DIY FLASH CARDS

1:45:00 PM

Assalammualaikum...

Dua hari lepas Ida saja la datang idea-idea dari group Homeschooling ni nak latih anak-anak belajar dari rumah. Rasanya sejak masuk group ni terasa macam-macam idea nak buat untuk pembelajaran anak-anak. Nak penuhkan aktiviti di rumah.



Nak kata anak-anak Ida jenis suka tengok tv tak la jugak.Ida pun takkan buka kartun yang merepek-repek ni. Selalunya buka yang membantu pembelajaran diorang. Asyraf banyak belajar sebenarnya dari cerita-cerita kartun dalam tv. Ada benda tak elok Ida akan betulkan. Cakap pun nak "speaking" je.huhuhu

DIY FLASH CARDS

Idea ni datang tiba-tiba je kebetulan anak-anak dok mengacau mummy die update blog so mummy pun berhenti kejap dan mulakan operasi.

Terjumpa la buku mewarna binatang yang Asyraf dah memang tak guna dah. Ida potong dan buat la flash cards kat die.


Kertas guna kertas kotak je dan tulis sendiri. Simple guna barang yang ada tapi xpelah anak-anak suka. Hari-hari mintak ajar walaupun die dah tahu sebenarnya nama binatang tu.

Buat ibu-ibu yang nak try Homeschooling untuk anak-anak boleh la join group ni. Korang boleh belajar dari sana


You Might Also Like

2 comments

  1. Teringat pula zaman kanak-kanak dulu, arwah tok wan siap buat carta ABC, 123 dan alif ba ta untuk ajar di rumah ^-^

    ReplyDelete

Followers

TRAVEL DESTINATION

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)