TIPS PEMILIHAN MAKANAN YANG SIHAT

10:51:00 PM

Assalammualaikum...

Kita ni kalau bab makan memang no 1 kan. Mana boleh tahan tengok makanan yang sedap depan mata. Kalau yang tengah diet lagi la..mau tak meleleh air liur tu.



Tapi kalau korang perasan,selalunya makanan yang sedap tu takde khasiat dan tak sihat. Betul tak? Contoh mudah la..Mc Donald. Mudah dan sedap kan. Kalau pergi mana-mana mesti nak menyinggah kat drive thru die kan. Eleh jangan tipu la kalau korang tak singgah. 

TIPS PEMILIHAN MAKANAN YANG SIHAT



1. Rancang menu mingguan.
Setiap minggu rancang apa yang korang nak makan dalam 1 minggu. Kalau bagi surirumah. Rancang nak masak apa dalam 1 minggu. Kalau Ida..main masak je. Kadang sampai tension fikir nak masak apa.heheheh


2. Beli dalam jumlah yang banyak
Masa korang g shopping barang-barang dapur. Beli dengan banyak. So korang ada banyak pilihan nak makan apa setiap hari.

3. Pilih sumber protein.
Sememangnya kita memerlukan protein dalam diet seharian. Contoh ayam,ikan,telur,susu dan kekacang.

4. Beli makanan yang segar.
Ni untuk menjamin korang mendapat khasiat yang terkandung dalam makanan tu.

5. Potongan harga.
Janagn tergesa-gesa memilih makanan. Pastikan makanan itu sihat dan berkualiti. Kalau shopping barang rumah mesti lebih dari 1 jam kan.

6. Bawa snek
Bagus untuk elakkan korang nak menyinggah makan makanan yang tak sihat. Ida kalau berjalan memang akan bawa biskut atau roti sebabnya ibu menyusu ni memang cepat lapar..hehehhe

7. Makan di rumah
Rajin-rajin la masak ye walaupun korang bekerja. Ni tak,kot ye pun ada bisnes atau bekerja takkan hari-hari nak beli kat luar je. Dapur rumah tu biar berkepok  jelah jadi perhiasan.

8. Masak dengan banyak.
Tak semua makanan yang tahan lama kalau masak. Tapi kalau korang simpan dalam peti insyaallah tahan lama.

9. Rendah kalori
Pilih makanan yang rendah kalori sebabnya bagus untuk elakkan obesiti dan diabetes.


10. Tanam di rumah
Kalau ada halaman rumah yang besar. Rajin-rajinla tanam sayur ke,cili ke. Kan cantik pemandangan tu..Malah stok sayur pun dijamin kebersihan dan kualiti die sebab korang yang tanam kan.


MOGA MEMBERI MANFAAT!

You Might Also Like

2 comments

  1. Thx admin for the share . bermanfaat. bole la i take notes. Anyway, free2 jemput ke blog saya untuk info2 kekal fit and slim.

    >>>Tips Slim & Fit Semula Jadi!<<<

    ReplyDelete

Followers

TRAVEL DESTINATION

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)