Monday, April 17, 2017

CARA BETULKAN PERIOD TAK TERATUR SUPAYA KEMBALI NORMAL

Assalammualaikum...

Kita sebagai wanita ada satu masalah yang sentiasa merunsingkan kepala kita iaitu masalah period. Kita boleh dianggap normal kalau period masih datang pada tarikh yang sama setiap bulan, maksudnya tepat pada masa akan datang haid, kitaran haid teratur. Tapi menjadi satu masalah kalau period kita datang lambat atau terlalu awal atau datang 2 kali setiap bulan.






Banyak sebenarnya punca period tak teratur ni. Contohnya masalah berat badan berlebihan, pengambilan pil perancang, penyusuan, menopause, stress,masalah tiroid, ubat-ubatan dan banyak lagi.


Image result for masalah period

Jadi Ida nak kongsikan sedikit pengalaman Ida sendiri. Setahun yang lalu Ida mengalami masalah keguguran 2 kali berturut-turut tapi Ida redha sebab insyaallah ada hikmah semua ni. Sejak dari keguguran tu, Ida mengalami masalah period tak teratur. Setiap bulan mesti akan datang awal dari jangkaan. Sekali tu period Ida datang 2 kali sebulan.

Tapi setiap bulan memang tak pernah miss datang period tapi period datang terlalu awal. Kadang awal seminggu dari tarikh, kadang lewat 3 hari. Siapa tak risau kan. Mulanya Ida anggap mungkin hormon Ida jadi tak seimbang lepas keguguran tu. Tapi bila dah berbulan-bulan so Ida ni mula jadi stress. Yelah siapa tak stress kan bila period jadi gelong kan.

Bila berurut, scan semua takde masalah alhamdulillah. Jadi beberapa bulan lepas Ida cuba ikhtiar mengambil GLA complex. Sebelum ni memang Ida tak pernah cuba pun, hanya ambil Bcomplex sebab Ida fikr Ida terlalu stress.

Jadi 2 bulan lepas Ida start pengambilan GLA complex. Ikut pada cara pengambilannya, kalau nak period teratur ambil sehingga period yang seterusnya. Tapi Ida ambil GLA complex sehingga hari ke-15. Jadi period kalau datang selama 7 hari, kira la sampai ke hari 15. Kalau ikut pada period traker tu. Time tu waktu subur kita.

Alhamdulillah belum habis 1 botol pun, period Ida dah kembali teratur. Syukur alhamdulillah sangat-sangat. Itu la sebelum ni gatal sangat taknak ambil.hehehe. 

Tapi berlainan pula pengalaman kawan Ida yang belum berkahwin tapi ada masalah period tak teratur. Selepas pngambilan 1 botol, period masih tak teratur tapi Ida nasihatkan supaya teruskan pengambilan. Alhamdulillah pada bulan ke 4 so dalam 4 botol die ambil. Period die kembali normal. Sekarang dah jadi isteri orang pun.hahaha.

CARA BETULKAN PERIOD TAK TERATUR

1. Kalau ada masalah berat berlebihan, cuba kurangkan berat badan tu tapi ingat jangan sebarangkan ambil ubat kurus sebabkan pengambilan ubat kurus sebarangan juga salah satu punca haid tak teratur.

2. Bagi mereka yang ambil pil perancang tu, boleh la stop. Jangan ambil dalam jangka masa yang lama sebabnya ia menganggu hormon. Dari cerita kawan-kawan Ida yang ambil pil perancang ni semuanya 100% period tak teratur dan boleh menyebabkan susah nak hamil. Nak merancang, merancang sendiri je.hehehe.

3. Jaga pemakanan. Ini juga penting sebenarnya supaya badan ada cukup nutrisi. Pemakanan seimbang insyaallah kesihatan juga akan lebih baik. Taknyah la makan junk food ke fast food, tak boleh berhenti, kurangkan.

4. Elakkan stress. Ini sebenarnya agak sukar juga kan. Kita ni boleh terlibat dengan bermacam-macam jenis stress. Stress dengan kerja la, kewangan la dan banyak lagi. Jadi cuba untuk lakukan riadah diluar. Beri ketengan kat minda dah hati tu. Dan jangan lupa banyakkan dekat dengan-Nya.

5. Banyakkan minum air supaya kita dapat kurangkan rasa panas dalam badan. Elak dari kekurangan air dalam badan. Bila badan rasa segar, insyaallah stress pun takde kan.

6. Pengambilan supplement juga membantu. 

Bagaimana GLA complex ni membantu betulkan period tak teratur?




Ini kerana setiap kapsul mengandungi lebih 300mg GLA yang mana ianya sumber terbaik Omega-6. Ia digabungkan dengan minyak sunflower dan vitamin E untuk tingkatkan keberkesanan dan kestabilan. 


Testimoni 1: Puan ni tak datang period hampir 6bulan. Period jadi tak teratur sejak ambil macam-macam jenis produk kurus. Sampai sanggup ambil yang takde kelulusan. Sekarang ni period dah stabil malah selera makan pun terkawal.



Testimoni 2: Selalunya bagi BF mom memang normal kalau tak datang period lebih dari 1 tahun tapi kalau bukan fully bf period tak datang memang kita akan risau. Jadi akak ni fikir mungkin disebabkan fakto hormon, so cuba ambil GLA complex. Alhamdulillah sekarang period dah lancar keluar.



Klik di sini untuk pembelian dengan segera






Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya
Reactions:

4 comments:

  1. memang kena kurangkan berat badan untuk betulkan period ni, doktor pun cakap cam tu gak

    ReplyDelete
  2. susah nak cakap pasal stres... bila keje banyak memang stres... huhuhu.. period kadang tak menentu...

    psssttt... terima kasih sudi join Segmen Nak URL Blog #29. Blog ini tersenarai di http://www.mialiana.com/2017/04/senarai-url-blog-29.html . Pemenang akan diumumkan pada 19/4/2017. (^_^)

    - Mia Liana

    ReplyDelete
    Replies
    1. stress tu mmg sllu..heheh..tu hormon kdg ting tong

      Delete

Google+ Followers