9 CARA MELANCARKAN HAID ELAK NAIK EMO DEPAN SUAMI DAN ANAK-ANAK,BACA SINI

Assalammualaikum..

Perempuan setiap kali datang bulan je nak emo,time emo je datang bulan.hehehhe. Tapi perkara utama seringkali berlaku pada wanita ialah period yang tak teratur. Apa cara untuk melancarkan haid ni?

Seriusly takkan la sebab period kita tak teratur setiap bulan kita nak jadi emo je kan. Kalau tak suami takkan dekat anak-anak kita pun nak jadi emo. Kesian anak-anak tak tahu apa-apa.



Bila haid tak teratur mulala mak dara ni nak naik angin,marah tak tentu pasal sampaikan suami pun naik pening kepala. Ni kata Kak Ija Ramli yang sentiasa emo sebab masalah period tak teratur ni.


Haid Tidak Teratur Buat Dia Emo Sokmo, Suami Pun Bingung from iReach HD on Vimeo.

Haid ni dipengaruhi oleh hormon progesteron dan esteron untuk melancarkan jika tak ia boleh mendatangkan bahaya kepada kita sebagai kaum wanita terutama bagi pasangan yang dah berkahwin. Kita kaum wanita ni amat menitikberat bab kesihatan terutama kesihatan rahim kita kan?




Kitaran hadi normal datang dalam 5-7hari iaitu akan dalam fasa ovulasi dalam 25-40hari. Gaya hidup tak sihat,merokok,pemakanan yan tak seimbanga,alkohol,senaman berlebihan dan ubat-ubatan semua ni menganggu melancarkan haid supaya teratur.

9 CARA MELANCARKAN HAID MELALUI PEMAKANAN


1. Sayur berdaun hijau-sihat dan bergizi yang bagus untuk lancarkan haid. Contoh seperti bayam,asparagus dan brokoli.

2. Salmon-kalsium dan vitamin D yang sememangnya bagus untuk kuatkan tulang dan stabilkan hormon.

3. Ikan dan minyak ikan - lemak omega 3 dan merkuri yang bai untuk tubuh. Di mana ia melindungi pembuluh darah di ovarium dari kerosakan semasa menstruasi.

4. Almond - bagus untuk melancarkan period kerana kaya dengan serat dan protein yang seimbangkan hormon.

6. Bijan- lancarkan siklus mentruasi tapi jangan ambil berlebihan sebab boleh meningkatkan suhu tubuh.

7. Yogult - kaya dengan kalsium dan protein

8. Susu - zat yang cukup untuk pemakanan dn lancarkan mentruasi.

9. Telur - telur rebus kaya dengan protein,kalsium dan vitamin yang dapat mengatasi masalah period tak teratur.

10. Air kelapa hijau yang dicampur dengan gula merah dapat melancarkan haid dengan minum pagi dan malam. 

Ni saja yang Ida nak kongsikan. Insyaallah sama-sama dapat manfaat darinya. Sama-sama kita jaga kesihatan rahim kita kan?

Bagi yang ada masalah kitaran haid tak teratur,boleh makan GLA Complex, boleh klik di sini

Nak order jangan malu jangan segan bisik-bisik harga dengan Ida k...

Nak order? sila klik di sini




Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.

2 comments:

Followers

social network

APDM SAPS