3:06:00 PM

PERCUTIAN DI GENTING HIGLANDS

by , in
Assalammualaikum..

Pada entry raya minggu lepas Ida ada ceritakan yang Ida balik ke utara untuk beraya di sana. Perjalanan balik ke sana kami singgah ke Genting Highlands untuk bercuti. Sebenarnya tak rancang pun,dalam 15minit macam tu la nak lepas Genting Sepah Ida kata kat en suami kesia dekat Asyraf asyik kata nak jalan-jalan je. Cakap punya cakap,tup-tup terus en suami masuk naik ke Genting Highlands.



Ida cakap just overnight sana je taknyah check in sebab just nak bawa anak-anak jalan dalam tu je tengok pemandangan. Sekali en suami kata check in jelah kat Hotel First World. Sekarang ni Genting Highlands dah ada sistem baru. Kalau dulu nak check in hotel kena beratur,tapi sekarang dah ada mesin untuk check in hotel. Nanti die akan keluarkan sekali kad kunci bilik. Kan senang. Sori tak sempat nak snap gambar sebab masa tu masing-masing penat. Aqil plak taknak dok diam,orang pun ramai.


nak ambil gambar bilik pun tak sempat sebab check in sehari je

harga bilik ni RM230

Masuk je dalam bilik berehat la kejap sebelum nak turun berjalan dan makan malam kat bawah nanti. Mandikan anak-anak dan solat semua time tu la baru Aqil nak tidur. Tadi nak tidurkan die taknak plak.

selfie skit dgn Aqil kat Kenny Rogers

Kesian kat en suami punya kami tunggu makanan steak die tak sampai. Kami anak beranak dah habis makan pun tak sampai. Sekali tanya orang tu tak masak pun. Aduh. Pastu takpelah kitorang jalan-jalan dan suami beli burger Marrybrown jelah bawa naik makan dalam bilik. Jalan sekejap je esok baru nak pusing semua.


Disebabkan kami tak dapat free breakfast so bangun pagi kena cari sarapan dulu la. Ingat nak makan kat food court je sekali tak buka lagi. Dah tak jumpa makanan yang halal so kitorang makan dalam cafe hotel je setiap seorang RM24.50,2 orang dah RM49 anak-anak FREE. So jimat la jugak dari makan kat luar. Korang makan la sampai lebam sebab buffet kan. Selepas sarapan kami naik atas untuk check out sebelum kul11. Kemas-kemas simpan barang dalam kereta so terus masuk dalam untuk indoor game.


Asyraf nak sangat masuk dalam Believe or Not sebab die nampak rangka dinasour kat luar. Bila tanya seorang dewasa RM25 kanak-kanak RM20. Fikir macam membazir so kami turun nak beli tiket kat bawah. Package untuk indoor kanak-kanak termasuk masuk Believe or Not dalam RM100 ok la semua game banyak kali pun takpe boleh main dari bayar satu-satu kan.




tinggi tak en suami Ida.hehehe

Best jugak la masuk dalam ni sebab ada seksyen yang kita boleh uji minda kita. Ada satu tu bilik penjara orang yang kena gantung. Peh seram agaknya dah berapa ribu orang dah kena gantung dalam tu. Pastu kitorang just pusing main dengan anak-anak je. Kalau amik package indoor&outdoor lagi murah tapi anak-anak kecil lagi so indoor jelah. Tunggu anak besar skit boleh la bawa main roller cooster.







Dah habis puaskan hati Asyraf naik semua game indoor tu, en suami ajak main bowling kebetulan semalam ada masuk tengok kat dalam. Asyraf pun teruja nak main sekali. Nasib la memang diorang bagi budak main tapi kena pantau la..


Disebabkan Aqil buat perangai sebab dah penat. Mummy main kejap jelah. Si daddy dengan Asyraf jelah yang main.huhuh

Dah habis main semua ni masing-masing dah penat. Masuk je dalam kereta anak-anak semua tidur. Ida dengan suami lapar so kami drive thru jelah makan dalam kereta.

Kesempatan yang ada ni juga Ida ucapkan SELAMAT HARI RAYA!


9:28:00 PM

10 PERKARA AKAN DIALAMI OLEH IBU HAMIL SELAMA 9BULAN

by , in
Assalammualaikum...

Teruja dengan perut yang semakin membesar,anak dalam kandungan semakin aktif. Perasaan teruja tak dapat digambarkan lebih-lebih lagi bagi ibu yang buat pertama kalinya akan menimbang cahaya mata tak lama lagi. Semakin hari semakin terasa debarannya.


Sepanjang tempoh kehamilan,banyak perkara yang akan dihadapi oleh ibu mengandung. Masa ni sememangnya para ibu tabah dan sabar menghadapinya untuk anak dalam kandungn. Di sini ada 10 perkara akan dialami oleh ibu hamil selama 9bulan.


10 PERKARA AKAN DIALAMI OLEH IBU HAMIL SELAMA 9BULAN

1. Asyik Ke Bilik Air



Tidak sah namanya jika wanita hamil tidak ke bilik air lebih daripada lima kali sehari untuk buang air kecil sahaja. Dari awal kehamilan sampai nak hampir bersalin, bilim air bagikan teman akrab korang. Kadang-kadang rsa tidur jelah dalam tandas.


Ida kalau berjalan jauh agaknya berapa kali berhenti nak ke tandas. Bising kadang-kadang en suami pun.

2. Mata rabun

Pertambahan hormon menyebabkan mata kering, gatal dan tak selesa lebih-lebih lagi yang pakai kanta lekap. Untuk rasa lebih selesa, kurangkan waktu bekerja di depan komputer dan kerap cuci mata.


3. Payudara Terasa Sengal


Sakit berdenyut-denyut sama seperti hendak datang haid. Jangan bimbang tu sebenarnya proses payudara bersiap untuk proses penyusuan susu bagi bayi yang akan lahir. Saiz payudara juga akan semakin membesar mengikut usia kehamilan.


4. Gusi Berdarah



Ada ibu hamil yang akan mengalami masalah gusi kerap berdarah terutama ketika memberus gigi. Kurang kalsium juga salah satu penyebab gusi berdarah so ibu mengandung jangan abaikan dan pastikan korang menjaga gigi korang sebaiknya.


5. Rambut Lebih Lebat


Ramai wanita hamil mengalami hormon yang menyebabkan rambut menjadi lebih lebat, berkilau dan lebih cantik. 


6. Kerap Terlupa




Masalah ni sementara je tapi ada juga berkeklan. Itu perkara biasa sebab Ida sendiri alami sampai sekarang.

7. Kulit hitam

Ada wanita yang mengalami bercak gelap di dahi atau di bahagian tubuh lain. Masalah ini dikenal sebgai chloasma atau melasma disebabkan hormon yang mengganggu pigmentasi kulit. Ia tidak berbahaya dan hanya bersifat sementara.


8. Masalah Kekejangan




Masalah ini selalunya berlaku masa sedang tidur. Kaki akan kejang tiba-tiba dan rasa sakit macam kena cucuk jarum dan kebas. Masa ni suami la kena banyak membantu. Malah kekurangan kalsium juga salah satu penyebabnya.


9. Perut Terasa Panas

Perut terasa panas adalah gejala normal terutama di akhir kehamilan. Ini kerana ibu kerap makan atau minum sebelum tidur.


10. Masalah Sembelit

Perkara normal yang ibu hamil akan alaminya. Sebab itu la ibu hamil dinasihatkan banyak makan sayur-sayuran,buah-buahan dan banyak minum air.



Sakit Tulang Belakang & Lenguh2 Badan Buat Ibu Ini RImas, Sampailah.... from iReach HD on Vimeo.

Ibu yang hamil & menyusu memerlukan banyak kalsium. Kalau tak cukup, jadilah macam ibu muda ini. Lebih kesian, gejala kekurangan kalsium membuatkan gigi anaknya juga decay...


Nak order? sila klik





Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya
2:12:00 PM

8 TANDA NAK BERSALIN SUPAYA SEMPAT KE HOSPITAL

by , in
Assalammualaikum...

Pengalaman bersalin bagi setiap wanita amat la berbeza. Ada ibu-ibu yang merasakan seperti perut memulas hendak membuang air besar, sakit belakang, perut rasa nak pecah je dan sebagainya. Pada kandungan berusia 28minggu ibu-ibu akan mula mengalami pengecutan rahim yang normal secara fisiologi, ia dinamakan pengecutan rahim Braxton-Hicks.




Pengecutan rahim pada masa ni selalunya jarang-jarang dalam masa 30minit. Semakin meningkat hari akan berlaku dalam masa 15minit. Dan akan semakin cepat hingga saat nak bersalin. Jadi para ibu mesti sentiasa perhatikan masa setiap kali korang rasa sakit perut macam nak buang air besar atau sengugut. Ini ada 8 tanda nak bersalin supaya korang tak terlewat ke hospital.



8 TANDA NAK BERSALIN

1. Masa kontraksi



Korang akan mengalami kontraksi selama 5 minit dalam sejam. So sentiasa perhatikan jam dan berapa lama korang rasa sakit tu. Kalau rumah jauh dari hospital datang cepat tau. Kontraksi adalah salah satu tanda awal yang korang akan bersalin tak lama lagi. Masa ini Ida nasihatkan korang banyakkan selawat dan sapu pada perut ikut lawan jam.

2. Keluar air ketuban



Air ketuban yang keluar selalunya banyak dan warnanya jernih tanpa bau. Kebanyakkanya tidak mengalami pecah ketuban macam Ida. Nanti dah sampai hospital masa doktor check bukaan vagina baru la die akan pecahkan air ketuban kita untuk cepatkan proses bersalin.

3. Keluar darah



Ada sesetengahnya akan keluar darah lendir pekat dan ini menunjukkan pintu rahim mula membuka. Bukaan vagina ditentukan pada 1-10cm. Pada bukaan 10cm adalah masa yang paling sesuai untuk ibu meneran. 

Masa Ida nak bersalin kan Asyraf keluar darah skit,dah sampai hospital dah buka 2cm. Lain pla dengan Aqil,,sakit kontsraksi dan kerap tapi masih belum ke hospital. Bila darah keluar baru nak pergi,sampai je doktor check dah buka 8cm apa lagi masuk labour room terus la.

4. Sakit belakang



Sakit belakang adalah salah satu tanda nak bersalin. Malah semakin hari sakit belakang tu semakin ketara terutanya di bahagian bawah belakang.

5. Perut semakin 'turun'

Selalunya orang tua-tua la yang akan cakp perut semakin turun dah nak bersalin. Dalam masa 2minggu nak due date tu patutnya kedudukan bayi dah ke bawah. Korang akan rasa berat je di bahagian bawah rahim.

Mak mertua Ida nasihatkan masa mengandung pakai kain batik supaya perut tu senang nak ke bawah nanti. Nak bagi mudah bersalin. Tapi disebabkan perut Ida ni kecil. Perut Ida sampai nak bersalin pun masih sama je tapi alhamdullilah mudah nak bersalin dan anak-anak pun keluar 3kg ke atas.hehehe

6. Kerap membuang air



Pada masa ni korang akan kerap ke tandas pada setiap masa. Malah ada juga akan menyebabkan kencing korang tak lawas. Selalunya masa ni korang akan mudah dapat kencing kotor. 

Masa Asyraf dulu Ida kena kencing kotor masa dekat nak bersalin. Patutnya kena bawa sample air kencing ke hospital esoknya tapi tak sempat rupanya tu tanda Ida dah nak bersalin. Nurse telefon tanya kenapa tak hantar sample,terkejut die Ida bagitahu yang Ida dah bersalin.hehehe

7. Cirit-birit

Ini juga salah satu tanda nak bersalin. Jika hanya cirit-birit biasa je ok la lagi. Tapi kalau dah teruk sangat cepat-cepat la pergi klinik atau hospital k.

rujukan:bayi.com

SEMOGA MEMBERI MANFAAT!


Amalan Pantang Selepas Bersalin Elak Mimpi Ngeri Sakit Sembelit from iReach HD on Vimeo.

Ibu muda ni sangat seksa masa pantang anak pertama sampai tak sanggup nak beranak lagi. Tapi bila melahirkan anak kedua, ini pula yg terjadi...



Ibu-ibu yang masih lagi mencari-cari set bersalin yang bagus,pilihan Ida adalah Set Bersalin Shaklee adalah yang terbaik Ida guna. Selain tu sebab anak-anak tak tahan panas confirm cirit birit jadi memang tak boleh nak makan jamu. Set Bersalin Shaklee la pilihan Ida masa nak berpantang.

Nak order? sila klik




Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya
10:00:00 AM

5 PERKARA SUAMI JANGAN BUAT SEMASA ISTERI BERPANTANG

by , in
Assalammualaikum...

Setelah isteri berjuang nyawa untuk melahirkan anak mesti badan akan rasa sangat penat dan tidak bertenaga. Isteri kehilangan banyak darah semasa bersalin. Masa berpantang adalah saat yang amat diperlukan oleh isteri untuk berehat. Ini la masanya suami mesti ambil peranan untuk menjaga isteri sebaiknya.



Sekurang-kurangnya ambil la masa cuti seminggu untuk menjaga isteri sebaik-baiknya. Dah la selama 9bulan isteri mengandungkan anak korang,berjuang nyawa nak lahirkan anak korang.Takkan dalam masa seminggu ni tak boleh nak jaga isteri. Ini 5 perkara suami jangan buat semasa isteri berpantang.

5 PERKARA SUAMI JANGAN BUAT SEMASA ISTERI BERPANTANG

1. Jangan rehat berlebihan


Isteri yang kepenatan selepas melahirkan anak perlukan rehat yang banyak. Jangan pula suami yang rehat berlebihan. Tidur kemain lagi nyenyak sampai ke tengahari. Malam satu hal dah isteri bangun nak susukan anak takut kang jaundis pula. Waktu pagi pun tak boleh ke suami bangun awal skit siapkan sarapan isteri,buat mandian panas isteri dan uruskan anak-anak bagi yang dah ada anak. 

Ini tidak isteri juga yang kena bangun layan anak-anak,masak,dan sediakan air untuk diri sendiri. Si suami boleh tidur sampai tengahari,pastu bangun tidur mintak nasi.

2. Jangan keluar melepak


Masa isteri berpantang takkan la masih nak keluar dengan kawan melepak kat kedai. Patutnya masa ni la nak uruskan semua kerja-kerja rumah. Basuh baju,masak,jaga anak-anak. Ni tidak mentang-mentang la dapat cuti, boleh plak keluar melepak dengan kawan kat luar. Kalau setakat 15 minit boleh la tahan, ni tidak keluar selepas Magrib tengah malam baru nak balik. Si isteri kat rumah pula tunggang langgang uruskan bayi yang baru lahir dengan anak-anak yang lain. Dah la tengah pantang,takkan takde rasa kesian kat isteri..

3. Jangan leka menghadap gadjet


Isteri tengah sibuk susukan anak,uruskan berak anak. Jangan la pula suami ni boleh baring atas sofa,melepak depan tv baring main game dalam handphone. Anak menangis,isteri minta tolong pun buat tak tahu je. Jangan la sampai isteri terjerit-jerit panggil korang nak minta tolong.

4. Jangan malas nak belajar uruskan anak


Belajar la walaupun skit nak mandikan anak dan uruskan anak. Bagi suami isteri yang baru timbang cahaya mata pertama patutnya sama-sama belajar nak mandikan anak. Jangan nak harapkan mak dengan mak mertua. Mana pasangan yang dah ada anak,suami pun takkan nak biarkan isteri uruskan juga. Kalau isteri mandikan anak yang kecil,apa salahnya korang uruskan si abang dan kakak yang nak mandi dan menangis nak susu. Ntah-ntah susu anak pun tak tahu nak buat macam mana.

5. Jangan pentingkan diri sendiri


Si suami pun jangan la pentingkan diri sendiri je. Masa isteri berpantang ni boleh pula mintak nak 'bersama'. Tak kesian ke kat isteri yang kepenatan lahirkan anak korang. Patutla ada artikel suami curang masa isteri berpantang,semuanya sebab takde rasa belas kasihan kat isteri. Pentingkan diri sendiri je.


Bagi kaum suami di luar sana. Hargai la pergorbanan si isteri. Isteri la yang mengandungkan anak,lahirkan anak dan jaga anak korang masa korang berkerja.Takkan la masa isteri berpantang taknak jaga isteri sebaik-baiknya. 
4:40:00 PM

"Topup Mini Giveaway By Cik Mimie"

by , in
3:42:00 PM

10 TIPS BANTU ANAK LEBIH SIHAT DAN CERIA

by , in
Assalammualaikum..

Bukan kita je yang nak hidup yang lebih sihat begitu juga dengan anak-anak. Semestinya kita sendiri pun nak anak kita hidup dengan gaya lebih sihat. Taknak la anak-anak selalu jatuh sakit dan ada penyakit. Semuanya penyakit datang dari-Nya tapi kita sendiri boleh elakkan dari semua ni berlaku kan.




Anak-anak terdedah dengan macam-macam pencemaran di sekeliling mahupun di rumah ataupun di sekolah. Pemakanan yang tidak sihat juga mempengaruhi kesihatan anak-anak.Ini ada 10 tips bantu anak lebih sihat dan ceria.


10 TIPS BANTU ANAK LEBIH SIHAT DAN CERIA

1. Kita sebagai model



Anak akan ikut apa yang kita buat. Jika kita lakukan perkara yang salah,anak juga akan ikut. Jadi bila kita amalkan pemakanan yang sihat seperti sayur-sayuran dan buah-buahan, anak juga akan cuba makan apa yang kita makan.

2. Berfikiran positif


Anak-anak yang baru belajar memang tak suka perkara yang diorang lakukan dimarah dan ditegah. Apa kata korang wujudkan perkara yang positif,tegur mereka denga secara baik. Kalau perkara yang baik,puji mereka dan berikan ganjaran. Anak-anak memang suka dipuji,percaya la..

3. Lakukan bersama



Lakukan aktiviti bersama-sama. Contohnya kalau korang suka berjogging apa kata ajak sekeluarga juga berjogging. Bawa anak-anak mesti diorang akan rasa seronok. Malah badan anak pun akan lebih cergas kan. Paling senang main sorok-sorok dalam rumah. Mesti seronok.

4. Lakukan dengan realistik

Jika kita nak melihat anak kita berubah kita mesti lakukan dengan beransur-ansur,bukannya secara drastik. Ini memberikan kejutan pada mereka dan mereka mungkin tak dapat nak terima perubahan tersebut.

5. Hadkan masa depan TV


Hadkan masa diorang menonton kartun dan bermain video game supaya mereka tak jadi ketagih. Bila anak-anak dan ketagih mereka akan jadi malas dan mengundang pada gaya hidup yang tidak sihat. Malah mungkin membuatkan mereka taknak makan dan makan makanan yang tidak sihat. Jangan biarkan mata anak-anak tertumpu pada 1 objek sahaja. Biar mata mereka bergerak perhatikan sekeliling.

6. Ketahui keistimewaan anak-anak



Setiap anak mempunyai kelebihan masing-masing. Masa yang terluang apa kata korang korek apa keistimewaan mereka. Mungkin dalam tidak sedar sebenarnya anak kita seorang pelukis yang baik atau mungkin pandai berenang. Biar mereka lakukan aktiviti yang diorang suka.

7. Berikan ganjaran yang baik



Jika korang nak berikan ganjaran kepada anak. Elakkan ganjaran yang tidak sihat seperti menonton tv atau bermain video game. Cari cara lain untuk beri ganjaran pada mereka contonhya "Kalau abang simpan mainan dalam bilik,mummy akan belikan buku yang baru". Ini la teknik yang selalu Ida cakap kat Asyraf.hehehe. Kalau die nangis Ida pujuk la nak bagi gula-gula tapi 1 je. Tapi bukanlah setiap kali nangis Ida nak bagi.hehehehe

8. Makan bersama-sama



Amalkan makan bersama-sama setiap hari. Kalau ibu bapa yang bekerja mungkin tak sempat nak makan tengahari bersama. Takpe makan malam bersama-sama. Kalau tak sempat makan malam sekurang-kurangnya setiap hujung minggu habiskan masa bersama-sama keluarga dan anak-anak.

9. Perhatikan anak-anak

Pastikan dan perhatikan anak-anak sentiasa sihat. Kalau nampak anak-anak tiba-tiba diam atau tak aktif,cepat-cepat periksa suhu atau sebagainya. Kalau anak dah pandai cakap senangla nak tanya, ni kalau yang belum pandai cakap. Kita la kena tahu apa puncanya. Kalau rasa suhu anak tinggi,cepat-cepat la bawa ke hospital. Jangan lengahkan masa!

10. Buat permainan membaca label



Sekali sekala buat permainan untuk anak-anak membaca label makanan yang sihat. Tunjuk la gambar lobak merah. Terangkan warna dan katakan ia bagus untuk mata. Ida selau cakap macam tu kat Asyraf. Setiap kali die nampak lobak merah,mesti die akan cakap " Ini carrot untuk mata". Asyraf cakap campur-campur..melayu dengan english. Tu yang kadang-kadang gaduh juga dengan die. Ida kata ni singa,die kata bukan la ni lion. Pastu jenuh kena terangkan singa dan lion tu sama..huhuhu



Gabungan lengkap 4 supplement ini untuk membantu anak-anak lebih sihat dan pandai. Set anak pintar sihat ni membantu meningkatkan metabolisma dan sistem imun anak-anak. Sekaligus merangsang perkembangan otak dan daya kefahaman mereka di sekolah.

Antibodi anak-anak sememangnya tak kuat macam kita. Mereka mudah diserang sakit terutamanya anak-anak yang dihantar seharian di taska. Kalau antibodi anak tak sihat,mudah dijangkiti sakit anak-anak yang lain.


Anak Kurus Kering & Selalu Sakit Di Taska, Apa Nak BUAT? from iReach HD on Vimeo.

Nak order? sila klik

Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

Followers