ANAK TAK SUKA SAYUR,RISAU KURANG NUTRISI DAN ZAT,APA NAK BUAT?

Assalammualaikum...

Kenapa ada anak tak suka sayur? Kalau perasan setiap kali iklan susu formula mesti ada adegan anak tak suka sayur siap mak nya terpaksa berkejaran nak bagi anak makan.



Sebenarnya bukan sebab anak tapi mungkin kita kurang amik berat pengambilan sayur kepada anak-anak. Bila anak-anak tak suka then kita stop bagi die makan sayur. Tapi ada juga dah besar pun masih tak suka makan sayur...huhuuhu

Sejak dari Asyraf dah start makan, memang Ida kerapkan die makan sayur. Cara mudah Ida suka buat sup sayur dekat die. Alhamdullilah die memang suka makan sayur dan tak pernah menolak. Sekarang Aqil pula dan tengok die pun tak menolak. Alhamdullillah

gambar lama Asyraf bagi makan nasi dan sup sayur.Habis semangkuk

TIPS BAGI ANAK SUKA MAKAN SAYUR


1. Ajar anak seawal 6bulan 

Kenapa Ida kata seawal 6 bulan? Sebabnya time ni die dah boleh makan tapi dalam bentuk puree kan. Buatla puree carrot,brokoli campur nasi. Lagipun masa ni die masih belajar nak merasa. Bila dah besar skit,baru boleh letak secubit garam atau tukarkan dengan ikan bilis. Contoh kalau buat sup sayur tu,asal bagi rasa masin skit je..

2. Makan bersama-sama

Makan bersama anak-anak. Pastikan letak sayur yang banyak dalam pinggan korang. Tunjukkan reaksi muka betapa sedapnya sayur yang korang makan tu

3. Jangan hukum

Dah kalau anak taknak makan sayur,jangan la pula kita hukum. Nasihatkan diorang..contoh macam ni " Carrot ni bagus untuk mata,cuba Asyraf makan..sedap"

4. Kreatifkan masakan atau hidangan


Mungkin anak-anak cepat bosan dengan hidangan yang sama. Variasikan masakan korang. Time ni la kena buka buku resepi.hheheh. Kalau buat bekalan kat anak-anak,boleh buat bento yang kiut..mesti diorang pun makan dengan gembira.

5. Gantikan selang-selang dengan buah-buahan

Untuk elakkan anak-anak cepat bosan. Gantikan dengan buah-buahan. Rasanya semua anak-anak suka makan buah-buahan kan?

6. Pengambilan supplement

Ini ikhtiar terakhir untuk anak-anak mendapat nutrisi yang secukupnya. Agak susah nak ajar anak bila dah besar skit.Thatway kita perlu didik dari awal tapi insyaallah berkat doa ibu bapa semuanya boleh kan...


Bagaimana Vitalea for children membantu anak tak suka makan sayur?

Dalam tips di atas Ida ada bagitahu pengambilan supplement adalah jalan terakhir jika anak masih tak suka makan sayur..Ini kerana kita nak pastikan anak-anak mendapat nutrisi dan zat yang secukupnya untuk tumbesaran dan perkembangan otaknya.

Hanya dalam 1 botol ini sahaja mengandungi 19 nutrien yang penting untuk anak-anak...


Contoh:

Lobak merah/carrot untuk mata tapi dalam 1 tablet vitalea for children mengandungi riboflavin yang membantu untuk penglihatan anak-anak lebih baik.

Lihat gambar di atas merupakan kandungan sayur-sayuran dan buah-buahan yang terdapat dalam 1 botol vitalea for children.

Bukankah itu sudah cukup lengkap untuk anak tak suka makan sayur mahupun buah-buahan. Malah tak salah berikan kepada anak-anak yang takde masalah makan sayur sebagai makanan tambahan untuk kesihatan dan perkembangan otaknya.

Penghantaran akan dilakukan segera dan akan sampai ke tangan korang dalam masa 2-3hari bekerja.

Nak order? sila klik


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.


No comments:

Post a Comment

Followers

social network

APDM SAPS