ULSER PERUT,PERUT MERAGAM SAMPAI TERPAKSA TELAN UBAT TAHAN SAKIT,APA NAK BUAT?

11:10:00 PM

Assalammualaikum...


Sebelum ini Ida pernah kongsikan tentang pesakit migrain yang sukan ambil ubat tahan sakit yang boleh meningkatkan risiko pendarahan ulser perut. So kali ini Ida akan terangkan lagi bab ulser perut ni.




Ulser perut juga dikenali sebagai ulser peptik dimana selaput dalaman perut telah luka. Malah juga boleh berlaku pada usus kecil.

Menurut Pakar Perunding Perubatan dan Gastroenterologi Hospital Kuala Terengganu (HKT), Dr. Ahmad Shukri Md. Salleh 70-90% ulser perut disebabkan bakteria Helicobacter Pylori dimana bakteria ni akan mengeluarkan anmonia,proteas dan cytotoxin. Ini menyebabkan paras asid dalam perut meningkat.

Faktor-faktor ulser perut

  • Pengambilan ubat tahan sakit seperti aspirin, NSAID (non-steroidal anti-inflammatory drugs) dan banyak lagi yang memburukkan lagi keadaan.
  • Warga emas 50 tahun ke atas kerana kebanyakkan diorang mengambil ubat untuk sakit sendi dan tulang atau lain-lain.
  • Penyakit tertentu seperti Crohn's disease dan Zollinger-Ellison syndrome.
  • Reflux dimana menyebabkan asid bile masuk ke dalam perut dan menipiskan lapisannya. Pada orang tua pula, pylorus boleh merenggangkannya.
  • Orang berdarah jenis A.
  • Pengambilan kafein atau alkohol yang berlebihan.
  • Merokok
  • Cara pemakanan tidak sihat dan seimbang.
  • Stress/tekanan

Tanda-tanda ulser perut



  • Sakit perut.Makanan yang tidak dihadan sepenuhnya.
  • Pening kepala. 
  • Mengalami angin,sendawa dan kentut yang kerap.Rasa sakit pada ulu hati.
  • Muntah. 
  • Rasa tak bertenaga
  • Berat badan yang menurun. 
  • Najis yang kehitaman atau gelap kerana ia bersebati dengan darah.

Cara mengurangkan ulser perut
  1. Makan dengan kerap,jangan biarkan perut kosong. Ida selalu tekankan juga yang sedang berdiet.
  2. Rehat dengan cukup.
  3. Pengambilan makanan yang mengandungi sulfur kerana ia akan membentuk glutathione yg melindungi lapisan perut. Contoh brokoli,kobis,dan bawang putih.
  4. Pengambilan vitamin C dpt mengurangkan kandungan nitrosamines yang boleh menyebabkan kanser perut. 
  5. Zat galian zink di dalam menu pemakanan untuk proses penyembuhan. 
  6. Pengambilan probiotik (bakteria baik) hendaklah diamalkan.



1. ESP - Penting dalam proses pemulihan

2. Alfafa Complex - Mengurangkan keasidan & inflamasi

3. Peppermint Ginger - Membantu pencernaan dengan merangsang pengaliran cecair pencernaan semulajadi 



Sengsara Gastrik Kronik 10 Tahun Terubat Secara Tak Sengaja? Biar Betul... from iReach HD on Vimeo.

Ketiga-tiga item ini insyaallah boleh mengurangkan masalah ulser perut korang. Bagi yang dah sampai tahap kritikal boleh hubungi Ida untuk keterangan lebih lanjut.

Jangan memudaratkan lagi sakit korang ni. Ingat ubat tahan sakit bila diambil berlebihan ini la punca boleh berlakunya ulser perut.


Jika anda dah tak sanggup tahan rasa sakit. Boleh segera hubungi Ida untuk mendapatkan set digestive shaklee ini. Set ini akan sampai ke tangan anda dengan segera dalam masa 2-3 hari bekerja.

Nak order? sila klik di sini




Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.

You Might Also Like

0 comments

Followers

TRAVEL DESTINATION

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)