9 TIPS BERHENTI MEROKOK DENGAN MUDAH,CEPAT DAN BERKESAN

11:21:00 PM

Assalammualaikum...

Harga rokok sekarang semakin lama semakin naik kan? Itu pun masih ada jugak yang tegar hisap rokok. Tak kisah berhabis duit asalkan boleh melepaskan gian nak hisap rokok. Sepam dua pam pun jadi la asalkan hilang ketagih tu. Ini ada 9 tips berhenti merokok dengan mudah,cepat dan berkesan Ida nak kongsikan.




Walaupun Hari Anti Merokok diadakan setiap 31 Mei setiap tahun untuk menyedarkan masyarakat tapi masih ada juga yang berdegil. Tahu tak kira-kira 5.4 juta kematian akibat merokok dilaporkan di seluruh dunia setiap tahun?



9 TIPS BERHENTI MEROKOK DENGAN MUDAH,CEPAT DAN BERKESAN

1. Banyakkan minum air



Minum air banyak sentiasa digalakkan sebab bagus untuk kesihatan. Bagi perokok pula ada 1 kaedah yang dicadangkan oleh Dr.Brunilda Nazario dari University of New Mexico katanya menghisap air dengan menggunakan straw akan merembeskan bahan kimia dopamine yang akan mengurangkan stress dan depresi. Die seakan menghilangkan rasa nak merokok.

2. Memberus gigi secara kerap.



Ada orang cakap senang je nak tengok perokok ni,gigi die mesti jadi kuning. So kerapkan la gosok gigi sebab ia membantu untuk hilangkan rasa nak merokok.

3. Cari zon anti merokok



Ni bagi perokok yang memang tak leh tahan tengok orang hisap rokok. Selalunya time rehat la atau waktu lunch. Apa kata korang melepak makan tempat yang anti merokok. Kan bagus tu. Pengaruh kawan-kawan yang menhisap rokok memang akan meyebabkan kita rasa nak merokok. Betul kan?

4. Catat segala sebab kenapa korang nak berhenti merokok



Tulis apa sebab korang nak berhenti merokok. Mesti ada sebab kan? Kalau yang bujang contohnya la kan. Sebab nak kahwin dah janji dengan tunang. Kalau yang dah berkahwin mestilah nak berhenti sebab anak-anak kan?

5. Aktifkan gaya hidup



Lakukan aktiviti-aktiviti riadah contoh bersiar-siar,berbasikal dan sebagainya. Ini menyebabkan korang leka dan mudah nak lupakan tabiat merokok tu.

6. Letakkan sesuatu dalam makanan.



Kalau dulu korang kalau bosan mesti nak hisap rokok kan? Apa kata korang gantikan dengan gula-gula atau apa-apa snek dalam makanan tu.

7. Sentiasa mengawal mood


Ada sesetengah orang bila stress je mesti die akan merokok. Apa kata kawal skit emosi korang tu. Macam mana? Mudah je...banyak dekatkan diri dengan-Nya,banyakkan membaca Al-Quran dan istighfar.

8. Kuatkan semangat dan kesabaran



Macam orang nak kuruskan badan juga. Mesti konsisten dan sabar. Begitu juga dengan perokok. Korang kena kuatkan semangat dan sabar. Fikirkan apa yang korang tulis atau target korang nak berhenti merokok sebab apa. Contoh untuk anak-anak. Bayangkan muka anak-anak tu. Atau ada sebab nak dapatkan anak-anak. Sebab bagi pasangan suami isteri yang masih belum ada anak. Kalau si suami hisap rokok,memang doktor akan cadangkan supaya berhenti hisap rokok.

9. Pengambilan supplement




Ini salah satu cara yang mudah Ida nak cadangkan dengan pengambilan Vivix ShakleeIni kerana Vivix akan memulihkan DNA dengan cara membuang nikotin pada tahap sel-sel DNA. Jadi DNA akan kembali pulih dan dengan sendiri akan menolak bahan asing nikotin dari tubuh. Vivix Shaklee BUKAN terapi pengganti nikotin. Tapi ianya terapi membuang nikotin.

Dengar apa kata Bro ni selepas 14tahun menjadi perokok tegar dan mula berasa bosan.


Berhenti Merokok Dengan Cepat untuk Selama-Lamanya from iReach HD on Vimeo.

Kalau korang masih fikirkan anak-anak atau pun keluarga tersayang. Jangan segan silu nak hubungi Ida k...renung-renungkan sampai bila korang nak hisap rokok tu.

Nak order? sila klik di sini




Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.

You Might Also Like

0 comments

Followers

TRAVEL DESTINATION

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)