8 TIPS FOR HEALTHY HEART

Assalammualaikum...


8 TIPS FOR HEALTHY HEART




1. Avoid smoking

2. Cut down on salt

3. Limit your intake of alcohol (non muslim)

4. Be physically active

5. Monitor your BP, blood sugar & cholestrol

6. Manage yout stress level

7. Check yout family history for cardio problems

8. Maintain a healthy weight

5 BAHAN UTAMA YOUTH SKINCARE SHAKLEE

Assalammualaikum...

Ramai yang tertanya-tanya kan apa bahan utama dalam Youth skincare shaklee yang sedang dipromosikan sekarang.

Meh Ida nak cerita sedikit tentang 5 bahan utama dalam Youth skincare shaklee ni.






5 BAHAN UTAMA YOUTH SKINCARE SHAKLEE


1. Apple Stem Cell Extract


Mesti pernah dengar kan ekstak stem sel epal kan dalam ada sesetengah produk. Yang lainnya epal yang Shaklee gunakan ni yang memang bukan macam yang biasa kita makan tu. Epal yang digunakan memang pure, takde siapa pun pernah makan even haiwan sebab rasanya tak sedap. So memang takde siapa sentuh pun epal ni.

Semakin berusia kadar pembaharuan sel kulit kita semakin lambat. Kalau bayi, setiap 14 hari kulit diorang akan hasilkan yang baru. Jadi bila bertambah usia, masa pembaharuan kulit akan semakin bertambah, Jadi lambat. Sebab itu la ekstrak stem sel epal ni dimasukkan.


Kebaikkannya:

- untuk mempercepatkan pembaharuan kulit pada kadar yang tinggi
- mudah diserap terus ke dalam kulit (cepat serap)

2. Schisandra Chinesis Fruit Extract




Herba ni banyak digunaka di negara China, Korea dan Jepun. Kalau korang tengok kulit diorang memang cantik kan. Bersih, nampak pinky-pinky gitu. Herba ini bagus melegakan dan menenangkan keradangan dan kegatalan kulit. Sesuai untuk semua jenis kulit.

Semakin berusia dan kita sendiri terdedah dengan pelbagai persekitaran, jalan masuk ke dalam kita akan tertutup. So nutrien atau produk apa pun yang hinggap kat muka kita ni tak dapat serap ke dalam kulit sebab tertutup. Jadi ini la kebaikkan bahan ni.

Kebaikannya:

- membantu membekalkan nutrien yang lebih banyak pada kulit.
- kulit sihat dari dalam

3. Lotus Japonicus extract



Dalam kulit kita sebenarnya dah ada protein Youth yang berfungsi menyokong penghasilan kolagen dan elastin pada kulit. Tapi disebabkan faktor usia semakin meningkat, kadar penghasilan kolagen dan elastin ni dah berkurangan. Sebab itu la kita ada masalah penuaan atau kulit kendur.

Kebaikannya:

- mengaktifkan protein Youth pada kulit bagi penghasilan kolagen dan elastin.
- kulit kembali tegang dan anjal.

4. Muscadine Grape


Kalau sebut muscadine grape ni memang sangat terkenal dalam produk Vivix shaklee. Si tonik merah tu. Hah dalam Youth skincare pun ada bahan ni tau.

Kebaikannya:

- melindungi sel kulit yang terhasil
- memastikan kulit sihat dan membantu menghalang kerosakn sel DNA kulit dari sinaran UVA/UVB.

5. Vital repair



Dalam vital repair ni sebenarnya kombinasi vitamin A,B,C dan E. Jadi ia mempunyai pelbagai nutrien dan antioksida yang bagus untuk kulit.

Kebaikannya:

- melindungi kulit dari pemcemaran atau persekitaran luar.
- mengurangkan inflamasi pada kulit
- mengalakkan tumbesaran sel kulit sihat



Apa keistimewaan skincare Youth shaklee berbanding skincare lain?

1. Dihasilkan selepas 8 tahun kajian dan mempunyai 8 ‘patent pending’

2. Terbukti melalui kajian klinikal bebas daripada 2500 jenis bahan kimia berbahaya

3. Sesuai untuk semua lapisan usia dan semua jenis kulit
4. Keputusan ujian klinikal menunjukkan 100% wanita yang menggunakannya memiliki kulit yang lebih muda

5. Produk ‘Vegan’ – tidak mengandungi bahan berasaskan haiwan

6. Ia tidak menjadikan haiwan sebagai bahan ujian

7. Bebas Gluten

>> Harga Youth skincare Shaklee <<


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:


(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp : www.wasap.my/0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

RESEPI PASEMBOR PENANG

Assalammualaikum...

Siapa kalau pergi Pulau Pinang tak sah kalau tak makan pasembor ni. Memang sedap sangat la, Beberapa bulan lepas Ida ada ke kedai makan untuk cuba pasembor Penang ni tapi tak kaw macam yang asli. Still sedap la untuk dimakan.

So mulalah carian google untuk cari resepi Pasembor Penang. Dah jumpa kita save la kan untuk rujukan akan datang.hehehe


RESEPI PASEMBOR PENANG


BAHAN-BAHAN:

  • 2 biji ubi keledek direbus
  • 1 genggam cili kering direndam dengan air panas 
  • 1 ¹/² bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1 batang serai
  • 1/2 cawan sos tiram 
  • Setengah cawan kacang tanah goreng ditumbuk hancur
  • Belacan sebesar ibu jari 
  • Satu sudu makan tepung jagung 
  • Gula 
  • Garam
*ida kurang makan belacan ni so siapa tak suka belacan boleh buang. Gula tu Ida lebih sukakan gula merah@melaka.

Cara buat:


1. Kisar ubi keledek, cili kering, bawang putih, bawang besar, halia, serai dan belacan
2. Panaskan sedikit minyak kemudian masukkan bahan kisar
3. Tambah air secukupnya (tidak terlalu pekat/cair)
4. Masukkan tiram
5. Masukkan kacang tanah
6. Perasakan dengan gula dan garam secukup rasa
7. Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau
8. Biarkan hingga kuah mendidih dan mencapai tahap kepekatan yang sepatutnya

kredit: Somad Musa

Siapa peminat pasembor ni mestilah kena cuba resepi Pasembor Penang ni. Peh mesti meletop!!

4 WAYS TO SUPPORTS HEALTHY BONES AT ANY AGES

Assalammualaikum...


4 WAYS TO SUPPORTS HEALTHY BONES AT ANY AGES





1. Incorporate calcium rich foods in your diet

Like cheese, low fat milk, tofu, broccoli, edamame, figs and salmon.

2. Get at least 10 minutes of weight bearing activity daily


Especially if you've reached menopause

3. Take daily calcium supplement to meet your daily requirements


Adults need 1000-1200 mg daily while 15000mg is recommended for pregnant and lactating women as well as those over 65 years old.

4. Get some sun to stimulate vitamin D production or take a vitamin D supplement

Vitamin D helps with clcium absorption

Giveaway Tudung Bawal by Cik Puan Rrai

Assalammualaikum...


klik banner untuk join

Jom support kawan blogger kita dalam giveaway kali ni. Tudung memang nampak cantik dan comel sangat. Sesuai la untuk peminat tudung bawal macam Ida ni.hahaha

Di sini Ida nak kongsikan sedikit tips kepada ibu hamil.
Sila jaga pemakanan korang. Makanan yang tak berkhasiat atau takde faedah langsung korang abaikan lah. Kalau rasa mengidam sangat, cukup la makan dalam 2-3 suap je. Jangan terlalu fikirkan nafsu atau mengidam korang tu. Fikirkan tentang kesihatan kandungan dan kesihatan korang sendiri. Dan jangan lupa minum susu ye. Kalau tak suka minum cari lah alternatif lain atau boleh cuba Ostematrix shaklee.hehe. Bulan ni promosi kan, terpromote la plak.

So Good Luck.

TERJEBAK SHOPPING DI SHOPPE

Assalammualaikum...

Sejak bulan lepas Ida dah mula terjebak shopping kat Shopee.hahaha. Sebelum ni tak layan sangat sebab tak faham sistem pembayaran die macam mana. Sebab sebelum Ida hanya berniagakan produk kat sana, So tak faham macam mana duit akan keluar masuk. Lepas dah faham, mula la hari-hari asyik nak buka je Shopee tu.




Shopee sama je juga macam Lazada atau web jualan online yang lain. Korang dapat survey, dapat cari barang yang korang nak dengan harga yang murah. Malah Shopee juga kerap melakukan sale.

Macam minggu lepas. Pembelian at least RM10 pun dapat FREE SHIPPING. Hah time ni la ramai yang berpusu-pusu redeem voucher dan membeli di Shopee termasuk Ida sendiri.


Barang sampai pun macam Lazada juga. Kadang cepat, kadang lambat sebab kadang kala barang yang kita beli tu dari China, so ambil masa sedikit nak sampai.

Buat masa ni barang yang selalu Ida beli kat Shopee ialah makanan kucing. Rupanya beli makanan kucing kat web online lebih murah dari beli kat kedai. Suami Ida pun kalau nak beli apa-apa die cakap try tengok kat Shopee. hahaha. Dia dah terjebak shopping kat Shopee dah lama, Ida baru start berjinak-jinak.hahahaha.


Di Lazada juga Ida selalu beli barang dan kebanyakannya kawan-kawan Ida juga ada mintak tolong orderkan untuk diorang.

Bagi yang memang suka shopping online ni boleh la layari Shopee untuk "cuci mata".hehehe.

HEALTH QUOTES 6#

Assalamuualaikum...


IT IS HEALTH THAT IS REAL WEALTH AND NOT PIECES OF GOLD AND SLIVER


~ Mahatma gadhi ~

KATA MADAH 17#

Assalammualaikum..

Mungkin masih sempat nak ucap salam 1 malaysia kat korang. Semalan cuti kan tak sempat nak update blog ni. 

Pagi ni Ida nak kongsikan sedikit kata madah.





TAK USAH DIKIRA BERAPA BANYAK KEBAIKAN YANG TELAH KITA BUAT SEBAB AKAN HANYA MEMBANGKITKAN RIAK DAN KESOMBONGAN

tapi...

KIRALAH BERAPA BANYAK KESALAHAN YANG TELAH KITA LAKUKAN MUNGKIN IA BOLEH MEMBANTU KITA UNTUK MENGINSAFI DIRI DAN BERTAUBAT


Kita selalu tak sedar akan kesalahan atau dosa yang kita lakukan kerana dikaburi dengan rasa kita telah lakukan banyak kebaikan.


Sebab itulah kita digalakkan untuk melakukan solat taubat dengan kerap supaya kita dapat keampunan dari-Nya sebab kita mungkin tak sedap kita telah melakukan dosa disebalik kebaikan yang kita lakukan.

HARGA YOUTH SKINCARE SHAKLEE & REVIEW

Assalammualaikum...

Ramai yang mencari-cari skincare yang natiral atau semulajadi, yang sesuai dipakai dengan semua jenis kulit. Tak kir la sama ada jenis kulit kering, berminyak, combination mahupun sensitif. Tambah bagi mereka yang ada kulit sensitif memang sangat titikberatkan pasal produk skincare ni dan bahan-bahan yang digunakannya.



Shaklee memberi jaminan 100% Youth Shaklee skincare sangat berkesan kerana :

  • Hampir 100% pengguna Youth Shaklee Skincare mendapat kesan positif
  • Untuk masalah jerawat di wajah remaja, jerawat pasir, jerawat batu dapat melihat perubahan seawal 7 hari penggunaan.
  • Untuk masalah kedutan di dahi (wrinkles) perubahan iaitu garis halus kedut hilang dalam masa 30 hari.
  • Untuk masalah jerawat di wajah matang (maksudnya yang dah tua pun berjerawat) dan kulit berminyak, perubahan ketara dilihat selepas 30 hari penggunaan Youth Shaklee skincare
  • Untuk masalah kulit jeragat tompok / Hyperpigmentation / kulit berjeragat dapat dilihat kesan jeragat pudar seawal 60 hari penggunaan.
  • Untuk masalah garisan halus di mata / kedutan di mata, kesan garisan / kedutan mulai hilang kelihatan seawal 30 hari.
HARGA YOUTH SKINCARE SHAKLEE & REVIEW

1. Youth Starter set


Dalam Youth Starter Set ada 4 jenis produk:
  1. Shaklee Youth Luminous Gel Oil Cleanser (125ml) : RM193.75
  2. Shaklee Youth Perfecting Skin Toner (177ml) : RM200
  3. Shaklee Youth Age Defence Moisturizer SPF 50 (50ml) : RM206.25
  4. Shaklee Youth Advanced Renewal Night Cream Light (50ml) : RM250
Sesuai untuk umur 20-30 tahun yang nak maintainkan kulit agar nampak segar, bersih dan flawless. Kira sesuai untuk yang takde masalah kulit sangat. Tapi bagi mereka yang baru nak mencuba skincare ni better amik yang starter set dulu. Bila ok baru tambah yang lain. Okay?

Harga Youth Starter set RM860 SM/RM870 SS

2. Youth Renew and maintain set


Set ni sesuai untuk umur 30 tahun ke atas yang dah mula nampak tanda-tanda penuaan. Contohnya seperti kulit kusan, kulit nampak nipis sampai nampak urat-urat darah, kedutan, tona tidak sekata dan tak tegang. Hah kalau ada masalah macam ni, dah boleh la guna set ni.

Dalam Youth renew and maintain ni ada 5 jenis produk :
  1. Shaklee Youth Luminous Gel Oil Cleanser (125ml) : RM193.75
  2. Shaklee Youth Perfecting Skin Toner (177ml) : RM200
  3. Shaklee Youth Activating Serum (30ml) : RM412.50
  4. Shaklee Youth Age Defence Moisturizer SPF 50 (50ml) : RM206.25
  5. Shaklee Youth Advanced Renewal Night Cream Light (50ml) : RM250
Harga Youth Renew&Maintain set RM1272.50 SM/RM1282.50 SS

3. Youth Intensive Treatment and Repair set


Ni dah kira fullset ye. Untuk mereka yang memang ada masalah kulit tahap teruk. Kira dah ada masalah penuaan, muka breakout habis, yang berumur nak nampak muda balik sesuai sangat amik set ni.

Dalam Youth Intensive treatment & Repair ni ada 6 jenis produk:
  1. Shaklee Youth Luminous Gel Oil Cleanser (125ml) : RM193.75
  2. Shaklee Youth Perfecting Skin Toner (177ml) : RM200
  3. Shaklee Youth Activating Serum (30ml) : RM412.50
  4. Shaklee Youth Age Defence Moisturizer SPF 50 (50ml) : RM206.25
  5. Shaklee Youth Advanced Renewal Night Cream Light (50ml) : RM250
  6. Shaklee Youth Radiance C + E (60 capsule) : RM412.50
Harga Intensive& Treatment set RM1685 SM/RM1695 SS

Jangan risau ye set ni tahan lama. Dalam pengguna 4-6 bulan ke atas sebab pakai memang sangat-sangat sedikit nak nipis. Tak perlu sampai nak tebal-tebal macam pakai foundation tu.

So kalau berminat boleh terus klik ke kat gambar set kat atas tu. Nanti akan terus kepada payment dan details korang semua.

Dan Ida ingatkan ye, bagi yang beli terus secara online melalui link yang Ida bagi ni, sila wasap Ida untukketahui cara penggunaan. Nanti kalau takde kesan korang salahkan produk pula sedangkan salah pakai.hehehe.

Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp : www.wasap.my/0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

RESEPI KUIH BAKAR PANDAN

Assalammualaikum...

Dah lama tak makan kuih bakar. Selalu mak mertua beli masa duduk dengan die dulu. Tak pun masa ada majlis barulah dapat makan. Lalu jalan-jalan kat wall terjumpa la pula resepi kuih bakar pandan ni. So jom jenguk sikit.



RESEPI KUIH BAKAR PANDAN

Bahan-bahan:

  • 1 cawan tepung gandum 
  • 1 cawan gula kaster 
  • 1 cawan air pandan (6 helai daun pandan blend dengan air) 
  • 2 cawan santan 
  • 3 biji telur 
  • Sedikit pewarna hijau 
  • Sebagai hiasan- sedikit bijan 
Cara-caranya:

1. Masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend hingga sebati. Saya cuma whisk.

2. Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan masukkan dalam oven sekejap sebelum dituangkan adunan tadi ke dalamnya.

3. Taburkan bijan. Saya tabur bijan setelah dibakar dalam 10-15 minit.

4. Bakar 40 minit pada suhu 180C hingga masak atau boleh tambah masa membakar dalam 20 minit lagi untuk mendapatkan permukaan yang berkerak/garing. Saya bakar hampir 1 jam setengah.

5. Bila dah sejuk, baru dipotong.

kredit Resepi Kuih muih

Baca resepi macam senang je kan, so nanti boleh la try buat pulak. Taknyah susah-susah nak beli.hehehe

SELAMAT MENCUBA!

HEALTH QUOTES 5#

Assalammualaikum...



" OUR BODIES ARE ARE OUR GARDENS

OUR WILLS ARE OUR GARDENERS "


~ William Shakespeare ~

10 MAKANAN TERBAIK UNTUK TULANG SIHAT DAN KUAT

Assalammualaikum...

Sempena promosi vitamin kalsium bulan ni, Teruja Ida nak cerita sikit tentang kepentingan penjagaan tulang ni. Yelah takkan nak jaga kecantikan muka sahaja, nak jaga badan sahaja. Tulang pun kena jaga juga supaya sentiasa sihat dan kuat. Takde la muda-muda lagi dah sakit-sakit badan bagai. Orang dulu sendiri pula nampak lebih kuat dari kita. Malu kan?




Tahu tak?


Seorang bayi dilahirkan dengan 300 tulang semasa lahir. Sesetengah tulang anak anda terdiri daripada tulang rawan (tisu elastik, licin dan bertekstur seperti getah) manakala sebahagian tulang lagi terdiri daripada bahan yang sama. Apabila mereka membesar, tulang ini bergabung bersama, tulang rawan pula mengeras dan akhirnya tinggal 206 tulang yang terdapat pada kita sebagai orang dewasa.Memelihara tulang anak anda sejak kecil adalah penting kerana apabila mencapai usia 20 tahun, pertumbuhan tulang mereka berhenti (jisim kemuncak tulang). Tambahan pula, tulang kita menjalankan banyak fungsi utama

kredit Harian Metro

Banyak faktor yang menyebabkan kesihatan tulang kita terganggu seperti pemakanan, diet tak seimbang, dan banyak lagi.



Individu dewasa sehingga umur 50 perlu mendapatkan 1,000 miligram kalsium dan 200 iu vitamin D sehari. Individu dewasa berumur lebih daripada 50 tahun perlu mendapatkan 1,200 miligram kalsium dan 400-600 iu vitamin D.

Jadi di sini Ida nak kongsikan 11 makanan terbaik untuk tulang sihat dan kuat.

11 MAKANAN TERBAIK UNTUK TULANG SIHAT DAN KUAT

1. Susu



Bila sebut tentang tulang sihat mestilah kita akan terus kepada pengambilan susu. Susu merupakan sumber kalsium dan vitamin D yang baik untuk tulang kita. Dari kecil sehingga dewasa sangat digalakkan untuk minum susu. Sebaiknya cuba untuk minum susu 3 kali sehari untuk mendapatkan tulang yang sihat dan kuat.

2. Keju



Semua orang suka makan keju kan. Sekarang ni pun kebanyakkan makanan akan ditambah keju kat atasnya. Terliur plak rasa. Keju juga bagus untuk tulang dan mengandungi jumlah vitamin D yang sangat kecil jadi pengambilan keju sahaja tak cukup untuk menampung keperluan kalsium harian kita.

3. Bayam



Dari zaman kecil Ida memang suka makan bayam ni. Anak-anak pun Ida galakkan untuk makan bayam kerana ia bagus untuk tulang. Kalau korang tengok kartun Popeye, setiap kali dia makan bayam mesti badan akan jadi kuat kan. Korang boleh la gunakan teknik ni untuk pujuk anak makan bayam. "Kalau makan bayam, nanti badan abang jadi kuat dan sihat macam Popeye". Bayam bukan sahaja mengandungi kalsium malah ada vitamin A,C, dan K yang tinggi.

4. Sayur kale



Jarang orang nak makan sayur kale ni. Rasanya pahit sedikit. Sayur kale ni bagus untuk tulang kita kerana mengandungi kalsium, vitamin A, C dan K yang tinggi. Jangan risau korang juga boleh tukarkan kepada sayur lain seperti sawi atau brokoli bagi mendapatkan sumber kalsium yang sama.

5. Ikan sardin


Selalunya ikan sardin ni kebanyakkan orang akan beli yang dalan tin. Sebaiknya cubalah la beli ikan segar di pasar dan masak sendiri di rumah. Ikan sardin mengandungi sumber kalsium, protein dan zat besi yang baik untuk kesihatan badan mahupun tulang.

6. Ikan salmon


Agak mahal untuk makan ikan salmon jika dibandingkan dengan ikan sardin. Ikan salmon mengandungi vitamin D dan asid lemak omega 3 yang bagus untuk tulang dan otak. Malah bagus untuk sendi kita.

7. Telur



Semua orang suka makan telur kan. Kalau setiap kali nak makan, mesti ada juga sajian telur ni atas meja. Telur mengandungi sumber vitamin D yang bagus untuk tulang kita. Dengan harga yang murah dan mudah didapati jadi takde alasan nak masukkan telur dalam diet harian korang.

8. Biji labu


bila cakap pasal biji labu ni selalunya ia bagus untuk kuatkan sistem imun kita. Biji labu sebenarnya mengandungi kalsium, protein, magnesium dan asid lemak omega 3 yang sangat bagus untuk badan dan kesihatan tulang kita.

9. Bijirin


Bijirin juga bagus untuk tulang kerana mengandungi sumber vitamin D. Cuba cari bijirin yang bagus dan kurang gula untuk diet korang.

10. Buah kiwi


Buah kiwi sangat bagus untuk tulang kerana ia bukan sahaja mengandungi vitamin C malah mengandungi sumber magnesium yang tinggi.

11. Buah oren


Buah oren bukanlah mengandungi sumber kalsium untuk tulang tetapi ia bagus untuk menyerapan kalsium dan vitamin D ke dalam tulang kita. Kajian telah menunjukkan bahawa asid askorbik dalam oren boleh membantu penyerapan kalsium.


Ostematrix membekalkan:

# 1,000 mg (100% Daily Value) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semula jadi

# 400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya

# 400 IU (100% DV) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium.

Mineral seperti mangan, kuprum dan zink mengukuhkan lagi matriks tulang anda dan memastikan kesihatan tulang berada di tahap yang optimum.

Testimoni pengguna Ostematrix:






Klik di sini untuk pembelian segera




Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya: 

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

RESEPI KFC COLESLAW YANG MUDAH

Assalammualaikum...

Kalau zaman dulu asal pergi KFC je mesti suka makan coleslaw dengan kentang putar die. Makan dengan roti ban die pula. Memang terbaik.heheh. Sekarang ni dah jarang nak makan tu semua. Bahaya. hahaha. Tambah dengan anak-anak, tak nak galakkan sangat diorang makan fast food ni.


Jadi hari ni Ida nak kongsikan dengan korang resepi KFC coleslaw yang mudah so korang pun boleh buat je kat rumah.

RESEPI KFC COLESLAW YANG MUDAH 

Bahan-bahan:

  • 1 biji kubis potong dadu 
  • 1 batang carrot potong dadu 
  • 2 biji bawang holland potong dadu 
  • ½ cawan mayonis 
  • ⅓ cawan gula pasir 
  • ¼ cawan susu full cream (dutch lady) 
  • ¼ cawan buttermilk 
  • 2 ½ sudu besar perahan lemon 
  • 1 ½ sudu besar cuka 
  • ½ sudu kecil garam 
  • ⅛ sudu kecil serbuk lada hitam 
Cara-caranya :

1. Kubis dan lobak merah potong dadu. Ketepikan.
2. Di mangkuk yang lain, masukkan bawang, mayonis, gula pasir, susu, buttermilk, perahan lemon, cuka, garam, dan blackpepper. Kacau rata.
3. Satukan kubis, lobak merah dan bahan di no 2.
4. Kacau sehingga sebati. Nak lebih sedap, perapkan selama semalaman.

Terima kasih pada empunya resepi Afrina Zulqarnaen


Resepi di atas ni ikutkan memang banyak so kalau korang nak makan sorang je, ikut anggaran la banyak mana. Gula tu pun sebaiknya kurangkan juga. Biar kurang gula dalam masakan, jangan kurang manis dalam senyuman.hehehe

SELAMAT MENCUBA!

HI SEPTEMBER!

Assalammuaikum...

Semalam kita dah menyambut Hari Kemerdekaan yang ke 51. Feeling sambut merdeka dah tak macam zaman sekolah-sekolah dulu. Excited sebab ada perarakan bagai. Dah jadi surirumah ni, diam seribu bahasa la. Nak tengok kat tv sambut kemerdekaan pun takde masa sibuk uruskan anak-anak. Mana yang gaduh la..nak ajak main la.hehehe.

Jadi hari ni dah masuk bulan baru. Moga bulan baru ni akan ada pencapaian impian yang baru. Mana tahu rezeki korang akan dapat bulan ni kan.

So disini juga Ida nak selitkan sikit promosi bulan ni. Khas buat ibu-ibu dan wanita-wanita yang nak sihat.





Hah...untuk ibu-ibu diluar sana kan memang sangat sesuai. Eh lelaki pun boleh makan nye, janganla risau.

Siapa yang ada sakit-sakit belakang..sakit pinggang,sendi Cramp kaki, sembelit..sesuai sangat la grab Ostematrix tu. Kalau ibu-ibu hamil wajib amik Ostematrix ni tau.

Ostematix ni apa? Senang kata vitamin kalsium la. Tapi bezanya kalsium Shaklee ni dengan yang lain ialah ia ada magnesium juga. Kalau korang amik pil kalsium wajib ada juga magnesium sebab kat luar sana kebanyakkan hanya mengandungi kalsium sahaja. So kena hati-hati.

Nak lagi best, ibu-ibu hamil amik je set prenatal shaklee ni. Jimat berbulan-bulan set ni. Paling best dapat beg Shaklee tu PERCUMA!

Jadi tunggu apa lagi. Grab la bulan ni okay!

Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya: 

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR) 

Email : chintashoope@gmail.com 
No Id: 1074293 

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya