RESEPI SAMBAL UDANG PETAI

Assalammualaikum..

Actually entry ni Ida update semalam. Tapi semalam masa tdokan anak-anak. Dengan Ida sekali tertidur sampai subuh. So arini baru dapat publish. Semalam tengahari terasa nak makan udang so mintak suami belikan udang dan Ida pun masak sambal udang petai. Sampai 2 pinggan Ida tambah..lepas tu cepat2 makan Lecithin Shaklee, tahu pun takut lemak menempek kat badan ni.hahahhaha. Jom Ida kongsikan resepi sambal udang petai versi Ida.huhuh


RESEPI SAMBAL UDANG PETAI

Bahan-bahan:

  • Udang
  • Petai
  • Bawang merah (dihiris)
  • Bawang putih (dihiris)
  • Air asam jawa
  • Cili boh
  • Kicap skit
  • Gula
  • Garam
CARA-CARANYA:

1. Masukkan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih sampai naik bau.
2. Masukkan cili boh ikut pada citarasa berapa banyak. Tumis sampai naik minyak.
3.Masukkan gula dan garam. Tumis.
4. Masukkan air asam jawa dan kicap. Kemudian masukkan petai.
5. Last masukkan udang. Rasa if ada yang terkurang manis atau masin.
6. Siap untuk dihidang.


TADAA...DAH SIAP.TERLIUR TAK?HEHEHEH

SELAMAT MENCUBA!!

Post a Comment

0 Comments