5:42:00 PM

TANDA-TANDA AWAL KANSER PROSTAT

by , in
Assalammualaikum..

Kanser prostat adalah penyakit yang menjadi pembunuh Nombor 2 lelaki! Mungkin ramai yang tak tahu tanda-tanda kanser prostat ni atau langsung tak tahu apa benda ni. Mengikut kajian 50% lelaki yang berumur 40 tahun ke atas akan mendapat kanser prostat dan akan meningkat 75% bagi mereka yang berumur 80 tahun ke atas.Jom kita lihat tanda-tanda awal kanser prostat ni.


PROSTAT adalah kelenjar seks lelaki. Saiznya adalah sebesar kacang walnut. Ia terletak di bawah pundi-pundi kecil di hadapan rektum. Prostat mengelilingi bahagian atas uretra iaitu saluran yang membawa air kencing dari pundipundi kencing. Untuk membolehkan ia berfungsi, prostat memerlukan hormon lelaki terutamanya testosteron yang dihasilkan oleh testis. Hormon-hormon yang lain pula dihasilkan dalam jumlah yang kecil oleh kelenjar-kelenjar adrenal. Seperti juga organ-organ badan yang lain, prostat terbentuk daripada berbagai-bagai jenis sel. Biasanya sel-sel berpecah untuk menghasilkan sel-sel yang lain apabila diperlukan. Proses ini membantu mengekalkan kesihatan badan.

TANDA-TANDA AWAL KANSER PROSTAT

Kanser prostat di peringkat awal sering kali tidak menunjukkan apa-apa gejala. Apabila tanda-tandanya muncul, ia mungkin melibatkan beberapa masalah berikut:

* Sering membuang air kecil terutamanya pada waktu malam
* Kesukaran sewaktu mula membuang air kecil atau air kencing yang tertahan
* Tidak boleh mengeluarkan air kencing
* Aliran air kencing yang lemah atau tersekat-sekat
* Kesakitan atau kepanasan semasa mengeluarkan air kencing
* Terasa sakit ketika air kencing keluar
* Terdapat darah dalam air kencing atau air mani
* Sering mengalami kesakitan atau ketegangan di bahagian belakang, pinggang, atau paha.

4 tahap dalam kanser prostat

Tahap ini diambil kira dari segi saiz tumor tersebut, sama ada nod limfa telah dijangkiti atau sama ada tumor tersebut telah merebak ke bahagian badan yang lain.



Tahap 1: Kanser adalah kecil dan terletak di bahagian dalam kelenjar prostat dan tiada simptom apabila pemeriksaan rektal dijalankan.

Tahap 2: Kanser masih berada dalam kelenjar prostat, tetapi kebengkakan boleh dirasai apabila pemeriksaan rektal dijalankan.

Tahap 3: Kanser telah pecah melalui selaput prostat dan kemungkinan besar telah merebak ke bahagian seminal.

Tahap 4: Kanser telah merebak ke bahagian pelvis (tulang pinggul), atau telah merebak ke nod limfa atau bahagian-bahagian badan yang lain, seperti tulang, hati atau paru-paru.

Bagaimana kanser prostat merebak
Kanser prostat merebak melalui saluran limfa dan darah. Kanser prostat kerap merebak ke tulang berbanding bahagian-bahagian tubuh yang lain.

Untuk mengenal pasti tahap kanser ujian ultrasound, skan tulang dan skan berkomputer untuk paru-paru, abdomen dan pelvis dijalankan.

CARA MENCEGAH KANSER PROSTAT



Berdasarkan artikel dari iSIHAT:

Kajian mendapati, kesan jangka panjang terhadap pengambilan Vitamin E mampu mengurangkan risiko kanser prostat dikalangan penghisap rokok.

Vitamin E berperanan meningkatkan pengeluaran air mani pada sesetengah lelaki. Jadi dalam erti kata lain meningkatkan kesuburan lelaki.

Zinc Complex



- Membantu meningkatkan kualiti sperma
- Membantu dalam mengoptimumkan fungsi kelenjar prostat
- Membantu dalam mengurangkan potensi mendapat kanser prostat atau pembesaran prostat
- Meningkatkan paras testosteron untuk kehidupan seksual yang baik
- Mencecah masalah mati pucuk
- Mengelakkan masalah keguguran rambut ( botak )

Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210

Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.
1:49:00 AM

" THEBEST GIVEAWAY BY ADAMFAIZ "

by , in
THEBEST GIVEAWAY BY ADAMFAIZ


Jemput join GiveAway ni ramai-ramai ! Para peserta berpeluang memenangi hadiah best seperti monopod ,produk shaklee,tudung bawal,purse,kain sulam,crystal brooch dan banyak lagi ! 

KLIK BANNER ATAU KLIK SINI UNTUK JOIN
1:37:00 PM

CARA JADI KAWAN BAIK KEPADA ANAK-ANAK

by , in
Assalammualaikum..

Bukan mudah nak jadi seorang ibu bapa yang baik kan?Apatah lagi Ida ni kadang2 memang tak boleh bersabar dengan kerenah anak-anak. Semakin besar, semakin banyaklah cabarannya. Setiap kali selepas marah, rasa menyesal sangat-sangat. Janji nak lebih bersabar tapi Ida juga manusia biasa. Tapi kemarahan Ida xde la sampai nak cederakan anak2.

Setiap kali selepas marah, Ida akan mintak maaf pada anak, peluk cium diorang. Paling penting Ida nak jadi kawan baik anak2. Jadi bagaimana cara jadi kawan baik kepada anak-anak? Jom Ida kongsikan.. 



CARA JADI KAWAN BAIK KEPADA ANAK-ANAK

1. Bertukar menjadi lebih keanak-anakan

Bagi kanak-kanak, dunia interaksi dan sosialisasi akan terasa kaku dan membosankan jika tidak ada alat permainan atau apa-apa yang boleh dijadikan permainan. Oleh itu jika hendak masuk ke dunia mereka, kita harus bersifat keanak-anakan dan cuba bermain bersama mereka.

2. Bersedia untuk keluar dari zon

Menjadi kawan kepada anak-anak bermakna anda harus membawa mereka berjalan ke tempat yang mereka suka seperti taman permainan, taman rekreasi dan sebagainya. Jangan cepat berasa bosan dengan suasana tempat tersebut jika anda ingin benar-benar ‘berkawan’ dengan anak.

3. Menjadi lebih sabar


Untuk mencuri hati dan perhatian daripada anak anda, tentu sahaja memerlukan masa yang panjang. Untuk menjadi kawan kepada anak, ibu ayah perlu mengikut proses yang membolehkan anda bermain bersama mereka dan melakukan perkara yang mereka suka.

4. Melihat dunia dari mata seorang anak kecil


Sudut pandang kanak-kanak memang berbeza dengan kita orang dewasa. Mereka mempunyai keunikan dan keistimewaan tersendiri. Jika benar ingin sentiasa dekat dengan anak anda, cuba lihat persekitaran anda melalui cara pandang dan persepsi mereka. Mungkin sesekali anda perlu ‘berpura-pura’ boleh melihat dunia yang dilihat oleh anak.




Sebenarnya untuk membina ikatan ‘kawan’ dengan anak-anak memerlukan satu proses yang tidak mudah. Tetapi apabila sudah berjaya mendapat ‘kepercayaan’ anak pasti rasa seronok kan.

So Ida harap ini dapat membantu supaya kita menjadi ibu bapa yang lebih baik dan penyabar.
1:01:00 PM

TANDA-TANDA FIBROID DAN CYST

by , in
Assalammualaikum..

Secara kebetulan ada search keyword tentang fibroid dan cyst dalam blog Ida. So Ida akan kongsikan sedikit apa itu fibroid dan tanda-tanda fibroid dan cyst ni. Korang mesti pernah dengar kan psal ni.

Fibroids adalah satu jenis ketumbuhan pada tisu otot rahim, tetapi bukanlah sejenis barah (cancer). Fibroids boleh terjadi daripada satu saiz yang kecil hinggalah ke besar, ataupun daripada satu ketumbuhan kepada beberapa ketumbuhan. 

TANDA - TANDA FIBROID DAN CYST


  • Gangguan Haid
  • Keputihan
  • Masalah ketidaksuburan
  • Kemandulan di kalangan wanita
  • Hubungan suami isteri yang dinging atau sakit ketika bersama
  • Perut kembang
  • Angin yang keluar dari vagina (Kentut Vagina)
  • Rasa gatal dan keluar bau kurang enak pada vagina
  • Kerap membuang air kecil ketika batuk, berlari dan berlompat
  • Kerap letih dan lesu
  • Sakit lutut dan tumit
  • Kesejukan kaki dan tangan
  • Kekejangan otot dibawah betis (simpul mengkarung)
  • Kerap keguguran
  • Ketumbuhan fibro dan cyst
BAGAIMANA KETUMBUHAN FIBROID DAN CYST TERJADI?

1. Punca penyakit ini bermula pada ganguan haid dan sengugut
2. Satu kajian yang menunjukan bahawa lebih kurang 50% daripadanya wanita
3. Ia sering berlaku dikalangan wanit yang tidak berkahwin dan yang pernah beranak


Kebanyakan cara yang paling mudah yang diambil oleh kebanyakan wanita adalah melalui pembedahan. Tapi mungkin dengan pengambilan supplement Shaklee dapat mengatasi masalah fibroid dan cyst ni.

GLA Complex kerana ia membantu memperbetulkan dan menstabilkan hormon anda. Hormon yang seimbang boleh membantu mencegah fibroid
Vitamin yang tinggi anti-oksidan seperti Vitamin A (iaitu Carotomax), Vitamin C, atau Vitamin E. Vitamin anti-oksidan adalah agen pembasmi sel kanser dan membantu menentang radikal bebas


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210

Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.
1:28:00 AM

12 PUNCA SELALU MENGANTUK DAN KELETIHAN

by , in
Assalammualaikum...

Ida sejak seminggu rasa mengantuk sangat. Tiap kali susukan anak mesti tertido. Memang Ida selalu tdo lambat tapi maybe juga dengan keadaan cuaca sekarang ni. Mungkin juga sebab Aqil sekarang ni sangat aktif,yelah sejak die pandai jalan 3-4 langkah ni, si Asyraf plak selalu mengusik adik die. Bila Aqil kacau die main time die takde mood, slamber dek je die tolak Aqil sampai jatuh.Ini Ida kongsikan 12 punca selalu mengantuk dan keletihan.

12 PUNCA SELALU MENGANTUK DAN KELETIHAN

1. TIDAK CUKUP TIDUR
  • Anda tidak mendapatkan tidur yang mencukupi
  • Boleh menyebabkan tumpuan dan kesihatan anda terjejas
  • Orang dewasa perlu mendapatkan 7 - 8 jam tidur setiap malam
2. SLEEP APNEA
  • Sesetengah individu merasakan bahawa dirinya mendapat tidur yang mencukupi, akan tetapi sleep apnea mengganggu anda
  • Sleep apnea bagaikan memberhentikan nafas anda pada waktu malam
  • Setiap kali anda diganggu anda akan terjaga tetapi berkemungkinan anda tidak sedar
  • Kesannya anda tidak dapat tidur yang cukup walaupun telah "tidur" selama 8 jam
3. TIDAK CUKUP TENAGA
  • Makan terlalu sedikit atau makan makanan yang tidak berkhasiat boleh menyebabkan anda rasa keletihan
  • Makan makanan yang seimbang kerana ia boleh membantu mengekalkan paras gula dalam darah dalam range yang normal

4. ANEMIA
  • Sering berlaku di kalangan wanita
  • Wanita berada dalam risiko kerana wanita akan kekurangan zat besi sewaktu kedatangan haid
  • Sel-sel darah merah sangat diperlukan kerana ia membawa oksigen ke tisu dan organ-organ anda
5. KEMURUNGAN
  • Kemurungan bukan sahaja melibatkan emosi malah juga keadaan fizikal anda
  • Keletihan, sakit kepala, hilang selera makan adalah antara tanda-tanda biasa
  • Jika anda rasa keletihan dan kemurungan lebih dari seminggu, jumpa doktor anda

6. HYPOTHYROIDISM
  • Tiroid adalah kelenjar kecil yang berada di pangkal leher anda
  • Tiroid tersebut mengawal metabolisme anda dan menukarkan makanan kepada tenaga
  • Jika kelenjar tidak aktif dan fungsi metabolisme terlalu perlahan, anda akan rasa lembap dan menambahkan berat badan anda
7. TERLALU BANYAK CAFFEINE
  • Caffeine boleh membantu meningkatkan kecerdasan dan tumpuan pada dos yang sederhana
  • Namun begitu, jumlah pengambilan caffeine yang terlalu banyak boleh meningkatkan kadar jantung, tekanan darah, dan jitteriness
  • Terlalu banyak jumlah caffeine juga menyebabkan keletihan

8. DIABETES
  • Mereka yang mengalami diabetes mempunyai kandungan gula yang tinggi dalam aliran darah dan bukannya memasuki sel badan yang seterusnya akan ditukarkan kepada tenaga
9. DEHYDRATION
  • Keletihan anda mungkin menunjukkan bahawa anda dehydrate
  • Anda memerlukan air secukupnya tidak kira cara anda bekerja
  • Dahaga merupakan anda dehydrate
10. PENYAKIT JANTUNG
  • Keletihan merupakan salah satu symptom bahawa anda berkemungkinan mengalami penyakit yang berkaitan dengan jantung
  • Sekiranya anda tidak lagi mampu melakukan aktiviti harian yang sebelum ini mudah dilakukan, segeralah berjumpa doktor
11. KERJA MENGIKUT SHIFT
  • Kerja di waktu malam atau mengikut shift boleh mengganggu waktu anda
  • Anda berkemungkinan berasa letih apabila anda perlu bangun
  • Anda juga berkemungkinan mempunyai masalah untuk tidur pada waktu siang
12. ALLERGY TERHADAP MAKANAN
  • Ia bukan sahaja membuat anda gatal-gatal, malah ia juga boleh menyebabkan anda rasa keletihan
  • Jika anda rasa letih selepas makan sesuatu makanan, itu bermakna anda mungkin tidak sesuai makan makanan tersebut
So rasanya punca yang pertama itu la Ida selalu mengantuk.hehehe. Bagi yang nak kekal bertenaga boleh cuba Set Kesihatan Keluarga ni. 

Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210

Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.
12:04:00 AM

Segmen Pencarian Bloglist November & Disember 2014

by , in
11:34:00 PM

4 TEKNIK PENYUSUAN BAGI ANAK JADI BAMBAM

by , in
Assalammualaikum..

Ramai ibu2 yang suka tengok anak-anak jadi tembam atau bambam. Kalau orang2 tua mesti cakap cmni " mesti banyak minum susu ni ". Actually memang ye, penyusuan memang boleh menyebabkan nak jadi bambam. Itu kalau susu ibu, kalau susu formula kena berhati-hati takut nanti anak boleh jadi obesiti. Sebab kandungan yang terdapat dalam susu formula sangat2 jauh berbeza dengan susu ibu. 


Ramai ibu2 yang salah ertikan, anak kerap menyusu, susu sedikit ke dan akhirnya campur dengan susu formula.Itu salah!! Susu ibu ni mudah dihadam thatway anak cepat lapar. Bukan seperti susu formula, anak cepat kenyang dan lambat hadam. Itu yang menyebabakan anak-anak yang minum susu formula ni cepat sembelit dan akhirnya tukar pelbagai jenis susu untuk elakkan sembelit. Di sini Ida nak kongsikan 4 teknik penyusuan bagi anak jadi bambam.

4 TEKNIK PENYUSUAN BAGI ANAK JADI BAMBAM

1. Pastikan bayi diberikan susu ibu yang pertama seawal satu jam selepas kelahiran. Perkara ini amat penting kerana jika bayi lambat diberikan susu, maka bayi akan lambat belajar melekap.

2. Biarkan bayi menyusu selama masa dan berapa kerap yang dia mahukan. Jangan hadkan penyusuan 2-3 jam sahaja, tetapi ikut kehendaknya. Macam mana nak tau baby lapar? Perhatikan contoh tanda ; membuka mulut, mengeluarkan dan menggerakkan lidah, masukkan tangan dalam mulut, meleleh air lir, menggerakkan kepala seperti cari puting ibu dan tanda lain.

3. Susukan baby dengan kedua-dua belah payudara. Mulakan dengan belah kanan sampai baby kenyang. Kemudian berikan yang lagi sebelah. Jangan limitkan penyusuan pada sebelah payudara sahaja. kalau baby dah kenyang untuk teruskan penyusuan, pam saje lah.. Jangan biarkan susu penuh tak berpam pulak. Takut bengkak susu pulak nanti.

4. Elakkan bagi puting kosong atau puting berair. Nanti baby keliru. Puting botol susu lebih mudah mengeluarkan susu daripada puting susu ibu, so baby akan cenderung menghisap puting botol. Sebaiknya sepanjang tempoh berpantang, susukan baby dengan puting susu ibu. Later, boleh ajar guna botol susu.


Bagi ibu-ibu yang ada masalah penyusuan boleh hubingi Ida untuk sebarang pertanyaan atau anda mungkin berminat untuk cuba Set Menyusu Shaklee.


Ibu Yg PANIK Nak Tambah Susu Badan; Hingga Sanggup.... from iReach HD on Vimeo.

Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210

Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.
5:22:00 PM

MAKANAN UNTUK MUDAHKAN BERSALIN

by , in
Assalammualaikum...

Banyak petua-petua dulu yang orang lama yang selalu bagi untuk ibu2 yang bakal melahirkan anak agar mudah bersalin. Masa Ida nak bersalin dulu, Ida buat air selusuh sendiri dan nak dekat2 tu minum air kelapa. Air selusuh ni orang kata sebaiknya suami yang buat tapi Ida buat sendiri je. Ini Ida kongsikan skit makanan untuk mudahkan bersalin yang Ida baca dalam PAMA.

MAKANAN UNTUK MUDAHKAN BERSALIN

1. Makan kurma

Kurma terkenal sebagai pembekal tenaga segera. Sepanjang hamil, ibu sememangnya digalakkan makan kurma. Ia berperanan membekalkan tenaga ketika sedang sakit kontraksi dan mengecutkan rahim.

2. Minum air kelapa

Sebaik sahaja usia kandungan masuk tujuh bulan, banyakkan minum air kelapa agar bayi mudah dilahirkan.


3. Makan bendi

Semasa hamil, ibu-ibu digalakkan makan kacang bendi. Pastikan ia direbus terlebih dahulu. Lendir yang ada pada bendi dipercayai memudahkan proses bayi keluar dari rahim ketika dilahirkan.

4. Telur ayam

Supaya mudah bersalin, ibu-ibu hamil disarankan agar makan sebiji telur ayam kampung mentah setiap pagi seminggu sebelum tiba saat untuk melahirkan. InshaAllah proses kelahiran menjadi mudah.

5. Minyak kelapa

Untuk memudahkan proses bersalin, minum satu sudu minyak kelapa setiap hari bermula selepas kandungan berusia sembilan bulan. InshaAllah berkesan


Malah ada juga kata melalui urutan dan senaman. Boleh klik di sini.

Ida harap ini dapat membantu ibu2 agar mudah bersalin tak lama lagi. Nasihat Ida paling penting, minta maaf pada semua orang terutamanya suami.
7:55:00 AM

CARA DAPATKAN BADAN SIX PACK DENGAN CEPAT DAN BERKESAN

by , in
Assalammualaikum..

Mendapatkan bentuk badan yang berotot dan cantik seperti badan six pack memang menjadi idaman bagi seorang lelaki. Sesetengah wanita juga mengidamkan bentuk badan seperti ini. Suami Ida memang nak badan six pack ni tapi Ida je tak bagi sebab geli tengok badan lelaki yang berotot sangat.hehehhe. Sebenarnya nak dapatkan badan six pack ni senang je, kecuali nak tak nak je konsisten dengan cara yang betul. Di sini Ida akan kongsikan cara dapatkan badan six pack dengan cepat dan berkesan.


CARA DAPATKAN BADAN SIX PACK DENGAN CEPAT DAN BERKESAN

1. BERSENAM TURUNKAN BERAT BADAN
Sebelum memulakan latihan membina otot, anda perlu menurunkan berat badan terlebih dahulu. Antara senaman yang boleh dilakukan bagi mempercepatkan kadar pembakaran lemak dalam badan ialah dengan melakukan senaman kardio seperti berlari, berbasikal dan berjalan. Namun harus diingat, senaman begini harus dilakukan secara berterusan demi mendapatkan hasil yang memuaskan.

2. LAKUKAN SENAMAN PERUT
Antara senaman perut yang boleh dilakukan bagi membina otot six pack di kawasan abdomen ialah tekan tubi sit up dan crunches. Jika di rumah anda tidak memiliki peralatan yang sesuai, anda boleh lakukan di mana-mana sahaja tempat yang sesuai.

Kesemua senaman tersebut perlu dilakukan secara teratur. Selain itu, pastikan anda mendapat rehat yang cukup dan menjaga waktu tidur bagi mengembalikan semula tenaga yang telah anda gunakan seharian.

3. AMALKAN PEMAKANAN SEIMBANG
Pola pemakanan yang teratur merupakan kunci utama untuk membentuk perut six pack. Anda hanya perlu mengurangkan pengambilan kalori, gula, karbohidrat dan lemak. Sebaik-baiknya ambil makanan yang kaya dengan protein seperti ikan, daging putih (ayam), tenusu dan kekacang.

Selain itu, digalakkan minum air putih setiap awal pagi selepas bangun daripada tidur. Menurut kajian, pengambilan air putih sebanyak dua gelas selepas bangun tidur meningkatkan kadar metabolisme tubuh sehingga 24%.

MINUMAN UNTUK MENDAPATKAN BADAN SIX PACK



Merupakan sumber protein yang boleh membantu anda membina otot six pack. Berbentuk serbuk yang perlu dibancuh dan diminum, Cinch Shake dan ESP membantu membina otot setelah berat badan turun. Tak lah menggelebeh kulit di bahagian yang dah turun berat tu. 

Contohnya, perut, peha dan lengan. Otot yang tegap dan pejal akan terhasil dengan pengambilan yang konsisten dan juga senaman yang berterusan.

Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210

Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.
1:08:00 AM

Giveaway Cuti Sekolah By JiwarOsak

by , in
Giveaway Cuti Sekolah by JiwarOsak.Com
Mari Sertai Giveaway Cuti Sekolah By JiwarOsak.Com


Hadiah Terkumpul
Cash : RM 390
Topup : RM 195
Barangan : Tudung Pashmina x 1, Shawl x 2, Novel Sanctuaria x 1, Tudung Aidijuma x 1, Bantal Handmade x 2

Terima Kasih kepada Sponser

AbgferOz | MahaMahu | Yanty Lee | Afzal Sukasuki | Mawar Biru | Cik Pjaz | Ieta Mat Sa’ad | Mohamad Nasir | Yan Saflina | UmmiMama |Mohd Noor Shawal | Dila KazUha | Doktor Pemasaran | Helmi Julia | Nadia Johari | Suzlin Azreena Nordin| Nurul Syarafina II | Khaty Aiman| KyLe Kesha | Cik Yaya | Putery Memory | Edo Hayra | Delima Zamrud | Karen Nisa 

Untuk menyertai Giveaway Cuti Sekolah anda boleh klik Banner atau SILA LIHAT SINI
12:39:00 AM

UBAT SAKIT MATA YANG BERKESAN

by , in
Assalammualaikum..

Ada macam-macam jenis sakit mata. Sama ada buta, rabun atau silau. Jika korang mengalami salah satu simptom seperti di bawah, cepat-cepat la amalkan ubat sakit mata Caratomax Shaklee mulai sekarang.



SIMPTOM-SIMPTOM SAKIT MATA

  • Mata semakin kabur dan power cermin mata semakin meningkat.
  • Mata anda silau pada waktu malam atau cahaya terang
  • Mengalami kencing manis yang tinggi. Mereka yang mempunyai kencing manis yang tinggi boleh membawa kesan buruk kepada mata. Mungkin boleh menjadi buta.
  • Penting bagi mereka yang berkerja dengan komputer sepanjang masa.

UBAT SAKIT MATA YANG BERKESAN

Caratomax Shaklee mengandungi fitokimia semulajadi yang sangat penting untuk mata, kulit, dan membran mukosa. Fitomia ialah :

  1. Alpha Carotene dan Beta Carotene - berfungsi memelihara kesihatan mata ,penting untuk penglihatan malam dan menghalang degenerasi penglihatan.
  2. Lycopene - bersifat anti oksidan dan menghalang penuaan organ.
  3. Astaxanthin - melindungi kerosakan oksidasi kolestrol LDL.
  4. Lutein - menyekat katarak, glukoma dan AMD (age related macular disease/penyakit macular berkaitan umur)
  5. Zeaxanthin - melindungi mata dan menuras cahat gelombang biru pendek berbahaya.
TESTIMONI CARATOMAX SHAKLEE




Nak order? sila klik


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210

Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.
2:01:00 AM

BUAT DUIT DARI RUMAH SAMBIL URUSKAN ANAK

by , in
Assalammualaiku,,,

Pada zaman sekarang ni, macam-macam dah terjadi. Lebih-lebih lagi anak-anak yang berada di pusat asuhan atau taska. Takut sangat dengar kematian yang berlaku di pusat asuhan ni. Ya Allah, apa la salah anak-anak syurga ni hingga sanggup lakukan kekerasan terhadap mereka. Alhamdullilah walaupun Ida ada diploma makmal perubatan, tapi bila difikirkan demi anak-anak. Ida sanggup korbankan cita-cita Ida menjadi doktor kepada surirumah sepenuh masa.



walaupun habis 1 rumah disepahkan tapi hati gembira jaga mereka sendiri sambil tangan menaip melayan pertanyaan customer

Mungkin ramai ibu-ibu sekarang yang nak bekerja disebabkan keperluan hidup yang tinggi sekarang ni. Tapi bagi Ida rezeki ada di mana-mana. Selagi kita percaya pada-Nya, insyaallah selagi itu rezeki kita tak kan berhenti. Anak-anak kan salah satu punca rezeki kita?

Dulu Ida sendiri terfikir juga nak kerja untuk langsaikan hutang pinjaman PTPTN ni, bukan skit kalau ambil jurusan perubatan ni. Jadi Ida mulakan sedikit demi sedikit buat duit dari rumah sambil uruskan anak-anak.



time ni Ida baru balik dari hospital selepas bersalinkan Aqil tapi masih kuat uruskan order customer dengan pengambilan Shaklee. Terawal dari due date sedangkan baru semalam customer mesej order barang. Benda tak dijangka kan.

Bertemu la Ida dengan bisnes Shaklee ni pada tahun 2013. Sebelum ni Ida ada buat bisnes dropship baju kurung moden dan t-shirt muslimah dan Ida masih lakukan sampai sekarang. Jemputlah tengok page Baju Kurung Moden Dan Tudung. Tapi Ida lebih konsisten dengan bisnes Shaklee ni sebab apa. Sebab Ida betul-betul dah jatuh cinta dengan kebaikan dan keberkesanan Shaklee ni.

Ida dah lama tahu psal Shaklee ni masa Ida susukan Asyraf dulu, time tu Ida ada masalah kekurangan susu. Ida ambil Shaklee tapi tak konsisten so Ida stop macam itu sahaja. Selepas Ida mengandungkan Aqil tergerak hati Ida nak buat bisnes ni sejak Ida jumpe dengan isteri kepada kawan sekerja suami masa dinner company. Bermula dari situ la, Ida mulakan segala-galanya.



sambil online kelas Shaklee sempat melayan anak-anak yang bermain

Malah keterujaan Ida untuk terus buat duit dari rumah selepas Ida mengambil Set Berpantang Shaklee. Dengan motivasi dan bimbingan semangat dari leader-leader Shaklee Ida membuatkan hati ni terus membuak-buak untuk berjaya. Bersengkang mata mencari ilmu, update blog, dan baca buku. Setiap hari memang tak cukup tidur tambahan anak-anak Ida memang jenis berjaga malam.

Tapi itu semua tak membuatkan Ida berhenti macam itu sahaja. Niat di hati nak membantu orang-orang di luar sana untuk menjaga kesihatan dan buat duit dari rumah yang penting boleh menjaga anak-anak sendiri. Bagi ibu-ibu atau bapa-bapa di luar sana yang ingin lakukan seperti apa yang Ida lakukan sekarang, boleh hubungi Ida. Kita sama-sama belajar, sama-sama berjaya.

JOM BUAT DUIT DARI RUMAH SAMBIL URUSKAN ANAK!!

Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210

Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.
12:03:00 AM

TIPS KECANTIKAN DENGAN OAT

by , in
Assalammualaikum..

Semua orang tahu kebaikan oat ni kan. Makanan yang berkhasiat untuk semua peringkat umur dan bagus untuk mengurangkan kadar kolestrol dalam badan. Tapi korang tahu tak selain itu, oat ini sangat bagus untuk kecantikan dari hujung rambut hingga hujung kaki. Jom Ida kongsikan sedikit tips kecantikan dengan oat.


TIPS KECANTIKAN DENGAN OAT

1. Rambut kusam

Wanita sangat menjaga kecantikan rambutnya tidak kira sama ada memakai tudung atau tidak. Kisar oat hingga menjadi serbuk. Campurkan dengan sedikit baking soda. Sapukan campuran tersebut ke rambut dan gosokkan hingga ke akarnya secara perlahan seperti anda mencuci rambut dengan syampu. Campuran oat dan baking soda membantu menyerap minyak dan membebaskan daripada masalah rambut kusam.

2. Scrub wajah

Oat juga boleh digunakan untuk menanggalkan sel-sel kulit mati pada wajah. Butirannya yang lembut selamat digunakan untuk disapu ke kulit wajah. Hancurkan dua sudu besar oat dan tambahkan satu sudu kecil baking soda. Simpan campuran tersebut dalam bekas tertutup. Jika hendak digunakan, tuangkan beberapa sudu ke tapak tangan, tambahkan sedikit air dan sapu ke seluruh wajah. Gosokkan dengan lembut dalam gerakan secara melingkar selama 60 saat, lalu bilas.

3. Scrub badan

Campurkan ¼ cawan oat, sesudu makan madu, dua sudu makan minyak zaitun. Kacau rata sehingga adunan sebati. Kemudian sapukan di seluruh badan dan gosok di kawasan degil seperti lengan dan kaki.

4. Masker wajah

Campurkan satu sudu makan oat dengan tiga sudu makan susu organik suam. Ketika gandum mengembang sedikit, tambahkan sedikit jus lobak merah dan vitamin A. Sapukan ke wajah dan biarkan selama 30 minit sebelum bilas dengan air bersih.

5. Penyejuk kulit
Kulit yang pedih terbakar matahari juga boleh dirawat dengan oat. Masak oat dalam air dan biarkan sehingga teksturnya hangat. Letak oat yang sudah masak ini dalam kain bersih dan tuamkan di kawasan kulit yang terbakar. Biarkan selama 10 minit dan bilas dengan air bersih.


SELAMAT MENCUBA!!
8:40:00 AM

5 PERKARA PERLU DIELAKKAN UNTUK KURUS

by , in
Assalammualaikum...

Mesti ramai yang telah guna macam-macam produk untuk kuruskan badan tetapi masih tidak berjaya. Akhirnya mula dah putus asa dan salahkan produk. Sebenarnya bukan salah produk tapi diri kita sendiri, tak nak workout, skip makan dan faktor persekitaran. Di entry lepas Ida ada kongsikan cara yang betul untuk turunkan berat badan. Tapi kali ni Ida nak kongsikan 5 perkara yang perlu dielakkan untuk kurus.

5 PERKARA PERLU DIELAKKAN UNTUK KURUS

1. Air Conditioner (AC)

Mengikut My Health News Daily, saat berada pada masa yang agak lama di suhu yang dingin, tubuh tidak perlu bekerja untuk mendinginkan atau menghangatkan tubuh. Bila tubuh berada di dalam zone bermalas-malasan, apa yang terhasil? Berat badan yang semakin bertambah atau gemuk!

Berdasarkan penelitian yang diterbitkan di International Journal of Obesity, daerah selatan Amerika Syarikat memiliki populasi obesiti yang paling tinggi di antara negeri Amerika lainnya. Diketahui, rata-rata rumah di sana menggunakan AC. Setiap tahunnya, permintaan akan AC rumah meningkat dari 37% hingga 79% tiap tahunnya.

2. Kurang Tidur

Menurut penelitian yang dimuat dalam jurnal Archives of Disease in Childhood, jika seseorang tidak cukup istirahat, ia boleh memengaruhi pembentukan glukosa yang boleh mengakibatkan penyakit diabetes.

Kurang tidur boleh menambah rasa lapar dan anda mula mencari kudapan untuk menghilangkan rasa lapar. Selain itu juga kurang tidur membuat tubuh merasa penat sepanjang hari sehingga aktiviti fizikal pun berkurang. Kurangnya olahraga dan tidak aktif aktiviti fizikal boleh menyebabkan berat badan naik lebih cepat.

3. Menyalakan Lampu Saat Tidur

Kebiasaan menyalakan lampu saat tidur boleh menambah beberapa inci lingkar pinggang Anda. Tidur dengan lampu kamar tetap menyala akan membuat Anda sering terbangun. Terbangun di malam hari, berpotensi membuat Anda lapar dan mengudap makanan yang ada di dapur.

4. Pencemaran

Menurut hasil kajian yang dijalankan Critical Reviews in Food Science and Nutrition, pencemaran boleh mempengaruhi metabolisme tubuh.

Zat-zat berbahaya seperti endocrine (zat kimia yang terdapat pada plastik) dan sisa pembakaran sampah yang ditemukan dalam tubuh manusia, sering dihubungkan dengan obesiti. Begitu juga dengan zat yang terdapat dalam pestisida. Zat-zat ini mengganggu sistem tubuh dan memperlahankan metabolisme.

5. Kumpul Bersama Teman yang Suka Makan

Dikutip dari That’s Fit, para peneliti dari Duke University menemukan bahawa pola makan seseorang dipengaruhi oleh suatu kelompok atau teman-temannya. Bila kita berkumpul dengan kelompok teman yang gemar makanan berlemak atau manis, secara tidak sadar kita akan mengikuti cara makan mereka.

Mungkin bagi yang badannya kecil, makan banyak bukanlah masalah. Tapi untuk yang mudah gemuk, mengikuti pola makan temannya yang kurus dan rakus akan membuat berat badannya bertambah dengan cepat.


Oleh itu, jika anda telah melakukan kesemua tips untuk kurus tetapi masih gemuk malah berat makin bertambah-tambah, sila semak 5 perkara di atas. Mana tahu jika dengan diet yang sihat, senaman serta 5 perkara yang perlu dielakkan di atas, korang akan dapat bentuk badan yang diinginkan.

Mungkin korang ingin cuba SET KURUS SHAKLEE paling laris dan berkesan ni. Sila klik di sini.

Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210

Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.
2:02:00 AM

Giveaway Contest RM700 Jualan Hebat Lazada Malaysia 11/11 by Emas Putih .

by , in
As-salam


Berita baik untuk semua kaki shopping online kerana Lazada Malaysia akan menganjurkan 1 jualan besar-besaran selama 1 hari pada 11th November 2014 dengan potongan harga sehingga 94%. 



Terdapat Flash Sale selama 1 jam untuk setiap satu kategori (12 Kategori) bermula 11 pagi hingga 11 malam! Harga rendah ditawarkan untuk semua kategori di Lazada Malaysia sepanjang Flash Sale. 

Mark your calendar and Jom Gegarkan Jualan Hebat ini dengan klik link ni : Jualan Hebat 

Any update tentang jualan besar-besaran ini sila ke Lazada Malaysia !! 

Ini adalah Blogger Giveaway Contest anjuran Lazada Malaysia dengan kerjasama Kisah Emas Putih. 11 Pemenang bertuah akan dipilih untuk memenangi hadiah berjumlah RM 700! Untuk sertai contest ini, sila ke blog Kisah Emas Putih dengan ke link ini : LINK CONTEST .

1:59:00 AM

CARA HILANGKAN MASALAH KULIT BERSISIK

by , in
Assalammualaikum..

Kulit bersisik perkara biasa dan banyak cara kita gunakan untuk mengatasi masalah kulit bersisik ni.
Penyebab kulit bersisik mungkin kerana faktor keturunan, keadaan cuaca, faktor usia, Malah mungkin juga disebabkan kekerapan mandi air panas, penggunaan sabun, kurang air dan gizi yang tak seimbang. Jom kita lihat cara hilangkan masalah kulit bersisik ni.

5 Cara Mengatasi Kulit Bersisik

1. Penggunaan Krim Pelembab

Salah satu cara mengatasi kulit bersisik iaitu dengan krim seperti Herbal Blend Cream Shaklee.

2. Menjaga Kelembaban Kulit

Kulit bersisik kerana kulit yang kering dapat diatasi dengan menjaga kelembapan kulit dengan menghindari kekerapan mandi terlalu lama dan penggunaan sabun yang mempunyai bahan kimia yang tinggi.beberapa penyebab kulit kering seperti keseringan mandi

3. Berjumpa dengan doktor.

4. Merawat kulit bersisik dengan bahan alami

Melembabkan kulit dengan menggunakan Minyak zaitun dan minyak jojoba sangat membantu untuk melembapkan kulit.

5. Memenuhi keperluan gizi untuk kulit

Seperti kita ketahui bahwa kulit sangat memerlukan beberapa nutrisi penting utamanya Vitamin A, Vitamin C,
Vitamin E dan beberapa unsur mineral penting lainnya.

CARA HILANGKAN MASALAH KULIT BERSISIK

ESP & GLA kombinasi terbaik

GLA Shaklee

Ia mengandungi vitamin E yang asli.. ianya mampu menangani masalah berkaitan kulit kerana mengandungi kombinasi minyak borage. Ia kaya dgn asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E. dan bukan sekadar masaalah eczema... ia juga mampu menangani masalah kulit kepala berkerik, berkuping, bersisik.

ESP (Energizing Soy Protein)

Secara ringkasnya ESP adalah protein, yang mana protein adalah asas kepada sel. Protein bertindak membina sel yang sihat/'repair' sel-sel badan yang rosak. Jika sel mendapat makanan yang cukup, kulit akan terhasil cantik dan sihat. Dan paling penting, Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya terbaik. ESP menyediakan 14 gram protein soya bukan-GMO berkualiti tinggi dengan semua asid amino yang tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk sembilan asid amino penting. Berbanding protein daripada sumber daging, telur dan tenusu, ESP adalah rendah lemak dan bebas laktosa dan kolesterol.


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210

Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.
1:23:00 AM

TIPS MENGURUSKAN KEWANGAN

by , in
Assalammualaikum..

Takde idea plak nak update blog arini. Tibe2 teringat psal pembelanjaan dapur. Setiap bulan mesti habis dalam rm300 untuk belanja dapur sebulan belum termasuk dengan barang-barang basah. Kadang-kadang beli benda kecik2 ni pun dah sampai rm100 dengan harga barang naik. So di sini Ida nak kongsikan skit tips menguruskan kewangan. Bukan apa, mana tahu boleh kurangkan mana yang patut untuk simpanan masa hadapan.


TIPS MENGURUSKAN KEWANGAN

Tip 1: Masukkan matlamat masa hadapan dalam perancangan bajet bulanan

Perancangan membantu anda merealisasikan impian dengan berkesan. Sebaiknya rancang perkara yang anda hendak lakukan pada masa hadapan. Misalnya, jika anda rancang untuk membeli kereta pada tahun hadapan, masukkan bayaran bulanan yang terpaksa anda bayar nanti ke dalam bajet. Dengan cara ini, anda akan lebih bersedia apabila tiba masanya. Lebih baik berjimat sekarang daripada tergesa-gesa untuk memperbaiki bajet apabila tiba masanya.

Tip 2: Senaraikan semua perbelanjaan ahli keluarga
Dengan cara ini anda tahu ke mana aliran wang masuk dan keluar. Jika dirasakan barangan tersebut tidak penting untuk dibeli anda boleh nilai sendiri berdasarkan keupayaan kewangan yang anda ada.

Tip 3: Peruntukan bayaran tetap

Wang ansuran untuk bayaran rumah, kereta, insurans, bil-bil dan sebagainya yang tetap setiap bulan perlu diperuntukan dalam jumlah yang tepat setiap bulan. Apabila mendapat bayaran gaji, asingkan awal-awal wang untuk segala pembayaran hutang dan bil yang tetap. Daripada lebihan wang tersebut, barulah anda rancang bajet bagi keperluan keluarga. Wang untuk peruntukan makanan isi rumah juga boleh disediakan secara tetap setiap bulan.

Tip 4: Wang simpanan dan kecemasan

Pastikan setiap bulan anda memperuntukkan sejumlah wang untuk simpanan dan kecemasan. Akaun simpanan wang yang tetap setiap bulan wajib ada untuk sebuah keluarga. Sementara simpanan kecemasan pula penting untuk kegunaan sebarang perkara yang tidak disangka seperti sakit, kemalangan dan sebagainya.

Tip 5: Ikut apa yang dirancang

Keazaman yang kuat diperlukan oleh anda berdua bagi memastikan perancangan kewangan berjalan lancar seperti yang dirancang. Tiada gunanya anda membuat senarai yang panjang tentang perancangan kewangan sekiranya anda tidak berdisiplin mengikutnya.


Tapi yelah walaupun kena nak senaraikan semua bnda tapi still ade yg lebih bajet kan..huhuhu
12:54:00 AM

Segmen Awesome Blogger Bloglist

by , in

Segmen Awesome Blogger Bloglist bakal berlangsung dari 24 Oktober 2014 hingga 30 Oktober 2014. Tujuannya untuk mengumpul para blogger untuk disenaraikan dalam bloglist blog ini sambil berblogwalking ke blog para blogger. Semua yang join akan disenaraikan dalam bloglist 'AWESOME BLOGGER'.

Syarat-syarat
  • Follow blog Invisible Note
  • Like facebook Invisible Note
  • Buat entri bertajuk Segmen Awesome Blogger Bloglist
  • Copy coding dalam entri INI dan publishkan
  • Copy URL entry dan pastekan di ruangan komen entry INI
  • Siap

Tambahan (optional)
  • IM baru buat instagram, kepada yang sudi boleh follow instagram invisiblenote

Semua blogger akan disenaraikan dalam bloglist dari bulan November hingga Disember 2014. Senarai peserta segmen juga akan disenaraikan dalam entry selepas tamat tarikh segmen. Berharap mendapat sambutan. Terima kasih semua :)

credit to mialiana.com
12:04:00 AM

KEBAIKAN ARABIC GUM/GAM ACACIA AL-MANNA UNTUK MASALAH SEMBELIT

by , in
Assalammualaikum..

Mungkin ramai yang tak tahu apa itu Arabic Gum Al-Manna ni. Manna atau dikenali juga sebagai Arabic Gum,kaya dengan fiber diet boleh larut yang memudahkan sistem pencernaan. Membantu proses gastrointestinal badan. Mengandungi serat yang membantu mengurangkan gas dalam badan. Menggalakkan pembiakan bakteria sihat di dalam perut dan ia mencegah kanser kolon, sembelit dan cirit-birit. Membantu melawan penyakit kencing manis dan jantung. Memberi rasa kenyang yang berpanjangan.


Firman Allah SWT Yang Bermaksud :

"Dan Kami telah menaungi kamu dengan awan (dari panas matahari di padang pasir) dan Kami turunkan kepada kamu "Manna" dan "Salwa", (serta Kami berfirman): ", Makanlah dari makanan-makanan yang baik yang Kami telah kurniakan kepada kamu". Dan tidaklah mereka menganiaya Kami (sebab mereka kufurkan nikmat itu), tetapi sebenarnya mereka adalah menganiaya diri sendiri. (Al-Baqarah: 57)


* Lebih 90 peratus daripadanya adalah jenis terbaik dan diperolehi secara semula jadi dari dua jenis pohon acasia.
* Getahnya diperolehi dengan menoreh kulitnya sebagaimana pohon getah ditoreh untuk mengeluarkan susu getah.
* Dikatakan boleh mengatasi masaalah senak perut dan sembelit, mengawal kedudukan gula dalam badan, meningkatkan sistem imunasi dan menguatkan tenaga.
* Mempunyai kandungan prebiotik semulajadi tertinggi sama fungsi dengan prebiotik yang terdapat dalam susu ibu and 10 kali ganda kaya dengan kalsium yang terdapat dalam susu lembu. 


KEBAIKAN ARABIC GUM AL-MANNA

Manna dikenali dan diakui oleh 3 kitab iaitu Al-Quran, Injil dan Taurat adalah anugerah Allah SWT kepada Nabi Musa A.S. Para ulama telah mengakui air zam-zam adalah “air minuman dari Syurga”, Saffron adalah “bau wangian di Syurga” dan Manna adalah “makanan dari Syurga”.

Antara kajian yang dijalankan menunjukkan kebaikan Gum Arabic :

1. Kesan penurunan tekanan darah pada pesakit darah tinggi.
2. Mengurangkan penghasilan radical oksigen bebas (free oxygen radical).
3. Meningkatkan paras butyrate dalam serum darah.
4. Memperbaiki tindakbalas sistem imun tubuh melalui rangsangan kepada sel dendritic didalam lumen usus dan penghasilan cytokine.
5. Membantu serapan mineral seperti zink, sodium dan calcium.
6. Menghalang pertumbuhan sel kanser usus dan keradangan (inflammation) usus melalui modifikasi angiogenetic factors .
7. Mengurangkan paras urea dan menambah nitrogen dalam najis kepada pesakit rosak buah pinggang.
8. Kesan penyembuhan kepada pesakit buah pinggang teruk (chronic and end stage kidney disease).




Mudahnya mengatasi masalah ini dengan bagi anak makan gam acacia / arabic gum yang popular dalam Al-Quran dengan panggilan Al-manna. (Al-Baqarah:57)

Gam acacia / arabic gum dikatakan mempunyai kandungan prebiotik semulajadi yang tertinggi sama fungsi dengan prebiotik yang terkandung dalam susu ibu & 10 kali ganda kalsium berbanding susu lembu.

Fungsi prebiotik sangat unik iaitu menggalakkan pertumbuhan bakteria baik dan merencatkan pertumbuhan fungus di dalam usus.

Tak hairanlah gam acacia ini sangat bagus bagi merawat masalah sembelit.


Mana nak dapat?

Berita baiknya gam acacia ini terkandung dalam Mealshakes. Tak hairanlah kanak-kanak bebas sembelit dengan Mealshakes

Siapa yang sesuai mengambil Meal Shakes Shaklee?

* Kanak-kanak
* Ibu menyusu yang mahu menguruskan badan
* Ibu hamil yang mengalami alahan dan sukar untuk makan hidangan yang lengkap dan seimbang
* Mereka yang mengalami masalah untuk menelan vitamin dalam bentuk pil
* Warga tua
* Sesuai utk seisi keluarga


JOM DAPATKAN MEALSHAKES SEKARANG UTK MASALAH SEMBELIT ANAK-ANAK ANDA!!

Nak order? sila klik


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210

Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.
12:36:00 AM

RESEPI HOMEMADE PLAYDOH

by , in
Assalammualaikum...

Harini mood nth hilang ke mana..agaknya asyik tido lambat je hari2..xpe Ida sekarang je susah, nanti lama2 semuanya senang. Semalan ada terbaca blog my leade Shaklee Kak Suriya resepi homemade playdoh.So teruja sangat arini Ida pun buat la untuk Asyraf.Ok jom Ida kongsikan resepi die k...

RESEPI HOMEMADE PLAYDOH

  • 1 CAWAN TEPUNG GANDUM
  • 1/4 CAWAN GARAM
  • 2 SUDU MINYAK
  • PEWARNA
  • SEDIKIT AIR
CARA-CARANYA:

1. Campurkan semua bahan-bahan.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga doh menjadi lembut.
3. Dah siap.
4. Simpan dalam bekas kedap udara atau plastik yang berzip.



dah siap untuk dimain, 2 pewarna ni je yang ada kat rumah. Boleh la kan


bahagian bawah Asyraf yang buat.Mummy tolong gentel je..

Actually bagus permainan playdoh ni, nak uji kreativiti anak2. So ibu2 boleh la try resepi homemade playdoh ni. Selamat pun selamat. Takde bahan kimia. Kalau Aqil gigit telan pun tak risau sangat ( tadi sempat die gigit skit,agknya dah masuk perut..huhuhu ).

SELAMAT MENCUBA!!
12:36:00 AM

BADAN SAKIT-SAKIT ASYIK AMBIL MC JE,RAWATAN SAKIT OTOT

by , in
Assalammualaikum..

Bila kita bersenam, buat kerja-kerja rumah, angkat benda2 berat perkara biasa kalau badan mula rasa sakit-sakit, sakit otot, sakit belakang. Kebiasannya sakit otot berpunca daripada postur duduk atau angkat barang dengan cara yang tidak betul.Akibatnya badan mula terasa sakit disebabkan tekanan. Selalunya akan sembuh dengan fisioterapi, rehat dan ubat-ubatan. Di sini Ida nak kongsikan rawatan sakit otot dengan Shaklee, cara mudah dan selamat.

RAWATAN SAKIT OTOT DENGAN SHAKLEE


Merupakan protein soya terbaik yang dihasilkan tanpa perasa tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet. Mengapa mereka yang patah tulang ni memerlukan protein ? Sebab anggota badan kita terdiri daripada protein. Tulang, kulit, rambut, otot, dan organ diperbuat dari protein. Selain itu, ESP diperlukan untuk mempercepatkan pertumbuhan sel-sel tulang yang telah 'tercedera' atau mungkin mati akibat patah tulang tersebut.



Dikenali sebagai calcium-magnesium. Pengambilan kalsium penting untuk pembentukan tulang yang kuat. Jika kita kekurangan kalsium tulang akan mudah retak, patah juga rosak. Pengambilan kalsium sangat memberi kesan yang baik kepada tulang. Tulang yang sihat menyumbang kepada sendi yang sihat.


Advanced Joint Health Tablet

Menyokong Kesihatan Sendi Berpanjangan


Shaklee Advanced Joint Health Tablet ialah satu formulasi proprietari yang menampilkan kombinasi bahan-bahan yang amat berkesan, yang dapat menyokong pergerakan, kelenturan sendi dan fungsi sendi yang sihat. Ia dihasilkan dari ramuan aktif yang bertindak dengan pantas bagi menyokong makanan kesihatan yang diperlukan oleh sendi-sendi.


Shaklee Advanced Joint Health Tablet mengandungi ekstrak unique Boswellia aktif dengan paten tertunda, ekstrak Jagung dan nutrien penting lain termasuk Zink, Tembaga, Mangan dan Vitamin C untuk membantu meningkatkan keselesaan sendi dan pergerakan. Dengan menggunakan tumbuhan dan bahan-bahan berasaskan mineral, Shaklee Advanced Joint Health Tablet ialah formula sayur-sayuran 100%

B complex Shaklee

Merupakan vitamin yang larut air. Pengambilan yang berlebihan akan dikumuhkan dan dibuang. Sebab itu vitamin B perlu diambil setiap hari.

B complex yang bagus haruslah mengandungi 8 vitamin iaitu B1, B2, B3, B5, B6, B12, asid folik dan biotin seperti yang dicadangkan RDI (Reference Daily Intake). 

Salah satu kandungan dalam B-complex Shaklee adalah Biotin.

Biotin membantu untuk kesihatan tulang sumsum, kalenjar peluh dan tisu saraf juda melegakan sakit otot.B complex yang bagus perlu mengandungi 8 vitamin yang disebutkan di atas iaitu kesemuanya perlu diambil pada masa yang masa sama.



Rahsia Dia Tambat Hati Suami Kaw2, Sambil Tersenyum Manja from iReach HD on Vimeo.

SEBARANG PERTANYAAN DAN PESANAN BOLEH HUBUNGI SAYA:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
SMS/WHATSAPP 0174636210
EMAIL: Aqidgirl_88@yahoo.com
6:02:00 PM

CARA MAKAN SET TAMBAH BERAT BADAN SHAKLEE

by , in
Assalammualaikum...

Alhamdullillah bangun pagi2 tadi dapat order customer nak beli Set Tambah Berat Badan Shaklee. Selepas die masukkan duit je, die bagi alamat..rupanya duduk dekat2 je, so katanya nanti die nak datang rumah amik barang.hehehhe. So Ida akan kongsikan cara makan set tambah berat badan Shaklee ni.



Apa sebenarnya yang ada pada mealshake, vitalea dan vit B ni?

MEALSHAKE
Mengandungi 35% atau lebih nilai harian bagi 19 vitamin dan mineral yang oenting. sumber yang kaya dengan kalsium, fober dan protein. mealshake ini berperisa vanila dan sedap jika diminum begitu sahaja bersama air kosong/susu.

VITALEA

Mempunyai 23 jenis vitamin penting bersama iron yang sangat penting dalam pebnetukan sel darah merah. Khasiat lainnya, membantu mencantikkan kulit wajah, kuku yang licin, rambut yang kuat dari akarnya, membantu mencegah penyakit tiroid/beguk, memberi badan rasa bertenga dan tidak mudah lesu, menjadikan kulit sentiasa tegang, menelak pitam dan pening.

Vitamin B Complex

Mempunyai 8 jenis vitamin B yang oenting untuk badan. mengawal kadar metabolisme dalam badan, mengekalkan kesihatan kardiiovaskular, mengurangkan rasa letih, tekanan perasaan, memberi mood happy dan meningkatkan sistem pertahanan badan.

CARA MAKAN SET TAMBAH BERAT BADAN SHAKLEE

Pagi (Sarapan) 
  • Makan pagi (terserah, nasi goreng or nasi lemak or ape2..janji mesti ada daging/ayam /telur/ikan)
  • Minum susu 1 gelas (bancuh 1 sudu Meal Shakes)
  • Makan B Complex (1 biji) dan Vitalea (1 biji) dengan air kosong.
Brunch (Makan dalam jam 10 pagi iaitu makan antara makan pagi dan makan tengah hari) :
  • Makan roti, Minum susu 1 gelas
Tengah hari /lunch
  • Makan siang yang bergizi seperti biasa seperti -nasi plus lauk ayam/ikan/daging. (Tak perlu makan banyak)
Minum Petang /Tea time
  • Makan roti, Minum susu 1 gelas (bancuh 1 sudu mealshake)
Makan Malam
  • (sebaiknya 3-4 jam sebelum tidur..nasi + lauk.. Tak perlu makan banyak). Makan Vitalea 1 biji.
10 minit sebelum tidur
  • Makan roti sekeping
  • Minum susu 1 gelas
Anda perlu mengambil Vitalea, B Complex dan Meal Shakes mengikut jadual yang telah disediakan. Kebiasaannya pengguna yang mengamalkan produk yang dicadangkan akan naik dalam lingkungan 2kg selapas sebulan.

PERATURAN:

Walaupun nak gemuk, jangan skip exercise sekurang-kurangnya 10 minit sehari..tak perlu exercise berat2, cukup dengan angkat botol air mineral yang 500ml tu je..angkat macam angkat berat tu..naik turun tangan....lepas tu exercise macam skipping ke...or apa2 exercise untuk bina muscle.. jangan makan junk food dan ikut jadual ni selama sebulan

BERAPA BANYAK MEAL SHAKE ANDA PERLUKAN SEHARI?

Bergantung pada jadual di bawah. Jika anda benar2 under-weight, anda perlukan meningkatkan pengambilan meal shake.

1 sudu meal shake = 9g protein
lihat jadual di bawah:

Tambahan info: pengambilan zinc juga sebenanya boleh menaikan nafsu makan


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210

Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.

Followers