MUSIM DEMAM

Assalammualaikum...

Ramai anak-anak mula jatuh sakit musim ni. Ada yang demam, selsema, batuk dan ada pakej semua. Sama la jugak dengan anak-anak Ida.


Minggu lepas si Asyraf batuk, Ida tak bagi die ubat batuk. Suruh banyakkan minum air sebab musim panas pastu hujan. Alhamdulillah beberapa hari lepas tu dah sihat.

Lepas tu Aqil plak selsema, takde la teruk sangat. Ini 2 hari lepas die demam plak, suhu dah turun lepas kerap mandikan dan tuam. Semalam naik plak. Risau terus bawa ke klinik. Balik terus bagi susu, bagi makan ubat tidur. Malam tu tuam die lagi. Berjaga la sikit.

Hari ini bangun tidur alhamdulillah dah sihat. Padahal ubat demam memang ada je kat rumah sebagai emeegency tapi anak-anak dIda ni lain macam. Nak jugak pergi jumpa doktor baru la sembuh.hahaha.

Padahal kita cuba la nak saving sikit sebab dah ada ubat kat umah tapi die nak juga jumpa doktor. Takpelah alhamdulillah semua kuasa Allah untuk menyembuhkan. Hari ni riang ria die main, makan semua. Tak banyak sangat die makan mungkin mulut tak berapa sedap lagi. Tonsil semalam check pun nasib tak bengkak.

Anak-anak korang plak macam mana?

Musim panas..kejap hujan sekarang ni. Ida nasihatkan banyakkan minum air dan cuba kerapkan mandi kalau panas. Serius boleh tahan la panasnya, kering tekak rasa. Kalau korang ambil supplement jangan lupa makan tau!


5 KEPENTINGAN PENGAMBILAN PROTEIN UNTUK TUBUH BADAN KITA

Assalammualaikum..

Ramai yang tahu betapa pentinganya pengambilan protein untuk tubuh badan kita.
Protein sangat penting untuk pembentukan banyak organ, tisu dalam badan dan merupakan komponen utama kepada hormon manusia yang meransang fungsi psikologi.


Protein dalam badan kita terdiri daripada:
  • 66% air
  • 25% protein
  • 8% lemak
  • 1% kombinasi mineral dan vitamin
Kekurangan protein dalam badan kita akan menyebabkan sistem imun kita lemah, masalah lebihan air dalam badan, kehilangan pepejalan otot. Akibatnya otot jadi menggelebeh, membantutkan pertumbuhan, masalah penghadaman, masalah penghasilan darah dan masalah hormon.


Sumber protein ini kita boleh dapat dalam pemakanan ita seperti daging, ayam, ikan, kekacang dan banyak lagi. Tetapi cara memasak kita yang salah menyebabkan protein ni musnah. Sebabnya protein cepat musnah jika dimasak pada suhu yang tinggi. Jadi berapa sahaja tinggal protein untuk tubuh badan kita? Sanggup ke setiap hari nak masak stim dan rebus sahaja?

Tambah zaman sekarang semua orang nak cepat sehingga ayam yang dibeli disuntik, ikan terdedah dengan bahan merkuri dan banyak lagi. Jadi adakah protein yang kita dapat masih cukup dan selamat?

Tahu tak? Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang lemah dan kurang sihat. Bila ni berlaku,macam-macam penyakit akan berlaku.


Keperluan protein yang mencukupi sebenarnya kunci kesihatan yang optimum. Ini kerana protein sangat diperlukan untuk menghasilkan hormone, enzim, antibodi dan neurotransmitter. Sebanyak 25% daripada badan kita sendiri berasal daripada protein contoh seperti kuku, rambut, kulit, dan otot-otot.

5 KEPENTINGAN PENGAMBILAN PROTEIN UNTUK TUBUH BADAN KITA

1. Menggantikan sel-sel dan tisu yang mati atau rosak.

2. Mengawal proses badan

3. Mengekalkan jumlah dan komposisi cecair badan.

4. Mengangkut bahan-bahan seperti lipid, vitamin, mineral dan oksigen ke seluruh badan.

5. Melindungi badan terhadap penyakit melalui antibodi dan menguatkan sistem imun badan.

ESP SHAKLEE SUMBER PROTEIN YANG MENCUKUPI UNTUK TUBUH BADAN KITA



  • Menyediaan 9 asid Amino penting yang tidak dapat disediakan oleh tubuh badan kita
  • Diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral
  • Sangat sesuai untuk semua peringkat umur
  • sesuai untuk pesakit diabetis
  • 1 hidangan ESP ini bersamaan dengan 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu
  • Rendah lemak
  • Bebas kolestrol
  • Tanpa asid urik
  • Sangat mudah diserap oleh tubuh manusia


Klik di sini untuk order segera


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp : www.wasap.my/0174636210
Email : chintashoope@gmail.com 
No Id: 1074293 

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

TESTIMONI VITAMIN C SHAKLEE, CANTIK DAN SIHAT SELALU!

Assalammualaikum...

Kenapa ramai sukakan Vitamin C shaklee?




Manfaat yang boleh diambil oleh semua peringkat umur.

Vitamin C semulajadi, selamat untuk badan kita, tak menghasilkan toksin dan penyerapan yang sangat berkesan. Berbez dengan vitamin C yang lain kerana:
.
Sustained Release Vita-C Plus Shaklee 


1) Adalah vitamin C semulajadi dihasilkan dari jagung sebagai bahan utama selain citrus

2) Teknologi pelepasan masa yang menyebabkan 1 tablet Vita-C mampu bertahan selama 5 jam di dalam badan

3) Mengandungi bioflavanoid yangang meningkatkan lagi keberkesanan Vita-C dan mempunyai kesan tersendiri untuk kesihatan badan




Jom Ida kongsikan testimoni pengguna Vitamin C shaklee














Ini antara feedback mereka yang mengambil Vitamin C shaklee. 
Mereka sudah, anda bila lagi?

Klik di sini untuk order segera


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp : www.wasap.my/0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293


*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya


RESEPI SPIRAL CARBONARA YANG SEDAP DAN MUDAH

Assalammualaikum...

Akibat tergoda dengan iklan "Prego" dalam TV, anak-anak Ida mintak masakkan "Prego" katanaya. Siapa kata nak yang kuah putih bukan merah. So carbonara la tu namanya.hehe.


Jadi bermula kisahnya Mummy beli segala barang penting yang diperlukan untuk buat carbonara. Tapi kelainan sikit Ida gunakan spiral bukannya spagetti. Ikut la mana pun spagetti pun sedap.


Ini Ida kongsikan resepi spiral carbonara yang sedap dan mudah.

RESEPI SPIRAL CARBONARA YANG SEDAP DAN MUDAH



Bahan-bahan:
  • Spiral yang direbus
  • Prego Carbonara Cendawan ( ada yang jenis cheese, ikut citarasa korang )
  • Cendawan (ada yang fresh pun ok Ida beli yang dalam tin je)
  • Susu segar (full cream)
  • sosej
  • daging kisar
  • lobak merah
  • bawang merah dicincang
  • bawang putih dicincang
  • serbuk lada hitam
  • serbuk lada putih
  • garam
CARA-CARANYA:


1. Sediakan semua barang-barang di atas. Ikut banyak mana korang nak masak.

2. Masukkan planta atau minyak sedikit. Tumis bawang merah dan putih sampai garing.

3. Dah garing masukkan daging kisar tadi dan goreng sampai masak sedikit. Masukkan lobak merah.

4. Dah nampak semua agak-agak garing. Masukkan Prego Carbonara cendawan. Korang kena tuang dulu tau dalam mangkuk dan kacau sikit supaya tak berketul-ketul.

5. Lepas tu masukkan susu segar tadi. Kacau sampai sebati.

6. Masukkan bahan-bahan yang selebihnya termasuk la garam, serbuk lada putih dan serbuk lada hitam. Kalau nak rasa pedas citarasa Melayu tu, korang boleh la letak sedikit cili padi masa tumis tadi.

7. Bagi masak sampai kacau sekali sekala. Kalau nampak pekat sangat, tambah je air. Seimbangkan rasa die.

8. Dah siap. Hidanglah makan dengan spiral atau bahan lain. Terpulang citarasa korang


SELAMAT MENCUBA DAN SELAMAT MENJAMU SELERA!

si Aqil pun nak tunjuk mangkuk die. Suka dapat makan

SEGMEN BLOGWALKING BY CIKYAN

Assalammualaikum...

klik pada banner untuk join

6 PETUA ATASI MASALAH RESDUNG DENGAN BERKESAN

Assalammualaikum..

Masalah resdung ni dah menjadi kebiasaan kebanyakkan orang kita. Bila naik jerawat teruk, itu mesti ada kaitan dengan resdung atau hormon. Bila mula gatal hidung, bersin setiap pagi. Itu la resdung. Bila satu tahap boleh menyebabkan kita rasa sakit kepala teramat sangat, nafas berbau, sakit gigi dan sebagainya.



Resdung adalah virus kanser yang hidup di bawah lapisan kulit. Ia mengalirkan darah kotor yang menjadi punca kepada kerosakan organ-organ tertentu dalam badan.


Kadang kala kita ni tak sedar yang kita hadapi masalah resdung ni. Sebaiknya kenali simptom dan cuba mencegahnya dahulu.

Tanda anda ada masalah resdung
  • Hidung tersumbat
  • Lendir keluar daripada hidung & tekak
  • Muka berasa sakit dan berat terutamanya pada bahagian antara mata
  • Demam atau rasa tidak sedap badan yang berpanjangan akibat gejala di atas
  • Gejala alahan hidung seperti bersin, gatal hidung 
  • Hidung berair
  • Pening kepala
  • Rasa sakit disekitar pipi dan bahagian atas gigi
  • Rasa sakit di bahagian dahi dan di atas kening
  • Rasa sakit di sekitar atau belakang mata
  • Sakit tekak berpanjangan dan berulang-ulang

6 PETUA ATASI MASALAH RESDUNG DENGAN BERKESAN

1. Serbuk kayu manis


Caranya letakkan serbuk kulit kayu manis ke dalam secebis kain putih yang bersih. Ikat seperti sup bunjut. Gosokkan pada telapak tangan dan hidu berulang kali. Insyaallah dapat bantu mengurangkan masalah resdung

2. Bawang merah, biji sawi dan daun sireh


Ambil beberapa bawang merah dan hiriskan kepada beberapa bahagian. Ambil 2 helai daun sireh dan secubit biji sawi. Kemudian masukkan ketiga-tiga bahan tersebut ke dalam bekas yang berisi dengan air mendidih. Bila dah dicampurkan semua, bolehla di wapkan ke muka. Tutupkan kepala dan muka dengan kain tuala semasa proses wap tersebut.

3. Lidah buaya


Ia dianggap sebagai antiseptik untuk membantu mengurangkan masalah resdung. Ambil lendir lidah buaya dan titiskan ke dalam hidung. Ada orang kata nak lebih berkesan minum rebusan lidah buaya. Wallahuahlam

4. Cuka epal dan madu



Ambil 3 sudu besar cuka epal dan masukkan dalam secawan air suam dan campurkan sedikit madu.

5. Limau nipis dan daun pandan


Ambil 8 biji buah limau nipis dan 10 helai daun pandan. Hiris daun pandan halus-halus dan perah buah limau nipis.

Campur air perahan limau nipis dan daun pandan tadi. Kemudian ramas daun pandan tu sehingga air bertukar warna kehijauan dan tapis. Basuh muka dengan air bersih dahulu kemudian basuh muka dengan air perahan campuran tadi. Tunggu sehingga kering dan buat lagi setiap 3 jam sekali untuk kesan yang lebih baik. Dah selesai boleh la cuci muka semula dengan air bersih. 

6. Pengambilan supplement

Ini cara moden yang membantu atasi masalah resdung. Zaman sekarang semua nak mudah dan ini caranya. Semuanya dari bahan semulajadi, takde bahan kimia dan kesan sampingan.

Bagaimna set resdung Shaklee ni membantu atasi masalah resdung dengan berkesan?


1. ALFALFA COMPLEX

- Mempunyai kelebihan dalam mengurangkan keradangan sakit itu sendiri
- Ia kaya dengan sumber klorofil dan membantu mengurangkan keradangan terutama akibat dari ekzema, resdung, alergik dan gegata.

* Pesakit SLE tidak digalakkan ambil Alfalfa.


2. B COMPLEX

- B6 penting untuk pemuliharaan selaput lendir yang sihat dan membantu pengeluaran antibodi badan
- Membantu dalam pembinaan protein dalam tubuh
- Membantu hati menghasilkan glikogen yang diperlukan oleh kulit untuk menyingkirkan sel-sel mati
- Memelihara sistem saraf dan berfungsi sebagai anti-stress

3. VITAMIN C

- Bertindak sebagai anti-histamin tanpa perlu kita mengalami side effect dari pengambilan drugs anti histamin
- Menstabilkan pengeluaran histamin dalam tubuh
- Membantu mencegah penyempitan tiub bronkiol
- Meningkatkan fungsi T-Cell dan Macrophage (Fungsi sistem pertahanan badan, sel darah putih)
- Meningkatkan pertumbuhan tisu.


Testimoni 1: Dulu setiap hari bila bangun pagi mesti asyik bersin je sampai hidung jadi berair dan nak solat pun terganggu. Sekarang tidak lagi selepas pengambilan Set resdung Shaklee.



Testimoni 2: 10 tahun tanggung masalah resdung. Asal bangun je mula la asyik bersin je sampaikan muka naik gatal-gatal. Alhamdulillah sekarang tidak lagi selepas pengambilan Set Resdumg shaklee.



Nak order? sila klik


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp : www.wasap.my/0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

4 CARA NAK ORDER VIVIX SHAKLEE

Assalammualaikum...

Mungkin masih ramai yang tak tahu macam mana nak order Vivix atau beli produk Shaklee yang lain. Di sini Ida kongsikan entry ringkas 4 cara nak order Vivix Shaklee atau produk Shaklee.




4 CARA NAK ORDER VIVIX SHAKLEE

1. Melalui telefon




Ini cara paling mudah untuk tahu sama ada nombor pengedar itu masih sah digunakan atau masih menjual Shaklee.

2. Melalui whatsapp



Zaman sekarang semuanya nak berwhatsapp. Sampaikan kad kahwin pun guna whatsapp je.hehehe. Bagi mereka yang nak order Vivix dari Ida boleh terus klik kat link bawah ni. Jangan lupa bagitahu sekali nama dan di mana korang tinggal. Senang la Ida nak panggil nama korang. :)

www.wasap.my/60174636210

3. Melalui esell atau website 



Ini cara paling mudah untuk korang terus order tanpa perlu whatsapp atau hubungi Ida. Tapi sebaiknya mesej Ida untuk mintak pendapat atau konsultasi yang betul. Jangan beli secara melulu. Mana tahu korang mengandung tapi beli vitamin yang tak sesuai dengan korang. Tak boleh jugak kan. Melainkan korang memang dah biasa makan produk Shaklee.

Caranya korang boleh terus klik dekat logo kat bawah ni. Ada link terus ke tempahan dan cara pembayaran

Jangan lepaskan peluang dengan pembelian Twin Pack Vivix Shaklee.





Klik di sini untuk pembelian twin pack dengan segera






Jika korang masih tak faham macam mana nak order melalu esell ni, boleh baca caranya di link bawah ni


4. Walk-in ke Branch Shaklee



Korang boleh walk-in terus ke branch atau cawangan Shaklee yang berdekatan dengan tempat tinggal korang. Boleh gunakan ID Ida untuk membeli di sana.

ID 1074293
NURUL AQIDAH BINTI AZAHAR

>> senarai branch Shaklee di Malaysia <<


Jadi Ida harap perkongsian ringkas ni memudahkan korang untuk membeli Vivix atau produk Shaklee.


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya: 

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
Email : chintashoope@gmail.com 
No Id: 1074293 

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

SENARAI BRANCH ATAU CAWANGAN SHAKLEE DI MALAYSIA

Assalammualaikum...

Jika anda berminat membeli produk Shaklee secara terus di branch atau cawangan Shaklee yang berdekatan dengan tempat tinggal anda. Di sini Ida senaraikan branch atau cawangan Shaklee yang terdapat di seluruh Malayisa bagi memudahkan urusan anda membeli tanpa perlu pengeposan.



SENARAI BRANCH ATAU CAWANGAN SHAKLEE DI MALAYSIA

1. Shaklee Headquarters di Bandar Sunway Selangor 

Level 2, Sunway Geo Tower, Jalan Lagoon Selatan, Sunway South Quay, Bandar Sunway, 47500 Subang Jaya, Selangor 



Tel: 603-5622 3188
Fax: 603-5622 3199

Isnin hingga Jumaat: 10:00 am – 07:00 pm
Sabtu: 10:00 am – 07:00 pm

2.
Shaklee branch atau cawangan Shaklee di Kuala Lumpur

No 32, Jalan Seri Rejang 3, Pusat Industri Seri Rampai,
Taman Sri Rampai, 53300 Kuala Lumpur. 


Tel: 603-4142 1067
Fax: 603-4142 1027

Isnin hingga Jumaat: 10:00 am – 07:00 pm

Sabtu (Minggu 1 & 3): 10:00 am – 07:00 pm

3. Shaklee branch atau cawangan Shaklee di Penang, Pulau Pinang


No. 81, 83 & 85, Jalan Todak 6, Pusat Komersial Sunway Perdana,13700 Seberang Jaya, Pulau Pinang.


Tel: 604-383 8261
Fax: 604-383 8560

Isnin hingga Jumaat: 10:00 am – 07:00 pm

Sabtu (Minggu 1 & 3): 10:00 am – 07:00 pm

4. Shaklee branch atau cawangan Shaklee di Johor Bahru, Johor


47, 49 & 51, Jalan Molek 3/20, Taman Molek,
81100 Johor Bahru, Johor. 


Tel: 607–350 7245
Fax: 607–350 7804

Isnin hingga Jumaat: 10:00 am – 07:00 pm

Sabtu (Minggu 1 & 3): 10:00 am – 07:00 pm

5. Shaklee branch atau cawangan Shaklee di Kota Bharu, Kelantan (Pantai Timur)
319, Section 25, Bandar Kota Bharu, Jalan Sultan Yahya Petra, 15200 Kota Bharu. 


Tel: 609-747 8688
Fax: 609-747 7711

Isnin hingga Jumaat: 10:00 am – 07:00 pm

Sabtu (Minggu 1 & 3): 10:00 am – 07:00 pm

6. Shaklee branch atau cawangan Shaklee di Ipoh, Perak


32, Medan Istana 1, Bandar Ipoh Raya, 30000 Ipoh. 


Tel: 605-241 8260
Fax: 605-241 8263

Isnin hingga Jumaat: 10:00 am – 07:00 pm

Sabtu (Minggu 1 & 3): 10:00 am – 07:00 pm

7. Shaklee branch atau cawangan Shaklee Di Kota Kinabalu, Sabah


Lot 4.1, Neutron Point, Lorong Poin Neutron,
Jalan Lintas Khidmat, 88300 Kota Kinabalu. 


Tel: 6088-393 848
Fax: 6088-393 851

Isnin hingga Jumaat: 10:00 am – 07:00 pm

Sabtu (Minggu 1 & 3): 10:00 am – 07:00 pm

CARA NAK BELI PRODUK DI BRANCH ATAU CAWANGAN SHAKLEE

1. Hanya perlu pergi ke kaunter dan ambil nombor giliran

2. Isikan borang "ORDER FORM" atau borong pesanan dan isikan butiran yang diperlukan dan produk yang hendak dibeli.

3. Ada bahagian borang untuk isikan nombor ID shaklee. Anda boleh terus masukkan nama dan no ID saya iaitu 1074293 NURUL AQIDAH BINTI AZAHAR. Jika nak daftar sebagai ahli Shaklee boleh isi borang pendaftaran ahli dan tuliskan nama dan ID saya sebagai penaja. Bayaran pendaftaran ahli akan dikenakan sebanyak RM69 sahaja. 

4. Tunggu sehingga nombor dipanggil dan berikan borang pesanan itu pada staff di sana.

5. Pembayaran belian produk boleh dibuat secara Tunai atau Debit Card atau Credit Card.

6. Tunggu sehingga order diproses dan barang boleh diambil di Kaunter Pengambilan Barang

Dah siap!!

Ida harap perkongsian Ida ni membantu anda membeli produk Shaklee dengan lebih mudah.





Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya: 

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

8 KESAN MEROKOK KEPADA KESIHATAN DAN ORANG LAIN

Assalammualaikum...

Perbuatan merokok ni seperti perkara biasa bagi masyarakat sekarang mahupun di Malaysia ataupun di luar negara. Bagi mereka ini la "trend" sekarang, nampak macho kononnya.

Tahu tak kesan merokok ni bukan sahaja akan menyerang individu si perokok itu sendiri malah orang disekeliling mereka termasuk la anak-anak pun akan alami kesannya.



Dan paling menyedihkan merokok ni bukan sahaja memburukkan kesihatan malah boleh menyebabkan kematian. 

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), berkemungkinan apabila menjelang tahun 2020 akan dianggarkan 10 juta orang perokok di dunia akan mati dalam setahun. 




Daripada jangkaan itu, lebih 200 juta kanak-kanak dan remaja yang hidup sekarang akan mati akibat tembakau dan seramai 500 juta yang lain mati disebabkan serangan penyakit yang berkaitan dengan tembakau.

Ngeri kan? 

Tapi bagi perokok tegar ni bukannya mereka ambil kisah semua ni. Semuanya dianggap sebagai "khabar angin" sahaja di telinga mereka. Memang ajal maut di tangan Tuhan tapi diri sendiri yang taknak jaga kesihatan dengan baik kepada nak salahkan takdir.


Di sini Ida nak kongsikan 8 kesan merokok kepada kesihatan dan orang lain

8 KESAN MEROKOK KEPADA KESIHATAN

1. Mati pucuk



Jumlah sperma akan berkurangan atau cacat. Nikotin dalam rokok menyebabkan saluran darah ke alat kemaluan menjadi sempit dan tersumbat. Dan akhirnya berisiko kepada mati pucuk.

2. Sistem pernafasan



Saluran udara paru-paru bengkak, sempit dan terdapat lendir. Malah menghadkan fungsi paru-paru dan berlaku kesukaran bernafas atau semput. Lebih teruk jika individu itu ada masalah kesihatan seperti alahan, asma dan lain-lain.

3.  Sistem peredaran darah



Saluran darah menjadi sempit boleh menyebabkan tekanan darah dan dengupan jantung meningkat, kadar peredaran oksigen berkurangan. Paling teruk bila darah menjadi semakin pekat dan menyebabkan penggumpalan darah. Dalam keadaan ini berisiko kepada masalah jantung dan strok.

4. Sistem pertahanan badan



Tahu tak sebatang rokok boleh menghapuskan 50-100mg vitamin C dalam badan. Ini menyebabkan seseorang itu kerap jatuh sakit dan luka lambat sembuh.

5. Serangan jantung



Kadar peredaran oksigen berkurangan, salur darah tersumbat dan akhirnya boleh menyebabkan serangan jantung secara tiba-tiba.

6. Kanser paru-paru



Asap rokok mengeluarkan hampir 4,000 bahan kimia beracun dan 53 dari bahan kimia ini boleh mengakibatkan kanser. Merokok juga akan menambahkan risiko penyakit merbahaya seperti kanser paru-paru. Ia merupakan kanser paling kerap dialami golongan lelaki dan amat berkait rapat dengan tabiat merokok.


7. Memudaratkan kanak-kanak



Bagi mereka yang mempunyai anak atau mereka yang merokok dekat dengan kanak-kanak, asap rokok itu boleh menyebabkan otak kanak-kanak menjadi lembap dan terganggu. Malah berisiko kepada masalah kesihatan. Kesian la pada mereka yang sedang membesar. Lebih teruk perbuatan merokok ni mendorong mereka untuk merokok juga pada masa hadapan.

8. Bayi dalam kandungan



Bukan sahaja mereka yang berada di luar. Malah bayi dalam kandungan juga boleh mendapat kesan dari mereka yang merokok. 

Ini kepada ibu hamil yang merokok. Tahu tak, merokok boleh menyebabkan keguguran atau lahir tak cukup bulan. Kesannya sehingga mereka dilahirkan, boleh menyebabkan tumbesaran mereka terbantut. 

Dan mereka yang merokok di sekitar bayi yang masih kecil, anak-anak ni boleh mendapat jangkitan telinga, masalah pernafasan seperti pneumonia dan bronchitis, sudden infant death syndrome (SIDS) dan penyakit meningococcal.

bahan kimia dalam sebatang rokok

Sayangilah diri dan orang-orang disekeliling korang terutamanya keluarga yang tersayang!

Testimoni Vivix Shaklee







Jangan lepaskan peluang dengan pembelian Twin Pack Vivix Shaklee.

Klik di sini untuk pembelian twin pack dengan segera


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya: 

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya