE anti microbial

8. SAGE antiseptic and antibiotic

9. THYME relaxes respiratory muscles

10. TURMERIC anti cancer

11. BASIL can relieve gas and soothe stomach upsets

12. BLACK PEPPER help relieve indigestion

13. CAYENNE can stop a heart attack

14. CINNAMON helps lower blood pressure

15. DILL treat heartburn, colic and gas

16. ROSEMARY antioxidant

REVIEW: DOVE SERUM CONDITIONER HAIR FALL RESCUE

Assalammualaikum...

Dah lama sebenarnya Ida tak review produk ni. Maklumlah blogger biasa-biasa je, bukan sepenuh masa pun. Selalunya Ida banyak dapat produk percuma dari online. Kadang kala ada page akan keluarkan sample dan Ida just mohon je. Memang banyak jugak lah sample yang Ida dapat sebenarnya.

Dalam beberapa minggu lepas Ida ada mohon sample produk ni dan syaratnya Ida kena buat sedikit review dengan gambar serta video. Produk yang Ida terima ialah DOVE serum conditioner hair fall rescue.

DOVE SERUM CONDITIONER HAIR FALL RESCUE



Bab keguguran rambut ni sebenarnya memang agak sebati dengan orang perempuan ni. Dalam kajian juga mengatakan purata keguguran rambut lebih kurang 100 helai setiap hari. Jadi masalah ni memang normal tapi tak normalnya ia sebenarnya boleh menganggu emosi kita tau!

Jom kita baca sedikit pasal produk ni okay!

Dirumuskan dengan Serum Capusles seperti Kelapa, Almond, Argan, Minyak Benih Bunga Matahari, dan Vitamin E yang sangat menyihatkan untuk membaiki rambut yang rosak dari dalam


Dove Hair Fall Rescue + 1 Minute Serum Conditioner menguatkan & mengguatkan rambut yang lemah. Mengurangkan keguguran rambut dan menjadikan rambut lebih kuat, lebih tahan lama dalam hanya 1 minit.

Cara menggunakannya:



Cara ia memang mudah sangat selepas uolls shampoo tu ambil sedikit serum ni sapukan rata pada rambut. Biarkan selama 1 minit dan terus bilas.

Ingredients

Water, Cetearyl Alcohol, Dimethicone, Behentrimonium Chloride, Dipropylene Glycol, Glycerin, Perfume, Gluconolactone, Trehalose, Lysine HCl, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, C10-40 Isoalkylamidopropylethyldimonium Ethosulfate, Sodium Sulfate, Argania Spinosa Kernel Oil, Mineral Oil, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Cocos Nucifera (Coconut) Oil, Tocopheryl Acetate, Hydrolyzed Yeast, Vitis Vinifera (Grape) Fruit Extract, Amodimethicone, Disodium EDTA, PEG-7 Propylheptyl Ether, Phenoxyethanol, Cetrimonium Chloride, Cyclotetrasiloxane, Magnesium Nitrate, Propylene Glycol, Methylchloroisothiazolinone, Magnesium Chloride, Methylarachidic Acid, Methylisothiazolinone, Sodium Chloride, Sodium Benzoate, Acetic Acid, Potassium Sorbate

Review:


Bagi Ida sangat best gunakan DOVE ni sebab baunya memang wangi dan rambut jadi sangat lembut. Keguguran rambut juga sangat kurang dari sebelum ni selepas Ida gunakan. Jadi memang rekemen kepada mereka yang alami masalah rambut gugur ni.


Bagi yang nak cuba dapatkan sample ni boleh visit this website https://www.tryandreview.com/my

Watch it on my Youtube. Jangan lupa subscribed sekali ye. TQ



HEALTH QUOTES 14#

Assalammualaikum...




Exercise to be fit not skinny

Eat to nourish your body

And always

Ignore the haters, doubters and unhealthy example that were once feeding you

You worth more than you realise

RESEPI AYAM BUTTERMILK YANG MUDAH

Assalammualaikum..

Hari ini Ida nak share dengan uolls Resepi Ayam Buttermilk ni. Sebelum ni asyik tengok orang lain je masak, so kali ni saje nak cuba plak macam rasanya. Ida dah cuba beberapa hari lepas tapi baru sekarang nak kongsikan dengan uolls. So catch it up!

RESEPI AYAM BUTTERMILK YANG MUDAH




Bahan-bahan:

- ayam yang telah digoreng ( nak mudah guna tepung segera Bestari campur dengan sedikit serbuk kari )

- 1/2 tin susu cair ( ikut pada kuantiti ayam yang uolls nak masak )

- bawang merah

- bawang putih

- cili padi

- daun kari

- mentega

- sedikit garam

Cara-caranya:

1. Mula-mula korang panaskan la kuali tu dan masukkan mentega. Tumis bawang putih, bawang merah, cili padi dan daun kari sehingga naik bau.

2. Masukkan susu cair dan sedikit garam. Biar sampai nampak pekat sedikit kuahnya.

3. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan biarkan sebati sekejap.

4. Dan siap angkat untuk dihidangkan. Makan dengan nasi panas memang terbaik.

So SELAMAT MENCUBA!

SIAPA PERLUKAN OMEGA 3?

Assalammualaikum...

Ramai yang tertanya-tanya siapa sebenarnya yang perlukan omega 3 ni? Tak cukup ke sekadar makan ikan? Atau sayur-sayuran.



Sebenarnya omega 3 ni memang boleh je nak dapat dari ikan mahupun sayur-sayuran yang ada di kedai tetapi cuba kira berapa ramai yang sebenarnya ambil omega 3 yang secukupnya dalam diet seharian? Setiap hari makan ikan ke? Setiap hari makan sayur ke? Mesti jarang kan..melainkan memang seseorang tu jenis memang jaga bab pemakanan ni. Sebab itu lah terciptanya supplement ni.

Omega Guard - The Guardian Of All Family


Ramai tahu kebaikan Omega Guard tapi tak rasa nak amalkan sebab tak rasa memerlukannya.

Mari saya ceritakan, bagaimana Omega 3 ini bantu jadi "Guard" Dalam sesebuah keluarga.

1. Omega Guard Untuk Emak - Omega 3 sangat bagus untuk mengurangkan kolesterol dalam darah. Ia akan pecahkan lemak dalam darah.

Kesian mak kita yang bergantung pada ubat kolestrol tu.

Seeloknya, ubat makan, omega 3 pun ambil sama.

2. Omega Guard Untuk Ayah - Ayah yang selalu kena gout/sendi elok amalkan Omega 3 ni. Ia bantu kurangkan keradangan.

Kesian ayah kita tu, nak jalan pun payah bila kena gout atau sakit sendi.

Amalkan omega untuk bantu kurangkan sakit gout tu.

3. Omega Guard Untuk Anak - omega 3 bantu anak fokus dalam pelajaran.

Kalau anak tak fokus belajar, jangan marah. Kesian kat anak.

Kita sebagai ibu bapa cuba tambah nutrisi yang bantu anak supaya dapat fokus.

Omega 3 terbukti dapat meningkatkan fokus anak ketika belajar dan tahukah anda, anak lelaki memerlukan omega 3 yang lebih dari anak perempuan.

Take note on that.

4. Omega Guard Untuk Diri Sendiri -  untuk ibu ibu yang tengah hamil, menyusu or nak kuruskan badan selepas hamil atau nak stabilkan hormon, elok sangat amalkan omega 3. Anak yang dikandung dan yang tengah menyusu pun dapat khasiat omega ni.

Kalau plan nak mengandung pun boleh ambil sebab ia bantu stabilkan hormon juga.

5. Omega Guard Untuk Suami - Omega 3 dapat membantu kestabilan hormon lelaki dan bantu bakar lemak kerana omega 3 bantu meningkat paras hormon adiponektin yang bantu bakar lemak dari disimpan dalam badan.

Jangan complain perut suami boroi. Kang tak pasal pasal tak dapat duit elaun bulanan.

Best tak?

Omega 3 bukan sebarangan nutrisi.

Semua orang perlukan dia.

Omega Guard Boleh Jadi Penjaga Keluarga kita.

Klik di sini untuk pembelian dengan segera


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

KATA MADAH 24#

Assalammualaikum...


Setiap apa yang berlaku dalam hidup kita pasti ada hikmahnya. Allah takkan berikan kita ujian yang melebihi kemampuan diri kita. Dia tahu segala-galanya. Jadikan setiap ujian yang berlaku itu satu pengajaran, iktibar pada kita untuk berubah menjadi yang lebih baik. Kerana setiap kejadian itu sebenarnya akan memberikan kita kekuatan, kesabaran yang sangat tinggi dalam diri kita.

SEGMEN BLOGLIST WANTED BY TIARA SAPPHIRE

Assalammualaikum...


klik pada banner

segmen ni sempoi sahaja so kalau berminat korang cuma perlu:

  1. Follow blog Tiara Sapphire dan Tinggalkan Link blog korang kat kotak komen ok.
  2. tak payah copy banner atau buat post.
  3. Due Date : 31 Ogos 2019