10 TIPS TURUNKAN BERAT BADAN DALAM SEBULAN SECARA SIHAT

3:17:00 PM

Assalammualaikum...

Masih ramai yang belum berjaya turunkan berat badan sebabnya tak konsisten dan ada yang tak boleh tahan tengok makanan yang sedap-sedap depan mata. Lebih-lebih lagi makanan kegemaran korang. Ni Ida nak bagi 10 tips turunkan berat badan dalam sebulan secara sihat.



Kalau korang perasan diet Atkins contohnya la tak boleh makan nasi,benda-benda yang ada karbohidrat kan. Bila dah berjaya kurangkan berat badan tapi kita dah stop diet Atkins berat badan kembali macam dulu malah bertambah-tambah. Bak kata memang tak boleh menipu diet walaupun sehari.


10 TIPS TURUNKAN BERAT BADAN DALAM SEBULAN SECARA SIHAT

1. Pengambilan protein


Protein sangat penting dalam diet korang. Cara mudah kalau korang taknak makan makanan sumber protein,korang cuba cara ni.

Bancuh susu yang semestinya mengandungi protein+oatmeal+buah-buahan+kekacang

Mesti sedap dan mengenyangkan kan?

2. Pengambilan sayur-sayuran.


Ramai yang tak suka nak makan sayur yang banyak. 

Potong kecil-kecil semua sayur-sayuran contoh bayam,kobis,carrot,timun + low fat mayonise dan gaulkan semuanya dan makan.

Ada tips yang Ida baca,makan timun sahaja bagus untuk gantikan sebagai air semasa bersenam atau melakukan aktiviti lasak. Malah mengenyangkan,sihat pun sihat.

3. Berpuasa


Hah...apa lagi berpuasa la sememangnya bantu untuk turunkan berat badan.

4. Kira kalori makanan

Sebaik-baiknya kira kalori makanan korang. Kalau ada yang belum dapat Ebook Ida,dalam tu Ida ada kongsikan jumlah kalori dalam setiap makanan terutamanya makanan Asia la yang memang suka makanan yang berlemak dan berminyak.

5. Pengambilan kafein


Kafein ni sebenarnya boleh bantu turunkan berat badan sebab die bantu elakkan stress tapi jangan la minum berlebihan plak. Cukupla sekadar 1/2 cawan je setiap hari.

6. Menulis


Sebenarnya bila menulis ni membantu untuk turunkan berat badan. Macam mana? Ambil masa 10-15minit setiap hari dan tulis apa target atau goal korang nak turunkan berat badan. Contohnya: Harini aku nak makan nasi 3 kali sehari dengan banyak sayur-sayuran. Buat sukatan berapa kalori. So mindset dan setting..ok hanya ni sahaja ko akan makan arini. Mudah kan?

7. Main game


Ni tabiat pemain game tegar. Bila main game akan jadi leka so dah terlupa nak makan apa jenis snek depan mata. Tapi jangan lupa plak time makan ye..teruatamanya sarapan pagi.

8. Membaca


Bila mula membaca akan menyebabkan korang akan lebih rasa nak belajar,nak tahu,terasa dan suka apa yang korang baca. Ini membantu korang untuk lebih positif dan berasa yakin dengan diri korang.

9. Pengambilan zinc seharian

Ramai yang tak tahu sebenarnya pengambilan zinc pun boleh turunkan berat badan. Sebab apa ia bantu kita untuk kawal emosi atau stress bab kata kawal mood korang la. Yelah bila kita tak dapat nak berat badan yang kita nak mula la nak stress kan.

10. Pengambilan supplement


Selain itu korang boleh ambil supplement dan makanan tambahan dalam diet korang. Ingat ye..supplement ni hanya membantu yang penting mindset dan target korang. Jangan hangat-hangat taik ayam je. 

rujukan :healthytoday.com 


Nak order? sila klik


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.

You Might Also Like

3 comments

  1. Nice tips, tension je rasa tgk berat ni naik je x turun2 even bulan pose XD

    ReplyDelete
  2. tips yg berguna bagi mereka yang nak turunkan berat badan.... best..!!

    ReplyDelete

Followers

TRAVEL DESTINATION

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)