Pages

RESEPI BIHUN SUP MUDAH DAN RINGKAS

by - 8:31:00 PM

Assalammualaikum..

Korang masak apa hujung minggu ni? Dari awal minggu aritu anak-anak asyik suruh buat bihun sup sekali lagi. Hari tu buat masa suami Ida offshore, ni die dah balik so boleh la buat sekali lagi.


Resepi ni ringkas je dan mudah nak buat. So kalau korang duduk bujang atau duduk rumah sewa ramai-ramai pun boleh buat. Tak perlu guna bajet banyak pun.

RESEPI BIHUN SUP MUDAH DAN RINGKAS

Bahan-bahan:


  • Isi ayam 
  • Bawang merah *
  • Bawang putih*
  • Halia*
  • Sup tulang bunjut Adabi atau mana-mana brand pun
  • Kiub ayam
  • Tauge
  • Daun sup
  • Daun bawang
  • Fishball
  • Fishcake
Bahan-bahan sambal kicap:
  • Cili padi
  • Kicap
  • Sos tiram sedikit


Cara-caranya:

1. Korang blender bahan-bahan yang Ida tanda star kat atas tu (*). Ikut la banyak mana, korang agak-agaklah. Kalau nak masak banyak lebihkan la bawang-bawang die tu. Kalau sikit, sikitlah kan.

2. Tumis bahan-bahan blend tadi dengan minyak sampai nak bau sikit. Lepas tu masukkan air.

3. Dah masukkan air, masukkan sup tulang bunjut tu dan isi ayam tu. Isi ayam tu tak nyah lama sangat pun masak sebab nanti nak keluarkan untuk dicarik-carikkan. Tapi kalau korang malas, potong isi ayam tu kecik-kecik supaya korang senang nak makan nanti. Kalau ada kaki ayam masukkan sekali. Bagi ada rasa kolagen kaki ayam tu.hehe

4. Lepas tu masukkan semua bahan-bahan lain seperti fishcake, fishball, tauge, daun sup dan duan bawang. Tapi dalam sup Ida tak letak banyak daun bawang, daun sup dengan tauge. Sebab nak buat untuk hiasan atas die nanti.

5. Dah masukkan semua jangan lupa masukkan garam pula dengan kiub ayam. Korang rasa la sesedap rasa korang kan.

6. Bila dah mendidih sikit tu boleh la keluarkan isi ayam tadi dan dicarik halus.

7. Bihun dah siap rebus bagi lembut atau rendam kira ok la tu. Tauge yang lebih tadi Ida rebus sekejap.

8. Buat sambal kicap tu. Caranya korang blend cili tu, lepas tu masak atas dapur dengan kicap dan sos tiram. Kacau la sampai pekat sikit. Jangan sampai pekat sangat. Macam berkaramel orang kata.

9. Dah siap semua tu, boleh la korang hidangka dan makan. Sedap kalau makan panas-panas tu.


Anak Ida si abang tu, hari ni dah berapa kali die makan.hahaha. Alhamdulillah


SELAMAT MENCUBA!

You May Also Like

4 comments

Sponsor