Assalammualaikum...
Salam Jumaat korang. Ida kalau time hari Jumaat memang rasa malas je nak masak. Kadang kala nak jugak rehatkan badan ni dari kerja-kerja rumah. Siapa surirumah sepenuh masa mesti tahu.hahaha.
Hari ini Ida nak kongsikan resepi udang goreng berempah yang diambil dari Facebook Resepi Lauk Pauk Sedap
RESEPI UDANG GORENG BEREMPAH
Bahan-bahan:
- Udang harimau (500g) ATAU lain2 udang....
- Bawang merah (4 ulas)
- Bawang putih (2 ulas)
- Bawang besar dicincang (1 biji)
- Serai dipotong nipis (1/2 batang)
- Daun kari (1 tangkai)
- Ketumbar (1 sudu)
- Serbuk cili (1 sudu)
- Serbuk jintan manis (1/2 sudu)
- Serbuk kunyit (1/2 sudu)
- Serbuk jintan putih (1/2 sudu)
- Gula (sikit je kalau perlu)
- Garam (secukup rasa)
Cara-caranya:
1- Tumbuk serai hingga hancur diikuti dengan bawang putih.
2- Setelah lumat, tumbuk bawang merah. Masukkan garam supaya mudah ditumbuk.
3- Gaulkan udang dengan bahan ditumbuk, semua rempah, gula. Perap 1/2 jam.
4- Goreng daun kari hingga naik bau.
5- Masukkan bawang besar dan biar hingga layu.
6- Masukkan udang, goreng hingga masak dan hidang.
SELAMAT MENCUBA!
4 Comments
makk aii..brkeroncong perut tiba2..hihi
ReplyDeletesama la kite..hehe
Deletefuhh sedap
ReplyDeletesedap akm tgk...hahaha
Delete