12:30:00 AM

FIRST GIVEAWAY BY WNURASYIQIN

by , in
12:50:00 PM

10 SEBAB KEGAGALAN PENYUSUAN IBU SEPENUHNYA

by , in
Assalammualaikum..

Bia bercakap tentang penyusuan, Ida memang ambil berat pasal ni. So ramai juga yg inbox Ida tanya masalah penyusuan ni. Yup Ida bukan la expert sangat tp Ida belajar dari pengalaman dan banyak reseach psal penyusuan. Kenapa? Sebab Ida nak mnyusukan anak2 sehingga 2 thun, Ikut sunnah Rasullullah. Sebelum ni Ida ada kongsikan kisah pengalaman Ida menyusukan anak semasa hamil, boleh baca di sini. Arini Ida nak kongsikan 10 sebab kegagalan penyusuan ibu sepenuhnya.


10 SEBAB KEGAGALAN PENYUSUAN IBU SEPENUHNYA


1) Tiada keyakinan - KEYAKINAN sangat penting untuk memastikan kejayaan anda menyusukan bayi anda speenuhnya. YAKIN yang anda mampu menyusukan bayi sehingga 2 tahun, YAKIN yang anda mampu menangani sebarang cabaran mendatang. Jika tidak yakin, dengan mudah anda akan mengalah.

2) Kurang ilmu - Kurang ilmu tentang penyusuan akan menyebabkan anda dengan mudah percaya yang anda tiada susu, tak cukup susu, maka terus berhenti untuk berusaha. Tiada ilmu juga menyebabkan anda tidak yakin menyusukan bayi adalah sangat mudah jika betul tekniknya.

3) Tidak bersungguh-sungguh - Ramai yang nak menyusukan anak, tapi tidak bersungguh-sungguh. Apabila ada masalah susu merudum, stok EBM susut, baby meragam, x larat mengepam.. maka dengan mudah anda akan mengambil alternatif untuk memberikan susu formula.

4) Tiada sokongan suami - Sokongan suami atau orang terdekat sangat penting untuk menjayakan penyusuan terutamanya di awal kelahiran bayi. Walaubagaimana pun, keinginan daripada dalam diri sendiri adalah paling utama.

5) Cepat putus asa - Ada ibu yang bermasalah kurang susu atau susu merudum, ada juga yang ada masalah puting tenggelam, puting melecet, bengkak susu dan sebagainya. Jika ibu tidak kuat semangat dan cepat berputus asa, maka cita-cita tidak akan kesampaian.

6) Tidak bersedia - Untuk ibu yang bekerja, perlu ada persediaan yang rapi terutamanya untuk membuat stok susu. Perlu ada persediaan peralatan mengepam (jika perlu), botol simpanan, dan ilmu yang cukup tentang pengendalian EBM. Ibu yang kurang bersedia akan menghadapi masalah untuk membekalkan susu ibu secukupnya kepada bayi. Jadi digalakkan untuk membuat stok paling kurang 2 minggu sebelum masuk bekerja selepas berpantang.

7) Tidak kisah - Ramai ibu yang tahu tetang besarnya manfaat susu ibu. Tapi ramai juga yang tidak kisah jika anak diberi susu formula. Usaha hanya ala kadar. Apabila ada masalah sedikit, terus mengambil alternatif susu formula.

8) Tidak jaga pemakanan - Pemakanan turut memainkan peranan penting dalam penghasilan susu ibu. Makanan yang tidak berkhasiat, atau tidak mencukupi nutrisinya akan mempengaruhi penghasilan susu ibu. Tambahan lagi jika ibu berdiet (kurang makan). Jadi mungkin akan ada ibu yang gagal dalam penyusuan kerana masalah kurang susu akibat tidak jaga pemakanan.

9) Stress - Stress yang berpanjangan akan mengganggu penghasilan susu ibu. Tambahan pula, jika stress, pastinya ibu tidak dapat mengepam dengan tenang. Jadi kemungkinan susu akan merudum dan menyebabkan ibu mudah berputus asa. Jadi bertenanglah... kurangkan stress semasa bekerja dan sentiasa ingat anak yang tersayang.

10) Kurang berdoa pada-Nya - Ingatlah, rezeki milik Allah. Susu ibu juga adalah rezeki milik Allah. Jadi jika nak banyak susu, nak murah rezeki, mintalah kepada pemilik-Nya.


Ini antara sebab-sebab kegagalan dalam penyusuan ibu sepenuhnya yg dapat Ida kongsikan. Bagi yang nak dptkan nasihat dan semangat, jangan malu-malu untuk tanya pd Ida. Ida akn tolong mana yg mampu utk korang menjayakan penyusuan susu ibu.


Jika korang memerlukan supplement utk banyakkan susu, boleh inbox facebook Ida k..

SEBARANG PERTANYAAN DAN PESANAN BOLEH HUBUNGI SAYA:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
SMS/WHATSAPP 0174636210
EMAIL: Aqidgirl_88@yahoo.com
1:04:00 AM

SET VITAMIN JEMAAH HAJI DAN UMRAH

by , in
Assalammualaikum..

Menjejakkan kaki ke tanah suci memang impian bagi setiap insan beragama Islam untuk melengkapkan rukun Islam. Tapi masih ramai yang tak dapat melengkapkan rukun tersebut disebabkan faktor kesihatan dan kewangan. Ida sendiri teringin sangat nak ke sana tapi sebelum tu, Ida nak hantar dulu mak ayah ke sana, Insyaallah.Amin



Cakap tentang faktor kesihatan, yup kalau nak ke sana memang memerlukan tenaga dan kesihatan yang maksimum. Tapi semua dengan kuasa -Nya. Bile dh sampai sana, sume perkara dan kesihatan akan dipermudahkan di sana. Jadi bagi persiapan diri dan tenaga di sana, Ida sarankan untuk mengambil Set Vitamin jemaah haji dan umrah ni. Insyaallah dapat membantu anda dari segi kesihatan dan kecergasan.

SET VITAMIN JEMAAH HAJI DAN  UMRAH


Pakej yang ditawarkan ialah :-

(1) PAKEJ ASAS HAJI & UMRAH

  • Vita-Lea
  • B-Complex
  • Vitamin C
  • OsteMatrix
  • Performance Drink
(2) PAKEJ HAJI & UMRAH (pesakit diabetes, kolesterol & darah tinggi)
  • Vita-Lea
  • B-Complex
  • Vitamin C
  • OsteMatrix
  • Omega Guard/GLA
  • Performance Drink
*boleh tambah Nutriferon untuk meningkatkan sistem imun badan.



Bagi yang ingin tahu lebih lanjut mengenai Set Vitamin Jemaah Haji dan Umrah ni. Bolehlah terus hubungi Ida...

Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com
11:52:00 PM

KELEBIHAN SET MENGANDUNG SHAKLEE

by , in
Assalammuaaikum..

Dah 2 hari Ida xdpt nak update blog sebab Aqil demam. Semalam lepas je jumpe doktor amik ubat sume, terus tak demam. Ngada2 tul. Tapi yang tak bestnya, Aqil buat perangai, Asyik merengek je, tdo kul2.30 pagi. Setiap sejam die bngun ngis smpai pagi. Ida pun tdo dlm keadaan dukung die. Alhamdulliah arini dh ok. So semalam Ida sempat publish kan 1 entry yg dah lama tersimpan dalam draft. Harini Ida nak kongsikan kelebihan Set Mengandung Shaklee.So memang sekarang ni dah ramai mengenali produk Shaklee. Alhamdullillah ramai yang telah merasai keberkesanannya termasuk la Ida.





Menurut pakar nutrisi Shaklee, ibu hamil perlu hamil vitamin sejak dari perancangan untuk hamil lagi, terutamanya ambil asid folik untuk memastikan tulang dapat terbentuk dengan baik. Apabila ovum bercantum dengan sperma, akan berlaku proses pembahagian dan sel-sel organ semua akan terbentuk. Maka kerana itu amat perlu vitamin sudah diambil untuk membantu pembentukan sel-sel baru. Ramai2 juga ibu2 yang mengalami alahan semasa mengandungkan? Jadi Set Mengandung Shaklee amat sesuai untuk menandangi masalah alahan semasa mengandung.

Kelebihan Set Mengandung Shaklee


SET MENGANDUNG SHAKLEE (1, 2 & 3 trimester) :

- Vitalea ( multivitamin)
- B Complex (asid folik)
- Vitamin C
- Ostematrix (pil kalsium)
- Omega (diambil bila dah masuk trimester ke-2)

Dan boleh tambah dengan pengambilan ESP supaya ibu lebih bertenaga dan mengoptimum kan penyerapan vitamin.

Set hamil Shaklee kini menjadi pilihan kebanyakan ibu hamil masa kini. Sebab:

  • lengkap dengan semua zat yang diperlukan oleh ibu hamil
  • tahan berbulan-bulan
  • boleh dimakan bersama ahli keluarga
  • harga yang sangat berbaloi
  • semulajadi (bukan sintetik)
  • tidak memberi sebarang kesan sampingan
  • bonus kesihatan dan kecantikan extra
  • juga sesuai dijadikan set berpantang
  • terbukti selamat dan berkesan

Nak order sekarang? sila klik


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com
12:27:00 AM

RESEPI SMOOTHIE CINCH SHAKE SHAKLEE KIWI STRAWBERRY

by , in
Assalammualaikum..

Sapa sini peminat tegar Cinch Shake Mix Shaklee? Yup memang Cinch Shake ade 3 perisa. Cinch Shaklee ni memang khas utk yg nak kuruskan badan dengan cepat sebab ia memang mengenyangkan. Kadang-kadang jemu dengan perisa yang sama, so apa kata kita try resepi smoothie Cinch Shake Shaklee Kiwi Strawberry ni, pasti lazat!!


RESEPI SMOOTHIE CINCH SHAKE SHAKLEE KIWI STRAWBERRY


BAHAN-BAHAN :

  1. 1 cawan jus epal sejuk
  2. 2 scoop Cinch Shake Mix perisa Vanilla
  3. 1/2 ulas pisang (sliced)
  4. 1 biji buah Kiwi (sliced)
  5. 5 biji buah Strawberry
  6. 1 susu teh madu
  7. beberapa ketul ais
Blendkan je sume.Senang kan?

Nak order? sila klik


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com
11:45:00 PM

CARA ATASI MASALAH KEPUTIHAN SEMASA HAMIL

by , in
Assalammualaikum..

Bercakap tentang keputihan memang tak nafikan memang selalu akan berlaku pada kaum wanita. Malah lebih risau apabila keputihan ni terjadi semasa hamil. Sebab utama ibu hamil mengalami keputihan adalah kerana perubahan hormon yang dialami ketika hamil. Perubahan hormon ini akan menyebabkan kawasan sekitar faraj menjadi lebih mesra bakteria dan merangsang pertumbuhan kulat. 


Oleh sebab inilah menyebabkan pengeluaran cairan putih dan berbau.Jangkitan daripada bakteria dan kulat ini berisiko menyebabkan kematian bayi dalam kandungan tau.


Jika keputihan berwarna hijau atau kekuningan, berbau kuat dan/atau disertai dengan kemerahan atau kegatalan, kemungkinan ia mempunyai jangkitan faraj. Slah satu jangkitan faraj yang paling biasa semasa mengandung ialah Candidiasis juga dikenali sebagai jangkitan yeast. Jangkitan ini mudah dirawat oleh doktor. Satu lagi punca lelehan keputihan semasa mengandung yang tidak normal adalah disebabkan oleh STD (sexually transmitted disease).

Cara Mengatasi Masalah Keputihan Semasa Hamil


Shaklee Garlic Complex dibuat dari bawang putih jenis premium bebas dr racun perosak dan ditanam secara organik di US. Dihasilkan secara eksklusif pd suhu bilik tanpa haba utk memastikan pengekalan 100% Allicin aktif. Bukan semua garlic tablet dipasaran ada Allicin aktif tau. So anda kena bijak memilih!!

Allisin adalah sebatian yang berasal daripada bawang putih dan banyak faedahnya. Allisin tidak terdapat dalam bawang putih biasa sebaliknya ia dihasilkan apabila bawang putih dipotong halus atau dihancurkan. Bawang putih secara tradisinya digunakan untuk melegakan batuk, selsema dan membantu peredaran darah yang baik.


Kegunaan Allicin Pada Bawang Putih Untuk Kesihatan Manusia
  • Mengurangkan pemendapan atesklerosis dan lemak
  • Menormalkan keseimbangan lipoprotein
  • Menurunkan tekanan darah
  • Mempunyai anti-darah beku dan anti-ativiti radang
  • Berfungsi sebagai anti-oksidan
  • Bersifat antibiotik dan antibakteria semulajadi
  • Bantu rawat jangkitan kulit seperti penyakit kaki makan air
  • Bantu rawat asthma
Setiap tablet Shaklee Garlic Complex mengandungi 500mg ekstrak garlic tulen yg menyamai 1 ulas bawang putih segar.
Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan.

Nak order? sila klik


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com
11:06:00 PM

SEGMEN PENCARIAN BLOGLIST OKTOBER TRULY LOVE

by , in
Assalamualaikum dan salam sejahtera
Segmen Pencarian Bloglist Oktober Truly Love

Tujuan segmen ini diadakan adalah untuk mencari 15 blog yang akan menjadi penyeri di sidebar blog ini.. 

Syarat-syarat penyertaan:
  1. Follow blog Truly Love;
  2. Add To Circle Google Plus +Maria Firdz ;
  3. Buat entry bertajuk Segmen Pencarian Bloglist Oktober Truly Love
  4. Copy coding yang disediakan dan pastekan di ruangan HTML entry dan Publish!
  5. Tinggalkan URL entry penyertaan di ruangan komen entry ini.
  6. Penyertaan terbuka untuk semua blogger.
  7. 15 Blog akan dipilih menggunakan Random.org. dan akan dimasukkan dalam senarai bloglist di Sidebar Blog Truly Love.
  8. Lain-lain penyertaan yang tidak terpilih akan dimasukkan ke dalam Maria Firdz Bloglist.
  9. Tarikh Penyertaan : 25 September 2014 hingga 30 September 2014 (11.59PM)
Jom, sama-sama memeriahkan segmen ringkas ini.. 
1:45:00 PM

TIPS MEMILIH MINYAK WANGI

by , in
Assalammualaikum..

Minyak wangi, ni yang best nak citer ni. Ida memang pengumpul minyak wangi. Bukan setakat minyak wangi, sekali ngn botol-botol kosong pun Ida kumpul.Lebih2 lagi botol2 yang menarik..hehhe. Suami pun dah mengikut perangai Ida yang suka kumpul minyak wangi ni. Nak beli original memang susah la, ada tapi 1-2 botol je.

Ida suka jenis yang soft, lembut, elegant,fresh,romantik,floral gitu la. Fruity Ida tak berapa suka sangat sebab kalau pakai time cuaca panas, bau die jadi pening. Suami plak suke jenis woody dan mild strong.




nampak tak perfume suami plak yg bnyk..sejak kahwin ni tak bnyk yg Ida kumpul. Botol2 minyak wangi yang Ida kumpul ade tersimpan dlm kotak.Kang kalau buka terkejuz plak..hahaha

Kenali jenis perfume 


Parfum (Pure Perfume) - Kadar Ketumpatan patinya mencapai 16%-30%, dan asli tanpa campuran alkohol. PARFUM adalah pati minyak wangi yang paling kuat dan paling mahal. Tahan lebih lama sehingga 6-8 jam bergantung kepada jenis kulit. Jika anda mengenakan wangian ini, bukan sahaja tubuh akan berbau harum malah boleh dihidu dari jarak yang cukup jauh dan tahan lama.

Jangan menyemburkan semburan parfum ke baju kerana teksturnya yang berminyak dapat meninggalkan noda. Cukup dengan oleskannya sedikit di nadi tangan dan belakang telinga.

Eau de Perfume -Kadar Ketumpatan patinya mencapai 8%-16%. EDP atau Eau De Parfum mengandungi pati yang kurang pekat daripada Parfum. Tahan sehingga 3-5 jam. Ia mempunyai kandungan alkohol yang sedikit, aroma wanginya tahan lama dan kuat. Selalunya lebih sesuai digunakan pada malam hari, terutama untuk menghadiri acara formal.

Eau de Toilette - Kadar Ketumpatan patinya mencapai 5%-8%. EDT atau Eau De Toilette merupakan minyak wangi yang lazim didapati di pasaran. Tahan sehingga 2-4 jam. Wangian ini berada setingkat diatas cologne. Kandungan alkoholnya kurang sedikit berbanding dengan cologne. Untuk kesegaran yang bertahan lama, wangian jenis ini adalah pilihan yang sesuai kerana aromanya ringan, tidak terlalu tajam dan sesuai untuk banyak acara mahu pun saat bersantai bersama teman.

Eau de Cologne - -Kadar Ketumpatan patinya mencapai 3%-5%. EDC atau Eau De Cologne adalah minyak wangi yang paling lemah dan kebiasaannya dipasarkan kepada lelaki. Tahan sehingga 2 jam. Jenis wangian ini yang paling ringan jika dibandingkan dengan yang lain. Amat sesuai digunakan di bagian tubuh, untuk menyegarkan dan memberikan aroma harum setelah mandi. Biasanya wangian ini beraroma menyegarkan. Contohnya kita boleh dapati pada tisu basah yang sesuai digunakan sebagai penyegar selepas melakukan sebarang aktiviti.

Eau Fraiche / Body Splash
Eau Fraiche biasanya disebut dengan istilah Perfume BodyMist atau Body Splash. Ia memiliki kadar pati terendah di antara semua jenis parfum , dengan campuran kurang dari 3% dan bertahan hanya sekitar 1 jam saja. Wanginya tidak bertahan lama dan cepat menguap, karena kadar alkoholnya yang tinggi. Sama seperti eau de cologne, body splash lebih sesuai dipakai untuk mengharumkan tubuh.

Minyak wangi juga menggambarkan personaliti

TIPS MEMILIH MINYAK WANGI


Kulit
Setiap minyak wangi akan mencetuskan aroma berbeza apabila terkena kulit. Oleh itu, pastikan kita mencuba dulu dengan membuat semburan pada kulit dan bukannya baju bagi memastikan aroma yang sesuai dengan tubuh. Jangan hanya membeli disebabkan terpengaruh dengan jenama sebelum benar-benar yakin wangian itu sesuai dengan diri kita.

Bau
Pastikan kita memilih minyak wangi beraroma segar yang mempunyai bau mengesankan. Ketika membeli, pastikan kita meminta pandangan rakan (sebaik-baiknya wanita) mengenai minyak wangi sesuai. Biasanya rakan akan memberikan pandangan berbeza mengenai apa yang sesuai dengan personaliti diri kita.

Bahan dan aroma
Minyak wangi boleh dipilih berdasarkan bahan serta aroma digunakan. Misalnya, minyak wangi berperisa kayu, buah-buahan, bunga-bungaan, lautan, sayur-sayuran dan wangian Timur. Biasanya, setiap wangian mempunyai pengkelasan berbeza sama ada sesuai untuk lelaki atau wanita. Bagaimanapun, pilih haruman yang sesuai dengan personaliti dan gaya hidup kita.

Iklim dan musim

Memilih minyak wangi juga harus mengambil kira iklim dan musim. Minyak wangi yang baik untuk musim sejuk tidak semestinya baik untuk musim panas. Oleh itu, amat penting memilih minyak wangi sesuai bukan saja pada kulit tapi iklim dan musim.

Note :

Bagi mengekalkan ketahanan aroma wangian yang dipakai, terdapat beberapa teknik yang boleh diamalkan. Sebaiknya letakkan minyak wangi pada nadi, pergelangan tangan, siku dan belakang telinga. Menyembur minyak wangi pada belahan coli juga dikatakan mampu menyimpan aroma dan dilepaskan secara berterusan untuk kekal lebih lama.

11:08:00 PM

MENANG SEGMEN GIVEAWAY BLOGWALKING MAMANIZA

by , in
Assalammualaikum..

Actually hadiah ni Ida dah dapat dari semalam tapi tak berkesempatan nak update. Hadiah beg comel ni dapat dari Segmen Blogwalking bersama Mamaniza.com. Ida peserta 128 dan menang hadiah dari Kak Niza. 



Ni dah kali ke-2 Ida menang hadiah dari segmen Mamaniza..Sebelum ni Ida dapat tasbih warna putih, cantik..tapi dah lama so tak berkesempatan nak update. First time hadiah giveaway sejak Ida join blogging ni dari Mamaniza la..heheh..teruja sangat masa tu.


So bagi sesiapa yang ade join segmen dari Mamaniza boleh klik check kat sini

11:58:00 PM

Simple Giveaway & Blogwalking by YANA PINK BLOSSOM

by , in



Assalamualaikum w.b.t.


Klik BANNER untuk join

SIMPLE GIVEAWAY & BLOGWALKING by Yana Pink Blossom secara rasminya bermula pada 23 September 2014, jam 11.00 pagi dan akan berakhir pada 30 September 2014, jam 11.59 malam, 1 minggu sahaja. Tujuan utama giveaway ini adalah memudahkan Yana untuk blogwalking ke bloggerista semua yer. Kita boleh berbalas kunjungan sesama peserta. Semua bloggerista dijemput join giveaway ni.


HADIAH : 
WANG TUNAI RM10 x 5 pemenang

*Pemenang akan dipilih melalui random.org


SYARAT-SYARAT :
1. WAJIB follow blog Yana Pink Blossom
                                               2. WAJIB like Fanpage 
3. Buat entri bertajuk Simple Giveaway & Blogwalking by YANA PINK BLOSSOM
4. Copy Coding dan paste di ruang HTML entri anda
5. Tinggalkan URL entri korang di SINI
6. Siap & Good Luck (^^,)



11:17:00 PM

CARA PENYELESAIAN RAMBUT GUGUR SELEPAS BERSALIN

by , in
Assalammualaikum..

Cakap tentang rambut gugur. Okeh fokus selalunya mesti kaum wanita la kan. Lebih-lebih lagi bagi ibu2 yang selepas bersalin. Jadi cam satu trauma tau sebab Ida sendiri mengalaminya. Rasa stress sangat lebih-lebih lagi en.suami selalu tegur," g kutip rambut awak tu, banyak sangat atas lantai ". Ida sendiri dah xthu nak buat apa. Macam2 syampoo dh gune tapi masalah sama still datang. So jom Ida kongsikan cara penyelesaian bagi rambut gugur selepas bersalin ni.



Antara punca rambut gugur selepas bersalin adalah disebabkan oleh:

  • Perubahan hormon
  • Tekanan
  • Berusia dan memiliki ramai anak
  • Pola pemakanan tidak sihat
  • Faktor usia

CARA PENYELESAIAN RAMBUT GUGUR SELEPAS BERSALIN

1. PROTEIN(ESP Shaklee)

Kekurangan protein dalam badan adalah antara punca rambut tak sihat, gugur dan rapuh, kerana rambut dibuat daripada protein! Tapi banyak mana protein yang kita perlukan dalam sehari? 


Bergantung sebenarnya kepada peratus lemak dalam badan, berat badan dan aktiviti fizikal seharian kita. Lebih banyak aktiviti fizikal, lebih banyak protein diperlukan dalam diet harian, bagi membolehkan protein memperbaiki dan membentuk otot badan. Dan lebih banyak protein diperlukan untuk ibu hamil atau mereka yang terdedah kepada radiasi, mereka yang mudah dapat jangkitan penyakit. Antibodi yang kita perlukan untuk melawan penyakit dibuat daripada protein. Sebab tu kita perlu jumlah yang cukup untuk keperluan harian dan badan kita.

2. ZINK Complex Shaklee

Kekurangan zinc (dan mineral lain) berkait dengan keguguran rambut kerana ia boleh menyebabkan helaian rambut menjadi lemah dan lambat untuk tumbuh semula. 

Apabila kita ada zinc yang cukup, ia membantu mempercepatkan pembentukan semula sel, pembinaan tisu dan pembaikan semual tisu yang rosak. Zinc juga penting untuk maintain pengeluaran minyak di kelenjar yang melekat pada folllicle rambut, jadi rambut jadi lebih kuat.

Satu hubungan penting di antara tahap zink yg rendah membolehkan DHT menjadi tinggi (dihydrotestosterone; musuh rambut anda) dalam badan. Lebih zink = DHT kurang; kurang zink = DHT lebih.


So bagi ibu2 yang dah bersalin boeh terus makan sebab 2 produk ni juga termasuk dlm Set Berpantang Shaklee, best kan? (kaum wanita yg ada mslh yg sama juga dicadangkan set ni).


Rambut Gugur Merimaskan, Terutama Wanita Bertudung Ini... from iReach HD on Vimeo.

Nak order? sila klik



Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com
6:14:00 PM

7 TANDA REZEKI BERKAT

by , in
Assalammualaikum..

Bila bercakap tentang rezeki semestinya kita nak rezeki yang kita dapat tu halal dan mendapat keberkatan. So petang2 sambil bersantai ni Ida kongsikan beberapa tanda rezeki berkat.

7 Tanda Keberkatan Rezeki



Hati semakin dekat dengan Allah
Apabila rezeki yang kita perolehi memiliki keberkatan, hati kita lebih mudah dekat dengan Allah SWT. Kita mudah untuk melakukan amalan wajib dan sunat seperti solat dan berzikir.

Jiwa terasa tenang
Rezeki yang berkat juga meraih pandangan Allah SWT. Hanya Allah SWT yang berhak memberi ketenangan kepada kita.

Pemurah
Amalan memberi sedekah dan zakat juga mudah untuk kita lakukan tanpa ada rasa sayang kepada harta yang kita ada. Ini kerana kita sedar bahawa rezeki yang kita perolehi datangnya daripada Allah SWT.

Jauh daripada bala
Rezeki yang berkat juga mampu menjauhkan bala kerana Allah SWT sentiasa melindungi orang yang gemar mencari keberkatan dalam rezeki.

Keluarga harmoni
Tanda seterusnya adalah keharmonian dalam keluarga. Cuba kita perhatikan sesetengah keluarga yang mungkin hidup serba kekurangan dari segi wang ringgit, namun mereka tetap bahagia.

Anak-anak cemerlang
Duit yang banyak tidak menjamin kecemerlangan anak-anak. Namun, keberkatan dalam rezekiyang kita cari mampu menghasilkan anak-anak yang taat kepada Allah dan menjadi pelajar cemerlang.

Sentiasa merasa cukup dan bersyukur
Setiap rezeki yang kita perolehi datangnya daripada Allah SWT. Dalam mencari rezeki yang berkat kita perlu sentias bersyukur dan merasa cukup dengan pemberian Allah SWT. Apabila mendapat rezeki yang berkat rasa cukup dan syukur berterusan tanpa henti.

Semoga rezeki yang kita dapat selama ni sentiasa berkat..Amin.
12:16:00 AM

10 KELEBIHAN BERSEDEKAH

by , in
Assalammualaikum..

Cakap psal bersedekah, Ida selalu mengingatkan diri sendiri supaya sentiasa bersedekah walaupun bukan dari kewangan tapi dari segi pertolongan. Semenjak Ida ada baca keajaiban bersedekah ni, membuatkan Ida sentiasa merenung diri. Sentiasa cuba menjadi rendah diri dengan kebesaran-Nya. So just nak santai2 nak kongsikan kelebihan bersedekah ni.

Rasulullah saw bersabda:

“Sedekah dapat menolak kematian yang buruk.” (Al-Wasail 6: 255, hadis ke 2)
Beliau juga bersabda:

“Bersedekahlah kalian, karena sesungguhnya sedekah dapat menambah harta yang banyak. Maka bersedekahlah kalian, niscaya Allah menyayangi kalian.” (Al-Wasail 6: 255, hadis ke 11)


10 KELEBIHAN BERSEDEKAH

Kebaikan di dunia:

* Membersihkan harta.
* Menyucikan diri kita daripada dosa-dosa kecil. Dosa besar kena taubat.
* Menjauhi diri kita dari bala' dan penyakit.
* Mendatangkan kegembiraan kepada fakir miskin serta mengikis perasaan cemburu mereka kepada orang kaya.
* Allah akan memberkai harta kita dan menambahkan rezki yang kita tidak sangka-sangka.

Kebaikan di Akhirat:

* Sedekah akan menjadi payung atau pelindung kepada tuannya di akhirat.(padang Mahsyar)
* Sedekah akan meringankan kiraan hisab nanti.
* Sedekah akan menambahkan berat timbangan ( Mizan ) kebaikan kita nanti.
* Sedekah boleh mengangkat darjat tuan di syurga nanti.
* Memudahkan kita untuk menyeberangi Titian Sirot.


Mudah-mudahan kita sentiasa beringat..amin
11:11:00 PM

7 SEBAB BAHAYA AMBIL MEALSHAKES SHAKLEE

by , in
Assalammualaikum..

Mealshakes Shaklee berbahaya? Aih jangan terlalu cepat nak melatah. Kalau bahaya takkan la boleh masuk dalam pasaran Malaysia. Takkan la Ida nak jual barang yang bahaya diambil kan? Saje je nak bagi suspen korang supaya menyinggah ke blog Ida.heheh..Tapi betul ke Mealshakes Shaklee bahaya? Jom Ida cerita sebab bahaya ambil Mealshakes Shaklee.




Mealshakes Shaklee merupakan sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan. Ia menyediakan jumlah yang seimbang bagi setiap sembilan asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran dan perlindungan yang baik. Dan lagi, Meal Shakes Shaklee mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein termasuk yang asid amino perlu dan juga tidak perlu.

Bukan anak-anak kita sahaja yang boleh consume Mealshakes ni, satu famili boleh sebab lengkap dengan khasiat.



7 SEBAB BAHAYA AMBIL MEALSHAKES SHAKLEE


1. Nutrisi Lengkap
Menyediakan 24 jenis vitamin A- Z ,mineral dan ‘Trace Mineral’.Kekurangan ‘trace mineral’ akan memberi kesan kepada penyerapan vitamin-vitamin dan menyebabkan enzim tidak aktif. Ia juga mengandungi soya lecithin yang bertindak dengan vitamin larut lemak.
*Sesuai untuk mereka yang ‘susah’ menelan pil dan juga mereka yang ingin menjaga berat badan.

2. Membekalkan Nutrien Kepada Sel-sel
Kaya dengan protein (tidak mengandungi laktosa) yang membantu dalam membentuk kulit, kuku, rambut,organ-organ, darah, sel-sel imunisasi dan sebagainya.
*Badan lebih sihat. Malah Protien juga penting untuk penghasilan susu badan.Sangat sesuai untuk ibu-ibu yang menyusukan anak.

3. Untuk Pembesaran
Mengandungi asid folik, Biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel dalam proses membesar.
*Sesuai untuk tumbuhbesaran anak-anak dan juga sesuai untuk ibu-ibu yang sedang mengandung.


4. Anti-oksida
Mengandungi vitamin A, C, E, zink dan selenium yang merupakan komponen anti-oksidan untuk anti-penuaan.
*Sesuai untuk mereka yang ingin kelihatan lebih muda dan mementingkan kecantikan.


5. Pemulihan Kulit
Mengandungi lengkap vitamin B-Kompleks, iron, copper untuk membentuk sel darah merah yang sihat, sekali gus meningkatkan warna kulit.
*Sesuai untuk mereka yang inginkan kulit yang cantik dan halus mulus.

6.Detox
Kaya dengan serat yang membantu (peristalsis kolon dan perut / buang air besar) untuk menyingkirkan lemak berlebihan dan bahan buangan daripada kolon dan perut.
*Sesuai untuk kanak-kana serta orang dewasa yang sering mengalami masalah sembelit.

7. Perasa vanilla yang lazat
Merupakan multivitamin perasa vanilla yang lengkap tanpa pewarna dan gula tiruan.
*sedap buat aiskrim mealshakes oreo







Siapa yang sesuai mengambil Meal Shakes Shaklee?

* Kanak-kanak
* Ibu menyusu yang mahu menguruskan badan
* Ibu hamil yang mengalami alahan dan sukar untuk makan hidangan yang lengkap dan seimbang
* Mereka yang mengalami masalah untuk menelan vitamin dalam bentuk pil
* Warga tua
* Sesuai utk seisi keluarga

Juga amat sesuai sekiranya anak2 yg ada masalah sembelit dan asma. Juga bagus utk mereka yg ada masalah kulit (ekzema).

Jom tempah sekarang!! sila klik



Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com
12:51:00 AM

RAHSIA KESIHATAN ANAK-ANAK RITA RUDAINI

by , in
Assalammualaikum..

Siapa tak kenal Rita Rudaini (dilahirkan sebagai Rita Rudaini binti Mokhtar; 11 April 1976) merupakan salah seorang pelakon wanita dan model popular di Malaysia. Dilahirkan di Kangar, Perlis, beliau membintangi banyak drama TV tempatan. Biarpun agak jarang muncul di layar perak, Rita dikenali melalui filem "Mami Jarum Junior" hingga memberikannya nominasi untuk kategori Pelakon Wanita Terbaik (FFM)pada tahun 2004.


Eh, Rita Rudaini juga pengguna tegar Shaklee tau! Peminat tegar vivix, omega dan vitalea untuk kesihatan diri sendiri dan kecantikan.Patut la nampak awet muda cam Ayu Raudhah yang juga pengguna tegar Vivix Shaklee. Beliau juga seorang ibu tunggal kepada 2 orang cahaya mata yang sangat comel. Tambahan pula dia sibuk dengn urusan kerja iaitu berlakon. So sentiasa berjauhan dengan anak2 beliau. Bila anak tidak sihat, tentunya ibu akan risau. Jom Ida kongsikan rahsia kesihatan anak-anak Rita Rudaini dengan.....

MEALSHAKES SHAKLEE


Sebagai wanita yang berkerjaya memang sentiasa sibuk mana dengan jadual yang padat. Malahan beliau adalah seorang ibu tunggal memang akan sentiasa risau akan kesihatan anak-anak yang sentiasa berada dengan pengasuh setiap hari. Bagi menjamin kesihatan anak-anak, beliau sentiasa memberikan nutrisi yang terbaik untuk perkembangan anak-anaknya. Jom baca testimoni dari beliau...




" Utk ank2 mommy mmg bg susu + milkshake.ank2 mmg suka sgt.bg mommy mahal xpe asalkan mereka sihat”




" susu dan mealshakes xbole dipisahkan..nnti makcik@alasalleh nk brsalin mommy kena simpan stok.."

Setiap kali promosi memang beliau akan beli 1 set promosi Mealshakes utk anak-anak2nya..Tambahan bulan ni double promotion Collagen Powder Shaklee dan Mealshakes. Takkan lepaskan peluang la sebab Rita Rudaini juga pengguna kolagen shaklee.

KELEBIHAN MEALSHAKES

  • rasa vanila yang menjadi kegemaran kanak-kanak
  • sesuai untuk kanak-kanak berumur 1 tahun keatas 
  • sesuai untuk seisi keluarga
  • Boleh menjadi instant sahur meal/ breakfast sekeluarga
  • Rendah lemak namun kaya dengan 19 vitamin utama, protein, fiber dan mineral sertakalsium yang penting untuk tumbesaran kanak-kanak.
  • Meal Shakes memberikan tenaga dan menguatkan sistem imun kanak-kanak
  • Memberikan kecergasan dan meningkatkan kesihatan
  • Mengurangkan eczema kepada kanak-kanak dan juga orang dewasa
  • Meningkatkan selera makan anak
  • Jika anak yang kerap demam lazimnya akan kembali sihat lebih cepat daripada biasa
  • Pilihan terbaik buat mereka yang tidak pandai telan supplement berbentuk "tablet"
  • menangani masalah sembelit pada kanak-kanak
  • amat bagus untuk kanak-kanak yang obesiti
  • Anak Kurus Kering & Selalu Sakit Di Taska, Apa Nak BUAT? from iReach HD on Vimeo.

Nak order? sila klik


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com


11:49:00 PM

CARA MUDAH KULIT MUKA JADI GLOWY DAN SHINY

by , in
Assalammualaikum...

Aspek penjagaan kulit cantik berseri sentiasa menjadi 1 isu perbincangan bagi kaum wanita. Setiap kali kita tgk muka artis, mesti akan terdetik " eh die pakai produk pe ye? cantik kulit die..licin dan halus". Korang takkan tak teringin nak kulit camtu? Dengan cara mudah Ida akan kongsikan kulit muka jadi glowy dan shiny 

CARA MUDAH KULIT MUKA GLOWY DAN SHINY


Ini testimoni customer yang menggunakan Collagen Powder Shaklee. Jom baca apa kata beliau 

" ....lepas tu perasan yg muka makin kusam n sllu letih.jerawat plak menjadi2..eyebag smkin truk sbb baby memang sllu brjga mlm.Kebetulan kwn ade promote Collagen gile2 sbb musim promotion Collagen Shaklee sbb cosmetik no longer works.

Alhamdullilah dlm masa 1 minggu start dh nampak hasil sbb muka dh tak nmpk kusam. Minggu ke-2 jerawat dh nmpk kurang. Minggu ke-3 muka nmpk merah2 pink cm dlm gmbr. Bekas jerawat dulu pun dh mkin hilang.Eyebag dh improve. Badan smkin cergas n kurang etih cm dulu.

Yang best siap beliau tinggalkan note..
#saya mkn 1 sachet utk 2-3hari and sllu tak konsisten. Dah almost 1 bulan makan. 1 kotak Collagen tak hbs separuh pun lagi.

Actually cara pengambilan die 1 sachet je 1 hari..kesan akan nampak dlm  masa 3 hari..Yang bestnya kesan keseluruhan akan nmpk sepenuhnya dlm masa 8 minggu. TERBUKTI!!!

Harga Collagen Powder RM298 ade 15 sachet. Nak harga istimewa jom pm Ida.

SEBARANG PERTANYAAN DAN PESANAN BOLEH HUBUNGI SAYA:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
SMS/WHATSAPP 0174636210
EMAIL: Aqidgirl_88@yahoo.com
12:23:00 AM

Giveaway 2014 Mialiana.com

by , in


Giveaway 2014 Mialiana.com bermula pada jam 8.30 pagi 20 September 2014 hingga 11.59 malam 30 September 2014. Menawarkan hadiah yang bernilai RM1,495.80 untuk dimenangi. Senarai hadiah ada di SINI.

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.

Syarat-syaratnya :

1. Wajib Follow Blog Sponsor
MiaLiana Aynora SewaKeretaSabah ProvideNetwork TengkuButang IeyzartdSyahieyr FuzaMusa YatiAdam ZafirahZarrae Cekelatmanih DayangDeno EngkuMuzahadin PetakBunga AinimRashihah KaryaMahirah Azhafizah Zaidalifah FatihahFazlin FatinFarhanah NiaEmkay SyiraLokman

2. Wajib Like Fanpage Sponsor


3. Buat entri bertajuk Giveaway 2014 Mialiana.com
4. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

40 pemenang bertuah akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 10 Oktober 2014.

Good luck!

klik pada banner untuk join....
11:19:00 PM

TIPS PEMILIHAN BABY CARRIER YANG SELAMAT DAN BETUL

by , in
Assalammualaikum..

Ida ade share 1 jenama baby carrier yang tak selamat digunakan. So ade orang tegur kang kena saman, so Ida dah delete gambar tu dan since ade beberapa orang tanya jenama apa yang bagus. So arini Ida nak kongsikan sedikit tentang pemilihan baby carrier yang selamat dan betul. Ini Ida kongsikan yang Ida amik dari group Malaysian Babywearers.

Apa itu BABYWEARER?

Babywearer itu maksudnya ORANG yang menggendong bayi menggunakan alat menggendong bayi ataupun baby carrier.

Apa itu BABYWEARING?

Babywearing itu pula adalah PERBUATAN menggendong bayi menggunakan alat menggendong bayi....

Apa itu BABY CARRIER?

Baby carrier itu bermaksud ALAT menggendong bayi yang diperbuat daripada kain.

Jadi boleh nampak dengan jelas, babywearer ialah ORANG, babywearing ialah PERBUATAN, dan baby carrier ialah ALAT.


TIPS PEMIIHAN BABY CARRIER YANG SELAMAT DAN BETUL


1. Make sure your baby can breathe. Baby carriers allow parents to be hands-free to do other things … but you must always remain active in caring for your child. No baby carrier can ensure that your baby always has an open airway; that’s your job.

a. Never allow a baby to be carried, held, or placed in such a way that his chin is curled against his chest. This rule applies to babies being held in arms, in baby carriers, in infant car seats, or in any other kind of seat or situation. This position can restrict the baby’s ability to breathe. Newborns lack the muscle control to open their airways. They need good back support in carriers so that they don’t slump into the chin-to-chest position.

b. Never allow a baby’s head and face to be covered with fabric. Covering a baby’s head and face can cause her to “rebreathe” the same air, which is a dangerous situation. Also, covering her head and face keeps you from being able to check on her. Always make sure your baby has plenty of airflow. Check on her frequently.

2. Never jog, run, jump on a trampoline, or do any other activity that subjects your baby to similar shaking or bouncing motion. “This motion can do damage to the baby’s neck, spine and/or brain,” explains the American Chiropractic Association.

3. Never use a baby carrier when riding in a car. Soft baby carriers provide none of the protection that car seats provide.

4. Use only carriers that are appropriate for your baby’s age and weight. For example, frame backpacks can be useful for hiking with older babies and toddlers but aren’t appropriate for babies who can’t sit unassisted for extended periods. Front packs usually have a weight range of 8 to 20 pounds; smaller babies may slip out of the carrier, and larger babies will almost certainly cause back discomfort for the person using the carrier.



Ini beberapa jenis baby carrier yang selamat.



Pemilihan jenis baby carrier juga mengikut berat dan umur



Ini kedudukan yang betul jika anak duduk dalam baby carrier

JENIS BABY CARRIER YANG BAGUS

Ring sling



 yang ni kita akan ikat sendiri je. cam orang indonesia gendong anak diorg. kena pastikan kain wrapping kita tebal dan panjang

Baby carrier Boba


Snuggbaby



Madame Googoo


jenama ni memang cantik2 design die..cute sangat

Tula Baby Carrier


Ni beberapa jenis yang Ida suka. Bagi sesiapa nak beli kena pastikan yang original ye. Harga memang beratus-ratus sebab kualiti dan kekuatan kain untuk menampung anak. Sebolehnya beli dari kedai yang berdaftar jual barangan bayi ni. Contoh Mumdreams, Motherkidz, One Baby World, dll

Ini ade beberapa video tutorial bagi sesiapa yang nak belajar wrapping ni..


ni menggunakan kain batik cm Ida gune


Di sini Ida kongsikan link yang bagus untuk rujukan dan beli baby carrier.

3:40:00 PM

TESTIMONI BASIC H SHAKLEE

by , in
Assalammaulaikum...

Sekali lag Ida teruja nak kongsikan dengan korang testimoni Basic H Shaklee yang Ida buat pagi tadi. Tapi ada juga yang kata testimoni yang Ida buat menipu. Buat apa la Ida nak tipu, tak berkat nanti rezeki yang Ida dapat. Lagipun tak salah pun nak cuba dulu kalau betul la tak percaya kan. Tak kenal maka tak cinta.

Testimoni Basic H Shaklee : Segarkan kembali sayur yang layu


Ni sayur yang Ida beli minggu lepas, memang layu habis. Kalau sebelum ni memang Ida akn buang, membazir sangat. So kali ni Ida nak try dengan Basic H Shaklee.

Ni hasil rendaman dalam air Basic H selama 30 minit..
Taraaa...nampak kan kesegaran die kembali..goreng pun ade rasa crunchy la tau!

APA ITU Basic H?


Basic H ada 1001 kegunaan dan di belakang botolnya ada ditulis hanya 3 kegunaan sahaja ia cuci lantai, tingkap dan perkakas dapur. Lagi 997 kegunaan adalah hasil eksperimen lebih 700 000 ahli di seluruh dunia.

Kandungan utama Basic H2 adalah minyak jagung dan minyak kelapa.



Basic H selamat digunakan kerana :
  • Ia tidak bertoksik,
  • Tanpa gas beracun,
  • Tanpa bahan kimia berbahaya,
  • Tanpa bahan pewangi ,
  • pH seimbang ,
  • Tanpa klorin, 
  • Lembut pada kulit
  • Berkesan meningalkan kotoran berminyak,
  • Kepekatan berganda ..jimat tau
  • Ramuan semulajadi yang diekstrak daripada jagung dan kelapa
  • Tanpa fosfat
  • Bekad yang boleh kitar semula
  • Tanpa bahan pewarna
  • Selamat untuk sistem septik dan pembentungan
Berminat nak order? sila klik


Sila hubungi saya untuk sebarang pesanan dan pertanyaan:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email: Aqidgirl_88@yahoo.com

Followers