4 TEKNIK PENYUSUAN BAGI ANAK JADI BAMBAM

11:34:00 PM

Assalammualaikum..

Ramai ibu2 yang suka tengok anak-anak jadi tembam atau bambam. Kalau orang2 tua mesti cakap cmni " mesti banyak minum susu ni ". Actually memang ye, penyusuan memang boleh menyebabkan nak jadi bambam. Itu kalau susu ibu, kalau susu formula kena berhati-hati takut nanti anak boleh jadi obesiti. Sebab kandungan yang terdapat dalam susu formula sangat2 jauh berbeza dengan susu ibu. 


Ramai ibu2 yang salah ertikan, anak kerap menyusu, susu sedikit ke dan akhirnya campur dengan susu formula.Itu salah!! Susu ibu ni mudah dihadam thatway anak cepat lapar. Bukan seperti susu formula, anak cepat kenyang dan lambat hadam. Itu yang menyebabakan anak-anak yang minum susu formula ni cepat sembelit dan akhirnya tukar pelbagai jenis susu untuk elakkan sembelit. Di sini Ida nak kongsikan 4 teknik penyusuan bagi anak jadi bambam.

4 TEKNIK PENYUSUAN BAGI ANAK JADI BAMBAM

1. Pastikan bayi diberikan susu ibu yang pertama seawal satu jam selepas kelahiran. Perkara ini amat penting kerana jika bayi lambat diberikan susu, maka bayi akan lambat belajar melekap.

2. Biarkan bayi menyusu selama masa dan berapa kerap yang dia mahukan. Jangan hadkan penyusuan 2-3 jam sahaja, tetapi ikut kehendaknya. Macam mana nak tau baby lapar? Perhatikan contoh tanda ; membuka mulut, mengeluarkan dan menggerakkan lidah, masukkan tangan dalam mulut, meleleh air lir, menggerakkan kepala seperti cari puting ibu dan tanda lain.

3. Susukan baby dengan kedua-dua belah payudara. Mulakan dengan belah kanan sampai baby kenyang. Kemudian berikan yang lagi sebelah. Jangan limitkan penyusuan pada sebelah payudara sahaja. kalau baby dah kenyang untuk teruskan penyusuan, pam saje lah.. Jangan biarkan susu penuh tak berpam pulak. Takut bengkak susu pulak nanti.

4. Elakkan bagi puting kosong atau puting berair. Nanti baby keliru. Puting botol susu lebih mudah mengeluarkan susu daripada puting susu ibu, so baby akan cenderung menghisap puting botol. Sebaiknya sepanjang tempoh berpantang, susukan baby dengan puting susu ibu. Later, boleh ajar guna botol susu.


Bagi ibu-ibu yang ada masalah penyusuan boleh hubingi Ida untuk sebarang pertanyaan atau anda mungkin berminat untuk cuba Set Menyusu Shaklee.


Ibu Yg PANIK Nak Tambah Susu Badan; Hingga Sanggup.... from iReach HD on Vimeo.

Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210

Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.

You Might Also Like

0 comments

Followers

TRAVEL DESTINATION

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)