4:46:00 PM

5 KEBAIKAN UTAMA VITAMIN C YANG MUNGKIN KITA TAK TAHU

by , in
Assalammualaikum...

Rata-rata orang kata kalau nak cantik kena la makan vitamin C. Kalau sakit makan buah oren banyak-banyak terutamanya ibu-ibu berpantang sebab sebenarnya memang banyak kebaikan vitamin C ni.




Dalam pasaran sekarang dah macam-macam Vitamin C yang terjual. Tak kira la dalam bentuk tablet ke, chewable yang boleh dikunyah-kunyah ke, bentuk serbuk dan ada juga dalam bentuk suntikan.


Related image

Tapi nak cakap pasal banyak-banyak vitamin C yang terjual, Ida sukakan vitamin C Sustained Release dari Shaklee ni.


Kenapa?

1) Adalah vitamin C semulajadi dihasilkan dari jagung sebagai bahan utama selain citrus

2) Teknologi pelepasan masa yg menyebabkan 1 tablet Vitamin C mampu bertahan selama 5 jam di dalam badan.

3) Mengandungi bioflavanoid yg meningkatkan lagi keberkesanan Vitamin C dan mempunyai kesan tersendiri untuk kesihatan badan.




Jadi Ida nak kongsikan 5 kebaikan utama Vitamin C yang mungkin korang tak tahu. 

1. Vitamin C berkesan mencerahkan kulit wajah dan badan secara sekata, licin, gebu, berseri.


-->> Customer Ida perasan kulit satu badan jadi cantik lepas makan vitamin C secara konsisten. Siapa ada jerawat belakang badan tu pun akan hilang. Kulit memang dah tak kering macam dulu lagi. 

2. Vitamin C membantu mengekalkan kelembapan kulit, menghilangkan bintik-bintik hitam, memudarkan jeragat dan lingkaran gelap di bawah mata.

-->> Paling ketara bila tumit kaki dah licin dan tak kering macam dulu

3. Vitamin C diperlukan untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu, fungsi kelenjar adrenal, dan juga mendapatkan gusi yang sihat dan gigi.

-->> Tanda orang yang tak cukup vitamin C akan selalu ada masalah gusi berdarah. So korang kena pastikan vitamin C dalam badan korang cukup pengambilannya.

4. Vitamin C membantu melindungi sel tubuh daripada kesan-kesan pencemaran atau radikal bebas.

-->> Vitamin C berfungsi sebagai antioksidan. Ia juga mempunyai bio flavonoid.

5. Vitamin C memainkan peranan penting dalam pengeluaran kolagen, yang membantu mencegah penuaan pra-matang.

-->> Ziana Zain yang cantik tu, amalkan vitamin C dari umur 19 tahun tau. Cuba tengok dia sekarang, maintain je nampak sentiasa muda.


Jadi siapa nak cantik masa umur 40tahun, 50 tahun nanti, kenalah amalkan vitamin C dari sekarang ye.

Testimoni 1: Dulu kulit tangan akan jadi menggelupas, kering selepas cuci pinggan atau baju. Kulit terasa semakin nipis. Sekarang dah tak perlu risau lagi selepas pengambilan Vitamin C.




 Testimoni 2: Resdung dah berkurangan selepas pengambilan vitamin C. Siap dapat bonus lagi, parut jerawat dah pudar, kulit muka pun bertambah glowing.




Testimoni 3: Terasa demam ke atau selesema, cepat-cepat makan vitamin C. Alhamdulillah dah tak terasa nak demam lagi.




Testimoni 4:  Sejak pengambilan vitamin C, gosok gigi pun dah tak berdarah macam dulu. Alahan pada habuk pun dah takde. Nak jatuh sakit selsema pun dah susah berbanding dulu.



Klik di sini untuk order segera



Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:


(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp : www.wasap.my/0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya


5:23:00 PM

"Chocolate Fan Giveaways by Sii Nurul"

by , in
Assalammualaikum



klik pada banner
4:56:00 PM

VITAMIN UNTUK STABILKAN HORMON SUPAYA KEMBALI NORMAL

by , in
Assalammualaikum..

Wanita ni mood diorang selalu berubah-ubah disebabkan oleh hormon. Kadang tu sampai muncung habis mulut-mulut. Mood swing la dan sebagainya. Dan tahu tak bila hormon kita tak stabil akan menyebabkan masalah lain boleh berlaku. Sebab itu la penting kita ni untuk stabilkan hormon dalam badan ni. 



Masalah yang selalu dikaitkan dengan hormon ni ialah kitaran haid tak teratur sengugut atau PMS, keguguran rambut, ekzema, menopause dan sebagainya.

Ramai sebenarnya mencari cara untuk stabilkan hormon ni terutamanya ibu-ibu selepas berkahwin ni. Hormon jadi tak betul kadang-kala. Semua benda jadi tak kena dan ada mula rasa emo dan stress.


Related image

Vitamin terbaik buat stabilkan hormon




GLA Complex Shaklee merupakan kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E.


[BORAGE SEED OIL]

Diperkaya dgn GLA (Omega 6 Fatty acid ) & 2 kali lebih GLA banyak dari EPO. Digunakan untuk :

  • Kesuburan
  • Period teratur dan lancar
  • Membantu meningkatkan susu ibu
  • Senggugut / PMS
  • Anti-keradangan
  • Rheumatoid Arthritis (RA),Sakit dada
  • Tekanan / Stress
  • Menopause symptoms,Eczema
  • Attention Deficit Hyperactivity (ADHA)
  • Stroke
  • Selsema
  • Lelah

[SUNFLOWER OIL/ MINYAK BUNGA MATAHARI]

Sumber Vitamin E utama & Anti Oksidan yg tinggi. Sesuai untuk:

  • Kulit berseri
  • Anti Penuan
  • Darah Tinggi
  • Elak jangkitan 
  • Pra matang Baby
  • Membaik pulih sel
  • Sering batuk
  • Jangkitan paru-paru
  • Eczema
  • Senggugut (PMS)
  • Rheumatoid arthritis (RA) (Elakkan sendi rosak)
  • Kencing manis
  • Breast pain
  • Menopause
Secara ringkasnya Ida boleh tekankan kebaikan GLA complex ni ialah:

  • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid.
  • Meningkatkan kesuburan.
  • Melegakan PMS (Pre-Menstuatation Syndrome)
  • Membantu dalam menangani menopause.
  • Menguatkan kuku & rambut.
  • Menjadikan kulit lebih sihat & berseri-seri.
  • Membantu menangani ekzema.
  • Melegakan simptom akibat Rhematoid Artritis.
  • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri.
  • Menguatkn immuniti badan.
  • Mempelahankn process penuaan.
  • Mengurangkn “blood clot” yang menyebabkan serangan jantung.
  • Mengawal kencing manis
  • Mengawal kolesterol.
  • Bagus untuk saraf

Jangan risau sebenarnya bukan wanita sahaja yang alami perubahan hormon ni tetapi juga berlaku pada kaum lelaki. Jadi kaum lelaki takde masalah pun nak makan GLA complex ni. Korang jangan ragu-ragu plak ye.hehehe

Testimoni 1: Tumit kaki dah tak merekah lagi. hitehead dekat hidung dan hilang malah kulit muka pun semakin lembap dan gebu. 


Testimoni 2: Period tak teratur selepas bersalin. Perut [un buncit semacam je. Selepas pengambilan GLA complex keputihan keluar dengan banyak, period pun dah kembali normal.


Testimoni 3: Cyst mengecut selepas pengambilan GLA complex selama 2 bulan. Darah hadi pun dah tak keluar berketul-ketul lagi.


 Testimoni 4: Period tak datan hampir 5 bulan. Selepas pengambilan GLA complex kolestrol semua terkawal, berat badan pun dah kurang dan period pun kembali stabil.'



Klik di sini untuk pembelian dengan segera




Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp : www.wasap.my/0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya
9:01:00 PM

SHOPPING RM200 KREDIT DI SGSHOP MALAYSIA

by , in
Assalammualaikum...

Kecoh kebelakangan ni pasal shopping dengan SGshop. SGshop ni sama je dengan mana-mana web online yang menjual pelbagai barangan tapi bezanya SGshop ni kita order barang direct dari China dengan harga yang berpatutan.



Ramai tahu beli barangan dari China memang murah sebab itu la kebanyakkan peniaga ni akan pergi ke China untuk ambil stok jualan.


Tapi kita ni yang biasa-biasa je takkan la sampai nak ke China nak membeli barang murah kan.


Masa bulan puasa baru ni Ida join giveaway dari +Ayue Idris so menang la kredit RM200 dari SGshop untuk shopping. So apa lagi siapa tak suka shopping kan, dapat free kredit lagi tu. Boleh shopping dengan hati riang.hehehe



Mulanya memang pening skit nak faham macam nak shopping dengan SGshop ni, sangkut kat kos penghantaran tu. Yelah berbeza skit sebab boleh pilih nak kelas service yang mana. Nak murah melalui laut la tapi lambat la skit. Kalau korang jenis tak bersabar tak sesuai.hehehe. 


Ini antara semua barang yang Ida dah shopping tu pun ada balance lagi. Takut tak lepas kos penghantaran nanti.

Mulanya Ida beli 3 barang je masa bulan puasa aritu sebab nak tengok kos die macam mana dan service. So bila dah dapat tu memang bagus, dalam keadaan baik. Sekali tu diorang antar barang malam, pukul 10malam kot. Jarang-jarang la budak penghantar nak datang kan. Tu pun die telefon dulu sebab dah malam, kata dah ada depan rumah.haha

Beg raya ooo..sempat pakai masa raya.hahaha

Gatal tangan nak shopping wallet baru padahal yang lama elok je lagi

Untuk anak-anak teruna la nak sangat skateboard. Berat, kos penghantaran pun mahal.huhu

Cadar tidur si Asyraf. Tak tahu size pe, so amik dua size berlainan. Nasib besar

Jadi ada baki lagi so Ida shopping la lagi 3 barang dan semuanya dah sampai semalam dalam keadaan selamat.

So siapa rasa nak cuba beli barang terus dari China boleh la singgah shopping kat web ni k..


SELAMAT BERSHOPPING!!
10:07:00 AM

7 IDEA MENARIK UNTUK DEKO BILIK TIDUR ANAK

by , in
Assalammualaikum..

Bila dah ada rumah sendiri mesti nak deko rumah sendiri kan. Nampak lebih cantik, elegan dan sebagainya. Bukan sahaja di ruang tamu tapi juga di dalam bilik tidur. Dan semestinya kita ni juga nak deko bilik tidur anak supaya nampak kemas dan comel. Walaupun tahu memang akan bersepah pun tapi nak juga deko bilik tidur anak-anak.



Ini ada beberapa idea menarik untuk deko bilik tidur anak-anak. Lebih baik deko untuk anak yang lebih dari seorang melainkan memang korang nak sorang je anak, siapa tahu kan.


7 IDEA MENARIK UNTUK DEKO BILIK TIDUR ANAK














Kalau tengok dalam google ada banyak lagi, so boleh la koran simpan untuk wishlist korang kalau nak deko bilik tidur anak nanti.

Kat bahagian dinding tu kalau nak nampak comel boleh la beli kraf yang dah siap kat kedai. Ala jenis tampal letak dindig je. Kat kedai DIY...daiso pun ada. Ida kalau pergi sana, geram-geram rasa nak beli. Tapi sebab belum ada rumah sendiri, so lupakan je. Kang beli simpan mereput plak.hahaha

So ni antara idea menarik untuk deko bilik tidur anak. Korang yang dah deko bilik anak, drop link url entry korang kat komen. Nanti Ida singgah. Nak juga tengok korang deko bili tidur anak macam mana. Sharing is caring kan.

3:42:00 PM

10 PETUA HILANGKAN JERAWAT DENGAN BERKESAN

by , in
Assalammualaikum..

Salah satu perkara yang semua orang tak suka ialah jerawat. Lagi parah bila jerawat tu bukan sahaja timbul seketul dua tapi ada sampai sakit bernanah. Memang sakit tau!. Jadi ada banyak sebenarnya petua untuk hilangkan jerawat ni dengan berkesan tapi bergantung pada kekerapan kita atau kesesuaian dengan kulit kita. Biasa la kulit kita semua bukannya sama.



Jerawat ni dengan kata mudahnya benjolan yang timbul disebabkan oleh pori tersumbat atau keradangan pada kulit bersama-sama dengan darah dan nanah.

Image result for petua hilangkan jerawat

10 PETUA HILANGKAN JERAWAT DENGAN BERKESAN

1. Air basuhan beras

Ni sangat mudah nak buat di rumah selalunya pada kaum ibu-ibu la kan. Sambil-sambil basuh beras nak masak nasi tu. Ambil sedikit lepas tu basuh muka. Biarkan dalam 15minit lepas tu cuci la. Setiap hari masak nasi so setiap hari la boleh cuci muka dengan air basuhan beras.

2. Baking soda

Cara ni Ida tak pernah buat lagi untuk hilangkan jerawat. Ada yang kata memang menjadi. Ambil dalam 2 sudu teh tu campur air. Buat macam pes. Lepas tu tepek dekat muka dan dibiarkan sampai kering. Dah kering basuhla.

3. Buah lemon

Dalam lemon ni askrobat L yang membantu mengurangkan keradangan pada kulit. Perah sedikit lemon dan sapu pada muka. Lemon bukan sahaja boleh membantu hilangkan parut malah membantu untuk membersihkan pori-pori muka kita yang tersumbat tu.

4. Putih telur

Ia bukan sahja membantu menghilangkan jerawat malah untuk kurangkan bengkak jerawat. Pecahkan telur dan asingkan. Sapu pada muka. Biarkan sehingga kering dan basuh. Kulit pun jadi tegang tayu.

5. Kulit kayu manis

Bukan sahaja membantu menghilangkan jerawat juga parut jerawat. Memang pedih skit kalau guna kulit kayu manis ni, tips ye masa sapu pada jerawat tu duduk depan kipas. Sejuk skit. Lagi satu jangan pakai terlalu banyak, cukupla sekadar sapu pada jerawat. Nanti boleh terbakar kulit tu. Cara lebih mudah ambil la beberapa batang kulit kayu manis ni korang blend siap-siap. Letak dalam bekas kedap udara. Nak guna, korang amik skit campur air atau madu pun boleh lepas tu sapu.

6. Aloe vera atau lidah buaya

Ini bukan sahaja bagus untuk lembapkan kulit malah untuk hilangkan jerawat. Potong skit daunnya ambil gelnya dan sapu pada muka. Bagus juga untuk hilangkan parut. Susah nak jumpa pokok lidah buaya sekarang ni. Kalau korang ada tanam bagi skit kat Ida.hehe. Ida pun sekarang guna aloe vera dalam bekas yang jual di pasaran sekarang.

7. Timun

Timun bukan sahaja makanan yang bagus untuk diet tapi juga bagus untuk hilangkan jerawat. Ada orang gunakan timun juga untuk masalah eyebag ni. Untuk hilangkan jerawat korang boleh blend timun, lepas tu sapu pada muka.

8. Uncang teh

Korang mesti ada minum teh kan dekat rumah. Uncang teh yang dah guna tu jangan buang lagi. Korang basuh dan simpan. Boleh gunakan untuk hilangkan jerawat. Ida pernah buat tapi tak tahan sebab terasa gatal je muka ni.huhu. Tapi lain orang lain gayanya so korang try and error k..

9.  Bawang putih

Ia merupakan satu bahan yang mudah didapati untuk hilangkan jerawat. Ia juga bertindak seperti antibiotik jadi bagus la untuk kurangkan rasa bengkak jerawat tu juga.

10. Ais batu

Ida suka guna ais batu untuk kurangkan bengkak jerawat dan sebenarnya juga membantu untuk hilangkan jerawat tapi Ida dah olah skit. Ida buat air batu tomato. Rasa lebih lembap je kulit. Kalau korang guna sebelum nak makeup pun bagus rasa fresh je kulit. Cubala! << ais batu tomato >>

Testimoni 1:


 Testimoni 2:



Testimoni 3:



Klik di sini untuk pembelian dengan segera




Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp : www.wasap.my/0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya
12:57:00 PM

6 PUNCA BERAT BADAN NAIK BUKAN SEKADAR DARI PEMAKANAN

by , in
Assalammualaikum...

Ada sesetengah orang tak perlu jaga makan pun, badan tetap maintain je. Ada sesetengah orang, kalau makan skit pun berat akan mula naik. Makan lebih lagila, mendadak berat badan naik.




Sebenarnya berat badan naik kadang kala bukanla disebabkan faktor pemakanan yang berlebihan sahaja, juga boleh disebabkan oleh faktor-faktor lain.


Image result for punca berat badan naik

6 PUNCA BERAT BADAN NAIK

1. Masalah penghadaman

Kita ni makan macam-macam, itu ini semua nak makan. Bila makan banyak tapi kita tak buang. Kalau makanan berkhasiat ok la lagi, bagus untuk kita tapi kalau makanan tidak berkhasiat. Lama-lama lemak makanan tu menempel dalam badan, usus sumbat. Jadi masalah lain pula. Sebab tu la penting supaya sistem penghadaman atau pencernaan kita ni lancar. Dan jangan lupa banyakkan minum air k..

2. Stress

Bila berat badan naik semestinya kita ni akan mula rasa tertekan atau stress, hilang keyakinan dan sebagainya. Bila keadaan ni berlaku, badan kita akan keluarkan hormon kortisol dan insulin akan bertambah dan membuatkan kita nak makan makanan yang berkalori tinggi. Perasan tak, bila kita stress kita akan cari chocolate, aiskrim dan sebagainya.

3. Makan makanan yang tidak berkhasiat

Ini salah satu faktor berat badan naik. Kita ni sebenarnya suka makan makanan yang mudah disediakan. Taknak susah-susah masak kat dapur. Nak benda yang cepat dan mudah. Bila kita tak makan makanan yang seimbang, nutrisi dalam badan kita tak mencukupi jadi tak dapat nak buat kerja-kerja dalam badan ni. Senang kata fungsi dalam badan kita ni jadi tak lancar..tergendala macam tu.

4. Usia semakin meningkat

Bila usia kita ni semakin meningkat, fungsi atau kekuatan dalam badan kita akan menjadi rendah. Segala benda yang kotor atau toksin dalam badan kita ni tak dapat ditapis dengan baik oleh sistem badan kita. 

5. Kurang tidur atau rehat

Badan kita ni sebenarnya memerlukan tidur selama 6-7 jam setiap hari untuk badan rasa lebih segar. Kalau tak cukup tidur malam, dapatkan rehat di siang hari walaupun sekejap. 

6. Berhenti merokok

Ini selalunya berlaku pada kaum lelaki. Bila seeorang tu mula berhenti merokok, selera makan diorang akan mula bertambah dan semestinya berat badan juga akan mula naik. Perasan tak siapa yang merokok ni badan die kurus je macam tak cukup makan, sebabnya badan die ada nikotin. Nikotin ni la menyebabkan lemak diorang mudah terbakar dan kurang rasa nak makan. 

Tapi adakah merokok cara terbaik untuk kurus? 

No..no..memudaratkan lagi ada la kesihatan korang. Mungkin ada cakap..ala orang dulu-dulu hisap rokok sihat je sampai sekarang. Sebabnya orang dulu persekitarannya bukan macam kita sekarang. Tanyala diorang ada ke makan junk food, fast food macam kita sekarang.





Elemen dalam Set Kurus Shaklee ni terbahagi kepada 3 bahagian

Stage 1 - Pecah dan cairkan lemak
Stage 2 - Singkirkan lemak (detox)
Stage 3 - Diet sihat bertenaga elak lapar

3 PROSES UNTUK MENURUNKAN BERAT BADAN

1. BAKAR


Lemak boleh dibakar dengan mengambil Lecithin Shaklee dan Omegaguard Shaklee. 

Apa beza makan lecithin dan omegaguard?

Omegaguard ini sebenarnya membantu membakar lemak lebih cepat berbanding Lecithin.

Pendekkan macam ni la, kita imagine kalau kita nak ke Siam, naik flight (omegaguard) lagi cepat sampai berbanding kita drive (Lecithin). Naik flight mmg mahal sebab kemudahan lebih dan mestilah cepat smpai ke destinasi. Macam tulah jugak dengan Omegaguard dan Lecithin.Sebenarnya kalau dapat makan 2-2 lagi superbb kan..

2. BUANG/DETOX

Kenapa kena detox?

Detox adalah proses membersihkan usus dimana toksin,lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Lepas dinding usus dah bersih barulah nutrien2 dapat diserap dengan lebih baik.

Apa bezanya Alfalfa dan Herblax?

Kedua-duanya mempunyai fungsi yang sama iaitu menyingkirkan lemak cuma Alfalfa disarankan kepada ibu-ibu yang sedang menyusukan,Herblax tidak digalakkan kepada mereka kerana dikhuatiri akan effect kat baby.

Herblax adalah julab semulajadi yang akan buat kita cepat rasa nak buang air besar sehari cuma 2-3kali jer. Takde la sampai korang rasa nak pengsan atau lemah badan. Tapi ada je ibu-ibu menyusu yang ok je makan Herblax ni, macam pengalaman Ida, Anak tak tahan, cirit die. Sebab itu la Ida amik Alfalfa je

3. MEMBINA

Cinch Shake dan ESP adalah 2 supplemen yang memberi sumber protein kepada kita.Ia membina dan mengekalkan otot,mengelakkan kulit menjadi mengeleber. 

Protein juga membuatkan kita rasa kenyang. Ia meningkatkan metabolisma kita,diet keterlaluan akan memperlahan metabolisma,itu akan menyebabkan badan kita kejap naik kejap turun cam yoyo.

Testimoni 1:


Testimoni 2:


Testimoni 3:





Klik di sini untuk pembelian segera




Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp : www.wasap.my/0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya
3:46:00 PM

7 PUNCA RESDUNG YANG MESTI KORANG KENA TAHU

by , in
Assalammualaikum...

Bila bangun pagi, rasa gatal je hidung tu. Mula la tergaru-garu, tersumbat hidung,asyik bersin dan sebagainya. Ini la tandanya korang ada resdung.



Menurut istilah perubatan tradisional, resdung adalah kerengsaan hidung yang boleh menyebabkan hidung dan organ-organ lain menjadi gatal dan menyebabkan ketidakselesaan.

Menurut istilah saintifik pula, resdung adalah virus kanser yang hidup di bawah lapisan kulit. Ia mengalirkan darah kotor yang menjadi punca kepada kerosakan organ-organ tertentu dalam badan.

Image result for punca resdung



Tanda seseorang tu ada masalah resdung

  • Hidung tersumbat
  • Lendir keluar daripada hidung & tekak
  • Muka berasa sakit dan berat terutamanya pada bahagian antara mata
  • Demam atau rasa tidak sedap badan yang berpanjangan akibat gejala di atas
  • Gejala alahan hidung seperti bersin, gatal hidung 
  • Hidung berair
  • Pening kepala
  • Rasa sakit disekitar pipi dan bahagian atas gigi
  • Rasa sakit di bahagian dahi dan di atas kening
  • Rasa sakit di sekitar atau belakang mata
  • Sakit tekak berpanjangan dan berulang-ulang
Apa punca-punca berlakunya masalah resdung ni?

1. Virus

Selalunya bila korang mula diserang selsema atau sinus. Bila selsema berlarutan dan menyebabkan rongga hidung korang tersumbat. Jika tidak dikeluarkan, akan menyebabkan resung.


2. Alahan

Sesetengah orang akan alami masalah alahan. Di mana menyebabkan pembengkakkan pada bahagian muka dan rongga ‘sinus’. Lalu mengakibatkan hidung tersumbat dan disertai dengan simptom-simptom resdung yang lain. Alahan ni ada banyak jenis, alahan habuk, alahan seaood, bulu kucing dan sebagainya.

3. Kerosakan gigi atau bahagian gusi. 

Kuman atau bakteria yang berada pada gigi dan gusi mula merebak ke rongga sinus dan menyebabkan resdung. Sebab itu la ada kes resdung ni, diorang akan terasa sakit gigi, gusi dan sebagainya. 

4. Merokok. 

Ini bukan sahaja tidak baik untuk kesihatan malah boleh menyebabkan resdung. Senang kata siapa yang merokok ni sebenarnya saja nak cari pasal. “Kotoran” dan “sampah” dari asap rokok akan terkumpul di dinding ‘sinus’ yang turut menyumbang kepada pembengkakkan dan penyumbatan saluran hidung terutamanya ketika selsema.

5. Kekurangan air dalam badan. 

Kita ni digalakkan untuk selalu minum air masak yang banyak supaya pengaliran dalam badan kita ni berjalan lancar. Apabila mukus terperangkap di dalam rongga hidung dalam jangka masa yang agak panjang, kandungan air akan tersejat lalu menyebabkan mukus semakin pekat. Hasilnya akan menyumbang kepada gejala resdung yang lebih teruk.

6. Struktur hidung yang berbeza atau tak normal

Setiap orang mempunyai bentuk muka atau tengkorak yang berbeza. Sebab itu la ahli forensik ni boleh mengenalpasti jantina, asal tengkorak yang dijumpai mereka melalui struktur muka. Struktur hidung yang senget atau ada retakan akibat kemalangan dan sebagainya boleh menyebabkan resdung.

Menurut Dr Hueston, saluran yang sempit, tumor dan lelangit yang terbuka boleh menutup bukaan di rongga ‘sinus’ lalu menghalang pembuangan mukus. Mukus yang gagal dibuang inilah yang menambah risiko jangkitan bakteria pada ‘sinus’

7. Keturunan

Jika melibatkan mana-mana penyakit juga akan dilihat pada faktor keturunan juga. Asthma dan sebagainya juga menyebabkan resdung.

Bagaimana produk Shaklee membantu mengatasi masalah resdung ni?




1. OMEGA GUARD

Omega Guard ni mengandungi Omega -3 dan Omega-6 yang bertindak sebagai anti- radang yang menyebabkan resdung. Sebab tu kalau ibu mengandung amalkan Omega Guard, insya-Allah bayi dalam rahim tak mewarisi eczema atau allergi yang lain.

2. ALFALFA COMPLEX

- Mempunyai kelebihan dalam mengurangkan keradangan sakit itu sendiri
- Ia kaya dengan sumber klorofil dan membantu mengurangkan keradangan terutama akibat dari ekzema, resdung, alergik dan gegata.


* Pesakit SLE tidak digalakkan ambil Alfalfa..

3. B COMPLEX

- B6 penting untuk pemuliharaan selaput lendir yang sihat dan membantu pengeluaran antibodi badan
- Membantu dalam pembinaan protein dalam tubuh
- Membantu hati menghasilkan glikogen yang diperlukan oleh kulit untuk menyingkirkan sel-sel mati
- Memelihara sistem saraf dan berfungsi sebagai anti-stress

4. VITAMIN C

- Bertindak sebagai anti-histamin tanpa perlu kita mengalami side effect dari pengambilan drugs anti histamin
- Menstabilkan pengeluaran histamin dalam tubuh
- Membantu mencegah penyempitan tiub bronkiol
- Meningkatkan fungsi T-Cell dan Macrophage (Fungsi sistem pertahanan badan, sel darah putih)
- Meningkatkan pertumbuhan tisu.

Testimoni 1:


Testimoni 2:



Testimoni 3: 


Testimoni 4:  



Nak order? sila klik



Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp : www.wasap.my/0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

Followers