ANAK SEMBELIT TERUK SAMPAI MERAH MUKA MENERAN,AYAH KENA KOREK NAJIS ANAK

3:34:00 PM

Assalammualaikum...

Salah satu masalah yang sering kali berlaku pada anak-anak adalah masalah anak sembelit teruk. Sembelit ni jarang berlaku pada anak yang kecil atau menyusu badan. Selalunya berlaku pada anak-anak yang dah start makan makanan pepejal atau minum susu formula. Macam-macam ragam kalau tengok anak yang sembelit teruk ni.




Ada yang akan duduk di satu sudut kecil kat rumah untuk meneran. Ada yang duduk dalam tandas berjam lamanya. Ada yang menangis sebab sakit najis tak boleh keluar.Paling pening ibu bapa la nak cari jalan penyelesaian selesaikan masalah anak sembelit teruk ni.




Paling teruk sampaikan si suami akak ni bila anak nak berak je dah siapkan sarung tangan nak korek najis anak die sebab tak boleh keluar. Perubahan paling ketara pada tumbesaran anak die la.


Anak Sembelit Teruk Sampai Kena Seluk Tangan Nak Korek from iReach HD on Vimeo.

Antara simptom anak sembelit ialah :

  • meragam perkara biasa la sebab die tak selesa
  • abdomen keras sebabnya najis tak boleh dikeluarkan dalam masa yang lama
  • najis bercampur darah sebabnya lua pada rektum disebabkan najis keras
  • najis susah dikeluarkan dan berketul-ketul
rujukan: babycenter


CARA ATASI ANAK SEMBELIT TERUK

1. Gerakkan kaki anak. Urutan la senag Ida katakan supaya dapar mengerakkan najis dalam usus untuk senang dikeluarkan.

2. Kurangkan penyebab sembelit.


MAKANAN YANG MENYEBABKAN SEMBELIT


  1. Aiskrim
  2. Kerepek
  3. Pisang. Orang kata bagus untuk sembelit tapi bila difikirkan semul. Ia makanan berserat tinggi so bila kita kurang minum air menyebabkan sembelit. Kalau cukup air insyaallah takkan berlaku sembelit.
  4. Produk tenusu
  5. Nasi terlalu banyak makan
  6. Biskut
  7. Makanan bergoreng
  8. Makanan beku
  9. Daging merah
Pernah dengar al-manna atau acacia gum atau arabic gum?

Kalau korang seach google korang akan tahu jawapannya sebab fungsinya untuk masalah sembelit. Malah nak search tekan di sini je...

So apa kena mengena dengan Mealshakes?

Sebabnya kandungan dalam Mealshakes terdapat acacia gum yang sememangnya bagus untuk masalah sembelit terutamanya anak yang sembelit teruk ni.

So ibu bapa yang tak sanggup lagi tengok anak terseksa meneran sebab sembelit. Ambil tindakan sekarang. Skit pun tak rugi nak melabur untuk anak-anak. Ini kan untuk perkembangan anak-anak juga.

Nak order? sila klik

Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

You Might Also Like

2 comments

  1. anak akak sampai sekarang sembelit tapi tak selalu teruk macam dulu. maybe dia dah besar & reti nak handle kot.. bukan sebab makanan tapi sebab dia tak nak makan banyak benda..

    ReplyDelete
  2. kesian kalau budak kecik sembelit, kita yang dah besar pun kurang selesa kalau sembelit, hehe

    ReplyDelete

Followers

TRAVEL DESTINATION

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)