RESEPI PASEMBOR PENANG

Assalammualaikum...

Siapa kalau pergi Pulau Pinang tak sah kalau tak makan pasembor ni. Memang sedap sangat la, Beberapa bulan lepas Ida ada ke kedai makan untuk cuba pasembor Penang ni tapi tak kaw macam yang asli. Still sedap la untuk dimakan.

So mulalah carian google untuk cari resepi Pasembor Penang. Dah jumpa kita save la kan untuk rujukan akan datang.hehehe


RESEPI PASEMBOR PENANG


BAHAN-BAHAN:

  • 2 biji ubi keledek direbus
  • 1 genggam cili kering direndam dengan air panas 
  • 1 ¹/² bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1 batang serai
  • 1/2 cawan sos tiram 
  • Setengah cawan kacang tanah goreng ditumbuk hancur
  • Belacan sebesar ibu jari 
  • Satu sudu makan tepung jagung 
  • Gula 
  • Garam
*ida kurang makan belacan ni so siapa tak suka belacan boleh buang. Gula tu Ida lebih sukakan gula merah@melaka.

Cara buat:


1. Kisar ubi keledek, cili kering, bawang putih, bawang besar, halia, serai dan belacan
2. Panaskan sedikit minyak kemudian masukkan bahan kisar
3. Tambah air secukupnya (tidak terlalu pekat/cair)
4. Masukkan tiram
5. Masukkan kacang tanah
6. Perasakan dengan gula dan garam secukup rasa
7. Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau
8. Biarkan hingga kuah mendidih dan mencapai tahap kepekatan yang sepatutnya

kredit: Somad Musa

Siapa peminat pasembor ni mestilah kena cuba resepi Pasembor Penang ni. Peh mesti meletop!!

Post a Comment

1 Comments