RESEPI BIHUN SUP MUDAH DAN RINGKAS

Assalammualaikum..

Korang masak apa hujung minggu ni? Dari awal minggu aritu anak-anak asyik suruh buat bihun sup sekali lagi. Hari tu buat masa suami Ida offshore, ni die dah balik so boleh la buat sekali lagi.


Resepi ni ringkas je dan mudah nak buat. So kalau korang duduk bujang atau duduk rumah sewa ramai-ramai pun boleh buat. Tak perlu guna bajet banyak pun.

RESEPI BIHUN SUP MUDAH DAN RINGKAS

Bahan-bahan:


  • Isi ayam 
  • Bawang merah *
  • Bawang putih*
  • Halia*
  • Sup tulang bunjut Adabi atau mana-mana brand pun
  • Kiub ayam
  • Tauge
  • Daun sup
  • Daun bawang
  • Fishball
  • Fishcake
Bahan-bahan sambal kicap:
  • Cili padi
  • Kicap
  • Sos tiram sedikit


Cara-caranya:

1. Korang blender bahan-bahan yang Ida tanda star kat atas tu (*). Ikut la banyak mana, korang agak-agaklah. Kalau nak masak banyak lebihkan la bawang-bawang die tu. Kalau sikit, sikitlah kan.

2. Tumis bahan-bahan blend tadi dengan minyak sampai nak bau sikit. Lepas tu masukkan air.

3. Dah masukkan air, masukkan sup tulang bunjut tu dan isi ayam tu. Isi ayam tu tak nyah lama sangat pun masak sebab nanti nak keluarkan untuk dicarik-carikkan. Tapi kalau korang malas, potong isi ayam tu kecik-kecik supaya korang senang nak makan nanti. Kalau ada kaki ayam masukkan sekali. Bagi ada rasa kolagen kaki ayam tu.hehe

4. Lepas tu masukkan semua bahan-bahan lain seperti fishcake, fishball, tauge, daun sup dan duan bawang. Tapi dalam sup Ida tak letak banyak daun bawang, daun sup dengan tauge. Sebab nak buat untuk hiasan atas die nanti.

5. Dah masukkan semua jangan lupa masukkan garam pula dengan kiub ayam. Korang rasa la sesedap rasa korang kan.

6. Bila dah mendidih sikit tu boleh la keluarkan isi ayam tadi dan dicarik halus.

7. Bihun dah siap rebus bagi lembut atau rendam kira ok la tu. Tauge yang lebih tadi Ida rebus sekejap.

8. Buat sambal kicap tu. Caranya korang blend cili tu, lepas tu masak atas dapur dengan kicap dan sos tiram. Kacau la sampai pekat sikit. Jangan sampai pekat sangat. Macam berkaramel orang kata.

9. Dah siap semua tu, boleh la korang hidangka dan makan. Sedap kalau makan panas-panas tu.


Anak Ida si abang tu, hari ni dah berapa kali die makan.hahaha. Alhamdulillah


SELAMAT MENCUBA!

Post a Comment

6 Comments

  1. wahh, terima kasih untuk perkongsian resepi ni! sebelum ni pernah try tapi tak jadi huhu .

    ReplyDelete
  2. Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
    Assalamualaikum salam sejahtera warga group📢

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺👍🏻

    3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain

    5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.


    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .💪🏼


    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.

    ..........................................................................
    ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
    ....................................................................................................................................................
    ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
    ..........................................................................

    ▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4

    En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.


    Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570

    ReplyDelete