10 KEBAIKAN SERAI UNTUK KESIHATAN

Assalammualaikum...

Biasa la kadang-kadang kebuntuan juga la nak update blog ni. Tambah Ida menag suka share bab kesihatan dan kecantikan ni so kenala study dulu kan.



Cakap psal serai. Siapa la kalau tak pernah gunakan serai kan. Kalau boleh setiap rumah mesti ada tanam pokok serai ni. Nak buat nasi goreng pun sedap kalau letak hirisan serai ni. Ini santai-santai Ida nak kongsikan 10 kebaikan serai untuk kesihatan .



10 KEBAIKAN SERAI UNTUK KESIHATAN

1. Memutihkan gigi 





Bagi perokok masalah gigi kuning memang biasa kita lihat tapi ini akan menganggu penampilan sesorang. Jangan risau, tumbuk halus 2 batang serai yang dipotong kecil dan campur sedikit kapur dan gosok pada gigi. Lakukan 3 kali seminggu dan lihat perubahannya.

2. Mengatasi masalah perut 




Teh serai mampu mengatasi gangguan pencernaan, sakit perut, perut berangin, kejang usus dan cirit birit. Serai membantu mengurangkan angin dalam usus sekaligus mencegah pembentukan gas berlebihan.

3. Serai sebagai 'Pain Killer' 




Kita ni bila sakit gigi, sakit otot dan sendi mesti akan cari ubat tahan sakit atau pain killer. Apa kata selepas ni minum teh limau campur serai. Ia akan membantu sebagai ubat tahan sakit korang.

4. Detoksifikasi




Serai dapat membantu melancarkan pemubuangan air kecil sekaligus membersihkan organ pencernaan, hati, pankreas, pundi kencing dan buah pinggang.

5. Melegakan senggugut




Bila datang bulan, wanita memang akan mengalami masalah sengugut yang teruk. Ada tu sampai berguling-guling atas katil. Apa kata amalkan teh serai setiap pagi masa datang bulan.Malah rasa nak muntah pun boleh hilang. 


6. Agen pencegah kanser 




Setiap 100 gram serai mengandungi anti oksidan pencegah kanser. Elemen semulajadi yang terdapat dalam serai dipercayai boleh mematikan sel kanser aktif tanpa merosakkan sel sihat.

7. Menurunkan tekanan darah




Serai juga membantu untuk turunkan tekanan darah dan merangsang peredaran darah dengan lebih baik. Malah amalan minum segelas air serai setiap hari membantu menurunkan hipertensi.

8. Mencantikkan kulit




Penggunaan daun serai juga sudah tidak asing dalam bidang kosmetik. Kandungannya membantu untuk menghilangkan jerawat dan dijadikan sebagai penyegar wajah.

9. Mengubati infeksi kulit




Serai memiliki kandungan zat anti-mikroba dan anti-bakteria. Kandungan tersebut berguna khususnya dalam mengubati infeksi(jangkitan) pada perut, usus, saluran najis dan luka. Serai juga banyak dipercayai dapat menyembuhkan berbagai macam penyakit seperti infeksi kulit, tipus, keracunan makanan, dapat juga menghilangkan bau badan.

10. Sebagai diuretik




Serai juga diketahui berkhasiat sebagai diuretik, meredakan kejang-kejang otot dan anti-rematik. Caranya dengan merebus akar serai dalam 5gram kemudian minum air rebusan segelas/ Amalkan 2 kali sehari.


SEMOGA MEMBERI MANFAAT!

2 comments:

Followers

social network

APDM SAPS